Har diskusjonen rundt boka «Og bakom synger skogene» helt stoppet opp? Alt om boka kan neppe være sagt. Selv reagerer jeg på forherligelsen av Bjørndalsfolket. De er høyreiste, vakre, tapre og dyktige på alle måter. Mens folkene ned i flatbygda derimot er alle det helt motsatte. Realistisk?
Det er mer gjenkjennelig ja! Måtte le her og ja! Lurer på hva en bok med det navnet ville inneholdt?! Hahaha.. :)
«Syng med dem som svømmer» var en artig tittel! Og i såfall en ny tittel for Mytting sin bok :)
Ser frem til å høre fra flere om denne boka!
Det blir nok ikke barnetog for min del, men sønnen min er russ i år, så russetoget skal jeg få med meg! Jeg har invitert foreldrene mine og ei søster til å bli med. Så tar vi middag og kake på verandaen hos meg.
I hælja jobber jeg netter, så jeg leser ikke mye, men det blir alltids noen kapitler. Leser Harpesang av Levi Henriksen. Dette er første bok jeg leser av han og jeg kjenner at jeg virkelig koser meg. Han skriver godt og samtidig er det ei fin historie han forteller. Jeg liker denne type bøker; de som handler om mennesker og ders liv og relasjoner. Kommer nok til å lese mer fra denne forfatteren.
Jeg hadde ikke lest en eneste omtale, så kanskje det hjalp litt? Den kommer ikke helt på topp altså, men syns det var en bra bok ja!
[Hjelp til selvhjelp i en lettlest roman][1]
Vi har kanskje litt rett begge to. Jeg har støttet meg til 5. bind av Norges litteraturhistorie (redigert av Edvard Beyer). På side 288 står det om Trygve Gulbranssen: "I første omgang ble han nektet medlemskap i den norske Forfatterforening fordi han ikke holdt kvalitative mål."
Men så står det også at 5 år senere, i 1938, "vedtok foreningen å invitere ham som medlem.
Før jeg for alvor starter på lesingen av «Og bakom synger skogene», kan det være interessant å merke seg mottakelsen boka fikk da den kom ut i 1933. Begeistringen var enorm, ikke bare her i Norge, men også i andre land, særlig i Tyskland. Dette var jo en tid med sterk politisk spenning i Europa. Mange likte skildringen av den voldsomme naturen og de høyreiste, enestående menneskene langt der opp i skogsbygda. Om boka ga et sant bilde av landet og menneskene, er et annet spørsmål. Det litterære Norge vendte i hvert fall forfatteren ryggen og nektet ham medlemskap i Forfatterforeningen. Det kan kanskje være greit å ha dette i tankene når vi nå tar fatt på boka.
Dette er en historie full av svart humor og klisjeer! Og dette med klisjeer er så fremtredende at jeg regner med det er bevisst fra forfatterne. Selve historien er troverdig og bygges opp på en bra måte. Det er alvorlige hendelser og ekte krim, selv om det som nevnt er en del svart humor. For min del kunne man hatt mindre talespråk i det skrevne språket. Men tror kanskje dette handler om at det skal være litt annerledes. For mange vil det sikkert funke bra. Mens jeg leste, følte jeg veldig sterkt at dette kunne vært en tegneserie for voksne. Vet ikke hvorfor.. men den var Roger Rabbit samtidig som den var ekte, på et vis. Artig lesning! (Nb! Leseeksemplar tilsendt av forfatterne.)
Den norske bokklubben la ut et spm her om dagen på instagram, om hva som er favorittboka til folk. Mange hadde kommentert med denne, så jeg har også en forventning om noe bra. Så får vi se hva diskusjonen vil vise etterhvert. Ser uansett frem til å lese den!