Katakombens hemmelighet

av (forfatter).

Aschehoug 2013 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.33 (98 terningkast.)

227 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos ark.no

Anita Menkeruds eksemplar av Katakombens hemmelighet

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

2J3

Lesedato

2015

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Aschehoug

Utgivelsesår 2013

Format Innbundet

ISBN13 9788203255830

EAN 9788203255830

Genre Spenning

Omtalt sted Norge Italia

Språk Bokmål

Sider 243

Utgave 1

Tildelt litteraturpris Arks barnebokpris 2013

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

11 32 37 14 4 0

Bokomtaler

Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (4) Varsle Svar

Tom Egeland skriver ikke bare fantastiske bøker for voksne, nå har han skrevet en fantastisk bok for ungdom :) Katakombens Hemmelighet er pakket av mystikk,gåter, arkeologi og spenning.

Robert blir med sin mor til Roma, for å utforske en hittil ukjent katakombe, en gammel gravplass.Robert oppdager noen uvanlige tegn på veggen men ingen har tid til å høre på han. Så en kveld tar han seg ned i katakomben .Alene......tror han. Når han kommer seg ut av katakomben har han et smykke rundt halsen. Hvor kom det fra og hva er det??
Samtidig har munkene i Domini Cannes ordenen lett etter Den Hellige Stjerne. Endelig er de på sporet og jakten fører dem til Norge !

Tom Egeland er sannelig Norges beste spenningsforfatter, ingen tvil!! Denne er skrevet med tanke på ungdom,men voksne kan absolutt også lese den og like den :) Spennende og mystisk, full av arkeologi, historie, teologi, religionslære og litt okkultisme gjør denne boka helt super !!
Håper ungdom som kanskje ikke liker å lese eller ikke er flink til å lese vil prøve denne. Spenning og engasjement er viktig for å få unge( og voksne) til å lese. Det gir så mye, det hjelper dem til å bli bedre i enkelte fag på skolen og forståelse for alt som er skrevet blir bedre. Bøker som dette må absolutt hjelpe på viljen til å lese iallefall :)
Tommelen opp for en ny 6 er på terningen fra meg :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har hatt Katakombens hemmelighet stående i hylla en god stund nå. Den virket spennende, men jeg hadde ikke fått begynt på den. (Det er så mange andre bøker jeg leste i stedet...) I tillegg hadde jeg hørt en del om Tom Egeland, forfatteren, og han er visst veldig flink til å skrive voksenbøker. Jeg har ikke lest noen av dem, men etter at jeg leste Katakombens hemmelighet fikk jeg lyst til det.

Boka har en spennende idé. Jeg synes det er spennende å lese om gamle, mystiske deler av historien vår. Spesielle munkeordener, gamle symboler eller gamle myter. Sånn sett passer denne boka godt. Det er tydelig at Tom Egeland har vært grundig når det gjelder bakgrunnstoffet og hele historien er grundig gjennomarbeidet. Det liker jeg!

En annen fin ting med boka er at den er veldig lettlest, og det tok meg ikke lang tid å lese den. Jeg begynte så vidt på den på lørdag, (fikk lest to kapitler), og fullførte den på søndag. De 246 sidene hadde grei størrelse på skriften. Derfor gikk det fort å lese. I tillegg var det bilder av symboler og Roberts fakta om... (forskjellige små faktabokser, som forklarte ting det var lurt å vite). Dette gjør at boka passer fint for folk som ikke leser så mye.

Det eneste jeg synes var litt dumt, var at boka manglet den "åndeløse" spenningen. Den fanget meg ikke på samme måte som andre bøker har gjort. Jeg har lurt på om jeg egentlig er litt for gammel... Den passer nok best for 5. - 8. klassinger, men jeg har fått smaken på Tom Egelands bøker og kommer garantert til å lese flere av dem.

Jeg anbefaler boka til barn og ungdom fra 5. - 8. klasse. Selv om boka ikke var superspennende, var det en god bok, som passet veldig godt å lese etter More Than This av Patrick Ness. Jeg er godt fornøyd :)

Innlegget ble opprinnelig publisert på bloggen min.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, da har en hørt igjennom dette. Og det var ikke mye å skryte av. Det var en noe "flat" historie, hvor en lett så for seg hva som skulle skje. Etter min smak en dårlig bok.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Likte boka, men den føltes alt for kort.
Dessuten følte man at kanskje ikke alt var like grundig tenkt igjennom.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hemmeligheter fra historiske epoker er noe for alle!

Like før påske koste jeg meg med en ungdomsroman som egner seg godt for voksne også. Boka jeg mener er Katakombens hemmelighet. Tidligere av Egeland har jeg lest: Åndebrettet, Ragnarok og Skyggelandet. Så jeg visste på forhånd at Egeland er en meget talentfull spenningsforfatter.

Som mange vet så har ungdomsromaner blitt meget populære i de åra og leses av både unge og voksne. Noe som er en god ting, bare folk leser så er jeg fornøyd! Det er også herlig å lese en helnorsk ungdomsroman istedet for alle de amerikanske som blir skrevet av nesten bare kvinnelige forfattere. Ikke noe galt med det, men godt med litt forfriskninger for den målgruppen også.

Katakombens hemmelighet handler om fjortenårige Robert som er med moren sin på en spennende ekspedisjon i Roma, men det er ikke hvilken som helst ekspedisjon det er snakk om. Moren hans har en jobb mange kan misunne. Hun er nemlig arkeolog. Hun graver i møkka for å finne historiske ting. Robert har tillatelse av skolen å være med henne så lenge han skriver en oppgave om det, noe han syns er helt topp! De skal nemlig undersøke en noe ukjent katakombe. I katakomben finner de et mystisk skrin og noen rare symboler. Robert blir spesielt opphengt i et av symbolene og begynner å utforske på egen hånd, noe som kan sette livet hans i fare.

Spenningen i denne boka er vannvittig god. Et genitrekk er at det er med litt bilder også (bilder fra Roberts "mobiltelefon" samt "egne notater" som bidrar til at denne romanen blir mer virkelig. Det føles ut som om man selv er med på denne spennenden oppdagelsesferden. Det gjør hele innholdet mer levende og opplevelsesrik. Man leser ikke historien, men man er selv i den!

Har også virkelig sansen for at historien blir forfalt fra forskjellige perspektiver. Den blir fortalt av Robert, Munkeordenen og Suzy Lee som observerer noe skremmende i verdensrommet. Syns det blir mer engasjerende når det blir fortalt fra forskjellige perspektiver. Det blir ikke så monotont.

Det fine også med denne romanen er at det er en grei måte for ungdom å lære litt historie på gjennom Roberts egne notater. Man lærer noe nytt mens man lar seg underholdne. Det jeg vil trekke ned litt er morens forhold til jobben sin. Robert gjør mange grundige undersøkelser om historiske symboler og diverse på nettet, biblioteket, gjennom å snakke med noen eksperter osv, men når han snakker med moren sin om bakgrunnshistorier angående symboler og slikt som han har funnet ut, vet ikke moren hans noe særlig om det og hun kaller seg for arkeolog? Det får meg til å stusse litt. For min del virket det som om Robert var arkeolog og ikke henne, for til tider visste han og fant ut mer enn det moren gjorde, hun som er utdannet til å være arkeolog. Det blir litt feil på en måte ... men skjønner jo konseptet.

Bortsett fra det er Katakombens hemmelighet uten tvil en spennende og fascinerende bok som garantert er like spennende for gutter og jenter, ungdom og voksne. Skulle ønske det var en oppfølger selv om det ikke er hentydning til det.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Så usannsynlig at det er vondt. Tror ikke på personene eller hendelsene i boken.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Robert myste mot den tjæresvarte trekirken. Med alle sine tak og vinkler var Borgund stavkirke overveldende. Etasje på etasje. Tak på tak. Tårn og spir. Mørk, mektig og mystisk ruvet kirken mot den blendende sommersolen. Dragehoder snerret mot himmelen. Kristne kors og norrøne fabeldyr side om side. Ornamenter og utskjæringer. Men ingen vinduer, ingen glassmalerier. Bare dette mørke, svarte, innelukkede.

Tom Egeland, Katakombens hemmelighet

Når mora, som er arkeolog, finn eit skrin med eit framand smykke i ei vikinggrav ved Borgund stavkyrkje, er det starten på ei krokete og skummel reise for 14 år gamle Robert. Frå Borgund går turen vidare til Roma, der Robert snik seg ned i dei ukjente katakombene under byen. Her møter han både ein munk og ei ung jente, men ingen trur på møtet hans. Då må Robert finna informasjon på eigi hand. Det er berre det at det er nokon som er ute etter det same som han…

Katakombens hemmelighet går rett inn i sjangeren arkeologi/kodeknekkar-blir-detektiv-ispedd-vitskap,-mystikk-og-religion som Egeland deler med til dømes Dan Brown. Han har til og med henta symbol, bygg og plotelement frå si eigi bok Paktens voktere. Tvisten her er at denne boka er for ungdom, og som so funkar den. Særleg likar eg faktaboksane Egeland har sett inn, og variasjonen i typografi gjer at det vert lett å fylgja dei ulike parallellhistoriane. Men eg synes historien vert i lettaste laget, og samtidig som Egeland introduserer ein heil del store spørsmål vert få av dei særleg diskutert. Den dramatiske slutten verkar òg forhasta, og Robert er kanskje litt treig i oppfatninga? Eg reknar med at sjølv yngre lesarar enn meg skjønnar ein del av plottvistane før hovudpersonen gjer det.

Når det er sagt: som introduksjon til spenning/thriller-sjangeren funkar dette. Og som ein måte å få ungdom interessert i arkeologi, historie og symbol er det òg spanande. Dei treng nok òg å få vita at alle arkeologar ikkje har det so spanande som Robert, eller Egeland sin andre helt, Bjørn Beltø, for den del, men det kan dei få oppdaga seinare. No skal alt Egeland skriv takast med ei klype salt eller tredve når det gjeld å få fakta rett, men so sant ein held tunga beint i munnen og skil den faktiske skildringi av t.d. stavkyrkja frå dei usannsynlege funna av ei vikinggrav rett ved murane, kan det passera. I tillegg var jo denne boki eit must for meg, med stavkyrkja på framsida og ei spanande scene plassert i besøkssenteret eg går i sommardag etter sommardag. Var det sjefen min som gjorde ei gjesteopptreden bak disken, skal tru?

Fyrst publisert her

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Robert er 14 år og er ofte med moren på jobb. Hun er arkeolog. Under en utgraving ved Borgund stavkirke finner hun et skrin med tre symboler på og inni ligger et triangelformet smykke. Dette er et unikt funn, og moren til Robert får være med på en utgraving i en katakombe i Roma. Robert skal også få være med, men han får ikke være med så mye som han hadde håpet på forhånd. Nedi katakomben finner han flere symboler, men de voksne vil ikke høre på ham, så han sniker seg ned der en kveld alle har gått hjem. Dette skal bli skjebnesvangert, for Robert er ikke så alene som han tror...

Spennende bok rettet mot ungdom. Flott med faktabokser som forklarer vanskelige ord.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Selv ikke profetene kjenner svaret på alle universets gåter.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hva er tid? For tiden slik vi kjenner den, går i en rett linje. Først så skjer det, så skjer det, så skjer det. Først A, så B, så C. Mellom de tre punktene løper tiden. [...] La oss forestille oss at tiden ikke alltid går fra A til B og så C. Tenk om tidslinjen noen ganger kan slå krøll på seg. Slik at B kommer før A eller C kommer før B. Det lyder umulig, ikke sant!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Fantasy, grøssere og Science-fiction - alt en leseglad ungdom kan finne på å lese
Passer for alder 13-100 år
Alle bøker er utgitt eller vil bli utgitt på Norsk - Og anbefales på det varmeste!


Godt sagt! (14) Varsle Svar

Bokblink Barn er en presentasjon av nyere litteratur for barn i aldersgruppen 0-12 år (Billedbøker, barnebøker, ungdomsbøker og apper). Arrangøren var Vest Agder Fylkesbibliotek sammen med 4 lektører, 7 og 8 mai.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bøker lest i 2013


Godt sagt! (0) Varsle Svar

To ganger i året gjennomfører Vest-Agder fylkesbibliotek og Kristiansand folkebibliotek barnebokmøter for bibliotekansatte i fylket. Deltagerne bidrar med dette til å holde seg selv og de andre deltagerne oppdatert når det gjelder barne- og ungdomslitteratur.
Gå til bloggen Vest-Agder leser barnebøker: http://barnebokmote.blogspot.no


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Krimbøker nyttet til lesing i krimprosjekt!


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Skatten fra Miklagard" av Tom Egeland
 • "Mumiens mysterium" av Tom Egeland
 • "Steinengler" av Kristina Ohlsson
 • "Trollskallen" av Alexander Løken
 • "Blod av mitt blod" av Barry Lyga
 • "Den onde arven" av Thomas Enger
 • "Ute av tiden" av Arne Berggren
 • "Gregor i Underlandet" av Suzanne Collins
 • "Glassbarna" av Kristina Ohlsson
 • "Det hjelper ikke å blunke" av Lene Ask
 • "Samuel Sekel og flukten fra Paris" av Tina Trovik
 • "Beskytteren - en Mickey Bolitar-roman" av Harlan Coben
Alle bokanbefalinger for dette verket