Hvem var det som sa at mesteparten av dette livet går med til å ta feil? Var det jeg? Det er jeg som sier det nå: Det har hendt igjen. Siden jeg var omlag sytten år, har jeg gått omkring og hevdet at en av de mest overvurderte forfatterne som finnes, er Hemingway. Dette tåpelige utsagnet skyldes at jeg som syyttenåring leste Den gamle mannen og havet og syntes det var en trevlete, tørr og ufattelig kjedelig bok. En gammel mann og masse vann og en teit fisk: Så spennende. Jeg ble provosert av boken. Herregud, sitte der dag og ut dag inn og drive på med den fisken. Stor fisk = stor litteratur! Haha! Jeg har også vært en temmelig ivrig motstander av den knapphetens estetikk som har stått som en glorie omkring Papa H, som om det skulle være så jævla bra å si minst mulig? Nei, har jeg tenkt, det her er et begdrageri.

Og så. Hva skjer. Det kryper en bille omkring i hodet mitt og den hvisker: "Kanskje du tok feil?" Så nå har jeg lest den lille boken hans på ny. Mea culpa, brødre og søstre. Det er saltvasket genialitet. Det er ren humanisme. Det er The Road, det er Bibelen, det er faen så bra. Jeg beklager, Ernest H, skal aldri mer si noe vondt om verken fisken din eller boken din.

Godt sagt! (33) Varsle Svar

Viser 18 svar.

Så tilfeldigvis slutten av en film på TV som bygget på en bok av Agatha Cristie. En meget ung pike spør miss Marple som nettopp atter en gang har løst et mysterium:" Hvordan kan jeg bli bedre? Hvordan kan jeg bli like god som deg?" Svaret er det samme som Herr Renberg burde fått som 17 åring leser av Hemingway. Miss Marples svar var: "Hvordan du skal bli bedre? Svaret er enkelt: " Bli eldre ! "

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Var du sytten da du las Markens Grøde og? (Henviser til tåpelig utsagn også om denne boken)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

De som er uenig med deg eller har en annen smak når det gjelder bøker og forfattere er vel ikke nødvendigvis tåpelige av den grunn? Hamsun opphøyet seg selv over de fleste og det meste - og var vel av samme mening som deg. Selv har jeg ikke lest Markens grøde en gang - så hva er vel jeg? Er det rart det blir krig?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jøss. Beklager hvis jeg uttalte meg støtende. Hvis jeg synes det er tåpelig, så er det tåpelig. For meg. Hva det er for den ene eller den andre, har jeg ikke kapasitet til å forholde meg til.

Tenkte bare det var en viss sjanse for at han var i sin ungdoms villfarelse da han fikk et nokså ukonvensjonelt syn også på denne boken.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har du läst novellerna? "Å lese Hemingway for förste gang, å lese disse novellene, å utsette seg for dem uten helt å forstå hva som lå bak den tilsynelatende enkelheten, den nakne fölsomheten, å bli offer for gjenkjennelsens sjokk som jeg ble det, å tenke; sånn er det! sånn föles det! uten noen gang å ha vaert der hvor han var, å ha sett den han så, og likevel å se så klart, tilsynelatende uten filter; å föle seg så inkludert, helt ute på den tynne isen; det var å bli utsatt for kunst, det var å ha en intens kunstopplevelse, uten å vite at det var det det het. Men det gjör det, altså." (Per Pettersson)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Med referanse til opplevelsen din, burde jeg kanskje prøve meg på Dag Solstad på ny? Jeg nærer et intenst hat til den mannens litterære utgytelser som skriver seg helt tilbake fra gymnastiden!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det burde du absolutt gjøre.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nei, enkelte forfattere skal man la ligge... Jeg har det samme forholdet til Solstad som deg og har ikke tenkt å lese noen av de kritikerroste romanene hans. Jeg kom over en liten tekst han hadde skrevet om et emne som interesserte meg, så jeg slet meg gjennom det. Men det bare styrket min overbevisning. Bjørneboe og Hoem er i samme kategorien: "ødelagt på gynamset". Sigurd Hoel ble reddeet i siste øyeblikk. Hamsun og Ibsen har fått et nytt liv...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg hadde nøyaktig den samme reaksjonen som deg da jeg leste boka for ca 50 år siden, men forstår at jeg må ta den frem igjen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ingen roman kan vel sammenlignes med The Road?:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg husker en av niesene mine leste "Den gamle mannen og havet" på gymnaset, og skulle skrive stil om den - du verden hvordan jeg slet for å få henne til å tenke konstruktivt om den boken, i stedet for bare å hate den! Men stil ble det nå til slutt - og hun fikk 5 på den også, en karakter jeg resolutt innkasserte æren for! Nå skal det tilføyes at jeg har slitt med Hemingway selv, jeg - derimot hadde jeg stor glede av Michael Palin's bok Hemingway's chair! Palin er Hemingway-fan, og denne lille skjønnlitterære bagatellen er vel nærmest et overskuddsfenomen av et biprodukt av den kjærligheten...

Men dessverre tror jeg det ligger i tenåringers natur at de bøkene de lese på skolen, ofte setter seg på tverke - sånn var jeg selv også, selv om jeg ellers leste masse også på den tiden. (Jeg har fremdeles Doris Lessings "The grass is singing" i vrangstrupen - selv om jeg burde vite bedre enn å la minnet fra 2.gym kaste sine lange mørke skygger over boken enn i dag.) Pensumstyrt "tvangslesing" blir dermed uhyre problematisk, men hva skal man gjøre, da? Å la være å sette skjønnlitteratur på pensum er jo definitivt ingen løsning... Uløselig dilemma?

I tillegg setter du jo fingeren på et annet sentralt punkt: noen bøker krever en modenhet som tenåringer flest naturlig nok ikke har rukket å utvikle ennå - det er nok mange av oss som har avskrevet bøker og forfatterskap en smule prematurt...

(Skal vi se - Balzac fant jeg provoserende kjedelig den gang jeg tok fransk grunnfag - det er kanskje på tide å gi ham en ny sjanse, ja...)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg begynte på flere av hans bøker da jeg var 16-17 år, men fullførte ikke noen av dem. Konkluderte dermed med at Hemingway ikke var noe for meg. Burde jeg revurdere det kanskje? Man endrer seg jo på seks år.

Godt sagt! (3) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Det rare er at jeg har alltid syntes The old Man and the Sea er Hemingway's beste..og jeg leste den tidlig i ungdomsårene; og senere har jeg brukt den med hell i engelskundervisningen også..med litt push og motivering og hint har det fungert bra. Det er jo skikkelig dybdepsykologi i den der, den er nok ganske dyp ja. (Tenk at det gikk bra å lage en hel-film av den også, ikke så dum den med Spencer Tracy, tror den er fra 1958 jeg.) (PS Mange veldig bra av de Nick Adams short stories også, synes jeg)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hei! De bøkene du har lest de har jeg også lest de er gode. Jeg leste de på tysk. desverre var det bare en bok av alle sammen som er på tysk.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hvilke bøker refererer du til?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sorry jeg bare s noe jeg beklager. Er det alders års grense? søstra mi vil starte hun også:D

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ha, ha. Velkommen etter!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Helge-Mikal HartvedtKirsten LundHarald KRune U. FurbergLilleviIngunn SBjørn SturødCarine OlsrødTralteHanne Kvernmo RyeOleBeathe SolbergAlice NordliLene AndresenAmanda AJulie StensethSynnøve H HoelMarit AamdalMartinAkima MontgomeryMarit HåverstadAvamgeBertyKaramasov11Aud- HelenLinda NyrudChristoffer SmedaasGrete AastorpMarianne MIngeborg GPiippokattaTherese HolmSigrid NygaardBjørg RistvedtEgil StangelandPi_MesonStig TAneMarte