Jeg kunne stå mellom hyllene og merke tiltrekningskraften i bøkene rundt meg, nesten på den måten at jeg fikk vann i munnen. Jeg tror jeg må ha kjent samme siklende forventning, eller hvorfor ikke si begjær, i et bibliotek som en gourmet på et rikt matmarked. Romaner rommet ikke bare fortellinger, de var livspåfyll, som fars herlige kjøttpudding.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Den nye fanen "bokanbefalinger" har nå blitt justert og fått tre valg:

1) Basert på siste bøker - dette valget kombinerer bokanbefalinger for de ti siste bøkene du behandlet i boksamlingen din - men vi tar ikke med bøker du har gitt terningkast fire eller mindre. Vi tar heller ikke med bøker du har avbrutt.

2) Basert på favoritter - dette valget kombinerer bokanbefalinger for de ti siste favorittbøkene dine.

3) Basert på terningkast - dette valget henter bøker du har gitt terningkast fem eller seks og gir deg bokanbefalinger basert på disse.

Godt sagt! (13) Varsle Svar

Men er ikke denne Korslund selv oversetter og litteraturkritiker? Da må han forhåpentligvis gjennom årene ha vært en storforbruker av porno. Noen "kulturkjerring" er han vel ikke av den grunn? Skjønt, hva vet vel jeg...

Godt sagt! (3) Varsle Svar

I dag har vi fått en ny fane på menyen: "bokanbefalinger - bare for deg.

Der finner du bokanbefalinger basert på de ti sist oppdaterte bøkene i boksamlingen din.

Hver gang du legger til en ny bok vil denne oppdateres automatisk.

Godt sagt! (14) Varsle Svar

Bøker skal ikke forsvinne fra boksamlingen når man sletter en bokhylle.

Jeg har dobbelsjekket i kildekoden der sletting foregår, og alt ser fint ut der. Jeg har også slettet bokhylle fra min egen boksamling, og ingen bøker forsvant.

Bøkene havnet som du sier i "Usorterte bøker". Kan det være at det var et tall som ikke oppdaterte seg når du slettet bokhylla, slik at det bare virket som at bøkene i den forsvant?

Når jeg åpner lenken til dine leste bøker i 2010, så har du 85 bøker der. Ser du også dette tallet nå, eller er det ennå 61 hos deg?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Leste den for andre gang nå i høst. Minst like bra som første gang. Håper han skriver flere bøker!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Eg gjekk med kikkert i åkeren da eg var yngre den var ikkje frosen da svana hadde broten foten men det var ein frisk fot svana kvilte foten og vipa var ein rovfugl når ho flaug

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Den eneste jeg kjenner til som greier å produsere en bok på under en uke er Margit Sandemo (etter eget utsagn). Hun er ikke min favoritt. Jeg tror den litterære kvaliteten har noe med bearbeidelse av språk, komposisjon og plot å gjøre. Og slikt tar tid.

Jeg snakker litt av erfaring. Jeg skrev første utkast til min eneste roman på 10-11 uker. Så begynte arbeidet. Gjennomlesning. Forkasting av hele kapitler. Omskriving. Gjennomlesning av folk jeg kunne stole på. Anbefalinger. Gode råd. Kutting og omarbeiding enda en gang. Og enda en gang. Dette arbeidet tok faktisk nesten 6 år. Ikke sammenhengende. Men om jeg forsiktig skal antyde antall effektive arbeidstimer så snakker vi om et par tusen. Minimum. Og boka mi er på under 300 sider. :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sitter her og er litt i stuss om jeg skal si noe om dette. Tror jeg skal si det på denne måten: Hei, Stig. Der var du jo. Var det ingen som klarte å snakke om deg før nå? Nei. Gjorde det såpass vondt? Ja.

Godt sagt! (15) Varsle Svar

Hei Jeanette! Det håper fordundre meg jeg også. Det skal hende noe seriøs skit hvis jeg ikke får skrevet noe :) Takkskalduha!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

1: Utrolig løyen! 2: Proppfull av herlige bikarakterer! 3: Følelsen av å lese en velopplagt forfatter! 4: Dritmisunnelig på fortellergrepet i del en av denne tredelte romanen! 5: Del to fikk meg i gråt! 6: Del tre fikk meg i forbauselse! 7: Odda 4ever!

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Hvis du lurer på hvem som står bak dette nettstedet, så er det bare å klikke på "om bokelskere" nederst på siden. :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Har du lest Om mus og menn av Steinbeck? Andre gode og korte fortellinger som jeg kommer på i farten: Falketårnet av Fosnes Hansen, Mazetti: Gutten i graven ved siden av og Ett minutts stillhet av Siegfrid Lenz. Hvis du liker underfundig humor kan det være verdt å ta en titt på Erlend Loe, Paasilinna og Mikael Niemi. De fleste av bøkene deres kan leses i løpet av noen få bussreiser.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja takk begge deler. Deilig å sitte i godstolen med en bok som varer og varer. Men ikke like fint med en koloss mellom hendene i flysetet eller med hodet på puta om kvelden. Ellers er jeg av den private mening at mange romaner er for lange. Det er som en venn og litteraturviter en gang sa til meg: En forfatter har noe å forsvare dersom det tar ham mer enn 400 sider å fortelle sin historie.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Agatha Christie er en svært interessant forfatter. Her er en anekdote om hennes forsvinningsnummer i 1926. Hentet fra min egen roman, Aldebaran. :)

"Hun var borte fra sitt hjem i Berkshire, England elleve dager i desember. Hun sa at hun ville kjøre en tur om kvelden den tredje. Neste morgen ble bilen hennes funnet, med noen av klærne hennes i, like ved innsjøen Silent Pool, den samme innsjøen der en av Agathas egne romanfigurer hadde druknet. (...) Det virket som om hun hadde iscenesatt et mistenkelig dødsfall, som om det var hentet fra hennes egen fiksjon. Det ble soknet i sjøen. Femten tusen frivillige lette i området rundt den.

Så ble hun funnet på et hotellrom i Yorkshire, den fjortende desember, halvannen uke etter at hun forsvant. Agatha var 36 år. Moren hennes hadde vært død noen måneder, og hun hadde oppdaget ektemannes utroskap for få uker siden. Det var mye å flykte fra. Kanskje hun rømte til Harrogate? Eller kanskje hun, som noen påstod, reiste med Orientekspressen til Konstantinopel og hadde noen berusende dager med kriminalforfatteren Dashiell Hammett."

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Les om hvorfor jeg valgte å gjøre et dypdykk i Thorkild Hansen sitt forfatterskap på huvenes

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En ny helg står for døren. Det betyr en ny bokhelg. Kommenter gjerne hva du leser på huvenes

Ha en god bokhelg!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En liten korreksjon som jeg mottok fra den norske ambassaden i Ungarn idag. Ibsen besøkte Budapest og så Emilia Markus som Nora i 1891. Det var imidlertid ikke premieren. Den var i 1889. Ibsens besøk i Budapest samsvarer imidlertid godt med den tiden da han sannsynligvis skrev på Bygmester Solness.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har lyst til å komme med en liten og ubekreftet Ibsen-anekdote.

På 1850-tallet startet den 15 år gamle Modum-gutten Gudbrand Gregersen sin livsvandring fra et norsk bondesamfunn via byggmester-utdanning i Kristiania og København gjennom store deler av Europa inntil han endte som eier av et av Ungarns største entreprenørselskap.

Da Henrik Ibsen besøkte Budapest på 1880-tallet for å overvære premiæren på Et Dukkehjem på det ungarske Nasjonalteater var han gjest i Gudbrand Gregersens hjem. Her så han norsk byggekunst og norsk treverk i alt interiør. Han besøkte også byggearbeidene ved Stefansbasilikaen, der Gregersens byggmesterkunst var i ferd med å bli installert i dører og vinduer. Det sies at Ibsen utvidet sitt opphold i Budapest og at han og Gregersen ble gode venner.

Om byggmester Gregersen ga inspirasjon til Bygmester Solness tier historien. Likevel finnes det likhetstrekk. Gregersens hjem kan fortsatt besøkes i Budapest. Det ble anektert av kommunistene etter andre verdenskrig. Gregersens etterkommere ble sendt i plikttjeneste på gårdene utenfor byen. Sirkelen ble sluttet. Byggmester Gregersens livsverk ble langsomt tilintetgjort. Kanskje Ibsen var framsynt, uten å være klar over det. :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg vil bare honorere deg for den innsatsen du har gjort for oss ibsen-fans ved å sette lys på hele hans forfatterskap og å sette i gang en rekke interessante diskusjoner om hans enkeltverk. Synd at du ikke har fått hundre stjerner for innlegget ditt, for dette vitner om sterkt engasjement!

Selv har jeg brukt Ibsen som terapi fra jeg i 14-års-alderen falt ned i en slags tenåringsdepresjon/identitetskrise som jeg tror er ganske vanlig for alderen. Det viste seg at Peer Gynt, Brand og en rekke andre Ibsen-dramaer var svært nyttig tankegods for en livstrett 14-åring.

Da jeg var 15 skrev jeg særoppgave om Kongsemnerne. Tastet inn på en gammel Remington uten rettetast. Siden har Ibsen hatt en stor plass i mitt litterære liv og jeg forsøker å få med meg det meste av oppsetningene av hans dramatikk på teatrene både her hjemme og når jeg er ute og reiser.

I tillegg finner jeg fortsatt en indre ro ved å oppsøke Ibsens steder i hovedstaden. Det er vidunderlig å rusle rundt i hans leilighet i Arbins gate (nå Ibsenmuseet i Henrik Ibsens gate) eller å ta en kaffe "sammen med ham" på Grand Café.

Hilsen en ekte Ibsen-romantiker.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sist sett

GunillaLars Johann MiljeMads Leonard HolvikEirin EftevandPiippokattaJohn LarsenHelena ERonnyJulie StensethAvaHeidi LNorahEli HagelundHeidi Nicoline ErtnæsVariosaMarianne MSolAlice NordliLena Risvik PaulsenIngeborg GEivind  VaksvikMarit AamdalSigrid Blytt TøsdalBente NogvaLailaReidun SvensliBertyTor Arne DahlBjørn SturødHilde H HelsethStine AskeAnniken RøilIna Elisabeth Bøgh VigreLinda RastenRoger MartinsenHarald KTonje-Elisabeth StørkersenElisabeth SveeStig TTove