2002
Ingen favoritt
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
I 1880-årene, da de europeiske "supermakter" delte opp Afrika, bemektiget Kong Leopold II av Belgia seg det enorme og for det meste uoppdagede territoriet rundt elven Kongo. Han iscenesatte et folkemord og et plyndringstokt uten sidestykke i historien inntil da. Han røvet landet for dets gummi og elfenben, brutaliserte befolkningen, og sist men ikke minst utryddet han 10 millioner av Kongos innbyggere, hele tiden mens han durkdrevent rendyrket sitt omdømme som den store humanist. Heltemodige forsøk på å avsløre disse forbrytelser førte omsider til den første menneskerettighetsbevegelsen i det tyvende århundre, med ulike deltakere fra Mark Twain til erkebiskopen av Canterbury. Med litteraturliste og register.
Forlag Pax
Utgivelsesår 2002
Format Innbundet
ISBN13 9788253023991
EAN 9788253023991
Omtalt tid 1900-tallet 1800-tallet
Språk Bokmål
Sider 409
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Bildene av grusomheter har avholdt meg lenge fra å lese denne boka. Men Adam Hochshild skriver på en snedig, engasjerende måte som trekker leseren inn i historien over mange sider før han tar for seg overgrepene i «Fristaten Kongo» i årene 1885-1908.
Vi får innledningsvis portretter av belgiernes kong Leopold II som brukte britisk-amerikaneren Morgan Stanley til å regissere det «eierløse» Kongo som sin egen private koloni. Leopold framstår som usedvanlig grådig, men utrolig dyktig som PR-sjef for sitt eget forretningsforetak. Journalisten og oppdageren Stanley er hans brutale håndlager som setter tonen for mishandlingen av lokalbefolkningen. Artiklene og bøkene hans framstår derimot som et forsvar for et europeisk sivilasjonsprosjekt i svarte Afrika mot «arabisk» slavehandel.
Resten av boka forteller medrivende om kampen mot det kongelige terrorveldet i Kongo. De som fører an er ikke belgiere, men briter og amerikanere, både svarte og hvite. Her igjen fokuserer han på enkeltpersonene som ledet kampanjen som til slutt førte til at Leopold måtte gi fra kontrollen over «Fristaten» sin, som deretter ble en belgisk koloni fram til selvstendigheten 1960.
Hochschild beklager selv mangelen på kongolesiske stemmer i boka si, men han gjør god bruk av kilder som først ble tilgjengelige på 1980-tallet. Han tar grundig for seg Joseph Conrads Mørkets hjerte og påpeker likheten mellom den skremmende hovedpersonen Kurtz og enkelte av de belgiske offiserene i Kongo på den tiden. Han nevner også kritikken reist mot Conrads omtale av de innfødte som nærmest usynlige, blant annet fra den nigerianske forfatteren Chinua Achebe. Men Conrad støttet kampanjen mot kong Leopold.
For meg er det et tankekors at min grandonkel Ragnvald arbeidet for «Fristatens» tollvesen og døde (som mange andre hvite) i Kongo.
For hundre år siden, under Kongo-kontroversen, var tanken om fullstendige menneskerettigheter -- politisk, sosialt og økonomisk - en alvorlig trussel mot den etablerte orden i de fleste land i verden. Sånn er det fremdeles.
Uansett er det moralske landskapet i [Joseph Conrads] Mørkets hjerte og den skyggeaktige skikkelsen i dets sentrum skapt ikke bare av en romanforfatter, men en skarp iakttaker som grep tidens og [Kongos] ånd med sylskarp presisjon. Mørkets hjerte
Der vi fór frem, hang det en strime røyk over jungelen mange kilometer etter oss, som vidt og bredt kunngjorde for de innfødte at sivilisasjonen var på vei [Edgar Canisius i boka A Campaign Amongst Cannibals 1903].
Hadde tenkt å lage ei liste på 10, men selv om disse skilte seg ut på ulikt vis, ble det verre å plukke ut en tiende. Rekkefølgen er tilfeldig. Omtaler av de enkelte bøkene er på engelsk, siden listen opprinnelig er laget på engelsk for et annet nettsted, http://venstresida.net/?q=node/3600