Takk skal du ha, Ava. Denne artikkelen skal jeg skrive ut og lese i ro og fred.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ok, jeg skal moderere mitt innlegg. Det er vel egentlig ingen stor motsetning her. Jeg ser nå at filmatiseringen av Vredens druer har inspirert Guthrie til The Ballad of Tom Joad, 1940.
Det rokker likevel ikke ved at Guthrie hadde en stor musikalsk produksjon uavhengig av Steinbecks bok.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for mange interessante synspunkter på tittelen Vredens druer. Nytt for meg.

Odin: For øvrig et det produsert store mengder musikk til boka, fra Woody Guthry til Mumford & Sons, noe for enhver smak vil jeg tro.

Woody Guthrie skrev ikke sine sanger til Steinbecks bok. Guthrie er født i 1912 og opplevde selv depresjonen og tørkekatastrofen. Han samlet materiale, tok tak i gamle folkeviser og skrev selv en mengde sanger om sitt folks lidelser. Mesteparten av Guthries produksjon, og alle sangene om tørkekatastrofen, kom lenge før Vredens druer ble utgitt i 1939.

Jeg legger inn sangen/filmsnutten om den store sandstormen også her.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

He, he, hva med et enda eldre spøkelse.....

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Felleslesing av Vredens druer høsten 2013 -- diskusjonstråden finner du her.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Dette er tråden for Vredens druer - tredje bok i vår felleslesing av John Steinbeck.
Leseperioden er fra fredag 4. til fredag 25. oktober 2013.

Vi er i USA under Den store depresjonen i 1930-årene. I disse harde økonomiske nedgangstidene inntreffer en omfattende tørkekatastrofe; regnet uteblir, og avlingene svikter. Tusener på tusener av fattige landarbeidere gir seg i vei vestover, til California, det forjettete land. Dette er det realistiske bakteppet for Vredens druer.

Også i Om mus og menn var handlingen lagt til depresjonsårene. Mens den i Om mus og menn er konsentrert om to karer, får vi i Vredens druer et videre bilde og de lange linjene. Boken kom i 1939 og regnes som et hovedverk i amerikansk litteratur. Med den vant Steinbeck den prestisjetunge Pulitzerprisen og verdensberømmelse.

Alle synspunkter og kommentarer er velkomne!

God lesing alle sammen!

Her finner du sitater og andre diskusjoner om Vredens druer.

Her er samletråden John Steinbecks forfatterskap – felleslesing. Det er fint å bruke denne tråden til innlegg som går mer generelt på Steinbeck og hans forfatterskap.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

I kveld avsluttet jeg denne enestående felleslesingen med å se filmen dere så varmt anbefaler. Jeg har strengt tatt sluttet å se filmatiseringer av bøker som har betatt meg, for ikke å bli skuffet. Ikke så med denne. En gripende film. Ikke bare fanger den bokens essens; den utfyller den. Den unge fru Curey’s ensomhet og lengten, fanget i ekteskapet med en sjau drittsekk av en ektemann. Vi øyner at hun også er sveket av sin mor. Og George, hvilket dilemma han lever i, hans ansvarsfølelse, tålmodighet og lojalitet. Filmen gir et usminket bilde av hvilken belastning Lennie må være, all hans godhet til tross. Var det ikke Kramsvik som sa et sted at George må være bokens hovedperson. Etter filmen er jeg tilbøyelig til å være enig, om det går an å snakke om én hovedperson her. George etterlater seg mange spørsmål. Nye, og kanskje ikke så pene, tanker om bokens avslutning dukker opp.
Uten anbefalingene fra dere hadde jeg gått glipp av denne filmen. Tusen takk.

Tusen takk også for alle tankevekkende, inspirerende og artige innlegg i debatten! Jeg har lest alle innleggene - og med stor glede og interesse. Skulle gjerne ha fulgt opp enda flere av dem, men så var det tiden da… Sikkert er det at dere har beriket min lesing av Om mus og menn, og min forståelse for Steinbecks forfatterskap. Jeg er oppriktig takknemlig og imponert over det engasjementet dere viser.

Tråden Om mus og menn ligger her, og det er fortsatt mye å spinne videre på. La gjerne debatten fortsette. Som en amerikansk kritiker så presist formulerte det: ”En bok det tar to timer å lese, og tyve år å ble ferdig med”.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Det surrer og går i hodet da vet dere :-)
En god test på riktig bruk av uttrykket vice versa er om du kan erstatte det med "og det samme den andre veien".

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Det er ordet "motsatt" som skaper problemer her. Motsatt har ulike valører. I uttrykket vice versa betyr motsatt omtrent samme som "og omvendt". Det betyr ikke "tvert i mot", altså noe helt annet.
Jeg håper forskjellen kommer tydelig frem i en setning som: "De unngår naboene og vice versa".

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Så hyggelig at du slenger deg med, gretemor! Bra at du går for originalversjonen, som vi allerede har vært inne på, er ikke Arthur Omres oversettelse den beste. Lykke til!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, nettopp, vice versa betyr "motsatt" og "omvendt", Vibeke har rett her.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, det er den oversettelsen jeg har: "Kunne Dem gi meg et løft, mister?". Ære være deg som holder deg til originalspråket. Jeg prøver så godt jeg kan å la irritasjonene ligge.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Så befriende å kunne melde om to store leseopplevelser i september, begge av John Steinbeck:
- Om mus og menn
- Alle tiders torsdag

Begge har jeg gitt 6 på terningen og plassert på min eksklusive favorittliste. De to bøkene er i sitt ytre forskjellige, men de rører ved noe dypt menneskelig i oss. Dette er noe av det beste jeg har lest.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg har "En Lanterne-bok", Gyldendal, fra 1975, også oversatt av Arthur Omre. I denne står det at rettskrivningen er som i 1950-utgaven. Jeg har bare lest noen få sider og har ingen umiddelbare reaksjoner på oversettelsen.

Her ser det ut som forlagene har hatt problemer med å bestemme seg. Hvorfor.... Skulle gjerne visst litt mer om forskjellene på de ulike utgavene.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Absolutt. Det er i hvert fall ett sammenfall av temaer i Alle tiders torsdag og Om mus og menn
(Jeg legger inn en liten spoiler her)

Vår helt i Alle tiders torsdag rådfører seg med "den synske":
"Vi sier altså at denne karen har det jævli, og det bare er en måte han kan berge seg på. Men han kan ikke gjøre det selv. Synes du at vennen hans skal gjøre det?"
"Ubetinget."
"Selv om det gjør vondt som bare faen?"
"Ubetinget."
"Selv om det kanskje ikke hjelper?"
"Ubetinget. Jeg vet ikke hvordan situasjonen ligger an for den venn Doc, men jeg skjønner hvordan den stiller seg for deg. Hvis du er glad i ham, da må du gjøre hva det skal være for å hjelpe ham - hva det skal være. Om det så var å drepe ham, for å spare ham for uhelbredelige lidelser. Det er en venns høyeste og uhyggeligste plikt."

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ang. lukkete innlegg - Jeg har også hatt problemer med dem, spesielt på nettbrett, på pc går det nå greit. Er enig i at vi kanskje kan være litt dristigere med å la innlegg være åpne. Kanskje går det også an å reise de samme problemstillingene uten å røpe for mye av selve handlingen, hvordan det går o.l.

Håper du får opp de lukkete innleggene, Marit; mye interessant der.

PS, har åpnet mitt eget lukkete innlegg og håper det er OK :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tusen takk for tipset, den står allerede på ønskelisten! Gemalen mener han har hatt Amerika foreller en gang i tiden. Men finnes den fortsatt i huset...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Er det noe jeg har erfart, gjennom bokelskere og ellers i livet, er det at "tulling" er man ikke om man samler på en bestemt type bøker. Stor takk til din mor som hadde et åpent blikk for disse flotte bøkene!.

Lykke til - både til deg og meg - i jakten på flere i denne serien fra den tiden da Bokklubben virkelig var en bokklubb!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ikke godt å si, jeg har funnet utrolig mange gode bøker på loppemarkeder og bruktutsalg til en latterlig billig penge. Skal jeg trekke frem en, må det kanskje bli den gripende Balladen om den bedrøvelige kafe av Carson Mc.Cullers, vakkert illustrert, i alle sin enkelthet av Chrix Dahl. Anbefales!

Prisen -- ikke vet jeg, havnet i en stooor bærepose til 30 kroner.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ingen vet hvordan sann storhet kommer til et menneske. Den kan ligge latent i menneskets mulm og mørke, eller den kan bore seg inn utenfra som hvinende spyd og lanser. Så meget vet man imidlertid om storhet: den oppstår og settes ut i livet av nødvendighet; den fødes aldri uten smerte; det mennesket den har kåret, er for alltid forandret, lutret og henført på samme tid, -- han kan aldri bli alminnelig mer.

Godt sagt! (13) Varsle Svar

Sist sett

Monica CarlsenMonaBLIngrid HilmerKarin BergRosa99NorahBerit RSiv RønstadTurid KjendliesomniferumHarald KBerit B LieKetilsveinEgil StangelandIreneleserellinoronilleKirsten LundTone Maria JonassenMorten Jensenandrea skogtrø egganKaramasov11ingar hRandiATorRufsetufsaSynnøve H HoelRagnar TømmerstøAnne Berit GrønbechMarit AamdalritaolineEvaAmanda AElinBeReidun SvensliAstrid Terese Bjorland SkjeggerudBente NogvaVannflaskeTovealpakka