For femten år siden introduserte en av lærerne mine meg for en forfatter som sakte men sikkert har blitt en av mine absolutte favoritter; John Grisham. Den innbundne engelske kopien som hun la i hendene mine hadde et omslag som viste konturene av en dresskledd ung mann som løp med et fast grep om en dokumentveske. Over og bak ham lyste profilen av et ansikt ned på ham.
Det var først etterpå, etter at jeg leste boka og så filmen at jeg knyttet kopien læreren min lånte meg til filmens utgivelse. Og siden jeg ikke hadde sett en eneste Tom Cruise-film før "Firmaets Mann", var det også først etter filmen at jeg kunne sette navn på profilen på omslaget.
Siden den gang har både John Grisham og Tom Cruise vært to gjengangere i min underholdningsmeny. Grishams bøker, og da særlig hans juridiske thrillere, har en prominent plass i min bokhylle. Cruise har kanskje ikke en like stor eller prominent plassering i mitt hjerte eller min DVD-hylle, men han er likevel en av få skuespillere som får meg inn i kinosalen. Sist det skjedde var nå i sommer da jeg så "Edge of Tomorrow".
Men tilbake til Grisham.
Få forfattere i de siste tjuefem årene har vært like suksessfull som Grisham. Enda færre har definert sin nisje i like stor grad. Og enda færre igjen har like ofte produsert over gjennomsnittet bra selv i formsvake år.
"Prosessen" , hans nittende juridiske thriller, kom ut i 2011. Det er ikke en av hans beste. Det er heller ikke hans svakeste. Den plassen må "The King of Torts", "The Summons" og for så vidt "The Broker" konkurrere om. Og overraskende nok er det humoren mer enn plottet som redder "Prosessen" fra en forglemmelig bunnplassering sammen med nevnte titler.
Oscar Finley og Wally Figg er to middelaldrende og ambulansejagende advokater som driver et lite advokatfirma. Finnley & Figg. Både firmaet og partnerne holder så vidt hodet over vannet økonomisk. Det hindrer dem likevel ikke fra å stadig referere til firmaet som "boutique-firma". De sørger for å legge vekt på ordets franske opphav for å gi firmaet og partnerskapet et skinn av eksklusivitet. Ikke at det er mange igjen i Chicago som lenger tror på dem.
En annen som har mistet mistet troen er David Zinc. Men ikke fordi han ikke får lønn for strevet. Tvert imot. Zinc jobber i et av de største advokatfirmaene i Chicago og tjener 300 000 dollar i året. En inntekt som er dobbelt så høy som det Finley og Figg drar inn i året. Som om det ikke er nok, er han også godt gift med den skjønne kunststudenten Helen. Han burde være jublende lykkelig. I stedet er han bunn ulykkelig.
En morgen stopper det brått for David. Han klarer rett og slett ikke mer av det samme kjøret. Han løper ut av glasspalasset til advokatfirmaet sitt og søker trøst i bunnen av flaska i den nærmeste puben. Flere timer senere stiger han sjanglende inn i Finnley & Figgs kontor uten å legge merke til den Vietnamesiske massasjeklinikken ved siden av. Han er full, men klarer å presentere sin CV før han ber om å få en jobb.
Først har Walley og Oscar lite lyst til å innvilge Davids ønske. Ikke bare er han for full til å bli tatt på alvor, men enda viktigere er at firmaet har så dårlig råd at sekretæren, Mrs Gibson, stadig må skille mellom Oscar og Walley fordi de krangler som to bikkjer om fordelingen av den magre salæret som nå og da kommer inn. Ikke hjelper det at Oscars kone og datter blåser vekk det lille han karer inn, eller at Walley oftere har ideer om hvordan firmaet skal bruke det lille det tjener, enn om hvordan de skal forbedre bunnlinjen.
Når paret likevel aksepterer Davids ønske er det først og fremst av en grunn; fordi de håper å sko seg på prestisjen fra hans Harvard-utdannelse når de skal henge seg på en gruppesøksmål.
Gruppesøksmål, eller class-action, er et søksmål hvor en gruppe advokater samler sine ressurser og klienter for å legge an sak mot et selskap. Helst et multinasjonalt selskap som omsetter for milliarder.
Hensikten er sjeldent å føre saken foran en domstol. I stedet er grunnideen å skremme selskapet/selskapene nok til at de ber om et forlik. Deretter tar advokatene førti prosent av det tilkjente beløpet.
Søksmålet Finley & Figg har til hensikt å bli rike på, er anlagt i Florida. Der har en av de største og mest kjente gruppesøksmålsadvokatene i USA saksøkt det New Jersey-baserte legemiddelfirmaet Varrick Labs fordi selskapets populære anti-kolestrolmedisin antas å drepe de mange overvektige brukerne som ser på det som et mirakelmedisin. Dersom advokatene vinner frem, er de garantert et stort tjafs av Varricks verdier. Og Finley & Figgs kan ikke la være å sikle bare noen gjentar de tjuefem milliarder dollarene legemiddelfirmaet omsetter for årlig.
Før de kan ta sin velfortjente bit av Varrick, er Walley, Oscar og David nødt til å bruke penger de ikke har. På reklame. På å bestikke klienter for å skrive under representasjonskontrakter. På å vise seg frem for de andre gruppesøksmålsadvokatene, enda disse haine er langt mer velfødde på forlikspenger enn det lille firmaet noen gang har vært i nærheten av.
Overraskelsene er ikke få. Drømmene er ikke beskjedne. Men etter tjue år i rennesteinen av den juridiske verden, er det på tide at Finley, Figg og Zinc tar skjebnen ved hornene.
"Prosessen" største styrke er humoren. Grisham er en mester i å latterliggjøre den overdrevne trangen hos advokater til å vise seg for sine egne og andre. Her er patetiske men sympatiske karakterer som er godt klar over sin marsvinskjebne, men som likevel drømmer om den store og avgjørende saken som vil gjøre dem i stand til å gå av hjulet.
Dersom du liker Grisham, vil "Prosessen være et greit tilskudd i samlingen. Men hvis du aldri har lest forfatteren, så er det ikke en bok jeg vil anbefale. Boka bruker god tid på å komme i gang, og når den endelig gjør det er spenningsnivået ikke på høyde med det vi er vant med fra Grishams side.
Kort betyr det at Grisham, naturlig nok, blåser mange av banen. Men jeg hadde forventet noe bedre enn dette.
Tittel: Prosessen
Utgitt: 2013
Forlag: Cappelen Damm
Sider: 416
Terningkast: 3
Bokelskere.no skal være et vennlig og åpent møtested for bokelskere.
Er denne teksten i strid med denne enkle retningslinjen?
"Hva er det du vil ha? Hva er det du leter etter? Er det dette? Hun vrenger av en kopp på brystholderen og tar frem et bryst. Jeg får beføle det litt. Det er lenge siden jeg har tatt på dette brystet." Daviti, s. 91 (Av Miree Abrahamsen, Cappelen damm, 2004, 207 sider)
Ikke alle bøker er like. Noen bøker, uavhengig av lengde, er så godt komponerte, så gode, så gripende at en gruer seg til å vende den siste siden og ta avskjed med karakterene en har blitt så «glad i».*Disse er bøkene man gjerne gir en sekser til på en bokblogg, men som man egentlig vet hever seg over noe så simpelt, tilfeldig og relativt som antallet øyer på terningen. Dette er «Kamerat Napoleon»-ene, «1984»-ene, «Livets nivåer», osv.
Så er det de andre bøkene, de som, igjen uavhengig av lengde, får deg til gjespe for hvert leste ord, får deg til å kaldsvette over sidene som gjenstår, fremkaller dype og inderlige sukk og som er like tiltalende som skraping av negler mot ei tavle.
Miree Abrahamsens «Daviti» tilhører den siste gruppen. Dessverre.
Først kort om boka: Hovedpersonen, Daviti, kalt «Dato» er en ung mann som arver gården til besteforeldrene når disse går bort. Han er ikke spesielt interessert i drive gården og jobber i stedet som altmuligmann på et hotell.
Så tar livet en ny vending når både moren, broren og brorens dame flytter inn og gjør krav på det ene og det andre. Nærheten, både den fysiske og den psykiske, virker som en trykkoker på Dato og inspirer ham til dumme og onde handlinger. Men i stedet for å få straffen sin blir han belønnet med et forhold til en kvinne han burde holde seg unna og like etter et anker som kan gi ham et holdepunkt i livet.
«Daviti» mangler det mest elementære av det man kan forvente av en bok, i hvert fall slik jeg ser det: karakterer en kan bry seg om. Ikke én. Faktisk er det motsatt; jo mer en leser og jo lenger inn i historien man kommer, jo mindre bryr man seg om både karakterene og historien. Det burde vært motsatt, burde det ikke det?
Den andre og kanskje verste synden til «Daviti» er at den er ualminnelig kjedelig. Bortsett fra tre scener, er det meste mellom bokas to permer ikke verdt papiret de er skrevet på. Med mindre en liker beskrivelser av hverdagslige hendelser i kapittel etter kapittel etter kapittel.
Den eneste rosen jeg kan komme med, er at boka var komponert godt nok til at noen mente at den var verdt å gi ut. Og når man tenker over det, er det jo en viss prestasjon, er det ikke?
Styr unna!
Tittel: Daviti
Utgitt: 2004
Forlag: Cappelen Damm
Sider: 207
Terningkast: 0
Bokelskere.no skal være et vennlig og åpent møtested for bokelskere.
Er denne teksten i strid med denne enkle retningslinjen?
«Jeg vil forklare hvorfor vi alle allikevel klarte å være lykkelige da vi bodde i den grå Sovjetunionen. Vi hadde et felleskap, vi var en enhet. Vi var alle blitt frarøvet fortiden og avledet fra nåtiden med en drøm om fremtiden. Vi var alle like i det at noen bestemte for oss, istedenfor oss[…]» Fars hode, s. 29
BOK: Fredrik og hans ferske brud skal på bryllupsreise gjennom Europa. Midtpunktet i reisen skal være stefarens hjemland, Georgia. For å hjelpe den unge mannen å forstå landet, historien sin og historien til foreldrene sine, skriver stefaren et brev, og resultatet er en liten perle av roman: morsom, rørende, lavmælt og klok.
Historien går frem og tilbake, trekker tråder fra Lenins revolusjon til Stalins politiske utrenskinger for å forklare hvordan premissene for hverdagslivet var for vanlige folk i Georgia i begynnelsen av 1950-årene da fortellerens foreldre møtes på sirkus.
Fortellerens far er på denne tiden en forglemmelig papirskyfler for Sentralkomiteen i Kommunistpartiet i Georgia. Ikke at han søker å bli bemerket. Han er tilfreds med å skrive og omskrive taler og rapporter som andre kan ta æren for. Noe som skaper en konflikt mellom ham og kona, altså fortellerens mor, senere.
Men først må de møtes, og det gjør de på et sirkus i Tbilisi. Fortellerens mor, som en gang var skuespillerinne og sanger, jobber på sirkuset som akrobat og buktaler. Og faren faller hodeløst for henne med en gang han ser henne. Det er han ikke alene. Men det blir han på slutten av showet når sirkussjefen annonserer en utfordring for mennene i publikum, en utfordring der buktalerinnen er sentrum. Resten er, som de sier, en historie.
Utover kjærlighetshistorien om foreldrene, deres til tider turbulente ekteskap og hva det innebar for fortelleren og tvillingsøsteren, handler det om historierevisjonisme, ambivalent nostalgi, virkningen av planøkonomien på massene, Khrusjtsjovs fjerning av frykten og Gorbatsjovs udugelighet.
Dette er likevel ikke en bok med et ovenfra-ned blikk på Georgisk/Sovjetisk historie. Tvert imot. Alle de nevnte kreftene som virket inn på skjebnen til karakterene trer frem organisk og bare når deres makt gjør seg gjeldende i hverdagen. En kan si at det må ha vært nesten hele tiden siden dette er Sovjet vi snakker om, og det er sant nok. Men poenget er at forfatteren aldri lar fokuset på karakterene lide for å preke om irrgangene i det Sovjetiske systemet.
Språket er enkelt og flytende, karakterene er sympatiske og gjenkjennelige, og historien som fortelles vekker interesse.
Men det er den underfundige humoren i boka jeg kommer til å huske.
Anbefales sterkt!
Tittel: Min fars hode
Utgitt: 2013
Forlag: Solum forlag
Sider: 94
Bokelskere.no skal være et vennlig og åpent møtested for bokelskere.
Er denne teksten i strid med denne enkle retningslinjen?
«Åh, den første kjærlighetens pinsler, den første skuffelsen! Når man må slåss med fortiden i stedet for å glemme den! Jeg var urokkelig i min hang etter å holde sårene åpne. Åpne for minnene, hevntankene, sorgen.» Den liksvøpte kvinnen, s. 19
BOK: I Maria Luis Bambals sjangerdefinerende roman fra 1938, møter vi Teresa Ana Maria Cecilia, en vakker kvinne, mor, hustru, venn og nå død. På grunn av et hjerteinfarkt. Men bare fordi Ana Maria er død betyr ikke at hun ikke ser.
Det gjør hun, og akkurat som da hun var i live har hun sitt å si, mene og tenke om de sørgende som omgir henne: den unge og forfengelige datteren, sønnene som skammet seg over henne, den religiøse søsteren som stelte henne og som hun er/var så glad i, venner og bekjente som hun er overrasket tok seg tid til å komme, og så mennene i hennes liv; faren til hennes barn, Antonio, og mannen hun elsket siden hun var ei ung jente.
Det er for å forstå hvorfor sistnevnte dumpet henne at hun velger «[…]å røre på fortiden» (s.59). Minnene strømmer på, og oppveksten i jordbruksområdet der familien var en av de fremste står foran henne like tydelig som var det i går.
Det starter slik mange tenåringsforelskelser starter; med misforstått kommunikasjon. Den utvalgte gutten tyr til irriterende atferd for å få hennes oppmerksomhet, noe som skaper et slags paradoks; jo mer irritert hun blir, jo tydeligere blir det for henne at hun er forelsket i ham. Og når anerkjennelsen er et faktum, når begge parter vet hvor de har hverandre, starter en drømmeperiode som strekker seg over tre somre. Deretter blir marerittet et faktum.
Senere banker realiteten på døren.
Hun gifter seg av fortvilelse med Antonio (s.67), får et halvt dusin barn og blir mer og mer miserabel. Over tid omformer hun miséreen til bitterhet som henger over henne livet ut. Eller i hvert fall frem til dagen hun skal bli begravet. En passende dag for et oppgjør med fortidens synder, fortielser, unnlatelser og svik.
«Med utgivelsen av «Den liksvøpte kvinnen, skapte Maria Luisa Bobal sjangeren som senere skulle få betegnelsen MAGISK REALISME» skriver forlaget i baksideteksten. Jeg vet ikke om det er helt riktig. Men to elementer som kjennetegner sjangeren er der; den døde som fortsetter å eksistere etter å ha avgått ved døden og karakterens tilstedeværelse gjennom flere generasjoner.
Det betyr ikke at sjangeren startet av Maria Luisa Bobal. Borges publiserte et blad som oppmuntret til utviklingen av sjangeren allerede på midten av 1930-tallet, og noen påstår til og med at en kan gå lenger tid tilbake i tid og finne verker som kan plasseres innen sjangeren. Så kan man diskutere om hva som kommer først; nevningen eller bøkene.
«Den liksvøpte kvinnen» er poetisk, nokså fengende og godt skrevet. Dessverre har den ikke særegne nok kvaliteter til å bli husket, og grunnene er enkle nok; Ana Maria er ikke en sympatisk karakter, hennes menn er enda mindre verdt å huske, og kjærlighetshistorien, om man kan kalle det, er tynn og lunken.
Slutten er også utilfredsstillende. Summen blir derfor en bok som knapt står på ett ben; den at den er en sjangerdefinerende bok som først ble oversatt til norsk i 2014.
Anbefales derfor med stor forbehold.
Tittel: Den liksvøpte kvinnen
Utgitt: 2014
Forlag: Bokvennen
Sider: 102
Bokelskere.no skal være et vennlig og åpent møtested for bokelskere.
Er denne teksten i strid med denne enkle retningslinjen?
22:02, 2. februar 2015 Diskusjon: Det beste du har lest /hørt i løpet av januar:
"Rooms" av Lauren Oliver
"The Burning Room" av Michael Connelly og
"Taus himmel" av Shusaku Endo (om forfølgelse av kristne i Japan på 1600-tallet)
Bokelskere.no skal være et vennlig og åpent møtested for bokelskere.
Er denne teksten i strid med denne enkle retningslinjen?
Den tidligere krimjournalisten Michael Connelly pangdebuterte i 1992 med The Black Echo. Boka solgte bra, men enda viktigere for en debutant; den ble godt mottatt av kritikerne. Som om det ikke var nok, vant boka den høythengende Edgar-prisen. Den årlige prisen deles ut av organisasjonen The Mystery Writers of America. Men forfatteren ble for alvorlig kjent da president Clinton ble avbildet mens han kom ut av en bokhandler med en av Connellys bøker.
Siden da har Connellys stjerne steget hos både kritikerne og publikum. Hans bøker om vietnamveteranen, jazzelskeren og etterforskeren Hieronymus"Harry" Bosch (oppkalt etter en Nederlandsk maler) har solgt i millioner, vunnet enda flere priser og blitt oversatt til nesten førti språk. På slutten av nittitallet og midten av totusentallet har Connelly også etablert to andre karakterer over flere bøker; reporteren Jack McEvoy og forsvarsadvokaten Mickey Haller. En av bøkene med Haller ble i 2011 adaptert til flott en film med Matthew McConaughey i hovedrollen som Mickey Haller.
Merkelig nok har ikke noen av Harry Bosch-bøkene blitt til film. Det har ikke vært mangel på interesse. Allerede i 1994 kjøpte filmselskapet Paramount rettighetene til to av bøkene fra Connelly. Dessverre havnet bøkene i det som i filmbyen er kjent som "development Hell". Paramount avviste mer enn ti adapsjoner, og etter nesten tjue år kjøpte Connelly tilbake rettighetene for 3 millioner dollar.
"Knokkelbyen" er den åttende boka i serien om Bosch. Det er like etter nyttår 2002. Harry Bosch er på et åsted for et selvmord når han får beskjed om å kjøre til Laurel Canyon, et nabolag på Hollywood Hills i Los Angels. En av beboerne i nabolaget, en pensjonert lege, har ringt til politiet for å informere om at hunden hans har kommet tilbake fra skogen med et bein. Han insisterer på at det er overarmsbeinet til et barn.
Bosch er først skeptisk. Men etter en tur i skogen, finner han skjelett i en forstyrret grav. Ikke lenge etter konkluderer åstedsgranskerne med at levningene tilhører et barn på tolv-tretten år, og at det har ligget begravet mellom tjue-og-tjuefem år.
Hierarkiet over Bosch og Bosch selv er klar over sakens sensitive natur. Samtidig er alle enige om de begrensede midlene etaten har til å kaste bort masse ressurser på en så gammel og håpløs sak. Uten å si det tydelig, blir Bosch fortalt at han har kort tid til å jobbe med saken, før han og partneren Jerry overføres til mer presserende og ferske saker.
Snart kommer Bosch på sporet av et monster. Men han må betale en dyr pris for å finne sannheten.
"Knokkelbyen" er en god krim. Dessverre ble jeg ikke like imponert over den som jeg har med andre Connelly-bøker. Ikke er bare løsningen enkel, men her og der er det hendelser som fikk meg til å legge på skakk og mumle "virkelig?". De var ikke fullstendig utroverdige, men det er grep som Connelly har holdt seg for god til frem til "Knokkelbyen". Hadde det vært James Patterson, ville jeg forventet noe sånt, men Connelly er minst et hakk mer nøktern enn Patterson.
Slutten er med andre ord skuffende, men veien frem til målet er spennende og interessant nok. Samtidig er det greit å understreke at en skuffende Connelly er bedre enn fulltrefferen til mange krimforfattere.
Så er det sagt.
Tittel: Knokkelbyen
Utgitt: 2003
Forlag: Gyldendal
Sider: 310
Terningkast: 3
Bokelskere.no skal være et vennlig og åpent møtested for bokelskere.
Er denne teksten i strid med denne enkle retningslinjen?
«For possibly the first time in these hallowed halls of justice, the prosecution would indeed be the underdog. The decision to retry Jason Jessup was fraught with peril and the realistic likelihood of failure. As I stood at the front of the room next to Gabriel Williams and before the phalanx of video cameras, bright lights and reporters, it finally dawned on me what a terrible mistake I had made.” The Reversal
BOK: En søndag sent i 1986 blir enhver families verste mareritt virkelig for Landy-familien i Los Angeles: tretten år gamle Sarah og den et år yngre søsteren Melissa leker utenfor huset i sine søndagskjoler når en mann dukker opp og kidnapper Melissa. Sarah er først målløs, så handlekraftig.
Kort tid senere er politiet på åstedet, og Sarahs årvåkenhet leder raskt til at tre menn blir paradert foran huset. En av dem ble to år tidligere dømt for voldtektsforsøk, og politietterforskerne regner med at det er han som stå bak bortføringen. Men Sarah overrasker alle når hun peker på en annen; Jason Jessup.
Dessverre redder det ikke Melissas liv. Tolvåringens lik blir funnet i en søppeldunk, kvalt.
Siden det fortsatt er en stund til DNA-bevis blir svar på alle politiets bønner, blir Jessup dømt for indisier og vitnemålet fra Sarah og en velkjent informant som forteller retten at Jessup i en fortrolig samtale dem imellom avslørte detaljer som ikke var offentliggjort av politiet.
Tjuefire år og utallige ankesøknader senere, gjør Californias høyesterett noe uventet: den innvilger anken, reverserer dommen mot Jessup og sender møkka nedover. Dermed saken på bordet til en mann som ikke vil ha noe med den å gjøre: den ærgjerrige anklageren Gabriel Williams.
Williams har politiske ambisjoner og ruten er allerede staket ut: første ledd i planene hans er å skyve rivalen til side og bli statsadvokat, og deretter er det bare naturlig å stille til valg og innta guvernørboligen.
Nå står Jessup plutselig i veien. Høyesteretten har ikke bare gitt Jessup rett i at den opprinnelige rettsaken var full av prosedyrefeil, den har også nedkjent DNA-sporene. Det første kunne Williams levd med, men det siste er rett og slett knusende: sæden som ble funnet på kjolen til Melissa Landy kommer nemlig ikke fra Jason Jessup. Hvilket bare kan bety én ting; at Jessup er uskyldig.
Det vil Williams ikke gå med på. Det kan han ikke. Ikke hvis han vil holde sine politiske ambisjoner i live. Og slett ikke hvis byen skal unngå millioner i erstatningsutbetaling til Jessup.
Så Williams gjør noe uhørt: Han inviterer Mickey Haller på middag og anmoder ham om å skifte side. Bare for denne saken.
Haller er naturlig nok først overrasket. I tjue år har han hamret mot den andre siden, vært utsatt for deres nedlatenhet og hån og gitt tilbake med samme mål. Likevel sier han ja til Williams forslag. For det første liker han tanken på at tenåringsdatteren Hayley, for første gang vil få se faren stå opp for et offer i stedet for å bruke sine evner på å forsvare folk som er mistenkt for det verste en kan tenke seg. Og for det andre, vil han hjelpe ekskona Maggie til å komme seg ut av karrierevillnisset hun har havnet i.
At han omgir seg med folk han kan stole på, betyr ikke at faktaene rundt saken har endret seg. DNA-beviset er ubrukelig, det samme er informanten. Dermed gjenstår Sarah. Men også hun har blitt et svakt ledd med årene. Hun er likevel hans eneste håp til å få noen straffet for drapet på Melissa Landy. Selv hvis dette noen ikke er Jason Jessup.
«The reversal» inneholder det meste av det du venter i en Mickey Haller-bok: et plott som hekter, en sak som blir mer og mer håpløs, et utenomrettslig drama, og en rettssak som tar uventede svinger. Boka har også flere enn en skurk, og de er alle med på å gi historien en uhygge som er uvanlig i bøkene om Haller. At Harry Bosch har en mer fremtredende rolle enn i «The Brass Verdict», gjør boka bare bedre.
Anbefales sterkt!
Tittel: The Reversal
Utgitt: 2010
Forlag: Little, Brown & Company
Sider: 389
Terningkast: 5
Bokelskere.no skal være et vennlig og åpent møtested for bokelskere.
Er denne teksten i strid med denne enkle retningslinjen?
17:02, 31. januar 2015 Diskusjon: Mohammed Yusuf om Den vandrende jøde av August Vermeylen av August Vermeylen
Jeg pleier å lese de første linjene i bøker før jeg enten låner dem fra biblioteket eller kjøper dem. Og Vermeylens bok grep meg med en gang. Jeg trodde likevel at den ville være midt på treet når jeg var ferdig med den. Men siden jeg leste den i november, har den vokst og vokst i huet.
Kan du skrive noen av bøkene han dukka opp i ? Kunne være interessant å lese dem.
Bokelskere.no skal være et vennlig og åpent møtested for bokelskere.
Er denne teksten i strid med denne enkle retningslinjen?
"Han så barn komme til verden, skrøpelige, forsvarsløse krek, han så mennesker dø, unge som gamle, alt sammen uten mening. Han så hvorledes de små ble fortært av de store, han så de forsultne livsslavene i sin lille gate bli lik hunder som sloss om et ben; han så uskyldige stakkarer lide som martyrer. Han ville helst ha ledd av hele denne meningsløse spøken, men han kunne ikke engang gråte, alt snørte seg i ham, og det var som lå det en sten på hans hjerte." Den vandrende jøde, s. 19-20
Belgiske August Vermeylens «Den vandrende jøde» er inspirert av sagnet om Ahasverus, også kjent som «den vandrende jøde». Jeg hadde så vidt hørt om den siste betegnelsen, men kjente ikke detaljene i den bakenforliggende historien. Overraskelsen var derfor ikke liten da jeg, etter at jeg hadde lest boka, bestemte meg for å finne og lese det jeg kunne finne om historiens historiske tilblivelse.
Kort fortalt handler den opprinnelige bibelske historien om en ansiktsløs karakter, som «hånte Jesus på hans vei til korsfestelsen» (som det heter i Wikipedia). Det blir han forbannet for, og straffen er at han skal vandre jorda til Jesus kommer tilbake for å annonsere Dommedag.
Historien har som sagt et hint av bibelsk opphav. Men det er som å si at grønnlandsisen startet med en dråpe vann. Begge påstandene er sanne nok, men det forteller oss ingenting om de historiske og klimatiske forholdene som henholdsvis formet folkloren rundt Ahesverus og det Grønland som er i dag.
De eldste nedtegnelsene om Ahesverus-historien er fra 1200-tallet. Ikke akkurat en glitrende periode hva gjelder toleranse mot jøder. Og «Den vandrende jøde» er ikke annet om ikke en århundrelang destillering av rasistiske oppfatninger og hatske stereotypier om jøder.
Foredlingen av jødehatet som historien representerer, finner sitt første høydepunkt på 1600-tallet. Det er fra denne tiden at de fleste trekkene blir stadfestet og popularisert. Til Norge kommer den i siste halvdel av 1600-tallet.
Vermeylens bok er derfor en del av en tradisjon. Men hans bok er annerledes enn tidligere litterære behandlinger av sagnet på minst ett område; den er langt mer sympatisk til Ahesverus enn de fleste andre litterære verk om karakteren.
Der han ofte ble fremstilt som en sviker, spotter og hovmodig mann, fremstilles han her som en desillusjonert mann som blir inspirert av Jesus’ taler, bare for å føle seg sveket når den karismatiske taleren ikke vil bruke vold for å skape omveltninger. Hans spottende ord og hån er dermed ikke ordene til en hovmodig mann, men derimot de bitre rallingene til en mann som er forbannet over at revolusjonen aldri vil komme for de elendige som han ser daglig, og som han selv er et medlem av.
«Den vandrende jøde» er en poetisk, tankevekkende bok som var forut for sin tid.
Les den!
Tittel: Den vandrende jøde
Utgitt: 1992 (min versjon)
Forlag:Solum forlag
Sider: 121
Terningkast: 5
Bokelskere.no skal være et vennlig og åpent møtested for bokelskere.
Er denne teksten i strid med denne enkle retningslinjen?
"Then three things happened, in a neat deadly preordained rhythm as slow as the tick of an old clock, one, and two, and three, first a tiny pinprick of sudden light in the far distance, and then the snap of flags everywhere as a gust of wind blew by, and then ____ head blew apart, right next to my shoulder." Personal
Plukker du opp en av de nitten bøkene den engelske forfatteren Lee Child har skrevet om Jack Reacher , den tidligere militærpurken som Child introduserte for leserne i «The Killing Floor i 1997, vil du ofte kunne lese blurber som fremhever Reachers tøffhet, plottets magnetiske kraft, Childs skriveevner og til med påstanden om hvordan Reacher er en moderne Sherlock Holmes.
Men sjeldent eller aldri er det noen som gidder å berømme Child for noe av det jeg liker mest ved Reacher-bøkene; stedskunnskapene. Child gjør grundig research og gjør de små og store stedene som den nomadiske Reacher er innom særegne. Selv New York, en by som er beskrevet i utallige bøker.
Det er imponerende når en tenker på alle stedene han er innom. I «The Killing Floor» var det Georgia, i «Die Trying» var det Chicago og Montana, og i «Personal», den nittende boka i serien, er Reacher på vestkysten: Først i Los Angeles, så San Francisco, så Portland i Oregon og så i Seattle. Mens han gjør dette er det noen som prøver å snikmyrde den franske presidenten. I Paris. Nesten ti tusen kilometer unna der Reacher befinner seg. Reacher leser om det og sier til seg selv at det ikke har noe med ham å gjøre. Og tar feil. Noe som skjer mer enn én gang i «Personal».
Det første tegnet på at noe ikke er som det skal, finner han på en bussholdeplass nær Fort Lewis, like utenfor Seattle. I en gjenlagt militæravis, finner han en annonse som kun består av fem ord: Jack Reacher ring Rick Shoemaker.
Bak annonsen står en mann som gjorde Reacher en tjeneste tjue år tidligere, og lik et løfte til Don Corleone, må tjenesten gjengjeldes når den kreves inn. Så Reacher svarer på annonsen, setter seg på flyet som vennen har rekvirert og deltar i en briefing om det mislykkede attentatet som han ikke trodde hadde noe med ham å gjøre.
Franskmennene har konkludert at skuddet ble avfyrt fra en leilighet halvannen kilometer unna der den franske presidenten holdt en tale bak et nytt kuleavstøttende glass. Fordi attentatmannen var så presis på en slik avstand, tror flere Vestlige etterretningsorganisasjoner at det bare er noen få menn som er i stand til det. Og en av dem er en eksepsjonell amerikansk eliteskyter som Reacher arresterte da han var i militærpolitiet. Problemet er for det første at mannen nå er ute, og for det andre at man ikke klarer å finne ham.
Dermed settes Reacher på saken. Men han er ikke alene. Uten at han ber om det blir han satt sammen med Casey Nice, en ung og uerfaren grønnskolling fra CIA, som er utplassert i Utenriksdepartementet. Som om det ikke er nok, lider hun av panikkanfall og popper angstpiller som drops. Reacher tar det på strak arm.
Tom O’Day, sjefen til Reachers venn, insisterer at Nice og Reacher flyr direkte til Paris for å starte jakten. Men Reacher har aldri likt å bli fortalt hvordan han skal etterforske en sak, det er heller ikke en uvane han har tenkt å starte nå.
Det første skrittet hans blir derfor å dra til snikskytterens hjem i Arkansas. Undersøke hva slags skitt og spor han har lagt igjen og se om det bekrefter hva O’Day og etterretningsorganisasjonene tror, eller om mistankene bare er basert på panikk fordi man tror at skuddet mot den franske presidenten var en test før det egentlige showet: det forestående G8-møtet i London.
Bekreftelsen finner Reacher. Deretter drar han, for første gang, utenlands; først til Paris, der han og Nice må samarbeide med britiske og russiske kollegaer, og senere, London, hvor John Kott, mannen Reacher arresterte for mange år siden, har forberedt en felle.
Verre er at Kott ikke er alene. Noen har hjulpet ham siden han slapp ut av fengsel. Noen med midler og makt.
Å si at «Personal» er smart, fartsfylt, actionpakket, overraskende, ofte morsom (på bekostning av franskmenn og briter) og lever opp til de skyhøye forventningene jeg hadde, vil ikke være særlig overraskende. Det er liksom slik det skal være i en Jack Reacher-bok. Men «Personal» gir også Reacher-fans noe litt ekstra; korte glimt av Reachers barndom og morens historie under krigen.
Det gjør Reacher mer menneskelig.
Og bra er det.
Anbefales sterkt!
Tittel: Personal
Utgitt: 2014
Forlag: Transworld Publishers
Sider: 393
Terningkast: 5
Bokelskere.no skal være et vennlig og åpent møtested for bokelskere.
Er denne teksten i strid med denne enkle retningslinjen?
14:40, 29. januar 2015 Diskusjon: Del den første setningen/Det første avsnittet i bøkene du leser Del 2:
"Morning light the sulphur colour of the mine dumps seeps across Johannesburg's skyline and sears through my window. My own personal bat signal. Or a reminder that I really need to get curtains." Zoo City av Lauren Beukes
Bokelskere.no skal være et vennlig og åpent møtested for bokelskere.
Er denne teksten i strid med denne enkle retningslinjen?
"Da mekanismen var satt sammen, holdt han den opp og lot meg se den. "Løpet kan foldes sammen," sa han. "Fantastisk greie. Får plass i en kornflakespakke. Den kalles 'Enkemakeren'. Men ikke i dette tilfellet, da. Stakkars jævla Denis, hva? Han blir nødt til å koke eggene sine selv fra nå av." Drapet på Margaret Thatcher,
Hilary Mantel er en sjeldenhet. Ikke bare har hun blitt belønnet med to Booker-priser på uhørt kort tid, men bøkene hennes er også en stor suksess blant den jevne leser. Siden det store flertallet av lesere sjelden eller aldri bruker tid på å følge med hva den ene eller andre litterære elitegruppen mener er det ypperste på det litterære landskapet i ethvert gitt år, er det siste viktig. Det sørger for at god litteratur når flest mulig (innlysende nok), noe som i sin tur kan inspirere andre medier, hovedsakelig TV og filmbransjen, til å adaptere materialet og bringe det videre til enda flere.
Det er det som har skjedd med Mantels bøker. De to første bøkene om Tudortiden og mer konkret om Thomas Cromwell, en av de største og mektigste kongehviskerne i historien, er nå en kritikerrost tv-serie med stor seersuksess for BBC. Og om tidligere trender kan brukes til å spå fremtiden, er det ingen tvil om at et ikke ubetydelig antall seere som aldri hadde lest eller ønsket å lese Mantels bøker, vil stikke innom sitt lokale bibliotek eller nærmeste bokhandler og kjøpe bøkene.
Kanskje vil de også samtidig plukke opp Mantels siste bok, «Drapet på Margaret Thatcher».
Som tittelen avslører handler den ikke Tudortiden. Det er ikke en gang en roman, det er en novellesamling.
En diplomatfrue trekker gardinene til side og gir oss et interessant innsyn i de høye kretsene hun og mannen er en del av i Saudi Arabia (i «Beklager å forstyrre»), «Komma» handler det om vennskap og barndom, i «Harley Street» blir vi kjent med det underlige personalet på en klinikk som kanskje driver med noe som ikke tåler dagens lys, i «Hvordan kjenner jeg deg igjen» tar Rose, en forfatter som sliter med et biografiprosjekt, pause fra arbeidet og takker ja til holde et foredrag for et litterært selskap og i «Drapet på Margaret Thatcher» åpner en kvinne døren for en mann hun tror er sendt for å fikse varmvannsberederen, bare for å ende opp som gisselet til en fanatiker med planer om å snikmyrde Storbritannias statsminister fra soverommet hennes.
«Drapet på Margaret Thatcher» er et solid håndverk fra en over gjennomsnittet god forfatter. Jeg må likevel innrømme at en del av novellene, f.eks. «Lang QT-tid» (den tredje novellen), «Vinterferie» (den fjerde i samlingen), «Legemsfornærmelse (den sjette) og «Endestasjonen» (den niende) ikke vekket interesse.
Jeg opplevde dem tørre og subbende. En av dem, «Endestasjonen», klarer aldri å komme seg opp av bakken til tross for et interessant premiss (hovedpersonen sitter i toget på Waterloo stasjonen når han ser sin døde far på et annet tog).
Men ta det jeg sier med en dose salt. Jeg hadde nemlig ikke stor sans for «Wolf Hall». Faktisk mener jeg at Mantel aldri har produsert noe som er i nærheten like godt som det f.eks. Julian Barnes har produsert. Han har selvfølgelig bare én Booker-pris, noe som enda et bevis på at litterære priser, akkurat som andre priser, handler om mer enn kvalitet.
Det handler om politikk, nettverk, medieoppmerksomhet og andre samfunnsforhold som jeg ikke skal bruke så mye tid på her.
Det betyr ikke at Mantel ikke er god. Det er hun. Hun er bare ikke to-Booker-pris-verdig god. Til det finnes det mange andre, både mannlige og kvinnelige forfattere, som har produsert verker som sier noe langt mer vektig enn det Mantel har gjort med sine historiske romaner.
Uansett. Hvis du skal lese sample samlingen, anbefaler jeg deg å lese novellene jeg lister opp under. I motsetningen til de ovennevnte er de interessante, lekne, av og til morsomme, innsiktsfulle og har et pulserende hjerte.
Beste noveller i samlingen:
«Beklager å forstyrre»
«Drapet på Margaret Thatcher»
«Harley Street»
«Komma»
Tittel: Drapet på Margaret Thatcher
Utgitt: 2014
Forlag: Forlaget Press
Sider: 187
Terningkast: 4
Bokelskere.no skal være et vennlig og åpent møtested for bokelskere.
Er denne teksten i strid med denne enkle retningslinjen?
...]russere i sin alminnelighet uttaler seg bare om det de har greie på[...] eller om det de mener at de har rett til å få etter å ha bestukket en hel rekke instanser for å oppnå det ene eller det andre, kort oppsummert det meste som betyr noe i livet til den jevne borger[...]" Tredje landevei, s. 16
Fordi jeg ofte går bredt ut og sampler forfattere ved først å lese én enkelt bok av en forfatter før jeg lar inntrykket jeg sitter igjen med diktere om jeg skal returnere til forfatteren, skjer det en av tre ting: a) jeg finner bøker og forfattere som jeg aldri i livet ville ha funnet frem til (enten fordi vennene mine ikke leser ham/henne/dem, avisene/bloggerne ikke anmelder dem eller ganske enkelt fordi det er så lenge siden de kom ut at få er interessert i å skrive om dem) og som tømmer meg for superlativer; b) jeg lærer (enda en gang) at det skrives ufattelig mange bøker (av debutanter) som handler om unge mennesker som skriver eller drømmer om å skrive; og c) Jeg oppdager (på nytt) hvor sjeldne de gode bøkene og forfatterne er.
Morten Claussen, forfatteren bak ikke bare én, men to av bøkene jeg har lest denne uka, er et nytt bekjentskap for meg. Jeg hadde aldri hørt om ham, verken i media eller via venner. Og det er kanskje ikke så rart. Han skriver ikke krim, er ikke selvutleverende og er en av få norske forfattere (som jeg vet om) som gir inntrykk over å reflektere over den verdenen vi lever i. I det litterære Norge der det er mer sannsynlig at de dagsaktuelle, vektige og ikke-navlebeskuende emnene tas opp i krimbøker og av krimforfattere og ikke, som man skulle tro, i såkalte «litterære» bøker, gjør Claussens perspektivvalg ham til en voksen i et felt som har altfor få.
«Tredje landevei», hans sjette utgivelse, er et klart bevis på det.
Tross sin beskjedne størrelse, den er bare på hundreogti sider, tar de tre fortellingene boka består av opp store emner; globalisering, korrupsjon, diktatur, undertrykkelse, forvitringen av middelklassen i USA og ikke minst, historie. Men dette er ingen bok som ofrer karakterene, deres lidelser og perspektiv for å kunne snakke om temaene over. Den gjør faktisk det motsatte; den setter karakterene i sentrum og lar de politiske, sosiale og økonomiske kreftene stige opp som verdenshavene nå gjør på grunn av oppvarmingen av planeten: sakte.
Ta for eksempel den første historien i boka, «Erindring om demokratiet i Russland.» Der introduseres vi for den pensjonerte enkemannen og åndshistorikeren Nikolaj Nikolajevitsj. Han bor alene i leiligheten sin i en by han bare refererer til som «P», tidligere kalt «L», altså St. Petersburg (som i forskjellige perioder ble kalt både Petrograd og Leningrad).
Vagheten er ikke uttrykk for de snobberi, men er et resultat av usikkerheten og redselen som landets innbyggere lærte å internalisere under Sovjettiden. Det er en lekse som fortsatt sitter, selv om Russland nå er et «demokrati».
Når datteren som han knapt har hatt kontakt med i ti år bryter med noksagten som var mannen hennes og flytter inn sammen med barnebarna, havner familien i en stadig vanskeligere økonomisk situasjon. Det blir enda verre når guttene blir alvorlig syke.
I den andre og tredje beste fortellingen utsettes vi en bitter, grinete og usympatisk krigsveteran som står på terskelen til å miste alt. Den er knapt verdt å huske. Det samme kan ikke sies om den tredje og siste fortellingen, tittelfortellingen «Tredje landevei.»
På mindre enn tretti sider tar boka for seg den frustrerende lange, unødvendig byråkratiske, latterlig innviklete prosessen med å bygge en tredje landevei i Hunan-provinsen i det sørlige Kina. Det er en historie om Kinas mirakuløse økonomi, kommunistpartiet, Mao, historierevisjonisme og de navnløse ofrene for fremskrittet landet har blitt berømmet for.
Den som vil kan se mange røde tråder mellom fortellingene, men det er ikke nødvendig. Hver historie er en egen og avsluttet fortelling som ikke trenger de to andre. Den som er interessert får likevel nok garn til å nøste en global historie om individet og dets maktesløshet overfor de synlige og usynlige kreftene som herjer og legger dets liv øde.
Anbefales sterkt!
Tittel: Tredje landevei
Utgitt: 2006
Forlag: Solum forlag
Sider: 110
Terningkast: 5
Bokelskere.no skal være et vennlig og åpent møtested for bokelskere.
Er denne teksten i strid med denne enkle retningslinjen?
MICHAEL HARRISON er i slutten av tjueårene. Han er vellykket i forretningslivet, pen, og er bare dager unna fra å gifte seg med sitt livs kjærlighet, Ashley. Han er også en spøkefull som har utsatt vennene sine for mange skøyerstreker. Nå, i forbindelse med utdrikkingslaget hans, bestemmer vennene hans seg for at det er på tide å kollektivt hevne seg på han ved hjelp av en grov spøk.
De begraver Michael i en solid teak-kiste med et pornoblad, en flaske whisky, en lommelykt og en walkietalkie.
De vet at han er mildt klaustrofobisk. De hører hans protester gjennom walkietalkien når de skuffer jord over kisten, men bare ler og sier at han må tåle å ligge der i noen timer mens de sitter og hygger seg på pub og strippeklubb.
På vei til puben, skjer imidlertid en kolossal tragedie; de halvfulle kameratene havner i en bilulykke. Tre av guttene dør momentant. Den fjerde blir alvorlig såret og havner i koma.
Politifullmektig Roy Grace er opptatt med en rettssak der hans tro på det overnaturlige plutselig ikke bare truer med å velte en sak mot en brutal kriminell men også karrieren hans som etterforsker, når han blir kontaktet av en kollega, Glenn Benson.
Glenn blir stresset av Michaels forlovede Ashley, som insisterer på at det har skjedd noe kriminelt med Michael. Hun krever at politiet handler.
Det politiet og Michael ikke vet, er at det er noen som vet at han ligger der, og som er villige til å gjøre hva som helst for å sørge for at han aldri kommer ut av kisten i live.
LEVENDE BEGRAVET er den første boka av Peter James som jeg har lest. Det burde jeg ha blitt arrestert for lenge siden.
Det er sjeldent en kommer en kriminalroman med et så fengende premiss, og som attpåtil leverer åndeløs spenning fra første kapittel og frem til den siste og firehundreogseksiførste siden.
LEVENDE BEGRAVET er en bok uten dødpunkter. Karakterene er interessante, plottet gripende og slutten fikk meg til å klappe for James.
Dersom du ser etter krim fra øverste hylle, anbefales "LEVENDE BEGRAVET" på det varmeste.
Nå skal jeg løpe, ikke gå, til biblioteket eller bokhandleren for å finne flere Peter James-bøker!
Tittel: Begravet levende
Utgitt: 2008
Forlag:Schibsted Forlag AS
Sider: 461
Terningkast: 6
Bokelskere.no skal være et vennlig og åpent møtested for bokelskere.
Er denne teksten i strid med denne enkle retningslinjen?
I den tredje og "siste" boka i Philip Kerrs Berlin-noir-trilogi, blir vi gjenforent med den rappkjeftede privatdetektiven Bernhard "Bernie" Günther. Det har gått ti år siden vi sist møtte han i "Den bleke forbryter". Bernie har i likhet med Tyskland og den øvrige verden vært gjennom et helvete; han har tjenestegjort som krigsforbryteretterforsker i Østfronten, før han valgte å verve seg til å kjempe i selve fronten som soldat, hvorpå han ble tatt til fange av Sovjet og sendt til konsentrasjonsleir. Men i motsetning til mange av de store skikkelsene som dominerte livet i Berlin i de to foregående bøkene, har Bernie overlevd.
Han bor igjen i den utbombede og snart utsultede Berlin. Han er gift med Kirsten, en lærerinne som sper på inntekten ved å jobbe som servitrise på en kafé der amerikanske soldater vanker. I motsetning til Kirsten som bidrar med mye av husholdningens basisbehov, kan ikke Bernie bidra med så mye. De få klientene han får er så fattige på kontanter at de bare kan betale med små basisvarer.
Men en dag, mens Kirsten er på jobb, banker en Sovjetisk offiser på døren. Han heter Palkovnik Porosjin, og er kommet for å gi Bernie et lukrativt oppdrag. En av Bernies kollegaer, Emil Becker, har blitt arrestert for drapet på en amerikansk soldat i Wien. Becker, som Bernie også tjenestegjorde med i Østfronten, bedyrer sin uskyld. Men bevisene mot han er tette, og straffen vil være hengning ved rettssakens slutt. Becker har personlig bedt om at Bernie skal hentes til Wien, overbevist om at bare han kan renvaske navnet hans.
"Et tysk rekviem" er på mange måter en bok som er blekere enn "Den bleke forbryter". Krigens redsler er overalt i form av utbombede bygninger, hjemvendte soldater (etter opphold i konsentrasjonsleir) og utsultede mennesker. Men redslene er ikke over ennå. De allierte soldatene herjer i Berlin; de amerikanske og de engelske kjøper tyske kvinner med rasjoner, mens de sovjetiske voldtar enhver kvinne de ønsker (ung eller gammel).
Bernie er en desillusjonert mann nå. Hans humoristiske sans er dekket av et lag med skyld og kontemplasjon over redslene som fant sted under krigen. Men han er også en desperat mann. Han ønsker å sørge for kona si og for seg selv.
"Et tysk rekviem" er en god avslutning på en fantastisk trilogi. I likhet med de to foregående bøkene, har boka driv, spenning, intriger og minneverdige karakterer.
Kvalitetsmessig (samlet sett) er trilogien et hakk eller to under Thomas Harris' første trilogi om Dr Hannibal "Kannibalen" Lector. Likevel er Kerrs trilogi en samling med bøker som troner høyt over det meste i krimlitteraturen.
Anbefales på det sterkeste!
Tittel: Et tysk rekviem
Forlag: Pegasus
Sider: 320
Bokelskere.no skal være et vennlig og åpent møtested for bokelskere.
Er denne teksten i strid med denne enkle retningslinjen?
DEN BLEKE FORBRYTER er den andre boka i Berlin-noir-trilogien av Philip Kerr. Boka kom ut i 1990. Året etter den første boka i serien, "Marsfioler". Den norske oversettelsen (min versjon) kom først ut tjue år senere, i 2010 (to år etter utgivelsen av den norske oversettelsen av "Marsfioler"). Det er uforståelig at norske lesere ble berøvet denne fantastiske trilogien i så lang tid.
"Den bleke forbryter" finner sted to år etter hendelsene i "Marsfioler".
Bernhard "Bernie" Günther er fortsatt privatdetektiv. I motsetning til i "Marsfioler" der han drev detektivfirmaet alene, har han nå fått en partner; Bruno Stahlecker. En tidligere kollega fra kriminalpolitiet.
Når vi treffer Bruno og Bernie, jobber de med en tilsynelatende enkel sak: En velhavende enke tar kontakt med Bernie og anmoder han om å finne ut hvem som står bak utpressingen hun har vært offer for i en periode.
Mens de jobber med saken, får Bernie en dag et anonymt brev som ber ham om å møte opp foran den nedbrente Riksdagen. Når han møter opp, forteller brevskriveren at Bernie snart kommer til å bli kontaktet av Reinhard Heidrichs folk med et "tilbud" om å komme tilbake til kriminalpolitiet KRIPO.
Bernie har ikke noe til overs for Nazistene som har infisert alle samfunnsinstitusjoner, deriblant KRIPO. Men Heidrich er ikke en mann man sier nei til. Så Bernie biter eplet og aksepterer "tilbudet" når det endelig kommer, og han får vite hva oppdraget går ut på.
En bestialsk seriemorder herjer i Berlin. Han kidnapper og torturer unge piker, før han dreper dem. Foreløpig har statsmakten maktet å holde lokk på saken. Men jo flere unge, ariske piker som forsvinner fra gatene i Berlin og dukker opp skjendet og drept, jo vanskeligere blir det å holde saken unna offentligheten.
Snart kommer Bernie og etterforskningsgruppen hans på sporet av en morder med en utspekulert plan.
I motsetning til "Marsfioler", en bok med masse humor, er "Den bleke forbryter" en, vel...blek bok. Naziregimet er på sitt mektigste. Hitler har gått inn i flere Europeiske land uten at omverdenen, spesielt Storbritannia har reagert. Flere og flere blir hentet av Gestapo for aldri å bli sett igjen.
Uhyggen er overalt.
"Den bleke forbryter" er en krimbok av høy kvalitet. Karakterene er minneverdige, plottet gripende og slutten urovekkende. Du vil sjeldent komme over en like velskrevet krim.
Les den!
Tittel: Den bleke forbryter
Forlag: Pocketforlaget
Sider: 296
Terningkast: 6
Bokelskere.no skal være et vennlig og åpent møtested for bokelskere.
Er denne teksten i strid med denne enkle retningslinjen?
Når jeg er på biblioteket eller i bokhandleren, hender det ofte at jeg går frem og tilbake mens jeg ser etter (og håper å finne) ett ekstraordinært gullkorn mellom to permer som vil berike min skjønnlitterære verden.
Jeg har en mistanke om at de fleste av oss som elsker å lese, går rundt med denne våkne drømmen. Altfor ofte går drømmen dessverre ikke en realitet.
Bøkene vi finner, låner eller kjøper er bare av og til gode leseopplevelser. Mange ganger leser vi det siste ordet i den siste setningen i ei bok som har frustrert oss, skuffet oss og kostet oss tid og penger vi ikke kommer til å få tilbake. Det er her de fleste bøker vi leser kommer til å havne. De er som fotspor i Sahara; den letteste brisen kommer til å viske dem ut av hukommelsen din. De var ikke vektige nok, ikke gode nok.
Men så er det enkelte bøker som ikke lar seg glemme så raskt og enkelt. De har en kvalitet som overkommer ens preferanser (de bøkene du senere refererer til som en bok du "vanligvis ikke leser"). Men hvis du er heldig og passer de deg og dine preferanser som hånd i hanske (slik at du senere bruker dem som et eksempel på å rettferdiggjøre din smak dersom noen skulle snakke nedsettende om den).
En av mine preferanser når det gjelder litteratur, er noir-sjangeren. Jeg vil ikke si at jeg elsker sjangeren, men jeg er en stor fan av den. Av to forskjellige grunner. For det første synes jeg at epoken noir-bøker ofte finner sted i (1930 og 1940-tallet) er en veldig interessant epoke i historien. Det var en tid med store skurker og store helter (med mange mangler). En tid hvor mye sto på spill. For det andre har jeg dilla for latterfremkallende replikker.
Jeg kom over Philip Kerrs noir-trilogi ved en tilfeldighet; jeg saumfor bibliotekets krimhyller da jeg dro ut den ene av bøkene (som tilfeldigvis er den første i serien). Den heter Marsfioler.
Handlingen tar til i Berlin i 1936. Vi møter krigsveteranen og eks politimannen Bernhard "Bernie" Günther. Før han forlot KRIPO (kriminalpolitiet) hadde Bernie et rykte som en ærlig og hardtarbeidende etterforsker. Men med nazistenes inntok, var det ikke rom for menn som han. I motsetning til en del andre kollegaer, valgte Bernie å selv spasere ut av politiets rekker før han ble kastet ut (uten pensjon). Nå er han privatdetektiv.
En dag blir han tilkalt til residensen av en rik og hemmelighetsfull industrialist. Mannens datter og svigersønn er blitt funnet drept og brent i ektesengen. Safen der de oppbevarte et verdifullt klenodium er tømt for innholdet. Oppdragsgiveren vil at Günther skal finne gjenstanden. Selve etterforskningen av drapene er overlatt til kriminalpolitiet, der Günther er forhatt av mange av sine tidligere kollegaer.
Det vil være kriminelt å si noe mer om plottet. Men jeg kan si at jeg er glad for at jeg lånte bok nummer to samtidig; dette er spenning, historie og noir fra aller øverste hylle.
Bernie er en kynisk, rappkjefta og lojal mann. Hans rappkjefthet og hans moralske ryggrad gjør ham forfriskende i et samfunn der konformismen og frykten sprer seg som ild på tørt gress. Men Bernie er ikke en supermann. Han vet hvor grensene går, og når han må kompromittere seg selv for å redde livet. Likevel prøver han å gjøre det beste ut av enhver beklemmende situasjon.
Det er så mange elementer som klikker i "Marsfioler" at det er vanskelig å vite hvor man skal starte. Spenningen er ulidelig, replikkene lattervekkende og oppfinnsomme, karakterene levende, referansene og beskrivelsene imponerende, og slutten fantastisk. Det beste er likevel forundersøkelsen. Her er virkelige personer, deres gjøren og laden flettet inn i plottet på en måte som jeg ikke har sett siden Robert Harris' "Imperium" og "Lustrum"!
Enhver litteraturelsker skylder seg selv å lese trilogien. Marsfioler er en fantastisk god start.
Tittel: Marsfioler
Utgitt: 1989 (på norsk først i 2008)
Forlag: Pegasus
Sider: 264
Terningkast: 6
Bokelskere.no skal være et vennlig og åpent møtested for bokelskere.
Er denne teksten i strid med denne enkle retningslinjen?
En sommer for lenge, lenge siden, inviterte en venn meg på en løpetur. Han var en spinkel løpefanatiker, kameraten min. Høy, med lange lemmer og for lite kroppsfett til å bygge opp noen muskler.
Så han løp ikke for å bli kvitte seg med noen overflødige kilo, eller fordi han var opptatt av å løping for løpingens skyld. Nei, kameraten min hadde større ambisjoner. Han ville jage klokka, sette opp sine evner mot andres, seire, tape, børste nederlagets støv av seg og begynne på nytt.
Det var derfor at han noen måneder før den ovennevnte dagen, hadde blitt medlem av den lokale idrettsklubben. Der han før måtte mase på den ene etter den andre i kameratgjengen før han til slutt fant én som var villig til å bli med på hans fem kilometer lange løpeturer, hadde han nå funnet andre som hadde like stor glede av å sette den ene foten foran den andre i et stadig økende tempo.
Jeg kom til å tenke på denne kameraten og denne perioden for så lenge siden mens jeg leste Jean Chenozs "Løpe". Kameraten min, i likhet med hundrevis, om ikke tusener som elsker løping, kom aldri i nærheten av den samme suksessen som Emil Zatopek, hovedpersonen i boka. Men han og Zatopek hadde noe felles; den genuine, altomfattende kjærligheten til denne sporten.
Da jeg motvillig løp ved siden av kameraten min for mange år siden, forsto jeg ikke hvordan gleden han hadde av akkurat denne sporten. Mer enn det, jeg skjønte ikke at det var noen glede å hente fra den. Jeg pleide å spørre ham hva vitsen var med å løpe dag inn og dag ut i kilometer etter kilometer i skog og mark, helt alene. Og kameraten min pleide å smile og si; Jeg liker det.
Jeg forsto det ikke den gangen. Men jeg tror at jeg gjør det nå.
"Løpe" er en roman med store selvbiografiske elementer og handler om den store tsjekkiske løperen Emil Zupatek. Hvis du googler navnet hans får du opp et bilde av mann med en begynnende måne. Det første som slår deg vil kanskje være at han ser ut som en løper som har lidd seg gjennom ett ulidelig løp. Det er ikke helt riktig. Det andre som vil streife deg er at du helt sikkert har sett bildet før. Og det har du også.
Emil Zupatek var i årene etter andre verdenskrig den atleten som definerte hva det ville si å være en langdistanseløper. Men han var mer enn det.
"Løpe" gir deg et fantastisk innblikk i Zupateks liv og prestasjoner. Boka vil også ta deg med på en utmålt tur gjennom Europa like før og etter andre verdenskrig som vil tenne en gnist i deg til å ville utforske de forskjellige elementene; fremveksten av den moderne atleten; Tsjekkoslovakias historie under andre verdenskrig; invasjonen av landet i 1968; livet under jernteppet, og mye mer.
"Løpe" er en liten bok på hundreogtjueto sider. Til tross for det, klarer den si noe vettugt om sporten, om individuell triumf, om den diktatoriske kommunismens kvelende overgrep, om håp og menneskelighet. Boka er varm, intelligent, human, opprørende, trist, morsom og inspirerende.
En leseopplevelse av de sjeldne.
Anbefales på det aller, aller sterkeste!
Tittel: Løpe
Utgitt: 2011
Forlag: Aschehoug
Sider: 122
Terningkast: 6
Bokelskere.no skal være et vennlig og åpent møtested for bokelskere.
Er denne teksten i strid med denne enkle retningslinjen?
19:18, 23. januar 2015 Diskusjon: Mohammed Yusuf om They Shoot Horses, Don't They? av Horace McCoy av Horace McCoy
Det var hu. Jeg er en større fan av regissøren, Sidney Pollack. Stor filmskaper.
Bokelskere.no skal være et vennlig og åpent møtested for bokelskere.
Er denne teksten i strid med denne enkle retningslinjen?
15:52, 23. januar 2015 Kommentarer: 2
"De to kan godt komme til å vinne." sa Gloria. "De er sterke som esler. Den vesle Alabama-gåsen er fødd opp på havre." De skyter jo hester, ikke sant, s. 46
Depresjonsårene, altså årene mellom børskrakket på Wall Street i 1929 og utbruddet av andre verdenskrig, var, mildt sagt, fæle år for verden.
Handelen sank som stein, arbeidsledigheten steg nesten overalt, selskaper og banker gikk konkurs, imperier fikk skudd på baugen, autoritære despoter tilranet seg en plass i solen og vanlige og desperate folk ble sendt på rotløs omflakking i sitt eget land, jaktende etter en livline som kunne bidra til å holde hodene deres over vann og gi håp om overlevelse, kanskje til og med en bedre fremtid.
De mest minneverdige bildene og assosiasjonene de fleste av oss, i hvert fall her i Norge, har til denne perioden (tør jeg påstå) er ikke fra Norge, de er fra USA.
Det skyldes for det første at krisen var så mye større i statene (et anslag over arbeidsledigheten i USA sier at mer enn en av fem og så mange som en av tre var arbeidsledige mot midten av 1930-årene, mens de fleste forskere anslår at ca. 10% var uten arbeid i Norge).
Men viktigere enn det, mener jeg, er at fotografier (som det av Florence Owens Thompson) og Hollywood-filmer (som «Of Mice and Men», «The Grapes Of Wrath» og delvis «Modern Times») dominert vår forestilling om disse årene.
Frem til noen uker siden, visste jeg ikke at det var en bok og en film som burde føyes til listen over de mest poengterte filmene om denne perioden. Boka og filmen som ble adaptert fra den heter begge «They shoot horses, don?t they?», og begge lærte meg om en ting jeg aldri hadde hørt om før; dansemaraton.
Fenomenet var ikke et barn av depresjonsårene, men derimot et avkom av de dekadente 1920-årene. Det gikk ganske enkelt ut på at par satte utholdenheten sin på prøve ved å delta i dansekonkurranser som kunne vare i flere titalls døgn og hvor det siste paret som sto igjen ble forespeilet flere hundre (ofte flere tusen, dollar).
Parene danset selvfølgelig ikke uavbrutt, i hvert fall gjør de det ikke i «De skyter jo hester, ikke sant?» Hver danseøkt består av én time og femti minutter. Og på slutten av økten, før parene får ti minutters pause til å spise, gå på do og sove, blir parene egget til å øke tempoet og nærmest sprintdanse. Og det er nettopp da at mange kollapser, deiser mot gulvet, slåss med partneren og ryker ut.
Bokas historie finner sted i midten av 1930-årene, og den økonomiske krisen henger som en mørk skygge over parene som deltar i konkurransen.
Hovedpersonene er fortelleren, Robert Syvertsen, og den relativ unge og mørksinnede Gloria Beatty. Syvertsen er en likedannes kar som arbeider på bar og som har et nokså jordnært syn på livet. Han er lik et fleksibelt tre som bøyer seg med vinden når det blåser kraftigst.
Gloria er det totalt motsatte. Men det har hun grunn til: hun mistet faren i krigen i Europa, ble antastet av onkelen som hun flyttet inn hos når hun ikke kranglet med kjerringa hans, rømte da hun ble lei, giftet seg med en greker av desperasjon, prøvde å begå selvmord ved å ta gift for å komme seg ut av ekteskapet og livet, overlevde, kom til Hollywood og fikk aldri det gjennombruddet som hun drømte om.
Nå klinger hun seg til to desperate håp: at hun og Robert vinner konkurransen og 1000-dollarspremien, og at regissørene, studiedirektørene og kjendisene som kommer for å se konkurransen, vil se noe i henne og rekruttere henne til en av filmene sine.
Siden historien finner sted i Los Angeles er dette en drøm hun deler med mange av konkurransedeltakerne. Og alle er villige til å gå over lik for å vinne en plass i solen.
Hvorfor du bør lese den
I min anmeldelse avJulian Barnes? «A Sense of an Ending», skrev jeg at refleksjonene og temaene som tas opp i boka, gjør boka langt større og mer vektig enn sideantallet antyder. Og det er sant. Men Barnes var ikke den første til å bevise at en ikke trenger å plapre i flere hundre sider for å si noe viktig. Langt ifra.
Hans bok, fantastisk som den er, er heller ikke en av de absolutt beste blant korte og vektige bøker. Den er likevel på lista, som forresten toppes av George Orwells «Kamerat Napoleon», en enda kortere bok. På lista er også «De skyter jo hester, ikke sant?»
Boka er godt skrevet, morsom, engasjerende og har en slutt som er poengtert og tankevekkende.
Uten tvil en bok alle som ikke har lest, bør lese.
Anbefales sterkt!
Tittel: De skyter jo hester, ikke sant?
Utgitt: 1976 (mitt eksemplar, utgitt i USA i 1935)
Forlag: Cappelen
Sider: 137
Terningkast: 6
Bokelskere.no skal være et vennlig og åpent møtested for bokelskere.
Er denne teksten i strid med denne enkle retningslinjen?