Jo, en rent teknisk kommentar. Jeg stusset over et behagelig, moderat a-bokmål fullt av gav, stod og slike fordanskninger. Opplever det som gammeldags. Vi er ikke så altfor ulike i alder og gav og forstod var passé allerede mens mamma gikk på skolen. Er det et bevisst valg? Ham som i objektform av han har en viss eleganse, men er visst gammeldags det òg.
Skriften - altså fonten - var også litt knotete, spesielt i kursiv.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hehe, ønsker deg lykke til med nyutgivelsen du har i farten nå. Jeg hadde litt mistanker om at jeg er en smule motsatt av deg ut fra ting du skriver på bloggen din. Jeg husker nå hva stjerne nr 2 var for noe - det er tydelig det ligger atskillig hjerne bak historien og at du har gjort så grundig du kan - selv om resultatet ikke passet min smak. For å avsløre en liten detalj, jeg valgte å prøve igjen fordi du virket som sånn en trivelig fyr. Så får vi bare være enige om å være uenige, det viktigste for deg blir å treffe massene og selge nok til salt i maten. Jeg finner bare noe annet å lese på. Men jeg kommer til å fortsette å stikke innom bloggen din iblant - ooops! Har ikke sjekket i det siste om problemet der ble utbedret.

Norsk litteratur trenger et allsidig spektrum og du bidrar jo. Det er bra, det!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Usj. Nå er jeg ferdig med resten og skulle ønske jeg ikke gjorde det. Kvalmt! Jeg visste hvem maestroen var altfor lenge. HELE boka har bare to sympatiske karakterer, Ranveig og Harald Madsen. På et punkt da det kom fram mer i forhistorien til Viljar var jeg nesten villig til å strekke meg til en treer på terningen, men da skrev jaggu forfatteren inn seg selv. Har lyst til å si noe om PR-kåtskap i ruglete ordelag, men stopper der. Beklager Geir, men det blir ikke meg du gleder med flere utgivelser. Én stjerne for stram oppnøsting på slutten og én stjerne for ... hva var nå det igjen? Fortsett bare med å være fornøyd over omtalen fra de ukritiske kritikerne, du.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dærsken, det var et godt innlegg til "Verdensmesterskapet i Lange Setninger", gitt!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ragnhild Magerøy skriver jo veldig flott, litt gammelmodig her og der, men presist, til tider poetisk og jeg nyter språkmelodien hennes. Den tredje boka har endret vinkling fra mora Ingerid i de 2 første bøkene til den nest siste sønnen Nikolas, som senere ble baglerbispen. Tredje bok er litt mer politisk vektlagt enn de foregående, men det oppleves som naturlig ettersom sønnen har havnet "midt oppi det". Anser ikke dette å trenge "spoiler alert", for mange kjenner litt til historien før de begynner på skjønnlitterære verk om historiske personer. Den senere tiden har jeg lest meg opp litt på den faktiske historien fra 1000-1300 - tallet og fått med meg mange historisk interesserte forfatteres betraktninger, samt skjønnlitterære refleksjoner, og det har vært en flott reise. Jeg vet fra slektsgransking at jeg har forbausende mange lagrettemenn bakover i århundrene og fortolker det til at DE ættene var antagelig etterkommere av norske vikinger, selv om det vanskelig kan bevises, så jeg føler denne tidlige middelalderen som "min", det handler om så mye mer enn dagens oppfatning av å være norsk, det handler om vår stolte, felles kulturarv og røtter, selve hjemhørighetsfølelsen her i verden. Har alltid følte meg så rotløs som følge av hyppig flytting i yngre år, så det føles viktig og jeg vektlegger det muligens mer enn mange andre ...

Det var forresten lurt med billig reisekort, jeg forestiller meg straks at hver dag kan få et snev av ferietur ... ^^)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Så bra, Hilde. Tilfeldigvis endte jeg opp i Sverige i går (bare en shoppingtur som utartet litt ...) så helgetråden var ikke i mine tanker. Jeg tok et fort overslag på bøkene jeg har fra biblioteket og fant ut jeg har 2200 sider å lese innen 10. august. Det burde være en smal sak!

I dag har jeg lest i Ung med ADHD og tenkt tanken at her er det ting guttungen kunne trenge. Jeg kom også til et avsnitt som hørtes akkurat som meg i skolealderen. Kanskje jeg fant svaret på hvorfor jeg ikke likte å pugge? Uansett blir boka fort borte, for den er tynn.
Bok 3 i Magerøy - serien, Nikolas, var mye kjedeligere enn de to forrige, så de to siste skal få tid litt innimellom.

Så har jeg gitt Maestro av Geir Tangen en ny sjanse før jeg må levere den inn igjen og har kommet litt videre, men jeg syns det er en stor hindring at forfatteren bruker klisjeer litt for ofte, er tydelig forelsket i eget ordgyteri og driver nesten med namedropping innen leste titler (opplever det som veldig ukult), språket ser jeg som kunstlet og resultatet er en historie med samme troverdighet som teater- eller standupscenen. Det hjelper ikke å tillegge den ufyselige hovedpersonen angst heller, for meg ble han enda mindre troverdig.

Jaja, skal ikke være så kjedelig at jeg tværer ut dette noe mer, for jeg gleder meg desto mer til serien jeg har lånt meg, Slangeringen av Liv Margareth Alver. Den er satt til 200-tallet i Nord-Europa i landnåmstiden, veldig spennende mtp at vårt eldste litterære materiale mest sannsynlig stammer fra denne perioden. Skal bli interessant å se hvordan Alver har fortolket livet på den tiden, hvor mye hun har vektlagt kjent historie og brukt den.

Så kom det til ei ny Margit - bok. Jeg skulle ikke ha noen bok i det hele tatt på matbutikken, men der sto det er samling med 4 tidligere utgitte Margit Sandemo - historier fra 90 - tallet. Jeg leser det hun skriver pga hennes uslåelige, livsbejaende fortellerglede, ikke at det er stor litteratur. Noen ganger er minneverdige karakterer mer verdt enn såkalt høyverdig litteratur. Jeg forstår ikke hvorfor man skal lese det ene og ikke det andre. :) Jeg beklager absolutt ikke at jeg finner gleden hennes smittende! Så nå er jeg midt i bronsealderfortellingen om Toka.

Men god helg da, folkens! Plutselig blir det ferie!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

... det så jammen trivelig ut!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ikke så veldig imponerende, syns det var få bøker og kjøper 0. Enten har jeg dem eller er ikke interessert.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Fin jobb du har! Sendes bort for å få lese i fred! ^^)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hehe, vi er sene i kveld ... jeg har akkurat fått satt meg ned med et glass vin og kom på jeg ikke har kommet noe lengre enn forrige helg. Siden sist har jeg lest et Donaldblad fra 1984 (tilfeldig valgt fra haugen jeg tok opp fra kjelleren til guttungen) og ca 50 sider fra boka jeg holdt på med sist helg.

Skulle ha feira i dag men det var for guffent å grille.

God sankthans og god helg alle!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Juhuu, krira er tilbake! Fint det, for guttungen kom hjem brun og blid og litt trøtt fra leirskole. Tenkte jeg måtte gjøre litt ekstra for å gjøre kvelden hyggelig for ham og da kom jeg ikke så langt som hit. Hatt endel å drive med denne uka, så jeg er fortsatt på tredje bok i Ragnhild Magerøy - serien, altså Nikolas. Jeg har hentet én bok til fra det stengte bibliotek i dag, den bestilte jeg på fjernlån fordi Tom Egeland skrev at den var så bra. Har sansen for den mannen, så jeg tenkte jeg skulle prøve Sapiens. Per dags dato er jeg langt forbi nyttårsforsettet mitt om å lese mer enn i fjor. 2016 ble forbigått i mai og av en eller annen grunn har jeg masse overskudd til å lese. Det er såååå velkomment! Det står på tida istedet ... haha.

Skjønner hva du sier, krira, du får være flink til å lade opp batteriene. Hyggelig du var her igjen!

Riktig god helg!

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Tror det finnes andre tråder om svartedauden her, syns å huske jeg har sett noe sånt for bare noen måneder siden. Prøv søkefeltet nederst eller kanskje google.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

I hvert fall ikke uten å kjenne til teknologi som vi ikke har i dag! Det finnes de som mener det har vært mange steinaldre og mange "flaskehalser" for populasjoner, enten de har vært dyr, mennesker, hominider eller arter vi ikke lenger har kjennskap til. Kan det faktisk være mulig at fortidige hadde ubegrenset tilgang på energi? Nikola Tesla var inne på nettopp det, men ble grundig hindret, for det var jo folk som ville komme til å tape penger på det. Og hva med "Korallparken" i Florida, den skal være bygget av én liten, spinkel mann, kan han ha kunnet noe om antigravitasjon? "Hahaha, levitasjon går ikke an", sier folk. Å nei? Hva hvis det bare ikke er "mainstream science" ennå da? Det er nok mye menneskeheten kan ha glemt.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Du har rett i det, Jostein, man har ikke lyst til å trå i andres bed ... så er det gjerne på fredag jeg blir sittende og tenke litt på leseplanene mine og da er det gøy å se hva andre leser på. Dessuten syns jeg det er hyggelig å høre hva andre driver på. Ser ut til at flere har det cirka likedan.

Jeg skal for det meste være hjemme i sommer (passe hagen, vettu ...) så jeg har faktisk mulighet til å være helgetråd-vikar dersom krira får det for travelt, jeg syns forslaget om kl. 18.00 som grense kan være greit. Fritt frem for andre som har lyst også!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hahaha, barndomsminner! Jeg husker jeg leste disse historiene stadig i en viss periode, men husket ikke denne var såpass dårlig. Ideen var god, men så klisjéfylt at det er rent komisk. Meeen, får vel huske det er mange år siden den ble skrevet. Helt greie "slukebøker" for småjenter som nettopp har begynt å lære. Under 10 år, tror jeg. Alderskategori 7 - 10 år.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Wikipedia forteller jo at han blir etterhvert baglerbispen. Det heter forøvrig den femte boka i serien, Baglerbispen. Tidligere har jeg lest om historien til birkebeinerne og i trilogien til Jan Ove Ekeberg I sverdets tid kommer man på skjønnlitterært vis frem til Sverres sønnesønn Håkon Håkonsson og hertug Skule, eller Skule Jarl, som det står i omtalen. Deretter har jeg fått overlapping fra Tore Skeie, som går litt på siden av kongeslekta i Alv Erlingsson og Jomfruen av Norge.

Noe av grunnen til at alt dette virker spennende på meg, er bl.a. koblinger til min egen slekt. Jeg kan følge to linjer tilbake til Sigurd "Bonde" Gulsvik i Hallingdal, lendmann på 1400-tallet, og en anerkjent slektsgransker i Hallingdal har bevist ættelinjer så godt det går. Far hans igjen kan ikke bevises, men det sies etter middelaldersk ættekunne at Gulsvik - bonden var sønnesønns sønnesønn etter Gunnar Hjarandsen "Kongsfrende" Hvite, en birkebeiner som skal ha forsvart kong Sverre i slag og fått lendmanntittel. Historien er artig selv om det ikke kan legges til slektstreet i følge dagens krav til dokumentasjon, men historieundervisning av meg selv er noe av det morsomste jeg driver med, så det spiller ingen rolle. Jeg har også Alv Erlingssons gård Tornberg i slekta. Den ble solgt en eller flere ganger etter Alvs fall, og siden ble gården hetende Tandberg. Det navnet står der i anetavlene mine på 1600-tallet, gitt. Gudskjelov helt alminnelig bondeslekt. Men morsomt, javisst! Beklager lang digresjon. Det skal bli interessant å lese hvilke refleksjoner Magerøy har gjort om baglerbispen og skrevet inn i karakteren. Når forfattere skriver ikke-biografisk om historiske personer, blir grensene mellom fakta og fiksjon så veldig fort utvisket.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

En må huske å kose seg ...
Tror det var utsiktene til litt mye "pliktlesing" som tok fra meg leselysten litt i fjor. Nå går det mye bedre og etter lyst og innfall. Jeg ser på hva lesesirkelen leser sånn i øyekroken, men den dere har nå virker snodig. Tror ikke jeg setter den på leselistene med det første.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har faktisk lært litt nytt denslags av å se på Ancient Aliens på H2-kanalen. Det er jo litt pussig hvordan de insisterer på at forklaringen på alt foreløpig uforklart jo bare være "aliens" og "ufo'er" eller "uso'er", men jeg syns stedene, mytene og fenomenene de tar opp er veldig interessante. Har du sett på noen av de programmene? Jeg leser også Ancient Origins på nett og får stadig nyhetsbrev fra dem. Skulle ønske jeg kunne bestille alt de gir ut ... €:

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Morsan skrøt veldig av Sekstitallet. Jeg følger derfor litt med på hva andre syns om den.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Tror jeg må lese IQ84 med tid og stunder jeg også ... :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Anne-Stine Ruud HusevågMargrethe  HaugenEgil StangelandMartinKirsten LundPiippokattaNora FjelliNicolai Alexander StyveKari ElisabethDinaIreneleserRandiAElin SkjerengAnn-ElinMarit HøvdeHarald KDaffy EnglundFindusNorahTone Maria JonassenTor-Arne JensenRufsetufsaJulie StensethHarald AndersenEvaBjørg RistvedtVannflaskeTherese HolmMcHempettTor Arne DahlStian AxdalHeleneRonnyHeidi BMarianne NordeideAnniken RøilGrete AastorpBjørg L.ChristofferTrude Oma