Skumle skurker og mystiske mordere norske forbrytere i gamle dager er en enkel og kort bok om norsk kriminalhistorie som passer både for barn og voksne som ønsker en enkel start om emnet. Her blir både kjente og mindre kjente kriminelle personligheter opp gjennom Norges historie presentert og belyst i den tiden disse kriminelle personlighetene levde i. På den måten får man også et bilde av de ulike periodene Norge har vært mellom vikingtiden og frem til 1900.
Svakhetene til boken er at det godt kunne ha vært litt lengre og hatt med flere av mer kjente kriminelle personlighetene. For eksempel er ikke Ole Høiland (kjent for å ranet Norges bank) og Kristoffer Nilsen Svartbækken Grindalen (den siste sivile henrette i Norge) blitt tatt med i boken. Dessuten burde boken ha med seg noen saker fra 1900 til i dag for å belyse norsk kriminalhistorie også fra denne tiden. På den måten kan man få enn større kontrast hvordan Norge har blitt det samfunnet vi har blitt i dag.
Boken kunne godt også ha kuttet ut de fiktive intervjuene og heller fokusert på å la fakta "leve for seg selv" for å holde på interessen. Det kan irritere mer enn å være nyttig, samt at man snakker for barnslig selv for barn/unge som boken er rettet seg mot. Og når man først har en ordliste med vanskelige ord helt til slutt, så burde man kanskje forklare de ordene istedenfor å kalle leseren for lat etter å oppramset ordene som forfatteren tror er vanskelig for leserne. Da kunne man like godt ha kuttet å ha med en ordliste.
Jeg leser en god del engelsk, og jeg bruker også listene så jeg ikke ender opp med samme bok oversatt med 2 forskjellige navn, fine også hvis samme boka kommer ut med forskjellig tittel i UK og USA. Før når jeg hadde printer som virket printet jeg ut lister på bøker så jeg ikke kjøpte samme boka flere ganger, nå kopiere jeg infoen for hånd.
På denne siden kommer også kjente psedonymer opp med link. Jeg har sett på norsk at bøker skrevet under psedonym er utgitt under hovednavnet, nevner bl a Data terror av Dean R Koontz som er skrevet under psedonymet Anthony North på engelsk. Selv om de fleste forbinder Koontz med skrekk (mange Casino Grøssere) husker jeg at jeg likte denne godt, mener den handlet om spill på nr i USA og svindel på det med datamaskiner.
Jeg bruker mye Fantastic Fiction, men det er engelsk språklige bøker, men det er også skandinaviske forfattere der, har sett bl a Jo Nesbø, Margit Sandemo og Camilla Läckberg. Hvis forfatteren ikke kommer opp på bokstavlistene over de mest populære er det bare å søke i søkeboksen. Det finnes også en søsterside for Adult Fiction.
Jeg har funnet meg noen fine bøker om Oslo av Leif Gjerland, Navn i Oslo - hvorfor heter det det det heter?, Hvis slottet lå på Tøyen - syv sanne og usanne vandringer i Oslos historie, Et lite stykke Oslo og Oslo før. Så 'Et lite stykke Oslo' som egen mammutbok, på Tanum tror jeg, og lånte alle 4 på fjernlån.
Tarantella er en vanskelig roman å sette en bestemt merkelapp på. Den beste merkelappen man kan sette på denne romanen er at romanen er en slags krimroman, siden man finner denne romanen som regel i krimhylla på biblioteket og at romanen er bygget opp som en tradisjonell krimhistorie. Til forskjell fra mange av de klassiske krimromanene; det vil si at en forbrytelse har skjedd, en etterforsker undersøker saken og forbryteren får sin straff, så mangler Tarantella en etterforsker i denne historien.
Etterforskeren blir dermed leseren som gjennom tre deler blir presentert for "flere" personer i del en (Edderkoppen), deretter må koble disse personene sammen til tre personer i del to (Giften) og koble de tre personene inn i en trekant drama i del tre (Byttet).
Av den grunn kan kanskje merkelappen krimroman være en feil merkelapp på denne romanen, etter at man har lest den og lekt litt etterforsker. En riktigere betegnelse er kanskje en slags psykologisk thriller, siden leseren må være litt psykolog i leseøyeblikket. Eller sagt på en annen måte: du starter som etterforsker, men ender som psykolog fordi du lurer på hvorfor de menneskene handler som de har gjort.
Til tross for at Tarantella er en roman på bare 162 sider, er denne romanen dessverre ikke for alle. Man får best ut av romanen hvis man har lest en del krim, thriller og spenningsromaner i tillegg til å ha lest og har studert klassisk litteratur som Forbrytelse og straff. Dette er ikke en bok for lettvektere, siden det krever litt mer av deg enn bare å lese for å bli underholdt.
Jeg er vant til at man tidfester etterkrigslitteraturen til 1945-1965. Når det er sagt, er det jo slik at en periodeinndeling av litteraturhistorien alltid vil være litt vilkårlig, så det finnes på ingen måte en fasit.
Har bestillt 5 hver på mammutsalget og den svenske bokrean. De 5 på mammutsalget forhåndsbestillte jeg og skal ut og hente dem etter skiskyterstaffetten.
De 5 er: Antikkleksikon, De største slagene, Pilegrimsvandring, Verdens største katastrofer og Stencil wars.
De 5 jeg har bestillt meg på den svenske bokrean er: Onda katter, Onda pingviner, Kungar, drottningar, älskare och älskarinnor : konvenansäktenskap och kunglig sängkammarfröjd, Svunna riken og Stallo. Hadde de 2 siste allerede på ønskelista mi.
Egypt og myter og spenning og humor, dette burde være midt i blinken for meg! Men jeg ga opp etter å ha brukt evigheter på 50 sider. Tungt språk, stappfullt av metaforer er grunnen. Når jeg må lese hver tredje setning om igjen for å skjønne hva som står der, blir handlinga helt irrelevant. Dessverre.
Dikt! Det er lite som er mer tilfredsstillende enn en virkelig god diktsamling. Denne prisen deles ut til «‹the best collection of new verse in English first published in the UK or the Republic of Ireland». Virker ikke det som et godt utgangspunkt om du trenger en poesi-injeksjon?
Å lese faglitteratur er risikabelt! Jeg skulle lese om eventyr, kom over Carol Ann Duffys "Little Red Cap", og så begynte jeg å kikke i lyrikkseksjonen i bokhyllene. Den er litt stusslig, vel? Plutselig er visst fem nye diktsamlinger på vei til meg:
For last year's words belong to last year's language
And next year's words await another voice.
En skildring av klasseforskjeller og livet i en engelsk landsby. Svææært tydelig moral, men en både gripende og sjarmerende historie.
Winter the Huntsman
Through his iron glades
Rides Winter the Huntsman,
All colour fades
As his horn is heard sighing.
Far through the forest
His wild hooves crash and thunder,
Till many a mighty branch
Is torn asunder.
And the red reynard creeps
To his hole near the river,
The copper leaves fall
And the bare trees shiver.
As night creeps from the ground
Hides each tree from its brother,
And each dying sound
Reveals yet another.
Is it Winter the Huntsman
Who gallops through his iron glades,
Cracking his cruel whip
To the gathering shades?
Osbert Sitwell
Skal bestille meg den på den svenske bokrean på AdLibris, koster bare kr 59 i sv utg
Her er det også mye tv titting, men siden jeg ikke bryr meg så mye om snakkingen før og etter konkuransene, leser jeg mellom øvelsene. Følger også med på resultatene på pc'en.
Denne helgen kommer jeg til å lese på 5 bøker, The Bumper Book of Horrible Facts siden den er bare korte utsagn som passer fint når øvelser blir kjedelige.
Berømte kriminalsaker siden den er biblioteksbok som forfaller på mandag, og True Crime har jeg alltid for hånden.
Historiske Østfold siden den også forfaller til uka, og Eventyrbogen - Danske Folkeeventyr i Udvalg for Børn siden jeg nettopp har lest en annen dansk eventyrbok av Ingvor Bondesen, og i den hadde jeg kun lest 1 av 5 eventyr før.
Og til slutt Riddar Blåskägg och Mannen med järnmasken - legendariska gestalter i historien : en antologi siden jeg leste igjen 2 andre bøker av Jan Broberg forrige uke, og dette er den siste av hans bøker som jeg kjøpte meg som jeg ikke har lest igjen.
En kjempespennende lettlestbok om mot, vennskap og å våge å ta egne valg.
En av de aller beste leseløve-bøkene jeg har lest så langt. Fine, naturalistiske illustrasjoner av Åshild Irgens Passer for jenter og gutter mellom ca 7 og 10.
Ekstrastjerne i boka for å klare å skildre følelsen av nye tusjer! <3!
Nå starter snart den svenske bokrean, den 25.02 og forhåndssalget er i gang!
Har nettopp vært inne på Haugenbok og bestillt 5 bøker, tar resten på biblioteket. De 5 er:
Hender at jeg kjøper noen flere mammutbøker når de har kommet ned i halvparten av salgspris.
Ellers venter jeg på den svenske bokrean senere.