Født feminist

hele Norge baker ikke

av (forfatter).

Gyldendal 2014 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.88 (50 terningkast.)

143 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Eirin Lavine Henriksens eksemplar av Født feminist - hele Norge baker ikke

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Er vi i ferd med å selvrealisere oss tilbake til kjøkkenbenken?

Vi hører om det overalt: Norske kvinner har plukket opp håndarbeidet igjen, de baker småkaker og dyrker husmorrollen. Sju av ti unge kvinner synes «det hadde vært fint å bli forsørget av en mann», mens et økende antall tar sin ektemanns etternavn.
Hva i all verden er det som skjer? Er vi historiens første generasjon som er mer konservative enn våre foreldre? spør Marta Breen. På 1970-tallet kjempet hennes egen mor for barnehageutbygging, økonomisk selvstendighet og selvbestemt abort. For dagens unge kvinner er kampen gått over til å bli en konkurranse i prektighet.
Marta Breen bruker humor og egen livshistorie når hun tar for seg par-ferier, porno og rosa tyllkjoler. Heller ikke vår tids barnedyrkelse,.overdådige bryllup.eller selvhevdende menn går fri..

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2014

Format Innbundet

ISBN13 9788205463578

EAN 9788205463578

Omtalt sted Norge

Språk Bokmål

Sider 223

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

10 28 9 2 1 0

Bokomtaler

Det er bare så vidt jeg føler meg som kvinne, og langt mindre som feminist, etter å ha lest denne boka. Jeg baker, er opptatt av interiør, limer bilder inn i scrapbooks og barberer bort kroppshår. Jeg er i følge Breen så usolidarisk mot mine medsøstre som jeg kan få blitt. Med denne boka har forfatteren beklageligvis kun oppnådd én ting, nemlig å bekrefte de fordommene folk har mot feminister.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg vokste selv opp med en mor som var medlem av Kvinnefronten. Mye som var igjenkjenbart i denne boka. Jeg håpet at boka ville gi meg noen svar på hvorfor kvinner snakker ned kvinnearbeid og kvinnelige interesser, men det gir boka ingen svar på. Det at mor baker (cupcakes) og at små jenter har en periode de liker rosa, er fortsatt negativt. Boka er lettlest, og Marta Breen sitter med mye kunnskap om feminisme. Selv synes jeg det går litt for mye sport i å sittere for mange kilder, særlig i slutten av boka, uten at forfatteren går i dybden på noe av det. Men alt i alt, en bok verdt å lese.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Mange gode refleksjoner., men jeg savner et internasjonalt perspektiv. Det blir for "norsk".

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

I blant kunne jeg ofra mye for å få lov til å drikke meg full på vond hjemmelagd rødvin med engasjerte venninner som vil forandre verden, framfor å drikke grønn te i yogaposisjon med jenter som bare vil forandre kroppen.

Godt sagt! (16) Varsle Svar

Mange bruker fakta og statistikk for å forsøke å tegne opp gamle kart som viser at menn er menn og kvinner er kvinner. Og fakta er fakta, det kan man jo ikke argumentere mot. Men hva oppnår du egentlig ved å komme trekkende med tallene hele tiden? Jo, ved å insistere på å dele kulturlivet inn i "kvinnesmak" og "mannssmak", eller snakke om typiske "kvinneegenskaper" og "mannsegenskaper", vil store grupper av befolkningen til enhver tid føle at de er urettmessig plassert i en bås de ikke hører hjemme i. Jeg vil for eksempel anta at mange menn synes det er ubehagelig når folk terper på statistikker der de faller uheldig ut: "Menn står for 90 prosent av alle voldtekter, 90 prosent av alle drap" og så videre. Og uten at jeg sammenlikner alvorlighetsgrader: På samme måte som en mann ikke vil bli assosiert med en voldtektsmann, vil jeg absolutt ikke ha det på meg at jeg liker Skal vi danse. For det gjør jeg faen meg ikke!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Vi er en hel generasjon rammet av akutt hjemlengsel. Stadig oppdager jeg at gamle venninner, som tidligere var opptatt av rock, øl og sosialantropologi, i dag er mer interessert i kakepynt og håndarbeid.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Det er vanskelig å gjennomføre et tradisjonelt ungdomsopprør hvis foreldrene dine selv er opprørere. Hvordan skal du oppnå at noen hever et øyenbryn hvis mamma og pappa er tatoverte anarkister med et avslappet forhold til seksualitet og rusmidler?

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Forskere er bekymret for ungdommens psykiske helse og rapporterer om søvnproblemer og stigende bruk av antidepressiva. Mens ungdommens problem tidligere var kollektiv "fare", er de nå blitt mer individuelle, skriver forskere fra NOVA, seksjon for ungdomsforskning: "Det som særlig kjennetegner bekymringer rundt ungdoms psykiske helse, er at problemene oppfattes som individuelle. Når ungdoms problemer tilhører den enkelte, kan det også være vanskeligere å angripe med velferdsstatens tradisjonelle virkemidler. (...) En gang var fritidsklubben svaret på problemene. I dag trenger ungdom som gruppe kanskje ikke 'et sted å være', men de trenger kan hende et pusterom."

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jo, ved å insistere på å dele inn kulturlivet i "kvinnesmak" og "mannesmak", eller snakke om typsike "kvinneegenskaper" og "manneegenskaper", vil store grupper av befolkningen til enhver tid føle at de urettmessig blir plassert i en bås de ikke hører hjemme i.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hvorfor vil ikke menn lese bøkene vi skriver, høre på musikken vår eller se filmene vi lager? Hvorfor er de ikke interessert i oss? Jeg forstår det bare ikke.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

I 2012 gjennomførte svensk fjernsyn en undersøkelse i de største kleskjedenes barneavdelinger, som viste at nærmest samtlige jentebukser er mye trangere enn guttenes. Selv om det er ubetydelige forskjeller på kroppen til gutter og jenter før fylte tolv, er jentebuksene mellom to og ti centimeter trangere i livet.
De små jentekroppene tvinges inn i klær som kan kjennes for trange å leke, klatre og løpe i. Jentene får dermed indirekte beskjed om at kroppene deres er for store, ettersom buksene strammer både her og der.
Nærmest daglig registrerer jeg lignende nedslående nyheter på vegne av jenters kropp og selvbilde.
Som når Statistisk sentralbyrå rapporterer at hele 15 prosent av 17-årige jenter i Oslo nå er undervektige. Stadig flere utvikler såkalt ortoreksi, det vil si en ekstrem fiksering på sunn mat.

Godt sagt! (2) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Bøker som handler om feminisme,kan være faglitteratur og skjønnlitteratur.


Godt sagt! (7) Varsle Svar

Lager en liste over bøker jeg ønsker å lese, mange av dem faktisk basert på omtaler her på bokelskere.no.
Mest som en huskeliste for meg selv.
Lista er i stadig endring, noen bøker blir lest ferdig, og nye ønsker kommer til.
Mange forfattere som for meg vil bli nye bekjentskaper.
Uprioritert rekkefølge.


Godt sagt! (4) Varsle Svar

2014


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har lest


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Den store rumpefeiden - og andre glimt fra medias bakside" av Marta Breen
 • "Om muser og menn" av Marta Breen
 • "Kjedet enebolig - rapport fra provinsen" av Olav Brostrup Müller
 • "F-ordet - 155 grunner til å være feminist" av Marta Breen
 • "Kvinner i kamp - 150 års kamp for frihet, likhet, søsterskap!" av Marta Breen
 • "Barsel - dikt" av Kristin Storrusten
 • "Kjøkenbenkrealisme - ærlege historier om tidsklemma" av Olaug Nilssen
 • "Livet og korleis leve det - ei handbok for vaksne" av Anne Gunn Halvorsen
 • "Shoppingfri - et år med kjøpestopp" av Irina Lee
 • "60 damer du skulle ha møtt - norsk kvinnehistorie for deg som har det travelt" av Marta Breen
 • "Redd deg selv, lille hjerte - roman" av Wencke Mühleisen
 • "Vi burde alle være feminister" av Chimamanda Ngozi Adichie
Alle bokanbefalinger for dette verket