Tilfeldigvis befinner jeg meg nå på mitt nærbibliotek, og innen stengetid kl 22, skal jeg plukke ut helgas bok. Det er mer enn nok å velge mellom, biblioteket har et godt utvalg, selv om det "bare " er en lokalavdeling av hovedbiblioteket. Har ingen anelse om hvilken bok jeg ender opp med. Er enig med Røyset i at det nå er på høy tid med vår og mer behagelige temperaturer. Blir hjemme i påsken, sparer mine ferieuker til i sommer og høst. Likevel blir det noen dagsturer ut, spesielt dersom neste ukes gode værutsikter for Vestlandet slår til.
God lesehelg til alle :)
Noen tips her:
Spiongutten / Margi Preus
Gutten på trekassa / Leon Leyson
Nærmere høst / Marianne Kaurin
Øverst på nazistenes liste / Arne Vestbø
Unge tidsvitner : jødiske barn og unge på flukt fra det norske Holocaust / Birgit H. Rimstad
Over grensen/ Maja Lunde
Gutten i den stripete pyjamasen / John Boyne
Gutten på toppen av fjellet / John Boyne
Tidsvitner : fortellinger fra Auschwitz og Sachsenhausen / Jacob Lothe
Dette er bøker jeg vet fungerer fra 5. trinn og også for oss voksne :)
Jeg må først understreke at jeg har hatt stor glede av handlingen i de av Jacobsens bøker jeg hittil har lest. Spesielt "Seierherrene" og Barrøy - trilogien ("De usynlige", "Hvitt hav" og "Rigels øyne") Likevel synes jeg Jacobsen til tider overdriver bruken av lange (bi)setninger, noe som i alle fall for mitt vedkommende gir en litt mer anstrengende leseopplevelse. I min hittil siste bok av Jacobsen - "Frost" endte jeg opp med terningkast fire pga bisetningene - selv om boka rent handlingsmessig stod til en klar femmer.
Er det noen andre her inne som har synspunkter på Jacobsens bisetninger ?.. Er de en styrke eller svakhet i bøkene hans ?
Kalbakken er dels et levende senter, og dels et museum over gamle kulturbedrifter, uten at de har fått noen minnetavler. Noen hundre meter sørover ligger bygningen som nå står under angrep, og ligger an til å bli det endelige minnesmerket over kulturens fall her på Kalbakken. Kanskje bør man henge opp en minneplakett her også?..." Til minne over Nortvedt bibliotek, det 11. biblioteket som falt i den langvarige krigen mellom drabantbyene og Oslo Kommune".
Etter et par måneders pause, finner jeg denne helgen frem Snorres kongesagaer igjen og reiser ca 1000 år tilbake i tid. Nærmer meg slutten av del 1 ( av 2), nærmere bestemt Olav den Helliges saga. Som ventet er handlingen preget av mye rivalisering mellom aktørene og følgelig en god del små og større ugjerninger ( plyndringer, drap, hevndrap osv).
Det kalde været holder stand, men heldigvis er sola fremme på dagtid. God lesehelg ønskes alle :)
Jeg opplevde flere ganger - både på barneskolen, ungdomsskolen og videregående at klassene jeg gikk i ble påprakket bøker til felleslesning. Hamsun, Vesaas og en rekke andre klassiske forfattere var gjengangere. Det nyttet ikke å protestere - lese dem måtte vi - og vi ble hørt etterpå, som en sjekk på om vi hadde fått med oss innholdet. En slik politikk truet/ drepte lesegleden for mange av oss.
Vanlig folkeskikk på T - banen:
F) Respekter skiltet "For eldre og uføre" . Hvis ikke, er gamlingene gode til å si i fra. Ungdom er ofte langt flinkere til å reise seg enn middelaldrende.
Vi drukner i reisevante reiseskildringer fra alle verdenshjørner, mens vi i Oslo bare beveger oss øst for Tøyen hvis vi skal til IKEA.
Enig. Bokhylla her på bokelskere.no er ikkje noko fysisk bokhylle. Minst 90% av bøkene i mi bokhylle her er lånebøker.
Det passet bra at denne diskusjonstråden ble vekket til live denne uka. Jeg har nemlig nylig slitt meg gjennom Arne Garborgs "Fred". Ut fra lengden på boka, så jeg for meg at det ville ta 2-3 dager, men det skulle vise seg å ta tre uker. Normalt er jeg godt vant med nynorsk, siden en betydelig del av min familie/ slekt er fra nynorskdistriktene Sunnmøre og Jæren, men nynorsken i " Fred" er en utfordrende affære, selv for en litt erfaren. Vurderte flere ganger å avbryte, men handlingen drev meg videre. Angrer ingenting på at jeg leste boka, men den blir neppe gjenlest.
Den kaldeste starten på mars måned jeg kan huske å ha opplevd, ble et faktum i går, med minus 13 som laveste temperatur gjennom døgnet. Dessuten har årets influensavirus vært på uønsket besøk. Derfor er det blitt lite lesing og desto mer hvile de siste dagene. Nå som viruset er på retur for mitt vedkommede, er målet å bruke deler av helgen til å lese. Hvilken bok det blir er imidlertid ikke avgjort.
Håper flest mulig her inne har sluppet/ slipper unna influensaen. God lesehelg :)
"Kvifor kan dei underjordiske gjera seg usynlege og ikkje me ?". - "Ja, du må so seia. Det hadde nok vori gildt". " Ja, og godt au, stundom".
Å nei, Domaren kom kje i kveld. Det var kje 6000 år enno etter verdens skapelse; og det var då, han skulle koma. Men den som ikkje hadde Gud med seg, var alltid redd.
Takk for påminnelse;- straks jeg hadde lest det du skrev om felleslesingen dere hadde for fire år siden ( årene går sannelig unna.....), husket jeg den. Deltok ikke i lesingen, men fulgte diskusjonen her på forumet. Til tross for at jeg har mye av farsslekten (farmors side) fra Jæren , har jeg kun vært i det området en gang, men det ene besøket var nok til å gjøre meg overbevist om at det er en vakker del av Norge. Så Garborgs hyllest til Jæren er så absolutt fortjent. Kommer til å lese gjennom hele diskusjonstråden.
Takk skal du ha, forsøkte å søke etter den, men fant den ikke igjen
Hei ! Hvor er hovedtråden til Leseutfordringen 2018 ?
Jeg følger denne lista i år, men finner ikke selve tråden.
Mitt hjemfylke har skolevinterferie kommende uke, men jeg skal ikke reise avgårde på ferie før til våren. Imidlertid skal det solrike været, som er ventet benyttes mellom leseøktene. Stabilt godt vær over tid er sjelden kost på disse kanter, og siden jeg mesteparten av vinteren hittil har klaget til værgudene pga lite sol, kommer jeg til å benytte dagene nå fremover, når sola omsider kommer. På lesefronten blir det mest fokus på Arne Garborgs berømte diktverk "Haugtussa". Startet lesingen for et par dager siden. Det er også mulig av jeg begynner på en annen av de mange uleste bøkene i hylla, men hvilken dette eventuelt blir er ikke bestemt.
God vinterferie til alle som skal ha det kommende uke :)
Rent statistisk er det de færreste menn som voldtar. Men er det slik at alle som har voldtatt eller kommer til å voldta i fremtiden, først har tenkt det om seg selv, at de er i stand til å voldta ? Det virker lite sannsynlig. Når sovevoldtekter omskrives til "Han tok seg til rette", risikerer vi å definere kriminelle handlinger ut av voldtektsbegrepet. Da hjelper det jo ikke at man prinsipielt er mot voldtekt. Det er altså fullt mulig å ta avstand fra voldtekt på et abstrakt plan, samtidig som man utviser stor villighet til å bagatellisere eller bortforklare helt konkrete handlinger.
Et samfunn som legger føringer for hvordan ofrene skal ha det, risikerer å ta definisjonsmakten fra dem samtidig. Det skjer stadig vekk at velmenende retorikk får problematiske utslag. Som når voldtektsofre kan lese i avisen at justisministeren omtaler voldtekt som " nesten- drap". En slik beskrivelse kan i verste fall legge press på ofrene om at de må speile denne dramatiske ordbruken dersom de vil bli oppfattet som " ordentlige" ofre. I virkeligheten er det jo slik at voldtekt oppleves og bearbeides ulikt av det enkelte offer.
Noe av det aller viktigste vi kan gjøre for å hjelpe fremtidige voldtektsofre, er å legge bedre til rette for at flere orker eller tør å fortelle og anmelde. Vi må bryte tausheten, ettersom tausheten bidrar til at overgriperne kan voldta nærmest risikofritt.