Takk for tipset, skal plukke opp denne i jula.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du kan lese alle de bøkene du vil. Det som utgjør en forskjell, er din vilje til å se deg selv i speilet.

Laura Schlesinger

Mindre dyktige ledere ser seg selv i speilet når det går bra. Når det går mindre bra, ser de ut av vinduet for å finne årsakene. Dyktige ledere ser seg selv i speilet når det går dårlig, og skylder på medarbeidere og hell når det går bra.

Fritt etter Jim Collins

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det er ikke alltid jeg kaster terning om ei bok, når jeg ikke gjør det, er det som oftest at jeg er usikker på hvor godt eller mindre godt jeg likte boka. Bøker som jeg har lest for flere år siden vil nok alltid stå uten terningkast. Det er ikke alltid bare høye terningkast som gjør at jeg finner fram til ei ny bok, vel så viktig er det at det skrives om boka.
Jeg blir nok litt nysgjerrig hvis noen av bokelskere jeg "kjenner" og andre som er aktive her inne kaster høye terninger. Som oftes skriver de litt om hvordan de vurderer boka og det er nyttig for meg hvis det er i en sjanger som tiltaler meg.
Jeg har blitt tipset om veldig mange gode bøker og forfattere som andre bokelskere har skrevet varmt om, de hadde jeg nok aldri funnet fram til på egen hånd.
Ellers så skjer det ofte at ei bok jeg synest fortjener en 6, får en 4 fra andre som slettes ikke er dårlig( over gjennomsnittet) Synest ikke det er så stor forskjell, det er som regel noen detaljer som vil bli avgjørende for hver enkelt smak.

Godt sagt! (10) Varsle Svar

En god bok om organisasjoner handler ikke om organisasjoner. Den handler om kjærlighet, hat, sjalusi, kameratskap, ambisjoner, lidenskap og glede. Dette har vært og vil alltid være det vi mennesker er mest opptatt av.

Fritt etter Herbert A. Simon

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Skal coaching kunne overleve som metode, må den spesialiseres og tilpasse seg utfordringer som samfunnet etterlyser. Spesialiseringene bygger videre på de mer generelle metodene i coaching og prøver å imøtekomme konkrete behov hos enkeltindivider og team. Eksempler på spesialiseringer er:

  • Selvcoaching - Hvordan kan jeg hjelpe meg selv til å nå mine mål?
  • Emosjonell coaching - Hvordan arbeide med positive og negative følelser for å lykkes?
  • Executive coaching - Hvordan utvikle ledere til å øke sitt reportoar og ta i bruk hele sitt potensial?
  • Teamcoaching - Hvordan kan medlemmene hjelpe hverandre til å skape synergi og nå felles mål?
  • Idrettscoaching - Hvordan få et høytpresterende lag til å bli enda dyktigere?
  • Lyncoaching - Hvordan gjennomføre coaching raskt og kostnadseffektivt, med resultater?
  • Livscoaching - Hvordan realisere et godt og balansert liv?
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dersom lederen til stadighet har en atferd som virker negativt på omgivelsene, og denne atferden skyldes karaktertrekk eller personligheten til lederen, er det lite sannsynlig at coaching vil ha effekt.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Vi kan ikke gi deg oppskriften på suksess som leder. Vi kan gi deg oppskriften på å feile: "Prøv å gjøre alle fornøyde!"

H.P. Sims og P. Lorenzi

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Whitmore (1992/2002) var en av de første coachene som la vekt på en humanistisk metode, gjennom den såkalte "GROW-modellen" (Goal - Reality - Options - Will). For å oppnå vekst og personlig utvikling må individet sette klare mål, forstå den situasjonen det er i, forstå valg og ha vilje til å nå resultater. Metoden består av fire faser:

  • Målsetting (Goal): Formulere kortsiktige og langsiktige mål.
  • Diagnose (Reality): Undersøke nå-situasjonen.
  • Valg (Options): Klargjøre alternative strategier.
  • Vilje til handling (What/When/Whom): Hva skal gjøres, når, av hvem, og viljen til å gjøre det.
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Boken bygger på fem basismetoder i coaching. Hver metode har stort sett fokus på én side ved det å være menneske. Disse metodene danner grunnlaget for såkalt eklektisk metode:

  • Eksistensiell coaching: Fokus på mening.
  • Humanistiske coaching: Fokus på følelser.
  • Kognitiv coaching: Fokus på tanker.
  • Atferdscoaching: Fokus på atferd.
  • Psykodynamisk systemcoaching: Fokus på helhet.

...

Ønsker vi å bruke en coachende lederstil eller fungere i rollen som coach, bør vi kunne trekke ut "det beste" fra de forskjellige metodene, og sette dette i sammenheng slik at det passer i den situasjonen vi står overfor. Vi får en såkalt eklektisk metode. Eklektikk er det greske ordet for å være utvelgende.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Freud sa at Adlers system var for enkelt. Det ville ta to år å lære psykoanalyse på grunn av kompleksiteten, mens Adlers teorier kunne mestres etter noen få uker. Grunnen var at Adlers teorier innevar at det var så lite å vite. Adler svarte at det var nettopp dette som var poenget. Det hadde tatt ham 40 år å gjøre sin psykologi enkel.

(Schultz & Schultz, 2004)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Betegnelsen coach har en historie som går over 500 år, fra landsbyen Kocs, gjennom universiteter og idrett, til ledelse og utvikling i det moderne samfunn. Reisen har foreløpig resultert i fem typer av definisjoner på coaching. Definisjonene fokuserer på tenkning, følelser, handling, læring og resultater. Dette innebærer utfordringer som vi kjenner igjen i den grunnleggende coachingmodellen i kapittel 1. Reisen har dessuten blitt inspirert av psykologi og har resultert i fem metoder innen coaching. Fra metodene kan det også trekkes linjer til coachingmodellen. Kognitiv coaching fokuserer spesielt på tanker, humanistisk coaching og psykodynamisk systemcoaching fokuserer på følelser, og atferdscoaching fokuserer på handlinger. Eksistensiell coaching fokuserer på mening.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hovedidéen med coaching er å hjelpe folk til å fjerne hindringer slik at de kan nå sine mål. Hindringene sitter ofte i folks hoder. I tennis kan motstanden i eget hode være sterkere enn motstanderen på den andre siden av banen. Kjernen i effektiv coaching handler om en form for tankekontroll eller kognitiv ledelse (Gallwey, 2000).

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Metoden i coaching innebærer å stille spørsmål som: Hvor er du? Hva vil du? Hvordan skal du komme dit? Ansvaret i voaching er todelt. Coachien har ansvaret for å formulere mål og realisere mål. Coachen har ansvaret for å utvikle en metode, der coachien både blir utfordret og støttet. Coach og coachie har et felles ansvar for å utvikle en god relasjon seg imellom.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Er ikke enig med deg i det hele tatt. Jeg synes dette var en fornøyelig bok, med mange morsomme vendinger. Forfatteren tar det indra liv i en bransje på kornet, men mange av grepene kan overføres til andre bransjer. Etter å ha jobbet med organisasjonsendringer i 10 år kjenner jeg meg godt igjen i det som blir skildret, og flere av karakterene.

Dette var en hyggelig overrraskelse.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Boka traff mæ midt i hjertet - den hjalp mæ å fortell mæ sjøl litt om mitt eget liv. I og med at denne passa så godt inn i livet mitt akkurat nu, ble det en ganske sterk opplevelse. Det e mulig at ikke alle vil føle det like sterkt men jeg har troen på at uansett hvor du befinner deg i livet, vil et lite snev av sannhet treffe akkurat deg!
Anbefaler denne boka til ALLE!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Helt enig med deg i dette. Derfor drister jeg meg til å være uenige med de t som var skrevet.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

En kognitiv tilnærming antar at tankene styrer følelsene. Greier man å kontrollere tankene, kan man også kontrollere følelsene. I positiv psykologi antar vi at det ikke er et enten-eller, men en vekselvirkning. Om det er tankene eller følelsene som styrer, er situasjonsbestemt. Et hovedspørsmål blir derfor: Når styrer følelsene tankene, og når styrer tankene følelsene?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Mennesker er urimelige, ufornuftige, selvsentrerte.
Elsk dem likevel.

Hvis du gjør det bra, vil andre anklage deg for å være selvisk og å ha skjulte motiver.
Gjør det bra likevel.

Hvis du har suksess, vil du få falske venner og sanne fiender.
Prøv å lykkes likevel.

Det gode du gjør i dag, vil være glemt i morgen.
Gjør det likevel.

Ærlighet og oppriktighet gjør deg sårbar.
Vær ærlig og oppriktig likevel.

Det du bruker år på å bygge, kan bli ødelagt over natten.
Bygg likevel.

Mennesket trenger hjelp, men de kan angripe deg hvis du hjelper dem.
Hjelp dem likevel.

Gi verden det beste du har, og du vil få tennene sparket ut.
Gi det beste du har likevel.

Karl Manninger

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Heldigvis så er den oversatt til norsk nå. Liker veldig godt Oates, så denne er på ønskelista mi til jul:-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er gjerne syv ferdigheter som coachen bør være dyktig i:

  • Utvikle tillit, åpenhet og trygghet, samt skape en utmerket relasjon til den som blir coachet.

  • Stille relevante spørsmål og lytte aktivt.

  • Bruke intuisjon og også lytte etter det som ikke blir sagt.

  • Antyde handlingsalternativer. Ikke gi råd.

  • Oppfordre til handling og etterspørre resultater. Støtte og utfordre til positive mestringsopplevelser.

  • Gi konstruktive tilbakemeldinger, og la individet lære av egne erfaringer.

  • Gi anerkjennelse og bidra til å utvikle selvtillit.

  • Klargjøre at coachien er ansvarlig for sin egen utvikling og realisering av egne mål.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

ToveKirsten Lundanniken sandvikTalmaLilleviHarald KEvaKari ElisabethBerit RSynnøve H HoelIreneleserTanteMamieTor Arne DahlEllen E. MartolMarteTor-Arne JensenKristine LouiseAjiniakraAnne Berit GrønbechElisabeth SveeBeathe SolbergalpakkaMariannePiippokattaIngunn STone SundlandAliceInsaneHilde H HelsethKaramasov11Amanda AEivind  VaksvikMarianne MAnniken RøilConnieMarianne  SkageTorill RevheimReidun SvensliGroSolCecilie Ellefsen