Etter flere ganger å ha bommet på ferielektyren, setter jeg min lit til dere!

Jeg ønsker tips om gode romaner. Jeg er en kresen leser og stiller høye krav til en boks kvaliteter, både språklig og innholdsmessig. Til feriebruk bør den ikke kreve altfor store anstrengelser :-) Bare så det er sagt, bestselgere faller sjelden i min smak. Ønsker heller ikke krim.

Det er kanskje fåfengt å gå ut såpass bredt som dette, men jeg har fått gode tips av dere tidligere og lar det stå til. Både eldre og nyere litteratur er av interesse.

Alle tips mottas med stor takk!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 35 svar.

[ Slettet av bruker ]

Tusen takk til dere alle for mange gode forslag! Denne feien kan det ikke bli bom!
I tillegg har jeg fått et solid tilskudd til ønskelisten.

Tao - Atle Næss står i hyllene mine :-)
Har lest Den tvilende Thomas og likte den godt. Noterer titlene du foreslår.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

I Dagbladet i går (lørdag 24.09.16) fikk Selma Lønning Aarøs ferske roman en knallgod anmeldelse. Boken heter Hennes løgnaktige ytre. En roman om Anna Munch og handler om en kvinne som ble besatt av ideen om at hun og Hamsun var "sjelstvillinger". Har ikke du planer om å lese Hamsun neste år? Da burde denne romanen være interessant.
Anna Munch var gift med Edvard Munchs fetter, og ifølge Dagbladets anmelder har Aarø tolket hennes skjebne og opptreden overfor Hamsun annerledes enn (mannlige) Hamsun-forskere og Hamsun-biografer.

Jeg fant VGs anmeldelse av romanen på nett nå: http://www.vg.no/rampelys/bok/bokanmeldelser/bokanmeldelse-selma-loenning-aaroe-hennes-loegnaktige-ytre-en-roman-om-anna-munch/a/23802167/

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Et interessant forslag, hjertelig takk! Jeg noterer meg boken, så får vi se hvilke som blir med til Sydens land.
(Og så husker du at jeg planlegger Hamsun, da :-))

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jo, jeg så jo kjell k sondere mulighetene for en samlesing - og du vet jeg fikser ikke Hamsun, så da merket jeg meg forslaget.

Og ellers har jeg selv veldig lyst til å lese Aarøs roman, jeg hadde kjøpt den i går om jeg ikke allerede hadde gått bananas i bokavdelingen på Fretex...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ser at du har fått mange gode tips til ferielektyre allerede. Jeg nøyer meg derfor med å anbefale en stor liten bok, for å si det sånn, nemlig en av mine favorittromaner Ifølge Pereira av den italienske forfatteren Antonio Tabucchi, som bosatte seg i Lisboa og døde i 2012, 68 år gammel.
Er nesten sikker på at vi har diskutert både forfatteren og boka her inne tidligere, men finner det ikke igjen. Tabucchi var glødende opptatt av Pessoa, så det kan forresten hende det var hans Fernando Pessoas tre siste dager vi diskuterte, jeg husker ikke sikkert.

Tone Myklebost i Dagbladet skrev om forfatteren at han er «De tynne romanenes mester», noe jeg synes er en særdeles passende beskrivelse. Ifølge Pereira er f eks på 158 sider, Fernando Pessoas tre siste dager på bare 54.

Ifølge Pereira utkom på norsk i 1995, Fernando Pessoas tre siste dager siste dager i 1998, og det ser ut som du må ty til biblioteket eller antikvariat.net dersom en av dem skulle friste.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Begge bøkene står faktisk på min ønskeliste!

Jeg elsker tynne, konsentrerte bøker, og jeg er begeistret for Portugal og portugisiske forfattere (min favoritt José Saramago, Pessoa, og ja, jeg ser at Tabucchi er italiener opprinnelig). Dette ser ut til å være midt i blinken. Ifølge Pereira er bestilt på antikvariat.net! Gleder meg til å stifte bekjentskap med en ny forfatter.

Hjertelig takk, Monica!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da håper jeg den faller i smak hos deg også.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Noen kom meg i forkjøpet :-(
Fikk nettopp melding om at boken allerede er solgt, det eneste eksemplaret på antikvariat.net...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Men med mindre det er samme selger og samme eksemplar, så ser det ut som om du kan kjøpe den på nettstedet til Bokbyen Tvedestrand: http://nettbutikk.bokbyen-skagerrak.no/productdetails.php?product=78810

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Alltid like fint å oppleve at bokelskere ikke bare er opptatt av sine egne bokønsker, men også at andre skal få oppfylt sine. Hjertelig takk, annelingua. Ny bestilling er sendt.

Når det gjelder Det vokser et tre i Brooklyn, fikk jeg ikke rotet meg til å bestille den. Og bra var det! Den kommer til halv pris i oktober :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tar gjerne på meg oppgaven som bokpusher jeg, vet du! :D

(Og så fint at du oppdaget at Det vokser et tre... kommer på salg - før du hadde kjøpt den!)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Så flott at anneligua fant et annet eksemplar! Lykke til - håper du får napp denne gangen!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En tanke til: skal lure meg på om ikke du vil like Marilynne Robinsons bøker? Jeg har bare lest henne på engelsk, men i alle fall Gilead er oversatt til norsk. (Og dette er den første av tre bøker fra samme lille familie i samme lille småby - de kan godt leses helt uavhengig av hverandre, men liker du den ene, må du bare få med deg de andre også.) Gilead er en vakker bok, synes jeg - nydelig fortalt om menneskelivet og menneskenaturen. Det er ingen store, dramatiske hendelser i nåtidshistorien, men for meg var dette en page-turner.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

3 bøker jeg har lest i det siste og som jeg likte godt :-)

Ya-Ya-jentenes hemmelige nedtegnelser - av Rebecca Wells
Kaptein Corellis mandolin - av Louis De Bernières
Den tidsreisendes kvinne - av Audrey Niffenegger

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ferielektyre kan vere så mangt, men er enig at det ikkje bør vere av det mest krevande slaget! Eg kan trygt stå inne for Manilahallen av Ruth Lillegraven som Bjørg anbefalte. Elles så kanskje Sovjetistan av Erika Fatland vere noko? Eg likte den iallfall godt. Ned til elva av Leif Enger er også lesverdig.
Håper du finn noko som fenger, og god tur!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I sted hadde jeg en lang liste jeg ville anbefale, men da jeg sjekket hvilke av dem du hadde lest, ble lista vesentlig kortere...

Disse ble igjen: Hvit tiger av Aravind Adiga, Oryx og Crake av Margaret Atwood (fantasy, men så bra skrevet at selv jeg som ikke liker fantasy blir fascinert), De urolige av Linn Ulmann og til slutt Manilahallen av Ruth Lillegraven.

Håper du finner noe som fenger blant de tipsene du får her inne, og god ferie!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Nå ble jeg virkelig nysgjerrig! Hvilke bøker er det du ville anbefale meg som jeg allerede har lest? Artig at vi har så mange bøker felles.

Oryx og Crake er ført opp på ønskelisten, enda jeg ikke er så begeistret for fantacy. Ser at det er flere som sier det samme som deg; liker ikke fantacy, men liker likevel denne. Mange år siden jeg sist leste Margaret Atwood. Likte henne da.

Har også ført opp Hvit tiger og Manilahallen.

Linn Ullmann har jeg problemer med. Leste noen av hennes tidlige bøker, som jeg fant svake og lite interessante.

Tusen takk, Bjørg!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

De andre bøkene jeg hadde på lista var Med livet foran seg av Emile Ajar, Håndbok for vaskedamer av Lucia Berlin (riktignok noveller, men med en viss sammenheng), De fortapte spillemenn av William Heinesen og Den fjerde nattevakt av Johan Falkberget. Den siste burde jeg jo skjønt at du allerede hadde lest :))

Linn Ullmanns bøker har jeg også hatt blandede opplevelser med, men synes hun i denne boka har lyktes bra både språk- og innholdsmessig, uten altfor nådeløse avsløringer eller intetsigende solskinnshistorier som det lett blir i denne typen bøker. Likte også godt Et velsignet barn og Det dyrebare som jeg synes har helt andre kvaliteter enn de tidlige bøkene hennes.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Gode forslag! De fortapte spillemenn har jeg faktisk ikke lest :-)

Ullmann skal jeg muligens gi en ny sjanse, men ikke på utenlandsferie.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da må du absolutt hive deg over De fortapte spillemenn på denne turen!!! Den er bare så bra - på nivå med det beste av Laxness, e.m.m.

Siden Annikken L nedenfor anbefalte en indisk forfatter, kom jeg på Amitav Ghosh - har du lest trilogien hans, den som begynner med En sjø av valmuer? (Trilogi ja - men bind 3 er jo ikke ute ennå!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

De fortape spillemenn må jeg absolutt prøve å få tak i, anbefalt av to så kompetente bokelskere. Hjertelig takk!

Et hav av valmuer tror jeg faktisk jeg leste på din anbefaling, annelingua. Likte den godt. Visste ikke at den inngikk i en trilogi. Er neste bok ut En elv av røyk?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En elv av røyk er andre bind, ja. Nummer tre, Flood of Fire, kom ut i 2015, men det ser ikke ut til at den er oversatt til norsk ennå.

Du har fått mange gode forslag her, og jeg slutter meg ubetinget til De fortapte spillemenn.

Du har ikke lest så mye av Roy Jacobsen, ser jeg - hva med Hoggerne?

Håper du får en fin leseferie. Jeg skal også ut og reise og har pakka kofferten med både lødig og ledig, nok til to uker, håper jeg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Er nummer tre ute????!!!! Det har gått meg hus forbi! Svisj over til nettbokhandlene og søke opp Flood of Fire, THANK YOU, Marit!!!

P.S. Og riktig god tur!!! :D

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hjertelig takk og riktig god ferie!

Jeg skal ikke avgårde riktig enda, så jeg har litt tid til å skaffe spillemennene og ev annet som ikke allerede er i hus. Veldig artig med slike tipsrunder. Mange gode forslag ja, og jeg er åpen for flere!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Slår eit slag for Jorge Amado igjen, eg. Eg meiner å minnest at du likte Steinbeck godt, Amado og Steinbeck hadde det til felles at dei skildra personar på skråplanet med ein varm humor (og no tenker eg nok spesielt på Dagdrivergjengen og Cannery Row). Det er nok ikkje så enkelt å få tak i Amado sine bøker på norsk, med litt tålmodigheit kan dei sikkert skaffast frå bibliotek, og med ein god porsjon flaks kanskje også frå bruktbokhandlar. Men vil ein lese på engelsk, eller som meg på portugisisk, så ser det ut for å vere ganske grei skuring å skaffe nokre av dei meir populære titlane.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ja du har helt rett, Jostein - jeg elsket Dagdrivergjengen og Cannery Row og er generelt svært glad i John Steinbeck! En ny forfatter med hans humor - og alvor - høres ut som en drøm.

Jeg ser at Tereza Batista er lett å få tak i på antikvariat.net. Anbefaler du den, eller er det andre av Amados bøker som har dette fellesskapet med Steinbeck?

Hjertelig takk!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Eg har ikkje lest Tereza Batista sjølv enno, men eg er ganske viss på at i det minste deler av historia sorterer inn under denne kategorien. Det er også ei av Amado sine mest kjende bøker, så det er sikkert ikkje tilfeldig at den er den lettaste å få tak i på norsk.

Av dei av Amado sine bøker eg har lest, er det kanskje A morte e a morte do Quincas Berro d'Agua som ligg tettast opp til dei nemnde Steinbeck-bøkene, denne tviler eg sterkt på er å finne på norsk, men den finnest i alle fall i engelsk oversetjing.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da vil jeg anbefale deg Lille Tre av Forrest Carter, en nydelig lettlest bok om en liten indianergutt. Boka er også liten, så den vil ikke ruve i bokstabelen du velger å ta med. Jeg vil også anbefale Balansekunst av Rohinton Mistry. Den er noe mer omfangsrik, men størrelsen har vel aldri skremt deg til å holde deg fra en bok? En fantastisk bok fra India som jeg gjerne vil lese igjen og igjen og igjen...

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Begge to står uleste i hyllene! Balansekunst går rett i bunken for de som kanskje/sannsynligvis får bli med. Nei da, jeg er ikke redd for størrelsen - bare boken er god :-)
Hjertelig takk, Anniken!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Rebecca av Du Maurier. Daisy Miller av Henry James. Smerten av M. Duras.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg er absolutt enig med deg i at Daphne Du Maurier er god ferielektyre! Nå har det seg sånn at jeg både har lest Rebecca og flere andre av henne :-)
Henry James kjenner jeg ikke og skal sjekke nærmere.
Duras har jeg lest noe av og liker. Noterer meg Smerten.

Tusen takk, Gabriellea!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har du lest 84 Cha ring Cross Ro ad. Den leser jeg en gang i året. Ps. Må dele opp ordene for mobilen retter på dem.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

hvis de er mulige å skaffe, gå på bib og lån Sagaen om den siste Nattkrigeren av Olav Havnes. Kom ut 3 stk bøker i 1994 0g 1995. Ca 220 sider og lettlest. Litt fantasygenre.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Oi, der var det en begrensning til - jeg er ikke så glad i fantasy :-)
Ellers tusen takk for svaret!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Stig TKirsten LundBente NogvaReadninggirl30mgeAstrid Terese Bjorland SkjeggerudLinda NyrudWenche VargasHanne Kvernmo RyeKatrinGVibekeAvaCarine OlsrødReidun Anette AugustinGladleserTove Obrestad WøienHarald KNinaMaikenbandiniJulie StensethPiippokattaLisbeth Marie UvaagGrete AastorpTone HTone SundlandElla_BSol SkipnesHanneDemetersiljehusmorsomniferumMads Leonard HolvikSigrid NygaardHeidi Nicoline Ertnæsingar hBeate KristinRufsetufsaIngeborg Kristin LotheCecilie