Med andre ord: din skygge må forsørges.
Ikke et minut for tidligt
at starte en indsamling
til fordel for dit u-jeg
derefter må der instiftes
en doktorgrad i baking
i fremtiden lyt med skulderbladet
mæt dine gamle gabende fodspor
og hvis du ikke fik skabt
et marked for rullegardiner
tegn da forsikring på din datter
Ufatteligt
nogen vil tilvende sig dine byrder
din gæld
dine mangler
din gigt
hele din sure pukletilværelse
er genstand for begær.
Du kender dem ikke, unødvendigt
men naturligvis et overblik
uden at tabe højde
cirkl to gange rundt om folkloren
tag luftfoto af hyppigst forekommende klima
vigtigste laster
så hjem og vise og give oversigt i o-lande:
vor tids eventyr
men de fjerne er ankommet
de samles i miner under dig
tænker i sprækker, dømmer i hulrum
adtjener deres liv
tælles efter
bundtes
håper i revner, knurrer i sprækker
afleveres svedkvota
får udleveret støv
hurtigt
en rask indsamling renser luften
derpå være rank
vær forbillede
udfærdig et ansiktsudtryk
vågent, modig, fryktløst
der altid skal bestå
skuf dem ikke i mødets time
med spjæt i mundvigen
eller umage øjenbryn
lev op til din maske
skab et marked for den.
Benny Andersen, Man burde burde, 1969
Skjønner ikke helt hva du mener. Når du klikker på "følger" av boken skal det skje automatisk. Inne på din side kan du lage egne hyller, da drar du bare bøkene inn i den hyllen du vil de skal være. Det må a være likt både på PC & nettbrett.
"Englandsfarere" av Sigurd Evensmo og "Den gamle mannen og havet" av Earnest Hemingway. Førstnevnte har handling under 2. verdenskrig.
Hvem har rodet i mine problemer
Hvem har brugt mine hæmninger
uden at hænge dem på plads igen
Jeg er tre måneder bagud med fortvivlelsen
og alligevel flyder det med livsmod over det hele
og hvor er min faste hånd
som ellers sidder så løst
kan man nu ikke engang ha sit vanvare i fred
Kom lige herhen
du har noget i den ene mundvig
lykke eller glæde eller sådan noget stads
nej
ikke der
ja der
ja sådan
må jeg lige se
ja
nu er det vist væk
Benny Andersen, Man burde burde, 1969
En historie fra virkeligheten som jeg leste for flere år siden og den sitter enda var :
En uskyldig mann, en sann historie om mord og justismord
av John Grisham
En historie om Ron Williamson, baseballstjerne som i 1987 ble arrestert og tiltalt for overlagt drap. Alle fysiske bevis manglet, men Williamson ble likevel dømt til døden av en jury som ikke likte ham. I 1994, etter tolv år i dødscelle, ble han renvasket av en DNA-analyse.
Bøker om sjørøveri :
Torbjørn Ødegaard :
Jeg manglede intet uden Friheden
Tyrkerranet
Steinunn Johannesdóttir :
Bortføringen
Dagens sitat:
Bøker er et unikt eksempel på bærbar magi.
Stephen King
Invasjonen er første bok i Ephyra trilogien for ungdom, og inneholder noen merkelige skapninger.
En ny hverdag for Justyna
Disse skapningene er det bare Justyna som kan se, i alle fall med det første, og de første gangene hun ser dem, er på skolen. De lyser og når hun snakker til dem, er det nesten som om de forstår henne. De merker det når hun er vennlig og når hun ikke er det. Hva er disse skapningene, og hvor kommer de fra? Imellomtiden merker bestevennen Arun at Justyna forandrer seg og er bekymret for henne. Hva er det som skjer med henne, og bør han være bekymret? I tillegg til disse vesenene som dukker opp, har Justyna og broren hennes Jurek mye ansvar, da foreldrene er mye borte på grunn av jobb. Ofte er de alene hjemme flere dager i strekk og må sørge selv for å få i seg mat, og komme seg tidsnok til skolen.
Dette er en spenningsbok med noen få science fiction elementer, men det overdøver ikke hele plottet. Man blir nysgjerrig på hva disse vesenene er, og hvor de kommer fra. Hvorfor oppsøker de hele tiden Justyna? Er det bare tilfeldig? Og vil noen andre tro henne hvis hun forteller hva hun har sett i det siste?
Typisk å ha med følelser
Invasjonen bød på noen forfriskende elementer, som disse skapningene som ble forklart på en måte man ikke har lest om før. Men litt lei av ungdomsbøker når det gjelder følelser og forelskelser. Justyna opppdager etter hvert at Arun som hele tiden har vært kompisen hennes, er kjekk og har visse følelser for ham. Men vet ikke om hun skal fortelle om det eller ikke, og det er en del frem og tilbake angående det. Hadde vært kjekt å lese en ungdomsbok uten forelskelse. Det er sjeldent. Den delen brydde jeg meg kanskje minst om. Var mer interessert i Justynas forhold til disse skapningene, og hennes forhold til de fraværende foreldrene hennes. Hva jobber de med, og har det noe med skapningene å gjøre? Er det derfor de er mye borte?
Dette er som nevnt første bok i en trilogi og en ganske god førstebok sådan. Boka inneholder et spennende mysterium, sære karakterer og fascinerende elementer. En god bok for den som vil forsøke seg på noe spennende eller kanskje er en smule interessert i science fiction sjangeren. Da er denne fin å starte med, siden den er lettlest og engasjerende.
Om jeg kommer til å lese resten av trilogien, er jeg usikker på. I og med at jeg ikke er helt i målgruppa, tar jeg det helt tilfeldig. Akkurat nå er det nok andre bøker som blir mer prioritert.
Fra min blogg: I Bokhylla
Eksemplar fra Gyldendal, mot en ærlig anmeldelse
Interessant å bli oppmerksom på den, jeg har bare lest Finnskogtrilogien.
Dagens sitat:
Man skal ei lese for å sluke, men for å se hva man kan bruke.
Henrik Ibsen
Blix/Ramm-serien : Nullpunkt, Røykteppe, Slagside, Arr, Offer
Variant av Hitlers judenrein-politikk.
Jeg har lyst til å lese Uår av Knut Faldbakken. Jeg har ikke lest noen av hans bøker, men har flere stående i hylla. Litt reklame!
Dagens sitat:
En god bok er som en trampoline for fantasien. Den gir tanken noe å hoppe og sprette på.
Tor Åge Bringsværd
Boken inneholder Sigrid Undsets brev til en såkalt brev-venninne, fra hun var 16 år og opp i voksen alder. Det har vært utrolig interessant å bli kjent med den unge Sigrid og følge hennes utvikling, - hennes tanker og liv fremstilt uten filter, nesten som i en dagbok. Hun var jo tidlig klar over at hun skilte seg fra de fleste andre unge kvinner, og følte at hun i den ukjente Dea fant en som forsto henne. Ved siden av tanker rundt sin egen natur og hverdagsliv, får vi skildringer av Kristiania rundt århundreskiftet og tanker om hva hun har tenkt å skrive, - hodet hennes boblet over av ideer. Særlig er det interessant å lese hvordan hun hadde hele handlingen i Olav Audunssøn klart for seg i ung alder, riktignok med andre personer i et annet land, men hele det kompliserte forholdet mellom personene og deres liv sto klart for henne i en alder av 20 år!
Etter hvert blir det lenger avstand mellom brevene, men vi får oppleve hennes rørende og forelskede beskrivelse av de første årene med Anders Svarstad. Så blir det mest julekort, mens det siste brevet er fra Stockholm i slutten av mai 1940, etter at sønnen Anders hadde falt.
Og jeg har fått ha et nært og personlig møte med den store forfatterinnen, - og et eksempel på livets gang.
Hehe ja, men det er bare det at når jeg skal handle mat så må jeg gå forbi reolen, så da må jeg være striks. Når det kommer til boksalg på nettet så sitter hundrekroningene løs. Må bare ha de bøkene jeg finner. Det er jo snakk om relative nye bøker til ca. halv pris.
Han skriver godt og jeg kommer til å lese mer av ham. Hehe det er greit når man er på handletur å kikke på bøker som står ute i egen reol. Det kan også være farlig økonomisk også. Jeg har innprentet meg en regel - en bok eller toppen to bøker og ingen flere. Andre ganger når jeg kikker er der ingen som fenger.
"Å lese Lolita i Teheran" leste jeg for noen år siden. Jeg syntes det var en utrolig flott bok! Denne helgen leser jeg Stuepiken, av Nita Prose, og har lest ca 2/3 av boka. Boka var en #1 New York Times bestselger, og har vunnet Goodreads Choice Award i 2022. Det er en lettlest, interessant bok om Molly, som ikke er helt som alle andre. Ønsker alle en god helg videre :)
Jeg leser Jakthundene av Jørn Lier Horst som jeg plukket med meg på handletur på torsdag. Han skriver godt synes jeg. Med denne boken vant han Riverton-prisen.
Ellers så har jeg for så vidt alltid noe på gang når det gjelder bøker. Var innom Adlibris for å bestille noe og da så jeg de hadde maisalg (Ark & Norli også). Det måtte jo sjekkes ut og hadde ingen forventninger. Der fant jeg flere bøker jeg hadde på ønskelisten.
Stormen : Bind 1 : En biografi om Edvard Munch av Ivo de Figueiredo (leste hans kommentar på Facbook at den andre boken er noenlunde klar til levering til forlaget)
Katti Anker Møller av Hege Duckert
Skråpånatta av Lars Mytting (har de andre to bøkene)
Andre tider av Einar Økland (har fra før - Rosemalte selfies - og omvendt : dikt)
Museum for mordere og redningsmenn av Simon Stranger
Churchill - besatt av Norge av Asbjørn Jaklin
Hvis vi overlever; krigens sluttspill - og de menneskelige dramaene av Ingar Sletten Kolloen (jeg har de andre to bøkene i serien)
Folkens nå er varmen kommet og noe lang ventetid ble det ikke i år, heldigvis.
PS! Readninggirl30, noen dager er vi helt på felgen og har nok med å sette den ene foten foran den andre. Lolita i Teheran av Azar Nafisi høres interessant ut.
OBS! jeg forvekslet Einar Økland med Einar Øverenget, men det gjør ingenting fordi jeg liker Einar Øklands dikt
Det var med sorg jeg oppdaget at Paul Auster døde 30. april, - jeg har hatt stor glede av flere av bøkene hans. En facebookvenn la ut dette sitatet om Austers forhold til det å skrive, - veldig godt sagt:
“Surely it is an odd way to spend your life - sitting alone in a room with a pen in your hand, hour after hour, day after day, year after year, struggling to put words on pieces of paper in order to give birth to what does not exist, except in your head. Why on earth would anyone want to do such a thing? The only answer I have ever been able to come up with is: because you have to, because you have no choice.”
Og jeg er veldig glad for at han gjorde det!
Her er en lenke til en omtale av ham i The Guardian: skriv lenkebeskrivelse her