Hei! Nå kom jeg inn her for å si fra at boka er påstarta men at jeg ikke er ferdig. Vært mye jobb og annet. Men satser på å få lest den ila et par dager nå.
Fantastisk sitat! Vil anbefale filmen Stillwater (2021) med Matt Damon i hovedrollen, i og med at et lignende sitat er å finne i filmen.
Derfor vil jeg forstå hva mine valg er, og handle derefter. Fordi valg er selve kjernen i hva jeg tror det innebærer å være menneske.
Jeg vil bekjempe de krefter som nekter et individ eller et folk muligheten til egne valg.
Og eftersom jeg forstår at ingenting er avgjort på forhånd, må jeg lære å akseptere ambivalens også, akseptere at livets vanskeligste avgjørelser kan ha flere sider, at menneskehetens dypeste aspirasjoner har omkostninger såvel som goder.
Kan godt skjønne at du ga opp! Det løsner nå, så jeg leser den nok ut. Så spørs det om jeg blir enig med andre i at denne er en klassiker innenfor sin sjanger… Ha en fin søndag du og!
Er glad i triologier, så jeg har lyst til å gjenlese en bok av Knut Hamsun, jeg tror jeg har lest en gang for lenge lenge siden. Første del av triologien er Landstrykere.
Kanskje fenger det å lese videre i August og Men livet lever.
Jeg leser En vampyrs bekjennelser av Anne Rice. Jeg leser den sammen med instagram-bokklubben @draculbookclub, og leser den på engelsk. Jeg er glad i fantasy og så frem til den, men 1/3 inn (ca 100 sider), så føler jeg at jeg leser mest fordi jeg skal lese den og ikke fordi jeg ikke klarer å legge den fra meg. Vet ikke hvorfor, for den er i grunn godt skrevet. Har sett filmatiseringen med Tom Cruise og Brad Pitt, men husker ikke såå mye at det skulle ha noe å si. Syns jeg har kommet enda mer inn i historien nå, så da får vi se hva jeg ender med å synes om den til slutt.
Jeg har handla 3 bøker på mammut og bestilt en som var utsolgt. I tillegg er det i alle fall en til jeg muligens kommer til å kjøpe. Så jeg ender nok på 5 bøker, om ikke fler..
Jeg foreslår «Varulven» av Aksel Sandemose. Rett og slett ingen annen grunn enn at jeg aldri har lest noe av denne forfatteren tidligere og at jeg har veldig lyst til å lese noe av han!
Bli gjerne med i «Dystopisk lesesirkel» også! Du finner den ved å søke eller se nedover på diskusjonstrådene her. Ellers er det flere på instagram også.
Får håpe det fortsatt er tilbud!
Glad for at valget vårt falt på denne boken. Identifiserer meg dessverre med Mariah, husfruen, og litt pinlig berørt av det. Treffende karakteristikk av en velmenende (over)forbruker.
Så kan jeg også starte. Alltid spennende å åpne en ny bok. Ventet på pocketutgaven, som kom ut idag.
Her får du dem i tur og orden for å klargjøre ditt bilde av den bananske livsfilosofi.
And then, unexpectedly, the infant under the gutting table begins to squall. They have a look, and beneath a swarm of flies and amid the offal and fish heads they discover a newborn child. [...] The cry that followed his birth, the cry with which he had brought himself to people's attention and his mother to the gallows, was not an instinctive cry for sympathy and love. That cry, emitted upon careful consideration, one might almost say upon mature consideration, was the newborn's decision against love and nevertheless for life. Under the circumstances, the latter was possible only without the former, and had the child demanded both, it would doubtless have abruptly come to a grisly end. Of course, it could have grabbed the other possibility open to it and held its peace and thus have chosen the path from birth to death without a detour by way of life, sparing itself and the world a great deal of mischief. But to have made such a modest exit would have demanded a modicum of native civility, and that Grenouille did not possess. He was an abomination from the start. He decided in favor of life out of sheer spite and sheer malice.
Føler meg alltid snytt når jeg leser annet enn førsteutgaver, og noen ganger lurer jeg på om jeg ikke regelrett kaster bort tiden min. Jeg var litt snar da jeg plukket med meg denne fra Casa del Libro i Spania.
Denne forkortede og gjenfortalte versjonen av I, Robot er en Oxford Bookworms-utgave, nivå 5.
Boken min inneholdt seks korthistorier, hvorav originalverket til Asimov inneholder ni historier.
Nedenfor oppfører jeg historietitlene, sammen med roboten som var i hovedfokus per historie.
Runaround - Speedy
Reason - Cutie
Catch that Rabbit - Dave
Liar! - Herbie
Little Lost Robot - Nestor
Evidence - kongressmannen Byerley
Når man leser slike gjenfortalte historier blir de i beste fall en kjapp oppsummering av orignalverket å regne. Man går imidlertid glipp av forfatterens virkelige ambisjoner og evner.
Jeg synes historien om Cutie (som ikke tror på at mennesker har skapt ham/den) og den siste fortellingen om kongressmannen Byerley (som ble mistenkt å være en robot) var de mest minneverdige og fornøyelige å lese.
De andre historiene, Runaround, Catch that Rabbit og Liar!, handler om malfunksjonerte roboter, hvor ingeniørteamet forsøker å finne ut hva som er galt og deretter finne opp en løsning på problemet, noe de klarer hver gang.
Little Lost Robot var en noe søt historie, hvor roboten Nestor gjemmer seg blant 62 identitske roboter for å slippe unna menneskene, hvor teamet prøver ulike måter å lokke ham/den frem på.
Asimov utviklet robotikkens tre lover, som lyder som følger:
1. En robot skal ikke skade et menneske, eller gjennom handling, tillate at et menneske blir skadet.
2. En robot må adlyde ordrer gitt av mennesker, med unntak av de tilfeller hvor ordrene går i strid med Første Lov.
3. En robot må beskytte sin egen eksistens så lenge slik beskyttelse ikke går i strid med Første eller Andre Lov.
Jeg så filmen I, Robot med Will Smith i hovedrollen for noen år tilbake, og minns noen korrelasjoner mellom historiene og filmen. Filmen er imidlertid bare løst basert/inspirert av noen av scenene i historiene til Asimov.
Hvis noe, så fikk denne Oxford-utgaven meg til å ville lese originalverket fra 1950 (selv om noen av historiene ble publisert separat før den tid).
Terningkast: 3
Det kan jeg veldig godt forstå!
Jeg får ikke lest veldig mye denne hælja, men det lille jeg får lest er i såfall i boka Ditt fravær er mørke av Jon Kalman Stefansson. Mitt første møte med denne islandske forfatteren, og det blir helt klart ikke siste. Litt forvirrende med mange navn og hopping i tid til å begynne med, men nå halvveis går det veldig bra. Har vent meg til det! Og det er virkelig verdt å krongle seg litt gjennom starten. Han skriver utrolig bra. Nydelige betraktninger og filosofiske setninger!
Den femte boken i år var Den usynlige mann av H.G. Wells, hvor min bok var en moderne utgave fra et tyrkisk forlag, MK Publications. Dette forlaget publiserer bøker helt uten skrivefeil, selv om omslagene ofte er bilder så og si hentet rett fra Google Bilder.
Må innledningsvis nevne at jeg er småfan av Kevin Bacon i Hollow Man-filmen.
Christian Slater er jo også en snik i Hollow Man 2, hvor hovedpersonen går under samme etternavn som hovedkarakteren i nettopp H.G. Wells sin 1897-fortelling.
Jeg likte starten godt, med alle scenene på vertskroa og særlig samhandlingen mellom Mrs. Hall og Den usynlige mann falt i smak. De lurer jo fælt på hvorfor denne bandasjerte mannen oppfører seg så mystisk og utelukkende reservert. Sannheten kommer jo for døren ikke langt ute i historien, så blir det mer fokus på flukten og kaoset som følger.
Wells brukte en 30-40 ekstra vriene/pene ord som jeg måtte slå opp underveis for å få ordentlig grep om historien. Ikke mange repeterte tilfeller av disse ekstravagante ordene, så det er et pluss i min bok.
Det virker å være en vane for Wells å komme med hele forklaringen på historien eller de underliggende prinsippene bak historieutviklingen sånn etter 60 % av boken. Da kommer det et kapittel som forklarer alt som leseren måtte lure på angående hovedtemaet. Det blir litt sånn at alt som skjer etter dette, typ 50 sider eller rundt der, ender litt døllt med tanke på at det ikke er noe mer vi lurer på lenger. Det var det mest spenningspakkede kapittelet i boken og det ble en tettpakket oppsummering å regne.
Som en kuriositet, kalte Wells først hovedkarakteren for «den fremmede», deretter «den usynlige mann», og litt av og på kreativt «den usette», «mannen som ikke var der», og et par kallenavn til, før vi får greie på etternavnet hans. Etter at vi får vite etternavnet, går Wells fortsatt tilbake til å henvise til karakteren som «den usynlige mann» eller «den usette» og noen ganger etternavnet igjen. Jeg synes sånn for ordens skyld så var det kult at vedkommende først var en fremmed, før han ble avslørt som usynlig, og når vi først finner ut navnet hans, så synes jeg det hadde vært kult om Wells hadde holdt tråden kontinuerlig på det viset og henvist til etternavnet i resten av boken, nå som identitetens hans faktisk var blitt gjort kjent.
Jeg slet litt med å godta atferdsutviklingen til hovedpersonen, som riktignok hele tiden er oppspilt og oppildnet, men i de senere kapitlene så dras han frem som rett og slett mannevond og livsfarlig, en utvikling som kom veldig brått og som jeg ikke synes var helt på plass med tanke på situasjonen han var i på det tidspunktet, da han endelig hadde truffet på en venn/bekjent igjen.
Boken som begynte mystisk, drev avgårde sånn passe lunkent frem til vi fikk alle svarene på bordet. Jeg ville nesten anbefalt å lese «oppsummeringskapittelet» som en frittstående seanse og kanskje droppet resten av boken, selv om de først 40 sidene og epilogen er ganske fornøyelige deler av historien i sin helhet.
Alt i alt hadde boken mye potensiale, men det faller litt bort i det Wells bortprioriterer det som var mulig og erstattet det med noe som virket mer som den enkle utvei i utviklingen av historien.
Siden flyten i starten var så bra, så hadde jeg håp gjennom hele boken som holdt meg lysten på å bla om til neste kapittel så snart som mulig.
Terningkast: 3
Boka er på salg hos både Ark og Norli denne hælja hvis man er medlem!
Nydelig som lydbok, lest av forfatteren.