Ingen hylle
Ingen lesedato
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
Visste du at vi, i snitt, plukker opp mobilen vår 150 ganger i løpet av en dag? Og at når du som gammel ser tilbake på livet ditt vil du ha brukt over 11 år på mobilen din? Fri deg fra skjermavhengigheten med hjerneforsker Ole Petter Hjelle!
Når noen liker innlegget ditt i sosiale medier påvirker det hjernen din. For hver eneste «like» blir du belønnet med dopamin, noe som fører til at du blir hektet og som gjør det ekstremt vanskelig å legge bort telefonen. Forskning viser at det er en sammenheng mellom mobilbruk og depresjon, ensomhet, angst og søvnlidelser, spesielt hos barn og unge. I Det digitale dopet forteller dr. Hjelle på engasjerende vis hva som skjer i hjernen vår når vi scroller, spiller og bruker sosiale medier. Og ikke minst: hvordan små justeringer kan føre til store endringer og fri deg fra det digitale dopet.
Forlag Kagge
Utgivelsesår 2022
Format Innbundet
ISBN13 9788248929659
EAN 9788248929659
Språk Bokmål
Sider 136
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
En enkel, interessant og lettlest bok om skjermavhengigheten som samfunnet har blitt en del av og hva vi kan gjøre med den. Boken er inne på mye nødvendig informasjon rundt skjermbruk og hva som ikke er bra med avhengigheten den så fort skaper. Hjerneforsker og lege Ole Petter Hjelle viser også til noe som faktisk kan være bra med skjerm. Så han maler ikke et totalt mørkt bilde av dette. Det er som han sier: Skjerm har kommet for å bli. Vår oppgave er da å forvalte skjermen på en god måte.
Hjelle er ikke noe særlig inne på det blåe lysets negative virkning på helsen, bortsett fra at det kan forstyrre søvnkvaliteten. Her kunne Hjelle skrevet en del mer og hvordan man kan beskytte seg mot dette lyset, f.eks. ved hjelp av blålysbriller. Han nevner for såvidt et rødt filter man kan bruke på skjermen, men om han sikter til "Night mode" innstillingen eller et rødt filter som beskytter enda mer enn det "night mode" filteret, det kommer ikke tydelig fram.
Boken er ellers informativ og interessant lesing, spesielt med tanke på de sterke restriksjoner disse teknogigantene som Steve Jobs og Bill Gates la på sine barn med tanke på skjerm, samt en stor andel foreldre av barn som jobber med dette i Silicon Valley. Forfatteren er også inne på de mentale og psykiske sidene ved skjermbruk, hvordan skjermen har blitt en tidstyv og hvordan vi fort kan bli offer for digital demens. Avslutningsvis får vi en enkel og grei oversikt med veien ut av skjermavhengighet. Er du ute etter noe lettlest om skjermbruk så er dette boken for deg! En givende bok til alle der ute som mer eller mindre er opptatt av helsen sin og andres.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketPå mange måter er vi digitale prøvekaniner i et gigantisk forsøk, som vi ikke helt aner rekkevidden av.
[...] ettåringer som bruker mye tid på skjerm, er dårligere utviklet med hensyn til problemløsning, kommunikasjon og fysiske ferdigheter.
Han [Steve Jobs] mente alle burde eie en iPad. Bare ikke hans egne barn.
Teknologigigantene har brukt all tilgjengelig kunnskap om dopamins effekt på hjernen vår til å lage produkter som har ett hovedmål: hekte deg og få deg til å brike mest mulig tid på deres plattformer.