Hvis internett var et land, så ville nasjonalsangen vært "There is a light that never goes out".
jeg var ei sånn jente
som var seint ute om kveldene
og aldri kom hjem igjen
jeg sykla utfor bakker
med lukkede øyne
og slåss med jenter
som tilhørte en annen gjeng
døden var bare ei blåklokke i hjertet
og det som betydde noe i livet
var det som kom
og det som virkelig betydde noe
var det som aldri kom
lurte på å dra
men visste ikke hvor
lurte på hva som venta meg
lurte på hvorfor jeg var aleine
om jeg gjorde noe feil
Hun hadde kjent frykten hver kveld, i lang tid, over å legge seg alene, bli liggende i mørket og plutselig skulle kjenne at det var noe galt. Hun var redd for å plutselig ikke kunne røre seg, for å miste hukommelsen, få blodpropp, ha kreft uten å vite om det, få hjerteinfarkt. Hun var redd for klumper som kunne vokse inni henne og forderve henne og at hun ikke skulle skjønne det før det var for seint. Hun var redd for å dø i senga og våknet hver morgen, like overrasket, jeg lever! Så ble hun redd for å bli gal, for at all redselen og frykten for å bli syk skulle tippe over og forvrenge hjernen hennes.
Men vanene hadde innhentet henne. Hun ble vant til å legge seg alene, vant til å høre sin egen pust, kjenne på hjerteslagene. Når pulsen banket i øret, la hun seg bare på ryggen. Når hjertet dunket ekstra fort, skrudde hun på radioen. Og så gikk det over. Hun levde videre, hun ble ikke syk.
Til slutt tok eg på meg bobledress og gjekk bortom fjøsen. Der la eg meg rett ned. Tankane mine flagra rundt, slik som snøfnugga, og det var ikkje greie på nokon ting. I går hadde tante-farmor levd like mykje som meg, og i dag var ho heilt død. Tenk om eg også døydde. Det kan skje med barn. Tremenningen til Lena døydde i ein trafikkulukke. Han var berre ti år. Døden er nesten slik som snøen, ein veit ikkje kva tid han kjem, sjølv om han oftast kjem om vinteren.
Mit liv blev et halvt århundrede kortere / da du døde og efterlod mig / foran supermarkedet ved frakørsel 17.
Men jeg får denne følelsen av at hver og en av oss er helt ubetydelig i den store sammenhengen, jeg kunne vært en kineser på stranda, og egentlig er vi alle kinesere, eller var det sosialdemokrater.
«Nå får jeg jo mer tid til å være sammen med deg,» sa jeg. «Men jeg er jo på jobben,» sa Epsilon. «Ja, men i tankene,» sa jeg. Epsilon strøk meg over kinnet. «Jeg er verdens beste kone,» sa jeg.
nils-øivind haagensen altså! hadde ikke fått med meg at haruki og jeg var kommet ut før jeg så den i et utstillingsvindu og visste at den måtte bli med hjem. spesielt fin diktsamling fordi den blander ulike litterære univers jeg elsker å være i. å være både hos nils-øivind og hos haruki på en og samme gang - herremin så fint.
Valerie Solanas i Sara Stridsbergs Drømmefakultetet vil jeg så definitivt si fortjener en plass på denne listen. Så får vi jo også litt flere kvinner inn her òg. Valerie som vokser opp i ørkenenen med en trailertrash-mor og en far som voldtar henne, som er smart, som skal bli forsker, vil bli USAs president, men som ender opp som forfatter av SCUM (society for cutting up men) manifestet, hatet av kunstnerverden for å ha skutt Andy Warhol. Hun dør alene i et hotellrom i Tenderloin Distric, etter utallige års dopmisbruk og prostitusjon. Forøvrig en helt fantastisk bok.
interessen er der også hos meg, i hvert fall!
Jeg elsker denne boka av hele mitt bankende hjerte. Jeg skal lese den for andre gang i sommer. Liker første del aller best, men det poetiske språket holder seg gjennom de mangehundre sidene. Den er inspirerende og samtidig skremmende på meg som skrivende menneske - kan man toppe dette? Jeg kommer til å prøve og prøve og prøve, igjen og igjen og igjen. Og hele tiden vil jeg komme tilbake til denne boka, bla opp, lese og lese på nytt. En av de vakreste bøkene jeg har lest, noen sinne.
Personlig så er det ikke, og har aldri vært en hindring for meg å lese bøker på nynorsk, men jeg vil heller ikke si at jeg aktivt går inn for å finne bøker på nynorsk bare fordi at det er den målformen de er på. Jeg vil lese bøker som på en eller annen måte interesserer meg, og om den da er på nynorsk eller bokmål blir ikke så viktig.
Dette var utrolig fint å lese, tusen takk. Om jeg ser deg på Roskilde i år, skal du få en jäger.
Dan Turèll er så bra!
I "Oder" skriver Fernando Pessoa til Chloe og Lydia, i "En følsom tid" skriver Rune Christiansen til Kristin og Heidi og Marianne, i "Fødselsdagbrev" skriver Ted Hughes til Sylvia Plath, i "Ariel" skriver Sylvia Plath til Ted Hughes, i "The pill versus the springhill mine disaster" skriver Richard Brautigan til Marcia Pacaud fra Montreal, i "Los conjurados" skriver Jorge Luis Borges til Maria Kodama, i "Moy sand and gravel" skriver Paul Muldoon til Dorothy, i "Det omöjliga" skriver Göran Sonnevi til Lena, i "Isla negra" skriver Pablo Neruda til Terusa og Rosaura og Delia og Josie Bliss og her skriver jeg til deg, søta.
Anmeldt på bokmerker.org her: http://bokmerker.org/?p=5223
Til Eirin vil jeg gjerne anbefale en bok av Simon Stranger; Den veven av hendelser vi kaller en verden. Jeg ser at du ønsker deg Mnem av samme forfatter, noe som da blir en ekstra anbefaling, fordi det virkelig er verdt å lese den. Den veven av hendelser... er debutboken hans, og er litt mindre i omfang enn Mnem, men har samme herlige strangerske måte å uttrykke seg på.
Veldig, veldig enig. Også enig i at det er tilnærmet umulig å kunne beskrive boken, annet enn å si at den er fullstendig fabelaktig, og å anbefale den til ethvert leseinteressert menneske jeg kjenner.