Denne kommentaren gjelder Den norske Bokklubbens utgave "Babettes gjestebud og andre historier", bind 1. Selv om jeg finner den utgaven og legger den inn, kommer kommentaren inn under utgaven "Babettes gjestebud".

Karen Blixen har en gammelmodig fortellerstil, og hun er en stor Historieforteller. Samlingen inneholder 5 noveller. To av dem (Syndfloden over Norderney og Et familieselskap i Helsingør) var med i debutboka "Syv fantastiske fortellinger".
Flettet inn i historiene tar hun bl.a. opp tema som identitet, kjønn, påvirkning og forming av personligheten, det å ofre seg for andre kontra det å motta et slikt offer, skjebne, klasse, kunst og kunstnersinnet.

Jeg skjønner godt at Babettes gjestebud har fått stor oppmerksomhet. Babette er en mesterkokk og en sann kunstner som endelig får utfolde seg og vise det beste hun kan når hun lager dette gjestebudet i Berlevåg til ære for den avdøde prosten. Endelig - fordi "det er fryktelig for en kunstner å få applaus for sitt nest beste." Det er en herlig beskrivelse av personer og miljø!

Novellen Syndfloden over Norderney er som en kriminalfortelling eller et teaterstykke med stadige sceneskifter som snur opp ned på dine forestillinger etter hvert som historiene om fortiden gradvis avsløres. Historien er bygd opp med sikker dramaturgi, og som ellers i sitt forfatterskap retter hun en del spark mot det som var alment akseptert, og hun forteller med en god porsjon humor og ironi.

Den historien som ga meg mest å tygge på, er Sorg-Agre. Den fattige bondekona Ane Marie får av føydalherren muligheten til å redde sin sønn fra rettergang og straff hvis hun alene i løpet av en dag greier å slå en rugåker som normalt er tre dagsverk. Her får vi brytningen mellom den gamle og nye tid illustrert gjennom herren og hans nevø. Dialogen og den verbale kampen dem imellom sitter i, og tvetydighetene gir en noe å jobbe med.

KB har mange litterære referanser i det hun skriver, og hun liker å bruke både franske og tyske setninger og uttrykk. Sånn sett er det greit å ha oppslagsverk og internett lett tilgjengelig under lesingen.

Det er fullt mulig å lese henne som en god historieforteller, men også for den som vil ha litt mer enn det, mener jeg det her er mye å ta av!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Viser 7 svar.

Har akkurat sikret meg billetter til forestillingen på Theatercafeen i Trondheim i morgen! Flere bokelskere som kommer?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

God fornøyelse! Jeg så den på Nathionalteateret med Astrid Follestad for flere år siden - fantastisk!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

God fornøyelse, Bjørg! Skulle ønske jeg fortsatt var i Trondheim, da skulle jeg ha fått med meg denne forestillingen.
(Men jeg så An-Magritt og Hovistuten i Ila :-)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det ble et riktig hyggelig gjensyn med Babette :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ja der skulle vi ha vært, Lillevi

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det hadde vært litt av et bokelskertreff!
Skal vi prøve å få til et nytt treff utpå våren, Brit. Veldig hyggelig å møte så mange bokelskere som mulig "live" :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Å ja, det hadde vært kjempehyggelig. Det må vi absolutt komme tilbake til

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

TheaJan Arne NygaardIngunn STor-Arne JensenTine VictoriaMarianne_Hanne Kvernmo RyeKirsten LundHarald KVannflaskeGodemineSigrid Blytt TøsdalAnita NessIngvild SsomniferumBeathe SolbergritaolineBookiacJakob SæthreSol SkipnesStig TBente NogvaReadninggirl30mgeAstrid Terese Bjorland SkjeggerudLinda NyrudWenche VargasKatrinGVibekeAvaCarine OlsrødReidun Anette AugustinGladleserTove Obrestad WøienNinaMaikenbandiniJulie StensethPiippokattaLisbeth Marie Uvaag