Hjertelig takk og riktig god ferie!
Jeg skal ikke avgårde riktig enda, så jeg har litt tid til å skaffe spillemennene og ev annet som ikke allerede er i hus. Veldig artig med slike tipsrunder. Mange gode forslag ja, og jeg er åpen for flere!
De fortape spillemenn må jeg absolutt prøve å få tak i, anbefalt av to så kompetente bokelskere. Hjertelig takk!
Et hav av valmuer tror jeg faktisk jeg leste på din anbefaling, annelingua. Likte den godt. Visste ikke at den inngikk i en trilogi. Er neste bok ut En elv av røyk?
Gode forslag! De fortapte spillemenn har jeg faktisk ikke lest :-)
Ullmann skal jeg muligens gi en ny sjanse, men ikke på utenlandsferie.
Nå ble jeg virkelig nysgjerrig! Hvilke bøker er det du ville anbefale meg som jeg allerede har lest? Artig at vi har så mange bøker felles.
Oryx og Crake er ført opp på ønskelisten, enda jeg ikke er så begeistret for fantacy. Ser at det er flere som sier det samme som deg; liker ikke fantacy, men liker likevel denne. Mange år siden jeg sist leste Margaret Atwood. Likte henne da.
Har også ført opp Hvit tiger og Manilahallen.
Linn Ullmann har jeg problemer med. Leste noen av hennes tidlige bøker, som jeg fant svake og lite interessante.
Tusen takk, Bjørg!
Ja du har helt rett, Jostein - jeg elsket Dagdrivergjengen og Cannery Row og er generelt svært glad i John Steinbeck! En ny forfatter med hans humor - og alvor - høres ut som en drøm.
Jeg ser at Tereza Batista er lett å få tak i på antikvariat.net. Anbefaler du den, eller er det andre av Amados bøker som har dette fellesskapet med Steinbeck?
Hjertelig takk!
Begge to står uleste i hyllene! Balansekunst går rett i bunken for de som kanskje/sannsynligvis får bli med. Nei da, jeg er ikke redd for størrelsen - bare boken er god :-)
Hjertelig takk, Anniken!
Jeg er absolutt enig med deg i at Daphne Du Maurier er god ferielektyre! Nå har det seg sånn at jeg både har lest Rebecca og flere andre av henne :-)
Henry James kjenner jeg ikke og skal sjekke nærmere.
Duras har jeg lest noe av og liker. Noterer meg Smerten.
Tusen takk, Gabriellea!
Oi, der var det en begrensning til - jeg er ikke så glad i fantasy :-)
Ellers tusen takk for svaret!
Etter flere ganger å ha bommet på ferielektyren, setter jeg min lit til dere!
Jeg ønsker tips om gode romaner. Jeg er en kresen leser og stiller høye krav til en boks kvaliteter, både språklig og innholdsmessig. Til feriebruk bør den ikke kreve altfor store anstrengelser :-) Bare så det er sagt, bestselgere faller sjelden i min smak. Ønsker heller ikke krim.
Det er kanskje fåfengt å gå ut såpass bredt som dette, men jeg har fått gode tips av dere tidligere og lar det stå til. Både eldre og nyere litteratur er av interesse.
Alle tips mottas med stor takk!
Gabiella, du skriver:
«Jeg vet heller ikke hvilket ståsted forfatteren selv har med hensyn til religiøst syn, men jeg fikk tidlig inntrykk av at boken er preget av moral. Det vil si at hun vil noe mer enn å fortelle en bestemt historie.”
Det kunne ha vært interessant om du utdypet dette litt mer. Hvilken moral er det du mener boken er preget av? Hva vil forfatteren mer enn å fortelle en bestemt historie?
I Norsk biografisk leksikon står følgende:
«Boken Renhetens pris er et feministisk angrep på kirkens renhetsfanatisme og seksualangst.»
Er det i disse baner du tenker? Det kunne i så fall vært et interessant utgangspunkt for debatt! Er Renhetens pris en feministisk bok? Hva innebærer i så fall det?
Eller tenker du på noe annet?
Ja absolutt! Hjertelig takk, Ellen.
Herlige tegninger og artig om kvinners syferdigheter. Ferdigheter som i stor grad dessverre er gått i glemmeboken. For å mimre litt husker jeg godt da det en gang på 1980-tallet ble billigere å kjøpe barneklær i de store kleskjedene, enn å kjøpe stoff og sy dem selv. Nå er vel omsøm stort sett for de "spesielt interesserte".
PS: Interessant blogg.
Fortell gjerne hva du synes om den når du kommer så langt! Artig å høre :-)
Vi har lest 1984 i lesesirkelen og hadde flere interessante diskusjoner om den. Tråden fra lesesirkelen finner du her. Som du vil se av innleggene, spriker synspunktene mye. Om den anbefales eller ikke, avhenger nok av hvem du spør!
Lykke til både med lesingen og helsen, Tibba!
Og god helg til alle!
Et lite, men forhåpentligvis tankevekkende sidesprang.
I sommer besøkte jeg Steilneset, Minnested for de trolldomsdømte i Vardø (jeg kommer aldri mer til å ta ordet heks i min munn om disse menneskene). Det var en gripende opplevelse. Minnesmerket fremsto svært enkelt; en lang, smal og mørk korridor og utenfor den en brennende stol. Ingen oppslag, inngangspenger eller, gud forby, salgsboder.
I den mørke korridoren fantes et minne over hver av de 111 kvinnene og 24 mennene som ble dømt for hekseri og brent i Finnmark fra 1600 til 1692. En liten glugge, en naken lyspære og et oppslag. Teksten på oppslaget er en transskripsjon av de gamle rettsdokumentene, utført av historiker Liv Helene Willumsen. Her kunne jeg for eksempel lese at Christen Skredder var anklaget for å ha praktisert trolldom sammen med samen Morten Olsen. Begge var videre anklaget for å kastet en dødelig forbannelse over embetsmannen Hans Olsen Kofoed. Både Christen Skredder og Morten Olsen ble dømt til døden på bålet. Deres eiendeler tilfalt Kongen.
Det samme går igjen i svært mange av rettsdokumentene. Den dømte er gjort til syndebukk for plager, ulykker og død som rammer en annen. Anklagene fremstår nærmest som påskudd. Mange har tilstått – etter å ha blitt torturert i kjelleren i Vardøhus festning.
Hvorfor ble hekseprosessene så omfattende i Finnmark? I kulde og mørke, langt mot nord og «utenfor folkeskikken» er det kanskje ikke så rart at disse tankene fikk spre seg. Her er også hull i fjellet, som skulle være direkte nedganger til helvete. Viktigere er det å se på prosessene som en religionskrig. Kirkens og kristendommens kamp mot den gamle folketroen, som det fantes rikelig av i nord. Prester og embetsmenn mot kvinner og menn som praktiserte gammel folkemedisin, ikke innrettet seg etter kirkens bud, eller var kommet på siden av samfunnet på en eller annen måte.
Vår «inkvisisjon» var virksom snaut hundre år etter at jeg-personen i Renhetens pris utfører sin tjeneste så nidkjært. Marit skriver at hovedhensikten i Spania var å renske ut jøder og muslimer. Det får vi tidlig hint om. Klosterets priorinne selger gavene fra dona Beatrize’s for en slikk og ingenting; «smykker av en så skremmende skjønnhet at enhver kunne se at de ikke var tilvirket av kristen hånd». De hadde noe østerlandsk over seg. Den slu juvelereren «stilte priorinnen overfor valget mellom å bli under den mauriske svøpe eller å skille seg av med smykkene til spottpris».
Snarvei til Peer Gynt viser seg ganske riktig som du sier, å være vanskelig å få tak i. Utsolgt fra forlaget og ingen ny utgivelse på trappene. På min bytur i dag sjekket jeg Norli og Eldorado bokhandel. Har også sjekket antikvariat.net uten hell. Forbasket at bøker forsvinner så fort ut av salg.
Portrettintervjuet med Vigdis Ystad har jeg tatt vare på.
Takk! Med fare for å foregripe begivenhetene, har du noen anbefalinger?
Kan denne snarveien være noe for oss når vi kommer så langt at vi skal i gang med Peer. Er det flere som kjenner boken?
Etter å ha "ligget på været" en god stund, stryker jeg nå Sett ut en vaktpost av ønske- og leselisten. Det finnes rikelig med gode bøker å ta av! Takk for saklig omtale, Marit.
Ønsker deg alt godt for rehabiliteringen! Håper du klarer å delta i felleslesingen :-)
Jeg gleder meg! Alltid spennende å møte en ny forfatter, og spesielt en jeg ofte har hørt om, men vet lite om. Renhetens pris ligger klar :-)