Vi befinner oss på slutten av 1700 tallet. Mack Mc Ash er slavebundet til arbeid i kullgruvende i Skottland. Menn, kvinner og barn er bundet til et umenneskelig slit i kullgruvene, men Mack drømmer om frihet. Han drømmer om å være en fri mann, fri for grusomhetene kulleierne utsetter dem for...
Lizzie er enearving til et gods, som er nedsyltet i gjeld, etter at faren døde, og hun og moren er alene. Hun ønsker ikke å være slik en overklassedame skal være, hun liker å jakte og trives best i mannsklær.
Dette var virkelig en medrivende og spennende bok, der ikke en side er kjedelig. Den har stått ulest i bokhylla mi i flere år, etter at jeg fikk den av en nabo som rydda i sine bokhyller... Man kan finne uleste perler av bøker blant sine uleste bøker 🙂 Synes kanskje denne var bedre enn århundretrilogien, som har en del lange, kjedelige partier..
Marianne har knapt hatt kontakt med faren de siste tiårene. Han har ikke møtt ektemannen hennes gjennom 25 år, og heller ikke barnebarnet. Hun blir derfor ganske overrasket da han plutselig ringer og spør om hun vil ha ei rosemalt kiste etter besteforeldrene. Marianne er veldig glad i gamle ting, så hun slår til. Det Marianne tror skal bli et engangstilfelle, viser seg etterhvert å bli til flere og flere besøk. Farens nye kone, bor mesteparten av tiden i Spania, og er helt uinteressert i ektemannens familie. Derfor drar Marianne og etterhvert søsknene på besøk når hun er bortreist. Det blir raskt klart at faren begynner å dra på årene, og han trenger med en sporadiske besøk. Da han smått om senn får kommunal hjelp, blir det også mer å gjøre for Marianne. Ting må hentes fra barndomshjemmet, og hun må også passe på faren på måter hun aldri har forestilt seg å gjøre. Det er hun som har makten nå når faren plutselig blir mørkeredd om nettene.
Hele tiden har man ant at barndommen med faren ikke akkurat var noen dans på roser, og langsomt kommer en mørk familiehistorie opp i dagen.
Godt skrevet om nære relasjoner, og hvordan maktbalansen i foreldre/barn-forhold plutselig endres. Mørkt, ekte, og meget leseverdig. Nynorsk.
Dette høres fornuftig ut.
Sterk historie om tre søsken som opplever verden på ulike måter. Både Jussi, Helmi og Raili er knyttet til glassverket, i likhet med de fleste av innbyggerne i bygda, og vi får innblikk i klasseskillet, de politiske skillelinjene, kvinnenes manglende valgmuligheter i dette samfunnet og hva moderniseringa utover 1950-tallet medfører av nye tenkemåter.
Fascinerende fortelling, men for meg ble det for mye "fagprat". Jeg har ingen forutsetninger for å følge med på beskrivelsene av prosesser i arbeidet med glass, og dermed har jeg nok gått glipp av en del nyanser i denne historien. Men terningkastet vaklet mellom 4 og 5, og jeg er ennå ikke sikker på om jeg landa på rett side.
Er nå ferdig med del 2
Det kan virke som om Helmi forandrer seg i løpet av denne dagen. Før har det virket som om hun er den mest forsiktige av de to søstrene. Men da brannen raser, er det Raili som blir redd og trekker seg unna. Helmi derimot gjør det ingen andre tør. Hun går inn på det brennende kontoret og henter fra de verdifulle papirene. Da hun har kommet ut, virker det som om hun føler seg glad og befridd. Men så står det: «Kanskje hun ikke snudde ryggen til mesteren som ventet ved vinduet. Gikk ikke mot det lukkede døra, åpnet den ikke så luft ble sugd inn i ildmørja. Kastet ikke papirene fra seg. Kanskje ikke.» ( s. 192-193) Hva kan være meningen bak disse setningene?
Tredje bok i ungdomsserien "Halve kongeriket".
Denne gangen er det Tess som er hovedperson. Tess er sminkeguru på nett, og da spesielt for mørkhudete, som henne selv. Etter hendelsen på slutten av forrige bok, der Tess tok et oppgjør mot artisten TÖS og hans rasistiske uttalelser, er hun i vinden som aldri før. Både NRK og TV2 vil ha en bit av henne. De kommer i tillegg til alle nye følgere og annonsører. Nå er det ikke bare sminke det gjelder, men politikk og samfunnskritikk. Men er alt så svart/hvitt som Tess skal ha det til?
Nok en medrivende bok om viktig tema fra duoen. Kongebarna vaker mer i bakgrunnen denne gangen, men det gjør ikke det minste. Tess er en fargeklatt med en litt annen historie enn de fleste ungdommer som det er interessant å høre om. Spent på fortsettelsen!
BOKOMTALE: Norges beste omveier av Per Roger Lauritzen og Reidar Stangenes. Leseeksemplar fra Cappelen Damm
I følge en undersøkelse som NRK har gjort vil de fleste ha Norgesferie også i år. Kun 8 % vil ha ferie i utlandet.
Dette er en kjempefin bok når du skal planlegge årets ferie. Forfatterne gir deg 32 forslag til alternative ruter.Hva med å legge om ruta litt, så får du sett og opplevd mye mer av Norge.
BOKOMTALE: Den store boken om vitaminer og mineraler. Leseeksemplar fra Lille Måne
Jeg har stor tro på (og erfaring med) at man trenger tilskudd av vitaminer og mineraler i hverdagen. Man får i seg mye via kostholdet, men ikke nok - selv ikke de som spiser et "vanlig sunt kosthold" får i seg nok av alle de viktige stoffene som vi trenger. Mye mat er bearbeidet, og viktige næringsstoffer har gått tapt underveis. Får man for lite av noen stoffer, kan det føre til helseplager.
Denne boka synes jeg var veldig fin. Her står det fint forklart om det du trenger å vite om de fleste vitaminene og mineralene. Passer for alle som er interessert i egen helse.
Jeg har lest ferdig første del av boka.
Jeg fascineres av Jussi og hans evne til å se tingene i naturen rundt seg. Han lukter og hrer langt mer enn folk flest, biter seg fast i fargenyanser, former og dufter og ser sammenhenger som ingen andre legger merke til. Men det kan bli for mye for Jussi, i sær når det stilles krav til ham i form av tempo Det er nok derfor alt går så forferdelig galt på slutten av det 1.
Da søsknene fremdeles var småbarn, var Jussi den ledende i flokken, den som tok vare på de andre. Men etter hvert som tiden gikk, passerte søstrene ham i kløkt og visdom, og nåer rollene snudd helt på hodet.
Elijah og familien bor rett ved det han kaller Minneskogen. Familien holder seg for seg selv, og lever av det de jakter og sår. Elijah går ikke på skolen, men gjør skolearbeid hjemme. Inni skogen finnes et forfallent hus han kaller Pepperkakehuset etter eventyret om Hans og Grete. Elijah har få venner, og de han klarer å skaffe seg, forsvinner alltid.
Elissa er ei ung jente, besatt av sjakk. God er hun også. Under en sjakkturnering der hun kan kvalifisere seg til et mesterskap for unge, forsvinner hun. Et vitne har sett at hun ble dratt inn i en bil. Politiet klarer å følge sporene et stykke før det blir bråstopp.
Da Elissa våkner opp, er hun forvirret. Rundt henne er det kun mørke. Hun må bruke intelligensen sin, og alt hun har av mot, for hun skjønner fort at nå står det om livet. Håpet tennes da Elijah kommer inn i fangehullet, men kan hun stole på at han vil kontakte politiet og hente hjelp?
En uhyggelig historie om forstyrrede mennesker, forsømte barn, og kampen mot håpløsheten.
Noe uryddig og forvirrende start, men etterhvert skjønner man tegninga, og håper at Elijah tar til vettet...
Nå har Carl Schiøtz Wibye nettopp skrevet ferdig ei ny bok, som kommer ut i disse dager: Et vaklende Europa.
Schiøtz Wibye skriver uten filter basert på sine erfaringer fra utenrikstjenesten.
Den kan forhåndsbestilles her og den tror jeg kan bli interessant å få med seg ...
Det hadde vært et åpent spørsmål mellom dem om man kan se inn i sitt eget mørke og om det simpelthen er ens plikt å gjøre det. Eller om man fremkaller mørket og gjør det til sitt eget ved å kjæle med det.
Dette er en kriminalroman, men med et innhold som strekker seg langt utover det rent tradisjonelle. Handlingen foregår i grensetraktene mellom Sverige og Norge, øde strøk der det bor relativt lite folk.
Siden hovedhandlingen kretser rundt sankthansaften, er også tilreisende til stede her, bl.a. et nederlandsk par som blir funnet drept, stukket ned kniv i teltet de har slått opp. Den første som oppdager dem er lærerinnen Annie. Hun kommer fra storbyen som hun har brutt opp fra, for å slå seg ned her oppe i skogene hos kjæresten Dan, som før har vært elev hos henne. Annie har med seg den 6 år gamle dattera si, Mia. I nærheten av åstedet får Annie øye på en mørkhåret ung gutt som haster av sted. Hun er overbevist om at dette er drapsmannen.
Men den travle mørke unggutten er ingen andre enn Johan (bokas andre hovedperson). Han bor sammen med foreldrene og fire eldre halvbrødre. Skolelyset Johan føler seg helt annerledes enn de noe brutale brødrene. Ofte blir han mobbet og havner i slåsskamp med dem. Denne dagen har de senket ham ned i en uttørket brønn og så gått sin vei. Det varer lenge før Johan finner en måte å komme opp av brønnen på. Nå er han fast bestemt på å komme seg bort fra hjemmet der moren Gudrun er den eneste som støtter ham. Johan får haik med en middelaldrende kvinne som har en finlandssvensk dialekt. Hun tar ham med langt inn i Norge. Her blir Johan anbrakt i et lite hus bortenfor et større, men folkene som holder til der, bør han ikke vise seg for. Om natten kommer kvinnen som kaller seg Ylja til ham, og den 16 årige gutten får sine første seksuelle opplevelser. Trangen til å komme bort herfra vokser i ham. Han prøver å ta seg ut av vinduet, men skader den ene foten sterkt. Skaden ser bare ut til å bli verre, og til slutt er det Ylja som sender ham bort. (Johan drar videre til byen for å studere og så jobbe, og det skal ta mangfoldige år før han igjen er på hjemtraktene). Omsider finner Annie fram til stedet der hun og Mia skal bli boende. Det er et lite alternativt samfunn der noen folk lever sammen i et slags kollektiv.
Da vi møter hovedpersonene igjen, har det gått 18 år. Annie bor nå for seg selv, og Mia holder til inne i byen. En natt våkner Annie av stemmer utenfor huset. Hun kikker ut og ser Mia sammen med en mann. Annie gjenkjenner ham umiddelbart som den mørkhårede gutten fra mangfoldige år tilbake (drapsmannen?) Hun føler en sterk skrekk, men sier likevel ikke noe til dattera. Neste dag har Annie forsvunnet, også haglegeværet som hun alltid hadde liggende bak sengen er borte. Det blir satt i gang manngard. I spissen for letingen står Johan og Mia, som nå venter barn sammen, og legen Birger som i lengre tid har vært kjæreste med Annie. De finner henne under vann, truffet av skudd fra haglegevær. Det er uvisst om det skyldes en ulykke, at hun hadde falt og geværet gått av eller om det var drap utført av en annen.
Det blir Johan og Birger som tar opp etterforskningen av både den gamle og den nye hendelsen. De oppsporer Ylja som egentlig er høyskolelærer i Finland, samtidig komme de over Dan som nå driver en slags bokhandel. Det blir slått fast at ingen av disse var den skyldige. Og da de endelig finner fram til løsningen, ser de at denne er langt nærmere enn hva de hadde kunnet forestille seg.
Tore Kvæven skriver knakende godt!
Fantastisk levende skildringer av mennesker, dyr og natur på Grønland.
Jeg måtte holde igjen og leste så sakte som mulig, for at boka skulle vare så lenge som mulig.
Ble anbefalt denne forfatteren av en venn (husker ikke hvem i farta) og er kjempeglad for at jeg fulgte anbefalingen.
Så jeg anbefaler her boka videre til alle som vil ha en knakende flott leseopplevelse.
BOKOMTALE: Elskeren av Helene Flood. Leseeksemplar fra Aschehoug
Rikke og Åsmund flytter inn i en idyllisk firemannsbolig på Tåsen sammen med de to barna. Dette virker å være drømmeboligen, og de blir raskt kjent med naboene. Kanskje litt for godt kjent? Plutselig blir mannen i andre etasje funnet drept. Det har ikke vært innbrudd og låsehistorikken på den elektroniske låsen viser ingenting unaturlig. Kan det være en av naboene som står bak mordet?
Dette er forfatterens andre bok. Jeg leste den første for to år siden, og husker at jeg likte den godt. Forfatteren slår til igjen. Denne gangen med en enda bedre historie. Dette er en kjempegod psykologisk krim som du må lese!
Jonathan får telefon om at faren hans er død. Det er rett før jul. Faren, Jakob Meyer, forsvant ut av Jonathans liv som ung, og alt han vet er at han var alkoholisert, og at Jakobs far var jøde, og rømte til Sverige under krigen. Jonathan vil vite mer, men moren er stum som en østers.
Louise og Henrik pusser opp kjøkkenet. Under rivingen, finner Henrik en skjult luke i gulvet. I en gammel kakeboks finner han bilder og kjærlighetsbrev fra en tysk soldat til en norsk jente, Åshild. Soldaten har hatt grensevakt, og det han gjorde der, merket både han og en jødisk mann for livet.
Tessa er mor til to, og er uforberedt på det som møter henne i postkassen. Et manuskript fra en selvbiografi, der Tessas mørkeste hemmelighet offentliggjøres. I tillegg fortelles det om en ukjent jødisk student.
De tre historiene henger sammen, og en 70 år gammel historie ser dagens lys, selv om hovedpersonen forlengst er død.
Utrolig fengende og interessant. God skrevet, og man bare må lese videre for å komme til bunns i mysteriet. Derfor ble jeg ørlite skuffet da ringen ikke ble så sluttet som jeg hadde håpet/trodd.
Her er det fart og spenning. Da handlingen hopper til stadighet mellom forskjellige scener, blir det liten plass til dødpunkter. Sentralt i handlingen står politiet med statsadvokat Jana Berzelius i spissen. Også ambulansepersonell spiller en vesentlig rolle her. Vi møter disse personene i arbeidssituasjonen og også i privatlivet der det fins konflikter.
Hovedhandlingen gjelder etterforskningen av tre bestialske drap, ytterst blodige fordi ofrene har fått avkappet kroppsdeler. De tre drepte har en tidligere felles opplevelse med ambulansesykepleieren Philip Engström. Nå frykter denne at også hans liv kan være i fare. Philip hae nettopp opplevd en annen tragedie. En kvinne med hjerte infarkt døde på veien til sykehuset. Skjedde det fordi han selv sovne under transporten?
Nå viser det seg at den døde kvinnen er mor til statsadvokat Jana Berzelius. Under likskuet oppdager hun blå merker på morens ansikt. Betyr dette at den avdøde ble kvalt?
Jana får også annet å stri med. En beryktet massemorder, Danilo, har nettopp rømt fra fengselet. Han søker tilflukt hjemme hos Jana som han kjenner fra før og truer seg til å få bli dr noen dager.
Ved flere anledninger dukker det opp korte utdrag fra en dagbok skrevet av en skolejente (trolig Jana selv). Den handler om en elev som blir mobbet og plaget av sine klassekamerater. Dette virker litt på sida, jeg forstår ikke helt vitsen med det, men regner med at sammenhengen blir tydeligere når jeg også har fått lest de følgende bøkene serien.
Handlingen foregår i en kystby sør i Norge. Tomas Stockmann er stedets badelege. Hans eldre bror, Peter, er byfogd, politimester, og formann i badeanstalten. De to brødrene er meget ulike av sinn, og den eldste er ikke veldig fornøyd med sin yngre bror. Han har en tendens til å skrive i avisen om både det ene og det andre, noe Peter ikke synes noe om.
Det nærmer seg sesongåpning av badeanlegget, noe som har gitt den lille byen et økonomisk oppsving. I løpet av vinteren har derimot doktor Stockmann brukt tiden godt. Året før var det nemlig en god del sykdommer blant pasientene ved badet. Han har nå fått resultatene av sine undersøkelser, og det viser seg at vannet er forurenset. For å rette på dette må vannledningen flyttes. Vannet er nå helseskadelig å være i kontakt med både inn-og utvortes. Doktoren er sikker på at dette er en fillesak å rette opp i, men ikke alle deler den gode doktorens syn i denne saken.
To akter ut i skuespillet, er jeg utrolig spent på fortsettelsen. I god Ibsen-ånd regner jeg ikke med at det så veldig rolig for seg...
Dette er juniboken i The Ibsen Book Club, og som vanlig ser jeg fram til å diskutere den om et par dager.
Her kan dagene nytes med og uten bøker :) Jeg har akkurat blitt ferdig med Jane Austen sin Emma, og nå har jeg startet på Sommerfugleffekten, av Pernille Rygg. En krim fra 1995, og hennes debutroman. Boka er oversatt til en rekke språk. Gleder meg til å lese den.
Riktig god helg!
En far dusjer mens datteren sover ute i barnevognen. Han hører lyder fra babycallen,og skynder seg ut. Trekket på vogna er tatt av, og dyna er i uorden, men det ligger et barn der. Problemet er at det ikke er datteren hans.
Elleve år senere dør ei jente etter å ha blitt smittet av meslinger. Jenta hadde leukemi, og immunforsvaret var så svekket at selv om hun var vaksinert, hjalp det ikke. Foreldrene er knust av sorg, men faren er også på hevntokt. Han bruker all sin tid på å finne ut hvem som smittet datteren.
I nåtid, 5 måneder senere, blir en melding ringt inn til politiet. En bil står parkert i et boligfelt, og stenger delvis en innkjørsel. I bilens bagasjerom ligger et partert kvinnelik. Hodet er derimot ingen steder å finne.
Huldar og Freyja må nok en gang prøve å løse en vanskelig sak, og det blir tydelig at mange har en del å skjule.
Sjette bok i Barnehus-serien. Godt driv, og mange løse tråder i starten. Etterhvert blir det hele klarere, men hva som egentlig skjedde blir ikke røpet før mot slutten.
Mye bedre enn forrige bok, som jeg synes var kjedelig. En noe ujevn serie, men mest bra.