Litt skuffende. Hittil svakeste boka i serien etter min mening. Ble for mye politikk og kommunisme.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skal begynne på første bok på denne utfordringen denne uka; 12 'A book inspired by mythology, legend, or folklore' - Tor Åge Bringsværd - Vov - hunden i eventyr, myter og folketro fra hele verden. Den blir den første siden den er en biblioteksbok som forfaller til uka. Leste boka om katter av samme forfatter i 2016.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har bare et par sider igjen av denne boka, så jeg starter i ettermiddag på neste bok; 12 'A book about reading, books or an author/writer' - Ingmar Karlsson - Arvet från Bagdad - Hur det grekiska vetandet bevarades och berikades da den også er en biblioteksbok. Klarte i morgentimene å passe inn 3 til av bøkene i leser nå på punker på denne lista.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er alt skrive mykje om denne boka, og å gjenta det same som alt står skriven tilfører ikkje stort av verdi. Eg vil likevel skrive nokre få ord om boka då dette er bok som fortener omtale, merksemd og fleire lesarar. Dette er ei bok som tidleg utpeika seg som favorittliste-kanditat hjå meg, og som sidan har stått på den lista, og der kjem ho til å bli ståande.

Å halde lesarens merksemd gjennom 800 kompakte sidar er ein bragd! Og forfattaren gjer nettopp det. Ikkje eit sekund sukka eg over bokas lengde eller tenkte at ho skulle vore strammare redigert (slik eg ofte elles gjer med mursteinsbøker).

Boka handlar om fire menneske sitt liv i India i perioden frå unntakstilstanden til frigjeringa. Det er altså ein realistisk og historisk roman. Verken historia/sannferdigheita eller realismen står i vegen for romanen - tvert om! Romanen er i fokus, historie-delen er eit slags bakteppe som ikkje tek over fokuset. Og eg trur det er mykje av grunnen til at denne boka fungerer såpass godt. EIn lærer mykje om INdia ´utan at ein opplever å bli skolert på noko som helst vis

Bokas plott et sterkt! Liva til desse fire karakterane blir formidla med flytande overganger mellom dei ulike karakterane, vi blir godt kjende med dei kvar for seg, og saman som gruppe. Karakteranes styrker og svakheiter gjer dei truverdige, ekte, og høgst likandes! Boka vekker kjensler hos oss som lesarar óg; sinne, sorg, frustrasjon på vegne av dei mange stakkarslege skjebnene, men også augenblink med glede, lattar og fascinasjon.

Ein ting til eg likte særs godt og som må nevnas er at "alt" i boka henger i hop på elegant vis - ei raud tråd, balansekunst, finnst gjennom heile boka. Alle små hendingar, alle karakterane, alt kan på sett og vis settast i hop til slut - akkurat som lappeteppet symboliserer. Sjakken, tigginga, kjærleiken, skadene, dødsfalla, politikken, familielivet, sjukdom, skjebne, ... dei mange tema og aspektene blir samla på elegant vis!

Dette er ei bok man verkeleg MÅ lese.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Dette var kjedelig.. Godt skrevet og godt persongalleri, men for langtekkelig..

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Er hundre sider inn i neste bok, 46 'A book with a (mostly) black cover' - Ruth Vatvedt Fjeld - Norsk banneordbok.

Byttet ut filmboka siden jeg startet på denne i helga siden den forfaller denne uka, og den har for det meste svart cover.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Eddi trakk pusten og slapp den lydløst ut. Blikket falt ned på magen. Han var i ferd med å vokse seg sin egen airbag.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

De dagene da vi fører flokken tilbake opp på fjellbeitet, er de beste øyeblikkene i livet for meg. Ingenting er som den følelsen av frihet og plass du får når du jobber med flokken og hundene oppe i fjellene. Der slipper jeg unna alt det meningsløse som prøver å fortære meg der nede.. Livet får en mening, en jordnær, sanselig mening.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Fjøset er som en kombinert barselavdeling og et akuttmottak.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Å se til en saueflokk eller fore kveget føles som det mest naturlige å gjøre på bursdagen til en som ble født i en stall blant gjetere i et fjernt land.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dyr kan dø om du ikke gidder.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sauebønder er ikke dumme i hodet. Vi er bare på et annet spor.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Fuglene var hans skaffet jeg etter ditt forslag ved forrige korsveg, så den står i hylla og venter. Men den hører vel til eldre litteratur, slik vi har satt grensene her.
Sent i november er ingen barnebok slik jeg ser det - ingen av Mummi-bøkene kan vel settes i båser.
Den islandske boka ser interessant ut ...

EDIT: Seint ei lørdagsnatt finner jeg ut at Sent i november også diskvalifiseres av 1975-grensa.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Godt nyttår til alle bokelskere! Det er allerede kommet mange gode forslag til den første 2019-boka, ser jeg. Sjøl har jeg vaklet litt mellom flere muligheter, men lander nå på en roman av Arto Paasilinna. Forfatteren døde nå i høst, etter å ha gitt ut et anselig antall bøker som har fått en god del oppmerksomhet, men ofte svært sprikende anmeldelser. Noen har ment han skrev det rene sludder, andre har gitt ros for infam og utstudert samfunnskritikk. Det burde gi gode muligheter for diskusjon.

Mitt forslag denne gangen er Verdens beste bygd av Arto Paasilinna.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

....."Mennesker har rett til å treffe sine egne valg selv om det viser seg å være dumme valg." Æ ta livet av seg kan jo tenkes å være et slikt dumt valg. Har da individet rett til å gjøre det valget, også om det er et dumt valg?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Selv om det kan være problematisk å fastslå hendelsesrekkefølgen, er det allment akseptert at Muhammed ikke var den eneste skikkelsen i Arabia tidlig på 600-tallet som snakket om 1 Gud. Det var også flere "imitator-profeter" som ble kjent nettopp under krigen mellom romerne og perserne. De mest kjente kunne by på messianske og profetiske syn som hadde slående likhetstrekk med Muhammeds - åpenbaringer fra engelen Gabriel, anvisninger om veien til frelse, og i enkelte tilfeller hellige skrifter til å underbygge sine påstander. Det var en tid da kristne kirker og helligdommer dukket opp i og omkring Mekka, som det går fram av arkeologiske funn. Det er også funnet ikoner og kirkegårder for de nyomvendte. Konkurransen om hjerter, sinn og sjeler var hard på denne tiden.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er viktig, tenkte jeg. Når man slutter å drømme, er det over. Da mister livet sin glans.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Alle hadde sin historie. Det var de som motiverte meg til å skrive. Alle de ufortalte historiene.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ja, jeg synes også at jeg ble presentert for veldig mange mennesker i løpet av de første sidene. Har kommet litt lenger ut i boka nå, og begynner å få mer oversikt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ei skikkeleg feel-good bok med skarp humor, herlege karakterar. Ikkje noko banebrytande eller nytt, men ei perfekt bok å slappe av med. Kjærasten og eg lytta til denne lydboka på veg heim frå nyttårshelga. Koste oss godt, begge to!

Vi følger livene til tre karakterar i tida fram til jul - ein smådeppa, gretten taxisjåfør; ei overarbeida, ung advokat; og bestemora til denne ungen damen. Og det er denne bestemora som er limen i historia.

Kort bok, lettlesen, humoristisk utan å bli fjasete. I år blei "En dag i desember" på sett og vis "kåra" til den store juleboka. Eg las ho. Og så las eg denne. Og slik eg ser det er dette ein mykje betre "julebok": Handlinga utspeler seg i desember - i tida fram til jul, julesteming (og mangel derav) spelar ein rolle i boka, gåver, julemat osv går igjen. Jul er eit tema, men det ikkje hovudtemaet. ("En dag i desember" derimot handlar i grunn fint lite om jul..!)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

RuneAnniken RøilKirsten LundYvonne JohannesenPia Lise SelnesPer LundMorten JensenAvaHilde H HelsethAlexandra Maria Gressum-KemppiTove Obrestad WøienAkima MontgomeryBeate KristinIngunnJingar hJane Foss HaugenKjell F TislevollReidun Anette Augustinanniken sandvikEllen E. MartolHilde VrangsagenMaikenGunillaGrete AastorpBjørn SturødJulie StensethMads Leonard HolvikMorten MüllerStine AskeElin FjellheimAnne Berit GrønbechAnne Helene MoeHarald KLilleviKarin  JensenMarit AamdalIngeborgBeathe SolbergMonica CarlsenMonaBL