Bokas hovedperson er fra Zanzibar. Med god hjelp kom han til England, og fikk både oppholdstillatelse og studieplass. Underveis i studiet, møter han britiske Emma, og de blir et par. Emmas foreldre er utpregede rasister, og forholdet til «svigersønnen»blir ikke bedre av en uplanlagt graviditet. Det unge, ugifte paret får god hjelp med datteren, og det trengs, for de er begge overveldet av ansvaret.
Emma synes det er veldig rart at besteforeldrene på Zanzibar ikke tar mer kontakt. Det virker som at de ikke vil ha noe med dem å gjøre. Barnefaren svarer unnvikende på alle spørsmål om dette. Han kan godt fortelle glorifiserte historier fra fortiden, men nåtiden er tabu.
Så kommer muligheten for å besøke hjemlandet, noe som snur opp ned på alt.
Fengende og spennende om kulturforskjeller og utvandring.
Forfatteren fikk Nobels litteratupris i år.
Rett inn på ønskelista!
Vanessa er 13 år da hun møter 50 år gamle Gabriel Matzneff, kalt G, første gang. Det er moren som introduserer dem for hverandre til tross for at han er en kjent pedofil. Han er også en anerkjent forfatter, og dermed «godtatt» at mange. Ikke lenge etter deres første møte, kommer brevene. Av og til flere om dagen. Vanessa føler seg forlatt av faren, selv om han absolutt ikke var en god far, og føler seg sett av G. Hun faller pladask, og de to innleder et usunt forhold. Etterhvert begynner han også å skrive om forholdet deres, og langsomt mister Vanessa seg selv.
Boka er en rystende fortelling, som tydeligvis ikke er enestående i Frankrike. Den fikk faktisk fram en lovendring; at forhold med så unge uansett blir regnet som voldtekt. Tidligere har overgriperne gjemt seg bak utsagn fra ofrene om at de tross alt samtykket til det hele…
BOKOMTALE: Savnet av Vibecke Groth. Leseeksemplar fra Liv
Karianne, som har kreft, er gift med Jørgen. Hun synes at ekteskapet fungerer greit, men en dag får hun en telefon som gjør at hun skjønner at ting ikke er helt som hun trodde. Etter det forsvinner Karianne, helt uten spor. Flere år senere blir mannen hennes helt plutselig funnet død.
Denne boka likte jeg :) Groth kommer med ny bok i januar, og det gleder jeg meg til!
Les hele omtalen her
Vi har alle hørt historien om den fantastiske Helen Keller, men talegaven hun fikk, kom fra Norge. På en fattig husmannsplass i Valdres, vokser Ragnhild opp. Da hun som fireåring får skarlagensfeber, mister hun både syn og hørsel. Først som fjortenåring får hun skolegang på en spesialskole på Hamar. Læreren hennes er leken, og lærer Ragnhild å snakke med en spesiell metode. Da nyheten når USA og Helen Keller, blir hun som besatt. Hun har så mye hun vil si, og nå kan hun endelig lære å snakke!
En utrolig interessant og fascinerende historie, som fortjener å bli lest.
" Romanen handler om det å skulle finne ut av hvem man egentlig er og hvor man hører til. Og kanskje vel så mye om forholdet mellom far og datter. Romanens hovedperson er skuespilleren Norma og hun har nettopp spilt hovedrollen i Mitsou, etter en novelle av den franske Colette, et stykke med handling fra 1.verdenskrig.
I begynnelsen av boken ligger moren hennes, Edith, for døden og Norma forteller henne om teaterstykket samtidig som hun prøver å finne sammenligninger mellom seg selv og den rollen hun spilte. Moren har gradvis forsvunnet til demens men før hun døde prøvde hun å beskrive følelsen av å nærme seg slutten og dette mimrer Norma tilbake på senere.
I et av de klare,men flyktige øyeblikkene før hun døde, sa hun at det å nærme seg slutten var som å stikke tærne i et tjern for å sjekke temperaturen, og brått trekke foten til seg fordi vannet var så kaldt.
Noen måneder etter morens død og med tanke på den forestående skilsmissen reiser Norma på besøk til faren,Torsten, som etter han ble pensjonert fra universitetet har bosatt seg i det ombygde sommerhuset ute på øya hvor de pleide å tilbringe sommerferiene når hun var liten. Foreldrene hennes ble skilt når hun var i midten av tjueårene og etter det har hun ikke hatt så veldig god kontakt med faren.
Norma tar seg i å savne Jonathan og datteren, Edith på 8, som er hos faren den uken hun skal være ute på øya. Men behovet for å finne ut av hvem hun egentlig er og hvor hun skal er stort så dette er noe hun føler hun må gjøre.
Dette fremstår kanskje både hverdagslig og trivielt og noe mange kan kjenne seg igjen i men det skal skje en rekke merkverdige ting der ute på øya, og det begynner allerede mens Norma venter på at faren skal komme å hente henne på fergeleie. For oppe på et høydedrag får hun øye på en maskert rytter under et tre. Og det skal være det første av flere merkverdige hendelser under dette oppholdet, for en ung jente i en altfor stor jakke oppsøker faren på nattestid, og noen har bosatt seg i skogholtet like ved. Ved en anledning dukker det opp en død hest på stranden,hvordan har den havnet der?
Dette er bare noen av de mysteriene som dukker opp underveis og tildels forstyrrer Norma i hennes søken etter å finne seg selv,men fremkaller hun disse hendelsene selv,eller er de bare drømmer og hvilken betydning har de egentlig for Norma?"
En nydelig roman om tilhørighet og finne seg selv midt i livet, ispedd både noe mystisk og noe nærmest magisk.
Les gjerne hele omtalen min her.
I dag ble jeg ferdig med Bildet av Dorian Gray, av Oscar Wilde. En annerledes og interessant bok. Like aktuell i dag som da den kom ut.
Jeg håper jeg får mer tid til å lese i helgen også. Neste bok ut blir Den hule mannen, av John Dickson Carr. Et lukket rom mysterium :) I følge Nils Nordberg skal boka representere "et uoverstigelig toppunkt når det gjelder den rendyrkede detektivfortelling".
Riktig god helg!
Se una notte d'inverno.... Hvis en reisende en vinternatt, av Italo Calvino var vanskelig nok å lese på norsk synes jeg, så det er imponerende at du gir deg i kast med den på italiensk! Jeg har ikke kommet lengre enn å prøve å lese mindre tekster på italiensk, og holder akkurat nå på med den lille historien L'ultimo canale av Calvino.
Så denne i går, faktisk :) Veldig bra! Morsom og lett ironisk/karikert.
En navnløs mann går rundt i Kristiania og sulter. Han har pantsatt så og si alt han har, men de penger han får går til både dette og hint, og så er det tomt, og sulten gnager. Sulten sliter også på psyken. Humøret er ustabilt; i det ene øyeblikket glad, i det neste rasende.
En fascinerende historie om en mann i den ytterste nød. Boken regnes som Hamsuns litterære gjennombrudd.
Valgt som månedens bok i Trondheim leser utfordring der tema er FNs bærekraftsmål 2, utrydde sult.
Andre bok om Torsdagsmordklubben.
Elizabeth, Ron, Joyce og Ibrahim, får nok en sak å bryne seg på. Eksmannen til Elizabeth, Douglas, har havnet i trøbbel, og holdes skjult i Coopers Chase av MI5. Trøbbelet inneholder stjålne diamanter, og identiteten til Douglas er avslørt av menn som dreper først, og spør etterpå.
Som vanlig dukker det opp lik der man minst venter det, og den kaldblodige morderen, er også farlig for de fire pensjonistene. Forhåpentlig klarer de å avsløre ham og finne diamantene før det er for sent.
Lettbent, snill, og humoristisk krim.
I min svenske utgave står det:
När Doktor Glas kom ut 1905 orsakade den moralpanik i Sverige, romanen ansågs som ”anfrätt”, ”maskstungen” och ”farlig”. Albert Engström formulerade stämningarna i en skämtsam parodi i tidningen Strix: ”Nu kommer alla Stockholmsläkare att bli överlupna av damer som vill bli av med sina män på ett lättvindigt sätt."
Artig at du syns dette er en bra tråd! Takk. Lurer på om jeg lager en egen tråd for advent og jul da det nærmer seg. Tipper kanskje enda fler responderer på det?
Bildet av Dorian Grey er i grunn litt mørk og mystisk, har sett flere instagrammere som har valgt seg den som oktober/Halloween-lektyre.
Helt enig ang sommerboka! Stranger Things er en favoritt-serie!
Jeg har ikke hatt noen bevisst plan i forhold til sesongene. Men, i førjulstiden leser jeg gjerne noe som er relatert til julen. Dickens, En julefortelling. Jostein Gaarder sin Julemysteriet. Snøsøsteren, av Maja Lunde. Har også hatt stor glede av heftet Juleroser som kommer ut hvert år, med Herborg Kråkevik som redaktør.
Om sommeren prøver jeg å få lest Tove Janssons Sommerboka, den er skjønn!
Oktober er "Victober", dvs. Viktoriansk litteratur. Prøver å få lest i alle fall én bok som faller i denne kategorien.
Har ikke plukket ut en bok som passer for Halloween. Akkurat nå leser jeg Bildet av Dorian Grey, av Oscar Wilde.
Dette var et bra innlegg, det fikk meg til å tenke over disse tingene :)
Tror jeg skal tenke litt mer bevisst rundt lesing i sesongene framover.
Noterer meg Dickens for mørke høst- og vinterkvelder.
Inntil videre, får mitt fokus for Halloween være å se Stranger Things.
BOKOMTALE: Bakeriet i Brooklyn av Ellen Vahr. Leseeksemplar fra Aschehoug
Thea jobber fortsatt for den rike Vanderbilt-familien i New York. En dag møter hun igjen Amanda, som hun ble kjent med på båten. Thea som er god på å bake, bestemmer seg for å satse alt, og sammen med Amanda kjøper hun et gammelt bakeri i Brooklyn. Det er bare det at Andrea har ikke helt de samme målene som Thea, og det skaper problemer for henne.
Hyggelig historie om en sterk kvinne som kjemper en kamp om drømmen og lykken.
Walter Hartright møter kvinnen i hvitt første gang en tåkete kveld i London. De kommer i prat, og Walter synes kvinnen virker både mystisk og sårbar. Da Walter forteller at han skal besøke to halvsøstre på Limmeridge, forteller hun at hun var der som barn, og at moren til søstrene var veldig snill mot henne.
Walter møter kvinnen igjen på kirkegården i landsbyen ved Limmeridge, men nå er hun helt annerledes. Da han nevner navnet på en kommende gjest hos søstrene, får hun et hysterisk anfall. Det gir seg ikke før kvinnens eldre følgesvenn kommer henne til unnsetning.
Etter dette utvikler saken seg, og spenningen stiger for hver side.
Mitt første møte med forfatteren, men det blir nok ikke det siste. Boka kom ut i 1860, men den er meget leseverdig. Den har også blitt filmatisert en rekke ganger.
Gleder meg til diskusjonen i slutten av november!
Fantastisk bok. Stranger skriver veldig godt og boka er både interessant og sterk.
Lydboka er i tillegg lest av forfatteren selv, noe som gjorde opplevelsen ekstra god.
Helt enig, en svært vakker historie midt i alt det vonde. Og en viktig bok. Denne kommer til å være med meg en stund.
Jeg leser i grunn hva som helst egentlig, men velger noen ganger ut fra sesong. Dette er første gangen jeg velger noe relatert til høstmørket og Halloween.
Skjønner hva du mener. Blir mest en fortelling om det som er der og da, og ikke så mye om hva det betyr videre. Jeg vet ikke om hun kanskje prøver å fortelle at selv om verden går under, så vil liv alltid finne sin veg. Men ikke på den måten vi er vant med. Menneskene får tydeligvis ikke til å formere seg sammen, men annen type liv oppstår mellom menneske og dyr.