Perfekt følge til Joseph Conrads mesterverk, "Mørkets hjerte". Den er universell og kunne vært lagt til mange steder i verden (noe filmatiseringen "Apocalypse nå" viste), men det gjør det ikke mindre interessant å lære mer om hva som faktisk skjedde under koloniseringen av Kongo.

Det finnes et bilde i denne boken som jeg aldri vil glemme: En far som i stille fortvilelse sitter og ser på sin fem år gamle datters avkappede hånd og fot. Dette var rutine for den militsen som arbeidet for kolonistene, for slik kunne man bedre rapportere til herrefolket hvor mange man hadde drept på deres vegne.

Ondskapen kom selvsagt ikke til Afrika eller Kongo med europeerne. Men den ble gitt system, logikk og effektivitet. Hochschild dokumenterer dette godt, og har funnet balansen mellom den distanserte beskrivelsen som preger mange historiske bøker, og den den nærhet som gir oss innblikk i menneskenes liv. Særlig ofrenes, men ikke bare.

Boken anbefales. Den er grusomt vond - og grusomt god.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 2 svar.

Hei, jeg er fullt og helt enig i dine kommentarer. Selv leste jeg boken (tilfeldigvis?) før og etter en langhelg i Brüssel, og det satte byens pomp og prakt i et noe makabert perspektiv. Uansett, jeg har vært litt skeptisk til å lese Mørkets hjerte, selv om jeg har Akopalypse nå som en av mine favorittfilmer.

Mener du at Mørkets hjerte utdyper og gir flere dimensjoner til en dilletants (meg) forståelse av Kongos situasjon og problem, eller kan det finnes nålevende afrikanske forfattere som kan ha mer å gi?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"Mørkets hjerte" bør du lese, både fordi det er stor litteratur, og ikke minst vil den være interessant for deg som er glad i "Apokalypse nå". Den er en glimrende adapsjon, og har mye av boken i seg.

Boken er som sagt temmelig universell, og jeg leser den helst som en indre reise. Men bevares, den mektige floden i Kongo er en fantastisk kulisse, og litt kunnskap om den og landet får du med på kjøpet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Kirsten LundHeidi Nicoline ErtnæsHildaJulie StensethTor Arne DahlPer Åge SerigstadPiippokattaAmanda AGrete AastorpBente NogvaBenedikteLisbeth Marie UvaagTone HTurid KjendlieLeseberta_23DemeterStine AskeMaikenHilde VrangsagenHarald KHege H.Christoffer SmedaasHanne Kvernmo RyeJarmo LarsenLinda RastennefertitiEllen E. MartolRoger MartinsenTor-Arne JensenMargrethe  HaugenTove AlmaMcHempettStian AxdalEgil StangelandVivian M.PrunellaReadninggirl30LailaÅsmund ÅdnøyBerit R