Huff ja!
Edna O’Brien har blitt en favoritt for meg, helt klart og for bare en uke siden ante jeg ingenting om henne! Synd kun 4 bøker er oversatt til norsk og yttligere ti til svensk, jeg leser for dårlig engelsk til å få med meg nyansene i bøkene.
Bokelskere er en stor inspirasjonskilde med mange bokelskende bidragsytere!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Før jeg går ut i det fine været skriver jeg litt her inne jeg :)
Jeg leser «Två flickor på Irland» av irske Edna O’Brien. Originalen er country girls om noen er nysgjerrig på det… den kom ut i Irland 1960 og vakte furore og ble tilogmed forbudt! Denne leser jeg fordi jeg ble så nysgjerrig på disse forfatterene på lista Randi la ut denne uka om litteraturkandidater til Nobelprisen, det var så mange jeg aldri hadde hørt om! Et godt valg dette for den er veldig godt skrevet.
Denne leser jeg på Ipadden. Fysisk bok blir Leila Mottley sin debut:»Nattvesener». Den kom nå i 2023 og fått gode omtaler. Ellers har jeg noen noveller igjen av Guy de Maupassant.
Ha en god lesehelg alle bokvenner!

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Dette er den beste romanen jeg har lest i år og den er skrevet av en forfatter som bare var 17 år når hun begynte på den! Romanen er inspirert av en faktisk hendelse i USA i 2015 hvor en rekke politimenn mistet jobben når det kom frem at de hadde utsatt en 14 år gammel jente for gjentatte overgrep.
Romanens hovedperson er 17 år gamle Kiara som av omsorg for sin eldre bror og naboens ni år gamle sønn begynner å prostituere seg for å ha penger til mat og husleie. Faren er død og moren er i fengsel. Det er mildt sagt tøffe kår å vokse opp under og Kiara er man bare nødt til å bli glad i.
Hjerteskjærende og vond lesing dette,men jeg er imponert over hvor godt forfatteren skriver og hvor mye innsikt hun hadde i en alder av 17.
Hun er tidenes yngste forfatter som noen gang har blitt nominert til bookerprisen og etter å ha lest denne boken forstår jeg godt hvorfor. For et talent!

Les gjerne omtalen min her.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Hjerteskjærende, vond og sår er tre ord som står igjen etter å ha lest Annie Ernaux`s dagboknotater fra morens siste tre år. Hun forteller hvordan moren forsvant inn i tåkehavet når hun fikk alzheimer.
Lettlest og godt språk.

Les gjerne omtalen min her.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har visst bare les 3 av dem: Murakami, Rushdie og Thiong'o.
Mange har jeg aldri hørt om!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg har kjøpt én bok så langt…Kokkelære av Tom Victor Gausdal, en fantastisk kokebok for alle som synes mat er gøy.
I går kveld avsluttet jeg 2. bok i det som skal bli en trilogi av fransk/marokkanske Leila Slimani. Hun følger sin egen families historie i Marokko fra sine besteforeldres blandede ekteskap, de giftet seg i -47, frem til vår tid.
Begynner i dag på «Detaljene» av svenske Ia Genberg. Hurtiglån dette, men bare 140 sider så det skal gå bra, kanskje jeg kan sitte ute i sola med den? Er jo nydelig vær i dag!
God hælj!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Unnskyld at jeg blander meg inn :-)
Vil bare gjøre oppmerksom på at Syv fantastiske fortellinger har vært med i lesesirkelen før.
Jeg har jo ikke noe med hva dere velger, men syntes jeg dro kjensel på tittelen da jeg så ditt forslag, Harald.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Fin roman om livslang kjærlighet, og en annerledes sorgprossess når den ene partneren dør etter 40 åres samliv.

Les gjerne omtalen min her.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En dag de var på vei ut fra biblioteket, spurte han hvordan hun hadde fått denne lidenskapen for medisin. Aicha stakk hendene i jakkelommen og tenkte seg litt om før hun svarte:"I motsetning til kameratene dine tror jeg ikke at man kan forandre verden. Men viss man kan lindre, er det da alltids noe."

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Et herlig eksempel på hva den svenske forfatteren og redaktøren Olof Lagerkrantz har sagt:
«... man skriver bare halve boken, den andre halvdelen må leseren ta hånd om.» !

(Fra «Om kunsten og lese og skrive», Olof Lagerkrantz, Bokvennen forlag, Oslo 1988.)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Herlig spøkelseshistorie om et gjenferd som går igjen i en liten bokhandel i Minnesota. Romanen kan også sees på som en hyllest til litteraturen og til alle bokelskerne der ute, samtidig gir den et tidsbilde av dagens USA.

Les gjerne hele omtalen min her.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg skjønner hva du mener. Jeg leser ikke mye nyere norsk jeg heller, synes det blir for tamt og uten det lille ekstra som gjør lesing til en stor glede. Men det skal sies at jeg leser for lite norsk til at jeg ikke bør uttale meg så bombastisk. :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Så utrolig morsomt at du "kjenner meg" så godt!
Ja, jeg liker de gamle klassikerne, leser relativt lite samtidslitteratur, spesielt den norske. Synes all mediefokuseringen på forfatterne (de "utvalgte") gjør at de på en måte blir stående i veien for sine egne bøker (om du skjønner hva jeg mener).
Selma Lagerlöf har jeg lest lite av, det blir mer.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg er igang med «Rosenkavaleren til madame Husson og andre noveller» av Guy de Maupassant. Veldig bra men så var/er han jo en av Frankrikes store forfattere!
Ellers begynte jeg på Claire Keegan:»Foster» som jeg har lånt på libby i går kveld og har «Småting som dette» av samme forfatter liggende, den begynner jeg på i kveld.
Coraline leste jeg for mange år siden også den lånt fra libby. Artig bok. :)
Ha en koselig søndag!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det ante meg eller rettere sagt: jeg visste det! Takk for tilbakemeldingen. :)
Håper Naipaul også faller i smak selvom det er noe helt annet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Så synd at du ble skuffet over gjensynet med Olav Audunssøn. Personlig synes jeg det er vanskelig å måle hans historie opp mot Kristin Lavransdatters. Storslagne verk begge to. Jeg har gitt alle disse 6-ere, men Kristin har fått plass blant mine favoritter. Kanskje fordi hennes historie gjorde et så sterkt inntrykk da jeg først leste den som ungpike, og da jeg senere, som mor selv, leste den, fikk en helt annen forståelse for Kristins foreldre.

Jeg er enig med deg i det positive du sier om «Olav Audunssøn», også i at det første bindet er best, kanskje spesielt skildringene av den gryende forelskelsen og den seksuelle oppvåkningen. Ja, det blir etter hvert mye «religiøse grublerier rundt skyld og skam», men det er det da også i Kristin Lavransdatter. Spesielt ved tredje gangs lesing jeg gikk inn i dette. Jeg husker ikke hvor jeg leste det, men det er også de som mener at Olav Audunssøn ufortjent kom i skyggen av Kristin Lavransdatter.

Nå ble jeg kanskje ekstra opptatt av Olav siden handlingen i hans voksne liv er lagt til området der jeg bor. Jeg har gått over «Oksen» og vært i «Hestviken» (Emmerstadbukta i Vestby). Jeg kommer til å lese dette verket en gang til, og da bokstavelig talt følge i Olavs fotspor.

Så til ditt konkrete spørsmål. Jeg kan – dessverre – ikke huske noe «møte mellom Olav og den unge Lavrans Bjørgulfssøn, hans hustru Ragnfrid og møen Kristin i et overnattingssted på deres reise fra Skog til Jørundgård». Snedig at du husker ordlyden så konkret. Vet du omtrent hvor dette skulle ha stått? Men for all del, jeg kan ta feil. Når jeg en gang kommer så langt som til gjenlesningen, skal jeg prøve å ha dette i minnet. Noen andre som vet?

Takk for at du tar deg tid til å skrive disse gjennomtenkte og inspirerende omtalene, Ellen. De skjerper tankene.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Flott omtale Ellen! Jeg høyner til 6 (hele trilogien) for de herlige personkarakteristikkene, de presise observasjonene og den underfundige humoren i denne dypest sett alvorlige historien.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du har så rett TanteMamie, jeg storkoste meg med Selma Lagerlöfs Löwenskioldske trilogi! Lagerlöfs personer er så levende og tatt på kornet. Spesielt må jeg fremheve de to sterke, og så forskjellige, kvinneskikkelsene Charlotte Löwenskiold og Anna Svärd. Men også den aparte og irriterende kapellanen/predikanten Karl-Arthur Ekenstedt. Nettopp hva jeg etterlyste; alvor og realisme – og gjennom det hele et islett av underfundig humor. Ellen har skrevet en god og treffende omtale her.
Hjertelig takk for at du gjorde meg oppmerksom på denne glemte perlen.

«Et hus til Mr. Biswas» ligger på vent.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dette var en interessant bok om noen av Europas mest kjente kjærestepar på beynnelsen av 1930-tallet. Noen hadde jeg hørt om mens andre var ukjent for meg.
Det blir terningkast 4 + fra meg siden jeg syntes boken var litt rotete "sydd" sammen, vi får fortløpende øyeblikksbilder fra de ulike parene, samtidig som urolighetene i Europa bygger seg opp.

Les gjerne omtalen min her.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Kirsten LundAvaAlexandra Maria Gressum-KemppiOle Jacob OddenesPiippokattaelmeLailaLilleviCamillaHegeAnneWangPirelliCarl-Erik KopsengKathrineVariosaLinnHilde H HelsethFarfalleDolly DuckTor-Arne JensenMonica CarlsenRufsetufsaElisabeth BækkenKristine LouiseYvonne JohannesenHanne Cathrine AasGodemineEivind  VaksvikG LSigrid Blytt TøsdalHildeBjørn SturødTanteMamieVidar RingstrømNora FjelliTore HalsaSynnøve H HoelKristin_Beathe SolbergLene Nordahl