Helt enig. Har hørt ca.15%. Gripende fortelling. Veldig bra oppleser også.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg leser og anmelder den gjerne. Har ingen blogg, men kan skrive om den på ig, her og bokgruppe(r) på facebook.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg ble ferdig med «Enhjørningen» av Andre` Bjerke, tidligere i dag. Første bok av han jeg har lest. Positivt overraska. Han bruker mye metaforer og det er noe jeg liker!
Har startet og kommet godt i gang med «Jotnens hjemkost» av Bjørn Andreas Bull- Hansen. Det er den første boka i Tyr-trilogien hans. Etter at jeg leste «Jomsviking» av samme forfatter, ble han en favorittforfatter for meg. Dette er den femte boka av han jeg leser. God hælj!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Har lest 12 av dem. Og det 17 stykk som pirrer leselysten.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det blir lydbok fra Audible denne gangen; My life as a Rat.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Alain de Botton: Religion for Atheists.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Beatles - Lars Saabye Christensen

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Finn tre feil. Selvfølgelig må du lese Jan Eyre!! Det er dannelseslitteratur. Den var nok banebrytende for sin tid; Jane Eyre ønsket å bli sett og respektert som et menneske, og ikke stuet i en bås som kvinne, uten meninger - men i dag er den ikke spesielt feministisk. Jeg vil heller si den er litt pietistisk. Med fantastiske gotiske virkemidler.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Min eneste lærer er uvitende og ulærd, for jeg er selv min eneste lærer.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

En god samvittighet er den beste hodepute

Godt sagt! (6) Varsle Svar

D e t står skrevet hist oppe i stjernene at jeg skal bryte den ene grønne gren efter den annen, inntil stammen står bladløs tilbake.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Lite visste jeg at Ibsen skrev "Game of Thrones" for 160 år siden! Eller er det snarere GRR Martin som har lest sin Ibsen! Sikkert er det, tenker jeg, at Austråt og Fru Inger kan være inspirasjonen bak både Winterfell og Catelyn Stark/Cersei Lannister. På 100 knappe sider ruller Ibsen ut en fortettet maktkamp der både liv og kongemakt står på spill.

Vi befinner oss - for å sitere Ibsen selv - "en stormfull aften" på Austråt i Trøndelag i det Herrens år 1528. I gravkjelleren på Austråt hviler en elsket søster som døde alt for ung, og i riddersalen kjemper Fru Inger hvileløst mot skyggene av gjenferd og en dyster spådom. Samtidig vekkes bøndene til opprør mot den danske krone. En fremmed kommer til gards. Det blir skjebnesvangert. En viktig brikke i spillet er en fostersønn som vokser opp uten å vite at han er den rettmessige tronarving.

Alt er kjent stoff fra "Game of Thrones" (GoT). Jeg har googlet, både på norsk og engelsk, men ikke funnet referanser til at GoT skal være inspirert av Ibsens "Fru Inger til Austråt". Jeg noterer meg imidlertid at Knut Nærum har trukket paralleller fra Ibsens Kongs-emnene til GoT. Jeg må innrømme at jeg aldri kom meg gjennom alle GoT-bøkene. Men det gjør jo ingenting - jeg skjønner jo nå at det er Ibsen jeg skal lese!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Å leve i skjærsildens venteværelse

Jeg har lest denne på svensk i nyutgivelse fra 2021. Romanen er også utgitt på dansk og engelsk, men den fortjener et stort norsk publikum så her er det bare for Bokvennen, Pelikanen, Oktober, Kolon eller Cappelen Damm å slenge seg på og få utgitt Transit på norsk så fort som mulig. Romanen har denne uken igjen fått ny aktualitet. Dessverre vil den nok for alltid ha aktualitet, og for det fortjener den klassikerstatus.

Romanen foregår i Marseille i 1940 og 1941. Byen er full av flyktninger som i panikk har rømt fra Paris da tyskerne nærmet seg i juni 1940. De forsøker å ta seg videre – de færreste har et bestemt mål, alt de ønsker er å reise vekk fra krigens Europa. Men byråkrati stikker kjepper i hjulene for dem. Flyktningenes hverdag handler om å manøvrere seg gjennom byråkratiets absurde labyrint. Vil man være en av de få heldige som slipper gjennom nåløyet og får et transittvisum? Mens man venter står man fast i limbo. Uten de riktige papirene har man ingen fremtid. Det er tilfeldighetenes ondskap som rår når enkeltindividers skjebne bestemmes.

Romanen handler også om ulykkelig kjærlighet, om vennskap og fellesskap. Ved mangel på stabilitet og ekte relasjoner får flyktige forbindelser og felles lidelse stor betydning. Men hvor sterke er disse vennskapene når det virkelig gjelder?
Det handler også om hvor vanskelig det er å fatte beslutninger når man står i en kaotisk livssituasjon.
Dette er en lettlest roman tross den alvorstunge situasjonen den beretter om, men den har flere lag. Her er spenning, trekantdrama, et identitets-mysterie og stemningsfulle beskrivelser av rastløs venting og kjedsomhet.

Anna Seghers var født i 1900 i Tyskland. Hun var jøde og kommunist. Seghers debuterte som forfatter i 1928, og emigrerte til Paris få år senere da hun ikke lenger kunne bo i Tyskland grunnet sine anti-nazistiske holdninger.
I juni-dagene i 1940 flyktet hun med sin familie fra Paris til Marseille hvor de oppholdt seg i ni måneder mens de ventet på å få transittvisum til Sør-Amerika. Seghers skrev deler av romanen Transit i Marseille og fullførte den i Mexico i 1942. Boken utkom på engelsk i 1944, på fransk i 1947 og på tysk i 1949, men er altså dessverre ikke oversatt til norsk.

Dette er en sterk leseopplevelse som jeg ønsker å anbefale til alle som er glade i god litteratur. Jeg håper virkelig at et norsk forlag får øynene opp for Seghers og utgir henne. Mens man venter på forlag og oversetter kan man lete i antikvariat etter en annen av hennes romaner, Det syvende korset, som visstnok skal være like god som Transit. Denne utkom på norsk i 1947, som en del av Sigurd Hoels Den gule serie.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Da foreslår jeg en bok jeg har på min leseliste, Becks siste sommer av Benedict Wells.
Jeg vet ikke så mye om denne boken, men forfatterens andre bok, Ut av ensomheten, var gripende. Gleder meg derfor til denne, som også var debutboken.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Galgenhumor må man sikkert ha om man ikke skal leve resten av livet som
dypt deprimert etter slik type lesning! Tenker det blir interessant.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bare hyggelig! Den førstnevnte er jo noe humoristisk i tonen, men det skal vel godt gjøres å ikke få et lite søkk i magen når de snakker om reelle fenomener som global vulkansk vinter og solstormer. Men boka til Kolbert er nok mer skremmende fordi hun beskriver det som foregår nå, og i et rasende tempo som iallfall jeg ikke var klar over. Og hvis du eksempelvis leser boka Klimaspillet etter den.. ja jo.. da anbefaler jeg galgenhumor som reaksjon. :D

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk! Skal sjekke ut de to, så får vi se om det gir mersmak. Liker dystopier, men regner med virkeligheten virker mer skremmende..

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for det! Hvis du vil ha det litt "lett" med scenarioer som er helt reelle trusler (men med relativt lav sannsynlighet), så starter du med Post-Apokalypse nå! (#1 på lista). Alternativt "Den sjette utryddelsen" av Elizabeth Kolbert, som tar for seg den masseutryddelsen som skjer rett foran nesa på oss.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Spennende liste! Noen du ønsker å anbefale ekstra?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vil gjerne ha med
En bønn for Owen Meany av John Irving
Forføreren av Jan Kjærstad
Boktyven av Zusak

Stemmer ellers på
Beatles av LSC
1Q84 av Murakami

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Egil StangelandIreneleserellinoronilleKirsten LundHarald KNorahTone Maria JonassenMorten Jensenandrea skogtrø egganKaramasov11ingar hRandiATorRufsetufsaSynnøve H HoelRagnar TømmerstøAnne Berit GrønbechMarit AamdalritaolineEvaAmanda AElinBeReidun SvensliAstrid Terese Bjorland SkjeggerudBente NogvaVannflaskeTovealpakkaEli HagelundSigrid NygaardBerit B LiePiippokattaEivind  VaksvikGroHilde H HelsethRoger MartinsenDemeterStig TKristine LouiseKjell F Tislevoll