Jeg koser meg med Steinbecks Travel with Charlie og hører Mehlums Madrugada på lydbok. Både Lord Byron og Jens Bjørneboe er påbegynt, men på vent for øyeblikket. Jeg får forsøke å avslutte Steinbeck før vi begynner med Middlemarch.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har gjort som Jostein Røyset, registrert og systematisert bøkene som ble lest og ikke minst hørt i 2013. Dette har gitt meg både positiv og negativ informasjon.

Når det gjelder sjanger er jeg fornøyd. Andelen krimbøker er nede i 33%, klassikere er oppe i 22%. Målet for 2014 må bli å fortsette denne trenden, samt å øke andelen biografier og historie.

Av de omlag 90 bøkene har jeg fortært, ble 63% av dem avspilt som lydbok. Dette var overaskende mye. Jeg vil forsøke å lese mer og høre mindre i 2014.

Når det gjelder språk har jeg vært litt slapp. Omlag 90% av bøkene er lest på norsk, 6 % på engelsk og usle 1 % på henholdsvis dansk og svensk. Her blir målet for 2014 å lese mer på originalspråket.

50 % av bøkene jeg har lest i 2013 er fra 2000 eller senere. Jeg har ikke lest noen bøker fra perioden 1960-79, men derimot 22% fra 1900-1959 og 16 % fra 1700-1899 (her drar vel Dickens opp tallet). Ellers er det spredt fra 380 fKr og framover. Jeg er ganske fornøyd med fordelingen av årganger og håper å få ned andelen litteratur skrevet etter år 2000 og øke andelen fra år 0 til 1900.

Jeg har vært flink til å velge bøker som passer meg i 2013, jeg har gitt terningkast 5 hele 53 ganger, 23 ganger trillet jeg 4 og 11 ganger havnet terningen på 6. Målet for 2014 må være å fortsette å undersøke litteraturen nøye før jeg begynner å lese. Kanskje klarer jeg null treere og ingen avbrutte bøker i 2014?

Litteraturen som er konsumert i 2013 tilsvarer ca 35000 sider. Det er et absolutt mål å finne bøker som ikke er så ufattelig lange. Her skal det jaktes på korte, gode bøker!

Jeg har hele tiden trodd at omtrent halvparten av bøkene jeg leser er skrevet av kvinner. Der tok jeg feil, gitt! Hele 72% av bøkene som ble lest i 2013 var skrevet av menn. Målet må bli å øke andelen kvinnelitteratur.

Min siste utfordring blir å lese mer verdenslitteratur. 56% av bøkene lest i 2013 var fra Norden, 30 % fra Europa (hovedsakelig England) og 14% fra Nord-Amerika. Jeg har totalt utelatt Asia, Sør-Amerika, Australia og Afrika fra leselisten.

Oppsummering : I 2014 skal jeg lese flere klassikere og biografier, samt finne ikke-vestlige kvinnelige forfattere som skriver korte bøker (helst på engelsk…) Jeg tar gjerne imot tips!

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Men paranoiaen gav ham ingen hvile."Det er ute med meg." sa han (Stalin) til Mikojan og Khrusjtsjov, som i likhet med alle magnatene ferierte slik at de kunne besøke Stalin to ganger i uken."Jeg stoler ikke engang på meg selv."

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg likte ikke Hypnotisøren og Paganinikontrakten så godt. Vil du si at Sandmannen er vesentlig bedre enn de 2 første krimbøkene av Kepler?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg likte de danske Søvnen og døden av A.J:Kazinski og Marco-effekten av Jussi Adler-Olsen best. Av de norske er det Hulemannen av Jørn Lier Horst og Pergamentet av Gert Nygårdshaug som skårer høyest.

Poilti av Nesbø skuffet litt og Flink Pike av Flynn har jeg ikke lest enda. Jeg har også store forventninger til Fasadefall av Marklund, som jeg håper å kunne lese snart.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg forsøker meg på originalspråket, men har lånt både engelsk og norsk utgave på biblioteket.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

De fire store en vel fortsatt Ibsen, Bjørnson, Lie og Kielland, men alt de skrev er jo ikke klassikere. Det er vel bøker som blir klassikere, ikke forfattere og man må ikke ha tilhørt de fire store for å ha skrevet en klassiker. Den finnes en del lister og kåringer her

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Uten å ha noen utdannelse i litteratur, mener jeg at definisjonen på litteraritet må være at litteraturen har høy språkelig kvalitet samt at innholdet røper at forfatteren har stor menneskelig innsikt.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg har hørt den på svensk og kan anbefale det på det varmeste. Enig med deg, dette er Pippi for voksne.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Omlag 25 personer har meldt sin interesse av totalt mer enn 25.000 bokelskere. Bør det da ikke hete promille-klubben eller "den absolutte minoritets lesesirkel"?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Eller Eseløret

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er vel bare å erkjenne at befinner oss i nerdeverdenen her. Jeg har hatt stort utbytte av felleslesing fordi andre har bidratt med historiske og politiske fakta, påpekt språklige finesser og feil i oversettelser samt tolket teksten på en måte jeg ikke selv hadde klart. Jo mer jeg leser, jo mer setter jeg pris på nettopp ”gamle klassikere” og de blir enda bedre når mange bidrar med sine tanker om teksten.
Jeg har også lest en del fantasy men ville ikke ha vurdert å delta på felleslesing av for eksempel Tolkien fordi det blir for nerdete for meg. På samme måte kler jeg meg ikke ut og ligger en uke i kinobillettkø. Som Strindin påpeker tror jeg at de som faktisk gjør nettopp det, ville hatt stort utbytte av å samlese fantasy og det er jo opp til tilhengerne av diverse sjangere å starte opp ”sin” samlesning. Fantasy-sjangeren er jo seriøs nok for de som elsker fantasy.
Jeg er veldig takknemlig ovenfor de personene som har satt i gang og organisert felleslesinger på Bokelskere så langt og henger meg på når det er litteratur jeg ønsker å lese. Dersom det blir felleslesing i andre sjangre som sci-fi og fantasy så kommer jeg helt sikkert til å kikke på kommentarene og kanskje bli inspirert til å lese en bok.
Jeg tror at bøkene som velges i lesesirkler er et uttrykk for hva medlemmene ønske å lese, mer enn tegn på diskriminering av diverse sjangre.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Brødrene Karamasov

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har ikke svart på denne tråden tidligere fordi jeg syns at felleslesingen på Bokelskere hittil har fungert greit nok, uten sirkel. Håper jeg kan være med når det passer og gi blaffen når det passer. Jeg har kun lest 73 bøker på "1001 bøker å lese før du dør"-listen og det til tross for at en del av dem står i hylla. Jeg kan jo ikke ramse opp alle sammen så jeg stemmer for noen av dem som er foreslått allerede:
Gustave Flaubert - Madame Bovary som jeg ønsker å lese fordi den stadig dukker opp som referanse i annen litteratur/film.
Fjodor Dostojevskij - Brødrene Karamasov Ble litt skuffet over "Idioten" og trenger drahjelp for å komme igang med Dostojevskij igjen. Han er sikket verdt det...
William Faulkner - Absalom, Absalom Jeg har bestemt meg for å lese mer amerikansk litteratur og dette virker som et bra sted å starte.

Godt sagt! (5) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det har blitt 84 bøker så langt i år og favorittene finner jeg blant de gamle klassikerne. Jeg hørte både PlatonsDrikkegildet i Athen og Dante AlighierisDen Guddomlege komedien på lydbok og ble positivt overrasket. Jeg kommer nok til å skaffe begge i bokform for å kunne studere dem litt nærmere.
SnorresKongesoger har også vært på øret og i ettertid skjønner jeg at jeg burde ha delt opp soga i flere bolker, for nå blander jeg sammen de forskjellige historiene, men gøy var det!
Jeg har også lyttet til en del Alexander Kielland og favorittene så langt er Garman og Worse og Skipper Worse, gode bøker om en gryende arbeiderklasse, religion og det daglige liv i en sørlandsby.
Det ble skrevet varmt om Johan Bojer her på Bokelskere og dermed havnet Den siste viking i lesehaugen. Her var det mye ramsalt virkelighet og kulde. Det er ikke ofte jeg hakker tenner i august, men så kaldt er det når man ror fiske. En klar 6’er fra meg. Det samme fikk Roy JacobsensSeierherrene, også den begynte i det karrige nord. Jens BjørneboesJonas og John SteinbeckOm mus og menn, Vredens druer og Øst for Eden kommer også høyt opp på listen.

Jeg har lest/hørt noe Dickens og kan i ettertid ikke trekke fram noen favoritt. Det er ikke historiene jeg husker best, men det herlige språket. Flott språk også hos Jane AustenStolthet og fordom, Charlotte BrontëJane Eyre og Thomas HardyBorgermesteren, men det frister ikke med flere bøker av disse forfatterne med det første.
Av krim er det bøkene til Camilla Läckberg og Gert Nygårdshaug som har fenget mest.

De største skuffelsene i år har vært Per PettersonJeg nekter og Erlend LoeFakta om Finland som overhodet ikke falt i smak. Fjodor DostojevskisIdioten ble også en real nedtur, kanskje mest på grunn av høye forventninger.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg leser et kapittel eller to i Montefiores biografi om Stalin hver dag og med det tempoet kommer jeg vel til å bruke et år på å lese den ut. Det er mange navn og mye å fordøye. Jeg har også kastet meg over Steinbecks Late menn og muntre piker ettersom jeg leste Øst for Eden altfor fort og fordi jeg liker bøkene hans så godt. Jeg holder også på med Lord Byrons Childe Harolds Pilgrimsferd og leser noen sider innimellom. Det er artig lesning, men uvant å lese på vers. I tillegg lytter jeg til Jussi Adler-Olsens Marco-effekten når husmoren i meg er aktiv. Det hender jeg finner på noen ekstraoppgaver til henne for å lytte litt lenger.
Jeg har altså mer enn nok leseprosjekter på gang så her blir det minimalt med adventsaktiviteter. Har hentet fram 7-armede lysestaker og nisseluer og mer blir det ikke før rett oppunder jul.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har storkost meg med Øst for Eden vekselvis på papir og i lydbokformat uten å forsøke å finne noe budskap og bare latt meg rive med i slekters gang. Jeg har vel vært litt inne på arv og miljø, kristendommens synd og skyldfølelse og menneskets evne og mulighet til å gjøre egne valg, men mest har jeg hygget meg med herlige karakterer og lun humor. Dersom noen hadde spurt meg om hvilken forfatter jeg ville ha havnet på en øde øy med, så hadde Steinbeck kommet veldig høyt opp på den listen. Det er mulig han hadde et gammeldags kvinnesyn, men han kunne da fortelle en god historie.

Godt sagt! (12) Varsle Svar

Steinbeck-prosjektet avsluttes i midten av januar så det passer fint å begynne "nærlesingen" av Markens grøde da.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Ellen E. MartolAlice NordliAnniken BjørnesHegeIngunn SMarianne  SkageToveNina M. Haugan FinnsonToneSolveig StrandLilleviLabbelineGrete AmundsenRonnyTove Obrestad WøienPiippokattaMarteFride LindsethKirsten LundAkima MontgomeryReidun VærnesNabodamaLene AndresenAmanda APirelliRandiAFrode TangenTonjeEivind  VaksvikAvaIngunnJWenche BrohaugVibekeReadninggirl30John LarsenKarin BergTine SundalrubbelAnneWangTatiana Wesserling