BOKOMTALE: "Under radaren" av Anthony McCarten. Leseeksemplar fra Vigmostad & Bjørke
"Under radaren" er en historie om ti personer i USA som hjelper CIA med å teste et nytt overvåkningssystem. Deltakerne får to timer forsprang, før CIA bruker alle midler for å spore dem opp. Målet er å holde seg skjult i 30 dager, nesten som en avansert form for gjemsel. Den som klarer det får en premie på tre millioner dollar.
Dette er ikke en vanlig krimbok med et plott. Det er en spenningsbok, og en veldig aktuell thriller. Kreativ og original historie.
Jeg er en uavhengig bokanmelder som får leseeksemplarer. Anmeldelsen er min personlige mening, som jeg ikke tjener penger på.
Rå, tøff, kort og lettlest, men på ingen måte barnslig! For ungdomstrinnet og kanskje vgs også.
Sander har slutta på skolen, droppet ut etter førsteåret på vgs. Han selger dop og føler seg tøffere enn tøffest. Men den dagen han fyller 18 blir han tatt av politiet og da er ikke livet så sorgløst lenger.
Den tredje boka i serien "Gutta" av Noreng, bøkene har ikke noen sammenheng med hverandre og kan leses helt frittstående.
I desember 2015 skrev jeg et blogginnlegg om den første romanen om Olive Kitteridge:
Elizabeth Strout: Olive Kitteridge - en av de beste romanene jeg har lest i år
Etter at jeg leste romanen, kjøpte og så jeg filmatiseringen av romanen. Det er derfor Frances McDormand jeg ser for meg når jeg leser om Olive.
Oppfølgeren jeg har lest nå, Olive, igjen, utgitt i 2019 og på norsk i 2020, er minst like god. Hvor har Elizabeth Strout hentet sin menneskekunnskap fra, det er til å undres over. Temaene strekker seg fra oppvekst til alderdom og død. Det er sagt og skrevet at man blir klokere av å lese skjønnlitteratur. Jeg tviler på om det er noen som har lest boken jeg har lest nå som ikke har tenkt gjennom eget og andres liv under lesingen. For egen del er det gjenkjennelse stadig vekk. Det er ikke en gjennomgående trist bok. Det er en bok om livet. Blant annet hvordan vi roter det til for oss selv.
Som den første romanen om Olive, er Olive, igjen delt om opp i historier/kapitler der det Olive spiller hovedrollen i enkelte kapitler, i andre er hun kun et navn eller hun er der med den karakteristiske hånden som vinker over hodet.
Historien er veldig aktuell, men synes den ble rotete.
BOKOMTALE: "Sofienbergmysteriet" av Tommy Ueland. Leseeksemplar fra Forlagshuset i Vestfold:
Edgar jobbet som politietterforsker i mange år. Nå er han pensjonert og bor på Sofienberg eldresenter. Barnebarnet Elliot er på beøk hver dag, da de har et tett forhold. En dag oppdager Edgar tilfeldigvis at Mina sitter død i stolen på rommet sitt. Edgar "switcher tilbake" til rollen sin som politietterforsker, da han får på følelsen at dette ikke er en naturlig død. Sammen med barnebarnet begynner han en uoffisiell etterforskning. Det er det ikke alle som er like glad for.
Fin og lettlest hyggekrim med bra balanse mellom krim og humor.
Jeg er en uavhengig bokanmelder som får leseeksemplarer. Anmeldelsen er min personlige mening, som jeg ikke tjener penger på.
Witch Hunt av Syd Moore ble utgitt i 2012, og den holder seg godt til horror å være.
Mange utfordringer
Etter at et langvarig forhold er over og hennes mor som nylig døde av sykdom, føler Sadie seg alene i verden. Hun har fremdeles stefaren som hun har et godt forhold til og hennes bilogiske far, til tross for at han forlot henne og moren, og skaffet seg en ny familie. Selv om det ikke ser hverandre ofte, prøver de å holde kontakten. Etter alt det traumatiske som har hendt i det siste, føler Sadie på et tungsinn som ikke går over. Det er vanskelig å komme tilbake til en normal hverdag.
Heldigvis får hun napp hos et forlag om å utgi en bok. Hun skal gjøre research om blant annet hekejegeren Matthew Hopkins. Han ble sett som den ansvarlige for mange kvinners død, bare fordi han mistenkte dem for å være hekser. Mens Sadie er oppslukt av research, opplever hun merkelige og uforklarlige ting. Samtidig føler hun seg truet. Noen vet om bokprosjektet hennes, og har kanskje et ønske om å stoppe det. Snart klarer hun ikke å se forskjell på hva som er virkelig og ikke.
Ukjent perle
Syd Moore er ikke et kjent navn, heller ikke boka. Da jeg søkte opp navnet hennes, kunne jeg finne bare to bøker av henne, noe som er synd, for hun skriver godt. Witch Hunt er kanskje ikke en troverdig horror, men hadde et interessant tema, nemlig beskyldninger for hekseri før i tiden. Noen vil nok finne denne boka noe langsom og tørr, da den også inneholder en god del fakta, men jeg syntes det gjorde boka ekstra fascinerende og spennende. Likte også hovedkarakteren Sadie som hadde flust av selvironi og sarkasme, til tross for alt det mørke som har skjedd henne i det siste.
Det morsomme med denne boka, er at tidlgere i år så jeg filmen Witchfinder General (1968). Vincent Price hadde rollen som Matthew Hopkins, så det var vanskelig å la være å tenke på filmen mens jeg leste denne boka, men hadde ikke noe i mot det.
Witch Hunt bød på en fin blanding av historie og horror, dyster stemning og en dose humor uten at det ble noen grøsserkomedie. Syntes forfatteren fant en fin balanse i alt dette. Selv om boka var noe stor, var den svært lettlest og engasjerende.
Jeg leste denne som strafferunde fordi jeg ikke klarte alle de seks planlagte bøkene for februar, og må si at det var en fin strafferunde.
Fra min blogg: I Bokhylla
BOKOMTALE: "Trippelgjengen og loftsmysteriet" av Sigrid Olsen. Leseeksemplar fra forfatteren
Dette er første boka om Trippelgjengen, Even, Marcus og Emma. De er med familiene sine på hytta. Like ved hyttene ligger et gammel hus, og da de sniker seg bort dit en natt, oppdager de at det spøker.... eller er det virkelig noen der?
Lettlest bok for barn og ungdom. Fin historie med akkurat passe spenningsnivå.
Jeg er en uavhengig bokanmelder som får leseeksemplarer. Anmeldelsen er min personlige mening, som jeg ikke tjener penger på.
Donya ble kidnappet av sin far da hun var 8 pr gammel og tatt med fra Libanon til Sverige og dette er den rystende fortellingen om hvordan livet hennes ble. Om hvordan faren og hans nye kone mishandlet henne i flere år før hun rømte hjemmefra, om hvordan hun med hjelp fant igjen sin mor og dro ned for å møte henne igjen og alt det som skjedde da.
Gripende og rystende.
En ung gutt blir påkjørt på en øde skogsvei. På hodet har han et hjortegevir og i følge vedkommende som kjørte på ham, virket han livredd. Politietterforsker, Martin Servaz, får en komplisert sak i fanget, som har forgreininger innad i egne rekker. Samtidig går pandemien sin gang og politiet er fritt vilt blant rasende franskmenn.
Ikke like spennende som de forrige bøkene i serien, men veldig interessant å få innblikk i fransk politikk på flere områder.
Eline og Linnea får en ny gutt i klassen, Felix. Felix hjelper Linnea å lage seg en bruker på venner.no og så oppdager Linnea noe rart på Felix sin bruker.
Spenning for barn (8-10 år) og litt om at vi skal være varsomme med hva vi legger ut på nett. Merker kanskje at det er 13 år siden boka kom ut, det har skjedd en del på datafronten siden den gang...
Det er ti år siden sist jeg har lest en bok av Jonas Jonasson, og har det vært et savn?
En sjanse til
Boka jeg leste var kanskje hans mest kjente, nemlig Hunderåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant, som også ble filmatisert. Selv har jeg ikke hatt interesse av å se den ennå. Selv om jeg ikke var begeistret over den forrige boka jeg leste av ham, liker jeg å gi forfattere flere sjanser, minst to, av og til tre sjanser. Synes ikke det er nok å avskrive et helt forfatterskap bare på grunn av en bok. For mange forfattere gir ut svært forskjellige bøker.
Profeten og idioten er om Johan som har blitt dårlig behandlet av sin bror uten at han har merket det selv, fordi han er idioten i boka. Da broren får seg jobb, selger han leiligheten deres, og kjøper en bobil til Johan selv om Johan ikke kan kjøre. Dermed skilles deres veier. Johan har ikke annet valg enn å kjøre, siden han ikke har leilighet lenger, og på sin vei, møter han Petra da hun er i ferd med å ta sitt eget liv. Hun er "profet" og har regnet ut at atmosfæren vil kollapse innen et bestemt antall dager. De to starter et underlig vennskap.
Et spesielt møte
Det ender opp med at de to reiser sammen og på veien møter de noen andre, og fra bobil blir de så avanserte at de drar også med fly. Hvor skal de reise, og hvorfor? Er de ute etter hevn, eller er det en helt vanlig road trip? Året er 2011, og Barack Obama er president. Grunnen til at det er nevnt, er fordi han nemlig har en liten rolle i boka. Selvfølgelig vet ikke Johan hvem Obama er.
Profeten og idioten er humor, gjerne kall det politisk satire da det er mye politisk humor. Jeg liker bøker om politikk for synes det er spennende å lese om, men ikke i humorsammenheng. I stedet for at det blir morsomt, blir boka fryktelig tungtrødd og knusktørr. Synes heller ikke at Johan og Petra ble noen minnerik duo i det hele. Syntes de fleste karakterene ble noe slitsomme og som man ikke fikk noen connection med, og da blir det gjerne kjedelig lesing.
Så Jonasson er dessverre ingen forfatter for meg, for tror ikke vi har samme humor. Det hele ble for dumt og veldig uengasjerende lesing. Blir nok ingen flere bøker av Jonasson på meg, i hvert fall ikke med det første.
Fra min blogg: I Bokhylla
(Eksemplar fra Vigmostad & Bjørke, mot en ærlig anmeldelse)
I noen dager har jeg storkost meg med en ny bok ført i pennen av Per Schreiner og det har vært høy flirefaktor underveis i lesingen selv om fortellingene strengt tatt ikke var hysterisk morsomme. Det er vel noe med at mye er gjenkjennelig. Samlingen består av 44 korte og litt lengre fortellinger. Schreiner er dyktig på å fortelle mye med få ord.
Om ønskelig kan bokomtalen leses her.
Spennin for småtrinnet, fra 8 år sier boka selv. Eline og Linnea gleder seg til å dra på ferie på hytta til Oskar og Linnea har fått nye, fine ski. Men så skjer det noe...
Sikkert spennende for målgruppa, men jeg tror også mange av dem vil tenke som meg - hva skjer med tyven etterpå?!
Mariana er psykoterapeut i London. Hun har vært enke i et år, og sliter fremdeles med tapet av ektemannen. Da niesen, Zoe, som studerer i Cambridge ringer henne, reiser Mariana sporenstreks avgårde til universitetsbyen. En nær venninne av Zoe har blitt brutalt drept, og Mariana mistenker en amerikansk professor for mordet. Edward Fosca er en karismatisk mann og den avdøde jenta var en av hans studenter. Hun var også medlem av gruppen kalt "Jomfruene" som var satt sammen av Fosca selv. Da enda en jente blir funnet myrdet, intensiverer Mariana undersøkelsene sine, til tross for at politiet ber henne om å holde seg unna.
Universitetsmiljøet er en interessant kulisse, likeså de eksentriske skikkelsene.
Noe skurrer litt synes jeg. Språket virker litt platt. Kan ha noe å gjøre med oversettelsen, så klart. Jeg synes også at Mariana var utrolig irriterende til tider, og selv om løsningen på drapssakene var overraskende, klarte jeg ikke å helt å bli revet med.
Jeg har kun lest denne.
BOKOMTALE: "Mange løgner små" av Monika Steinholm. Leseeksemplar fra Vigmostad & Bjørke
Ingrid og Robert flytter nordover til hjemstedet til Robert, en liten øy hvor alle kjenner alle, og bygdedyret er sterkt. På ferga over til øya møter de en kjenning av Robert. Han anbefaler Ingrid om å snu og dra hjem. Ingrid ignorerer det. Hvorfor skal det være et problem å flytte dit? Etterhvert som Ingrid graver i fortiden til Robert blir hun paranoid. Har Robert drept sin tidligere kone?
Kreativt og fint oppbygget plott.
Jeg er en uavhengig bokanmelder som får leseeksemplarer. Anmeldelsen er min personlige mening, som jeg ikke tjener penger på.
BOKOMTALE: "En skygge på min grav" av Ingrid Berglund. Leseeksemplar fra Gyldendal
Oda Krogh jobber som advokat. Inn kontordøra kommer en dag Hermine Rasch-Olsen, datteren i en av de mest respekterte advokatfamilier i Norge. Hun gir Oda en fremtidsfullmakt for faren, Preben Rasch-Olsen. Nå skal Oda være bobestyrer for formuen hans. Før hun vet ordet av det, er de blandet inn i et drama med greiner tilbake til annen verdenskrig.
Lettlest historie og et fint plott. Jeg liker historien, men jeg savner litt mer "krydder" i fortellingen.
Jeg er en uavhengig bokanmelder som får leseeksemplarer. Anmeldelsen er min personlige mening, som jeg ikke tjener penger på.
En sterk og gripende historie om Meller søstrenes kamp for tilværelsen under 2. verdenskrig. Føyer seg inn som en god 5er på terningen, på lik linje med Tatovøren i Auschwitz og Cilkas reise.