Mener å ha lest at Umberto Eco kommer med en ny bok i år. Er det noen som kan bekrefte dette?
Åh jeg elsker gråtesekvensen i denne boka!
Tiller er fantastisk! Jeg har skrevet om hvor bra og hvorfor flere ganger, blant annet i min kritikk av Knausgård. Dette er derimot et utrolig spennende prosjekt, og jeg er enig med, Nagel, den passer fint inn i denne debatten, samtidig som den til fulle har tatt innover seg spørsmål som andre (kremt) ikke trekker frem, nemlig: hvor starter fortellingen om livet mitt og hvor slutter den? er det i det hele tatt mulig å si at det finnes en sann fortelling. Disse bøkene vil jeg lese igjen og igjen!
Dette er ikke Bringsværd. Mer er det ikke å si om den saken.
Oj, så gøy! Men å svare på det, er nesten håpløst. Akkurat nå kom jeg likevel på Louis-Ferdinand Celine eller Kurt Vonnegut Jr. Jeg kunne gjerne tenkt meg en lun passiar med Tarjei Vesaas også. Av kvinnelige forfattere, så jeg at noen nedenfor her nevnte Mary Shelley, og det syns jeg var en god ide.
Og jeg hadde når som helst tatt et rekesmørbrød med Tor Åge Bringsværd!
Min verst tenkelige versjon av helvete, hadde nok vært et venteværelse uten noen bøker i det hele tatt.
Oh, skrekk......
Selv om jeg har bokmål som hovådmål, elsker jeg nynorsk. For meg tilfører det nynorske språket noe mer til litteraturen - jeg syns rett og slett det er vakkert:) Selv om jeg bruker bokmål til vanlig, velger jeg nynorsk de gangene jeg skriver noe skjønnlitterært, og slik har det alltid vært. Jeg føler rett og slett at jeg lettere får sagt det jeg ønsker da. Må nevne at jeg elsker å lese skjønnlitteratur på svensk også. Det er akkurat som om det gjør noe med ordene, de stiger fram på en ny og vakrere måte, som gir en sterkere opplevelse. Og dersom det var noen tvil: ja, jeg elsker ord og setninger, så språket er viktig uansett målform (eller nasjonalspråk)teksten leses på:)
Per Olov Enqvists lille, fantastiske "Nedstörtat ängel", blir jeg aldri lei. Det er nok den boka jeg har lest flest ganger. Har også lest "Mysterier" av Hamsun noen ganger , og det samme gjelder en god del Ibsen. "Fuglane" og "Signalet" av Vesaas er også lest opp igjen et par ganger. Av nyere litteratur blir jeg aldri lei Tor Åge Bringsværd sine fantastiske Gobi-bøker. Og sist, men ikke minst, så VET jeg at Carl Frode Tillers Innsrikling 1 og 2 (og helt sikkert også 3, når den kommer), vil bli lest igjen og igjen:)
Jeg er helt enig. Lindqvist er en fantastisk forfatter! Anbefaler gjerne alle de andre bøkene hans også, men spesielt "La den rette komme inn" og Lilla Stjärna", som er den aller siste. Anbefaler også dette klippet(http://www.youtube.com/watch?v=IipCwB2mZh0), der Lindqvist forteller om skriveprosessen, mens han holder på med "Menneskehavn":)
Haha! Nei, jeg har ikke klisterhjerne, dessverre, eller hvordan man nå skal si. Vet ikke hvilket som er best egentlig. Det kunne fort bli veldig fullt, tenker jeg.
Jeg er svensk og skrev ner noen settninger jeg likte ;)
Har du läst novellerna? "Å lese Hemingway for förste gang, å lese disse novellene, å utsette seg for dem uten helt å forstå hva som lå bak den tilsynelatende enkelheten, den nakne fölsomheten, å bli offer for gjenkjennelsens sjokk som jeg ble det, å tenke; sånn er det! sånn föles det! uten noen gang å ha vaert der hvor han var, å ha sett den han så, og likevel å se så klart, tilsynelatende uten filter; å föle seg så inkludert, helt ute på den tynne isen; det var å bli utsatt for kunst, det var å ha en intens kunstopplevelse, uten å vite at det var det det het. Men det gjör det, altså." (Per Pettersson)
Helt enig! Det var virkelig en flott aften, til tross for at vi satt i kjelleren. "Skal vi eller skal vi ikke ...?", tenkte vi når det var tid for applaus. Jeg likte mye av det Ekman sa, blant annet det med årstidene, hvordan hun beskrevet koblingen til Doktor Glas og idén hun fikk å bruke öyeblikket når han kommer inn på kaféen, öyeblikket da Doktor Glas blir til, i ettertid. Jeg likte og når hun sa: "Jag arbetar som vilken människa som helst, jag går och upp och sätter mig bara." og "Nu får ni sluta prata om mina priser! Det viktiga är glädjen med att skriva. Glädjen som riktiga författare känner när de hittar på något. När texten får sin egen logik. När texten bär. Då biter inte kritiken, för det är inte det det gäller." En kritiker syntes hun burde slutte å skrive romaner. Hvis du kan tenke deg å lese Doktor Glas på originalspråk (seinere da) finner du boken på capris.no til 38 kroner.
Jeg har fortsatt tröbbel med å fylle plassen på et postkort.
Den tynneste og tyngste boka jeg har lest. Vanskelig å skjønne, men kom seg etter femte gjennomlesning. Hadde aldri lest den dersom vi ikke hadde hatt den på pensumlista (ikkesaaaant Stian???), men verd innsatsen. Og jeg tror det var lurt at vi leste den på svensk.
Det synes jeg så absolutt du skal gjøre. Som bokhandler hos Norli Bogstadveien fikk jeg tatt inn tre av Carsten Niebuhrs reiseskildringer på dansk. De står der kanskje ennå? De tre er noen av de sterkeste reiseskildringer som er skrevet. Punktum finale!
I følge Knut Hoem i NRK P2 er Bokvennen Litterært Magasin, “Norges beste litteraturtidsskrift”. Jeg siterer: “Tidsskriftet Bokvennen er ikke bare det litteraturtidsskriftet som har klart flest abonnenter. De lager også det beste innholdet akkurat nå.”
Norli Universitetsgaten i Oslo tilbyr Bokvennen Litterært Magasin 04/10 til en svært hyggelig pris. Tilbudet varer fram til 21. februar.
Dermed får du Bokvennen Litterært Magasin til en lommeBOKVENNlig pris.
Avisen kommer i slutten av januar, altså neste uke. Og dermed er forhåndsbestillingene i gang!
Før jeg begynte hos Bokvennen ville jeg sagt Mircea Cartarescu. Nå har jeg vært så heldig at jeg spiste varm lunsj med ham under Kap. 10 i Stavanger i fjor september. Jeg spiser gjerne en middag med ham igjen. I dag vil jeg vel velge en stormiddag med Jachym Topol, Wendy Guerra, Morten Claussen og Kaj Skagen og ikke minst Mircea Cartarescu!
Jeg anbefaler å flytte den opp på prioriteringslista. Det som ingen av kommentarene her har fått godt nok fram, er at den er et fortellerteknisk mesterverk. Vekslingen i tid og perspektiv er utrolig dyktig gjort, og skaper nettopp et sug etter å lese videre, slik Karin Jensen nevner. Jeg er enig i at enkelte passasjer blir dryge og nesten kvalmende i all sin detaljrikdom på navn og elendighet. Men helheten som skapes er en slegge av en fortelling. Og grepet med ministerens datter gir boka en menneskelig nærhet som rører hjertet. GOD BOK!
Takk for tipsene. Vågen Fetevare virker kul. Skal sjekke det ut.