Sjelen er en konstruksjon. Det du snakker om er bevissthet, og det er noe som finnes i hjernen vår. Jo, selvsagt dør hjernen vår når kroppen dør. Dette opplever jeg som et av de beste argumentene mot gud: når menneskene forstår nok om vår egen hjerne til å rekonstruere den, kan vi lage menneskelig bevissthet. "Sjelen" vår er det vi oppfatter som oss selv - og det er en rekke kjemiske forbindelser i en organisk hjerne. Det er ikke noe overnaturlig ved det.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg anser meg som ateist. Det er rett og slett fordi det ikke på noe plan for meg gir mening at det finnes en gud. Det er for meg en umulig tanke, omtrent som om jeg i morgen skulle våknet og vært et insekt, eller at jorda plutselig begynte å snurre motsatt vei. Det er ikke en bevisst ting, det er bare noe som ikke kan eksistere, i mitt hode. Så vil mange mene at det er like bastant og irrasjonelt som å tro fullt og helt. Jeg ser mange si at agnostisisme er den riktigste innstillingen, for da tror du ikke selv men du utelukker heller ikke. Og jeg skulle ønske jeg klarte å ha den holdningen, men det gjør jeg ikke. Alt i meg forteller meg at det IKKE finnes en gud, tanken er så absurd at det er omtrent som å se for seg at det plutselig vil regne hundevalper eller at alle mennesker får blå hud over natta. Det er rett og slett ikke noe det er mulig for meg å tro på, på noe nivå, heller ikke å være i tvil om. Og akkurat derfor tror jeg også det framstår så absurd for meg at andre tror, og spesielt når du vet at mennesker alltid har konstruert religioner og alle har trodd på «sine» guder, og vært overbevist om det var den/de rette, den/de virkelige.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den argumentasjonen forstår jeg ikke. Om noe vil jeg fremdeles fastholde at det gjør det mer uinteressant, da svaret er gitt på forhånd. Men at du føler det slik er bra, bare ikke anta at det er fasiten. Jeg har aldri hatt behov for noe Gud og aldri manglet noe spirituelt i livet. Universet og astrofysikkens «magi» er langt mer tiltrekkende og interessant for meg. Mitt hovedproblem med religiøse er at de skal prøve å prakke på deg sin tro og nekter å akseptere at du hverken er interessert i noen tro, mangler noe livet eller rent intellektuelt kan godta svakhetene ved det religiøse, som hever seg over fornuft og fastholder ren og irrasjonell tro som noe av det viktigste.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er for meg kjedelig å se for seg at en allestedsnærværende Gud, eller intelligens, har formet oss og verden - heller enn at den har utviklet seg, med alt det innebærer av muligheter. Dessuten er det begrensende. Hvorfor skulle det da finnes liv på andre planeter, f eks? Det gir lite mening ut fra det meste av religiøs doktrine. Men det er et av de store spørsmålene for astrofysikken. En Gud som har skapt mennesket gjør oss til sentrum, og til et ferdig produkt og ikke en art som fremdeles utvikler oss gjennom evolusjon og en foranderlig natur. Vi er bare en art på linje med andre arter, og det viser hvor skjør denne planeten, og selve livet, er. Og det gir oss også en annen mulighet til å prøve å finne ut av hvordan liv oppsto, hva universet er laget av, hvordan det oppfører seg - hvis svaret ikke er gitt fra før: at Gud har skapt alt og han kan ikke forklares. Da gir det ingen mening å prøve å finne vitenskapelige forklaringer. Av denne grunn har religionen også oppigjennom - ikke alltid, men ofte - stått i motsetning til vitenskapelig utvikling, det har vært en slags blasfemi.

Siden dette er en bokside kan jeg anbefale «The Wall», av Marlen Haushofer, den første knallgode, eksistensielle boka jeg har lest som ikke blander gud noe inn i bildet. Det er for meg mer utrolig og langt mer fascinerende å se for seg hvordan mennesket har oppstått gjennom naturlige prosesser enn at vi er designet og laget av en Gud. Det er for meg en kjedeligere forklaring - og en forklaring som begrenser både vår fantasi og vår forståelse av oss selv som en del av naturen og universet, og tidens gang.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det spørs hvordan man ser det. For min del er det få ting som er mer fantastisk og gir mer en følelse av under enn vitenskap som astrofysikk eller å se nærbilder av celler, osv. Naturen er utrolig, og universet blir i hvert fall ikke noe mindre av at man f eks kan se for seg at vårt univers bare er et av flere, eller andre teorier innen fysikken.

Dette er et av de rareste argumentene fra religiøse, syns jeg, at deres verden på noen måte er mer fullkommen eller "større". Jeg opplever det helt motsatt, om noe er det jo mye "kjedeligere" at alt vi ser rundt oss er laget av en potensiell gud, at naturvitenskapen har den begrensningen. Jeg tror det er veldig mye vi ikke vil vite i min levetid, men tanken på at vi én dag vil finne det ut er fantastisk.

Les "Cosmos" og kom gjerne tilbake og si at de som ikke er religiøse har et mer begrenset og trangsynt verdenssyn, vær så snill. (For meg framstår religion mer og mer som en slags forsvarsmekanisme fordi folk ikke klarer å ta innover seg at de og alle de elsker vil dø og være borte for alltid.)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det var en overdrevet romantisk måte å se det på, vil jeg si. De som er religiøst hjernevasket/religiøse ekstremister virker om noe som om de har et mye mindre og trangere bilde av virkeligheten, og lukker øynene for mye av den.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dette gir jo ikke mening i det hele tatt. Intelligens utvikler seg fordi det er en fordel for å overleve. Og nei, man kan ikke stole fullt og helt på sine egne tanker. Det viser jo f eks diverse vrangforestillinger, psykoser osv. mange personer opplever. Om noe er "galt" i kjemien i hjernen gir det seg sterke utslag. Man kan like gjerne snu argumentet: om det fantes en gud, hvorfor skulle da slike "gale" hjerner finnes? Hvorfor skulle noen da slite med psykoser, med schizofreni, osv. - det skyldes jo akkurat det at hjernen vår ikke er perfekt, og at det kan oppstå feilslutninger.

Jeg kjenner da heller ingen ateister som kommer med argumentene du her tror du avliver. De fleste er enige om at menneskehjernen langt fra er perfekt og at vi ikke kan stole på våre egne tanker - derfor finnes den vitenskapelige forskningsmetode, som er det nærmeste vi kommer å forsøke å finne ut av ting på en objektiv måte, uten at våre tankefeil, fordommer eller antagelser står i veien.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hun spiser knapt, hun vil heller kjenne sin egen letthet, hun vil heller vokse innover og nærme seg sin egen skygge. (...) Hun fyller sin taushet med alt hun ser, denne tausheten som begynner å gå Boletta på nervene, og hun er like ved å riste litt språk ut av datteren noen ganger, men da hvisker Den Gamle: Den som ikke sier noe, lyver heller ikke.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

For meg er bare tanken på at det finnes en gud helt absurd. Vi lever i et univers som stort sett kan forklares ved hjelp av fysiske lover. Det er ting vi ikke vet, men ingenting tyder på at det er noe vi ikke kan finne ut av på et eller annet tidspunkt, selv om det nok ikke blir i min levetid. Mennesker er dyr og det er vel få ting som er bedre dokumentert enn at evolusjon skjer i naturen og at vi også er en del av den. Derfor er også tanken på et liv etter døden absurd for meg - for vi er organisk materiale, når vi dør så dør vi. Det gjelder mennesker og andre dyr. :) Det vi tenker på som vår sjel er kjemiske forbindelser og reaksjoner i hjernen. Når hjernen ødelegges finnes ikke dette selvet, bevisstheten, mer.

Så argumentet mot får bli: hvorfor i all verden skulle det finnes en gud? Det er ingenting som tilsier det.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Oppressive government: China Mieville - "The City and the City"
Blue on the cover: Kim Stanley Robinson - «New York 2140»
Standalone: Seanan McGuire - "Middlegame"
One word title: Siri Pettersen - "Odinsbarn"
2021 release: Joshua Philip Johnson - «The Forever Sea»
More than 10 years old: Paul Auster - "In the country of last things"
500++ pages: Philip Pullman - «The book of dust volume two: The secret commonwealth»
Takes place outside of the US: Marlen Haushofer - «The Wall»
Radioactive/nuclear catastrophe:
Young adult: Tasmyn Muir - «Gideon the Ninth»
Zombies: Justina Ireland - «Dread Nation»
Colour in the title:
Free space:
Aliens: Nnedi Okorafor - "Binti"
Short story:
Ebook/audiobook: Adrian Tchaikovsky - "Made things"
Set in space: Becky Chambers - «The long way to a small, angry planet»
Adult:
Post-apocalyptic: Emily St. John Mandel - «Station Eleven»
Gold on the cover: Jessica Townsend - "Hollowpox: The hunt for Morrigan Crow"
Sci-fi/naturalistic:
Movie/TV/video game adaptation:
Cyberpunk:
Number in the title: Stephen King - «Det mørke tårn 2: De utvalgte»
Part of a series: Brandon Sanderson - «The Well of Ascension»


Godt sagt! (0) Varsle Svar

A – «An American Marriage», Tayari Jones
B – "The book of dust", Philip Pullman
C – «Clap when you land», Elisabeth Acevedo
D – «Det mørke tårn 2: De utvalgte», Stephen King
E – «Equal rites», Terry Pratchett
F – «Folk med angst», Fredrik Backman
G – «Gideon the Ninth»
H – "Hollowpox: the hunt for Morrigan Crow", Jessica Townsend
I – «In the country of last things», Paul Auster
J – "Jeg tror du ville likt Ulrik", Jonas Sundquist
K – "Kabalmysteriet", Jostein Gaarder
L –
M – "Made things", Adrian Tchaikovsky
N – "The Nightingale", Kristin Hannah
O – «Over the top», Jonathan Van Ness
P – "People of the book", Geraldine Brooks
Q – "The queen's gambit", Walter Tevis
R –
S – «Speaking in Bones», Kathy Reichs
T – "Tollak til Ingeborg", Tore Renberg
U –
V – «Verity», Colleen Hoover
W – "The Wall", Marlen Haushofer
X –
Y –
Z –

Mini-utfordringer:
JANUAR – A book you purchased in 2020 but didn’t read: «Station Eleven», Emily St. John Mandel
FEBRUAR – A book with non-romantic love (siblings, parent-child, friendships): «The poet X», Elisabeth Acevedo
MARS – A book written by a person of a different race than you
APRIL – A book with an Autistic main character (April is Autism Awareness)
MAI – A book about a nurse
JUNI – A co-written book (2 authors): "Brevene dine legger jeg under madrassen", Astrid Lindgren og Sara Schwart Ikke lest i juni
JULI – A Christmas book (Jul i juli!)
AUGUST – A book by an Indie author (self-published or independent): Nnedi Okarafor - «Binti»
SEPTEMBER – A memoir/biography
OKTOBER – A book written by a new-to-you author: Joshua Philip Johnson - «The Forever Sea»
NOVEMBER – A book outside your normal genre: Rebecca Solnit - "Men Explain Things To Me"
DESEMBER – A backlist title (published BEFORE Jan 1, 2021): J. K. Rowling - "Harry Potter and the Philosopher's Stone"


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jøss, Facebooks leseutfordring? Denne har jeg aldri sett, hvor finner man den? Ser ut som det er "gjenbruk" fra div. utfordringer i fjor og i år, pluss noen nye/egne.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

– Jeg har ikke våknet en eneste morgen uten å være engstelig. – Hva er du engstelig for? – At jeg har såret noen. At jeg skal bli hørt i leksene. At jeg plutselig skal stå foran et speil. At noen avslører meg. At jeg blir avvist. At jeg blir gjort til latter. (...)
– Du er snart seksti, Chris. Er du fremdeles engstelig for å bli hørt i leksene? – Jeg har aldri lest lekser. Jeg har så fordømt mye å ta igjen. Jeg blir aldri ferdig. Pensumet er allerede for stort.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

– Hvem står deg nærmest? gjentok Dr. Feel. Jeg kunne svart Iver Malt, den gutten jeg sviktet, han som i løpet av noen uker i en sommer, nesten nederst i bunken av alle mine somre, viste meg hvem jeg er: en som ikke er til å stole på. Han stod meg fremdeles nær, uansett hvor han var, på uansett hvilket hav, var han i mine tanker, i både mine våkne og mine søvnige drømmer, eller i min usynlige skrift, den mine beste bøker er skrevet med.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg la meg ikke flat, jeg bare knelte, og det er en viss forskjell, jeg stod på kne i dagligstuen uten vinduer på Sheppard P, det store hittegodskontoret for tapte sjeler, og jeg ville snakke om skammen, det var skammen jeg hadde på hjertet, min eldgamle skam, som hadde fulgt meg i tykt og tynt, en uvenn i tykt og tynt, helt siden jeg kunne tenke klart, det vil si fra den stunden jeg visste at jeg skulle dø.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

« A reader lives a thousand lives before he dies. The man who never reads lives only one.»
George R.R. Martin

En utrolig fin bok om det som betyr noe i livet - kjærlighet, bøker og å engasjere seg for en bedre verden. En påminner om å leve livet og gjøre det man kan for å gjøre denne kloden litt bedre - men samtidig om hvor viktig bøker er, og hvordan de er til trøst, glede og visdom for et lesende menneske. Mest av alt et innblikk i et rikt og fascinerende liv.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

skriv bildebeskrivelse herUthevet tekst

A book that's published in 2021: Jonas Sundquist - "Jeg tror du hadde likt Ulrik"
An Afrofuturist book: Nnedi Okorafor - "Binti"
A book that has a heart, diamond, club, or spade on the cover: Jostein Gaarder - "Kabalmysteriet"
A book by an author who shares your zodiac sign: Peter S. Beagle - "The last unicorn" (Beagle var Vær, i det minste fram til siste datojustering. Født 20. april)
A dark academia book:
A book with a gem, mineral, or rock in the title: Colson Whitehead - «Nickelguttene»
A book where the main character works at your current or dream job: Taylor Jenkins Reid - "The seven husbands of Evelyn Hugo" (hvem har ikke drømt om å være skuespiller på et eller annet tidspunkt?)
A book that has won the Women's Prize For Fiction: Tayari Jones - «An American marriage» (2019)
A book with a family tree
A bestseller from the 1990s: Robin Hobb - "Assasin's quest"
A book about forgetting: Stephen King - "Det mørke tårn 2: De utvalgte" (Detta og Odetta glemmer hverandre osv.)
A book you have seen on someone's bookshelf (in real life, on a Zoom call, in a TV show, etc.): Astrid Lindgren og Sara Scwhardt - "Brevene dine legger jeg under madrassen" (fant den i mammas og pappas bokhylle)
A locked-room mystery: Fredrik Backman - «Folk med angst»
A book set in a restaurant: Linda Chapman - «Sugar & Spice»
A book with a black-and-white cover: Seanan McGuire - "Middlegame"
A book by an Indigenous author: Nnedi Okorafor - "Binti: Home" (Okorafor er av igbo-folket fra Nigeria)
A book that has the same title as a song: Tsetsi Dangarembga - «Nervous Conditions»
A book about a subject you are passionate about: Rebecca Solnit - «Men explain things to me»
A book that discusses body positivity: C S. Cooney - «Desdemona and the Deep»
A book found on a Black Lives Matter reading list: Justina Ireland - «Dread Nation»
A genre hybrid: Sir Arthur Conan Doyle - «The Hound of the Baskervilles» (horror / mystery (krim) hybrid)
A book set mostly or entirely outdoors: Marlen Haushofer - "The Wall"
A book with something broken on the cover: Brandon Sanderson - "The Well of Ascension" (min versjon har coveret med en ødelagt "skive" på: https://m.media-amazon.com/images/I/51c8b8Bn7wL.jpg)
A book by a Muslim American author: S. A. Chakraborty - "City of Brass"
A book that was published anonymously: Mary Shelley - "Frankenstein"
A book with an oxymoron in the title
A book about do-overs or fresh starts: Becky Chambers - "The long way to a small, angry planet"
A magical realism book: Charles Dickens - «A Christmas Carol»
A book set in multiple countries: Geraldine Brooks - «People of the book»
A book set somewhere you'd like to visit in 2021: Kim Stanley Robinson - «New York 2140»
A book by a blogger, vlogger, YouTube video creator, or other online personality: Jonathan van Ness - "Over the top"
A book whose title starts with "Q," "X," or "Z": Walter Tevis - "The queen's gambit"
A book featuring three generations (grandparent, parent, child): Kristen Hannah - "The nightingale"
A book about a social justice issue: Terry Pratchett - "Equal Rites"
A book in a different format than what you normally read (audiobooks, ebooks, graphic novels): Elisabeth Acevedo - "The poet X" (slampoesi, lydbok)
A book that has fewer than 1,000 reviews on Amazon or Goodreads: Tore Renberg - «Tollak til Ingeborg»
A book you think your best friend would like: Jessica Townsend - "Hollowpox: The hunt for Morrigan Crow"
A book about art or an artist: Emily St. John Mandel - "Station Eleven"
A book everyone seems to have read but you: Colleen Hoover - «Verity»
Your favourite prompt from a past POPSUGAR Reading Challenge: A story within a story: Joshua Philip Johnson - «The Forever Sea»

Advanced
The longest book (by pages) on your TBR list: Brandon Sanderson - "The way of kings"
The shortest book (by pages) on your TBR list: Adrian Tchaikovsky - "Made things"
The book on your TBR list with the prettiest cover: China Mieville - "The city and the city"
The book on your TBR list with the ugliest cover: T. Kingfisher - "Clockwork Boys"
The book that's been on your TBR list for the longest amount of time: Margaret Atwood - «Oryx and Crake»
A book from your TBR list you meant to read last year but didn't: Philip Pullman - "Book of dust volume 2: The secret commonwealth"
A book from your TBR list you associate with a favourite person, place, or thing: J. K. Rowling - "Harry Potter and the Philosopher's Stone" (illustrert av Jim Kay)
A book from your TBR list chosen at random
A DNF book from your TBR list
A free book from your TBR list (gifted, borrowed, library): Paul Auster - "In the country of last things"


Godt sagt! (0) Varsle Svar

En interessant bok om å være annerledes i et samfunn der annerledeshet nesten behandles som spedalskhet.

Furukura virker å ha noen autistiske trekk / være et sted på spekteret. Hun forstår ikke hva andre mener er normalt eller ikke, hun forstår ikke sosiale koder og bryr seg heller ikke om dem. Det hun forstår er at hun må herme etter de andre for å få være i fred.

Meningen med livet finner hun i en butikkjobb - med faste rutiner, faste rammer og oppgaver, der hun har sin tydelige rolle. Men folk rundt henne syns ikke det er godt nok. De maser stadig på om hun skal få en bedre jobb, eller gifte seg og barn. For omverdenen er det uforståelig at Furukura er fornøyd med - ja, faktisk trives godt med - livet hun har. Etterhvert gir hun etter for presset, men ender med å være ulykkelig og utnyttes av en mann som mener verden skylder ham alt, men at han skylder verden ingenting.

Alt i alt en veldig interessant bok som er en påminnelse om hvordan konformitetens fengsel stenger oss inne - og hvor dårlig vi faktisk håndterer at andre tenker annerledes. Nå er riktignok Japan et mer ekstremt samfunn hva gjelder status og arbeidskultur, men satiren (som denne boka må leses som) treffer absolutt vårt eget samfunn også.

Anbefalt!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

«Karene har ikke behov for ord her ute i rom sjø. Torsken er ikke det minste interessert i dem, ikke engang i adjektiver som fantastisk. Torsken er ikke interessert i ord i det hele tatt og likevel har den svømt nesten uforandret rundt i havet i hundre og tjue millioner år. Sier det noe om språket? Vi trenger kanskje ikke ordene for å klare oss, derimot trenger vi ordene for å leve.»

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg har og gode opplevelser både fra kjøp og salg. Jeg har funnet noen bøker som ikke har vært i salg i ordinære butikker, samt også fått solgt unna et par bøker. Men en skal være god optimist om en tenker bookis.com som en løsning for raskt å bli kvitt uønskede bøker i bokhylla.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Sist sett

Tor Arne DahlHilde H HelsethStine AskeAnniken RøilIna Elisabeth Bøgh VigreLinda RastenRoger MartinsenHarald KTonje-Elisabeth StørkersenAlice NordliElisabeth SveeStig TEivind  VaksvikTovesveinKorianderTone SundlandSigrid NygaardTonje SivertsenTorTone Maria Jonassenanniken sandvikLars MæhlumMarit AamdalTanteMamiePiippokattaReidun VærnesSilje HvalstadFrisk NordvestBente NogvaMorten MüllerTor-Arne JensenKirsten LundDemeterSynnøve H HoelBjørg L.BenteNicolai Alexander Styvemarvikkiskntschjrld