Oh, it was terrifying, this journey of life, this turbulent passage through days and nights, never stopping, never knowing what it meant, only that you must cling, cling and never let go!
Da var årets andaktsbok unnagjort. Denne innholder flere gode korte stykker og forfatter Geir Harald Johannesen levendegjør tekstene sine med enkle illustrsasjoner fra hverdagen. Andaktsboken hans bærer allikevel et sterkt luthersk preg for en som ikke er lutheraner, med stadige illustrasjoner til kirkebygg. kikremalerier og annet "høyellig" kirkeinventar. Han får allikevel gitt et åndelig poeng ut fra disse bildene han bruker. I tillegg blir det endel ganger referert til barnedåpen som en viktig handling, noe jeg forstår den er innenfor de lutherske kretser, men som en som ikke står for denne barnedåpen så blir det en ubibelsk og forstyrrende ting å trekke inn.
Noen negative sider har boken, men stort sett er det enkle og gode stykker å ta til seg etter en hektisk hverdag. Lutheranere har skrevet flere andaktsbøker, noe de er gode på. Det skal de ha!
Spennende, uten å være krim. Likte historien!
" Imponerende " var en fin beskrivelse, da jeg selv tenker det nesten er litt flaut og liksom gjenspeiler at jeg ikke har noe "bedre å gjøre". Men så er situasjonen som den er og det føles så utrolig mye bedre å lese enn feks se tv; dess mer jeg leser, jo mindre savner jeg den tv-en og der egentlig nå kun på når det er med mannen. Det er en egen ro og flyt det å lese (og skrive; noe jeg også gjør litt i smug meg en drøm om en gang å kunne gi ut en roman. Har skrevet tre men tør ikke gjøre noe med dem)
Bedre dager skal komme
Ta det bare med ro
Ta det bare ganske med ro
Ta det med ro
At det skal komme bedre dager
vil jeg tro
Ukjent
Sannheten var at jeg kjente avsmak for hele mannen i den verste depresjonsperioden. Når han midt på blanke formiddagen lå på sofaen i den grå joggebuksa si og sleika salt fra pistasjnøttene av fingertuppene, ønska jeg at han skulle forsvinne.
Andres Walden har skrevet en drivende bok om hans oppvekst med ymse 'fedre'. 'Jævla menn' er en treffende tittel, og henspeiler på at disse 'fedrene' ikke er plukket fra det beste utvalget av menn. Eller, som moren sier: "De finner meg alltid". Walden skriver godt, og jeg snek meg til å lese på tidspunkt jeg ellers ikke setter meg ned med ei bok.
Reinsdyrtungen var så seig at den stod oppreist på tallerkenen min. Jeg kunne se fordelingen av smaksløker på den massive tungen. Da jeg første den inni munnen for å ta en bit, føltes det som om jeg råklinte med er reinsdyr.
For en skriveglede Stine Pilgaard uttrykker! Jeg følte meg utenfor målgruppen for denne romanen, men du verden for et språk! Jeg kunne tenke meg å være datter i presteboligen for en stund. På omslaget beskrives forholdet mellom mor og datter som problematisk, det er jeg enig i. Men de som virkelig snakker forbi hverandre er hovedpersonen og den stakkers legen. Det vises at Erlend Loe har oversatt boka.
Lettlest! Romanen handler om en aldrende kvinne, som lar irritasjon og aggresjon komme til uttrykk etter hvert som filteret hennes fordufter. Jeg har lært et nytt begrep; en "Karen" er visstnok en som Mona. Jeg slår et slag for alle Karener! Håper jeg har øvd meg tilstrekkelig på å få ut min egen frustrasjon på en saklig måte når min tur kommer, for en Karen blir nok ikke alltid tatt seriøst, dessverre. Det ordner seg til slutt, da.
En nydelig liten historie, trist og tankevekkende.
Tenkte å avslutte året med en omtale av beste bok lest i 2024.
Colm Tóibíns "Navnenes hus" er et mesterverk som lyser opp antikkens mørkeste hjørner med en blendende kraft. Det er en roman som pulserer av rå følelser, dyp smerte og en ukuelig trang til overlevelse. Tóibín tar oss inn i mytenes verden, men han gjør det med en nærhet og menneskelighet. Dette er historien om Klytaimnestra og hennes barn. Tóibín avdekker den knusende sorgen, den drepende hevnlysten og de dype båndene av kjærlighet og svik som binder familien sammen. Karakterene føles ikke som skikkelser fra en fjern fortid; de er levende, komplekse mennesker som stråler av lidenskap og smerte. Klytaimnestras stemme, hennes rå og kompromissløse styrke, er et ekko som vil følge deg lenge etter at boken er lukket.
Boka er mer enn en gjenfortelling av greske myter; det er en studie i menneskelig lidelse og styrke, i hvordan vi bærer våre traumer og finner en vei gjennom mørket. Det er en bok som tar oss med til dybdene av menneskets sjel, der vi møter både våre verste demoner og vår største motstandskraft.
Denne boken har gått under radaren min, tror jeg må ha forvekslet den med Hushjelpen. Den er ganske forutsigbar, helt til den snur fullstendig. Det blir litt kaotisk, men den når ikke helt opp i forhold til andre bøker av forfatteren.
Ingen kan lage dårligere stemning rundt middagsbordet enn Carl Frode Tiller, og denne gang skal det i tillegg diskuteres politikk. Det kan ikke gå bra.
Hovedperson og arbeiderpartimann Trond angripes fra alle fronter, av sin FRP-bror og sin NKP-far, av samfunnets strenge diskursregler og ikke minst sin egen klassereise.
Spesielt er beskrivelsene av klasseforakt spesielt gode og gjenkjennelige. Hva skjer når Trond, nå akademiker, møter gamle kamerater fra barndommen?
Personlig er jeg litt glad for at Tiller trekker det tilbake fra de to siste bøkene, hvor hovedkarakterene da har vert i ekstrem krise. Det og Tillers skrivestil har gjort det til en voldsom prøvelse å komme seg gjennom bøkene.
Min subjektive mening er at Tiller, rent objektivt sett er Norges beste forfatter. Og når han nå skriver bøker det er mulig å lese er det bare å håpe at Arbeiderhjerte får mange oppfølgere.
Jeg eksluderer 5 av 6 klasseforædere for fraksjonsvirksomhet for denne boka.
En annen ting vi satset på var sugerør. Sugerør av papir. Der traff vi blinken. Omsetningen økte fra måned til måned, fra år til år. Helt til plasten kom. Da var det ingen lenger som ville ha sugerør av papir.
Elizabeth betraktet Gilbert og tenkte: Dette øyeblikket må jeg holde fast ved. Dette må jeg huske. Jeg kommer til å huske dette så lenge jeg lever. Så løftet han blikket og så henne. Først uforstående og så med et smil, og fra da av var hun ikke alene i tankene sine lenger, hun var sammen med ham.
Jeg tenkte på Arvid i ambulansen med en eller annen pasient baki bilen, susende nedover dalen, og jeg forestilte meg hvordan Elin, daglig leder, låste seg inne på kontoret sitt i barnehagen mens småungene jodla rett utenfor veggene, at hun reiv av seg hettegenseren og skøyv unna pc og lamineringsmaskin og rigga seg til oppå skrivebordet og knipsa seg selv med trutmunn og tunge øyelokk, i bare bh-en og enda verre, og hun var sikkert halvnaken mens hun bladde gjennom bildene og sendte av gårde de beste.
Påtatt og kjedelig. Velskrevet, men poengløs og meningsløs. Denne fikk jeg aldri taket på.