"Drømmen om Amerika" er tittelen på en bok av Toril Brekke, men det er også en betegnelse som er egnet til å sammenfatte hva som motiverte tusener på tusener av nordmenn til å forlate gamlelandet og reise over Atlanteren. I dag kommer mange innvandrere til Norge med tilsvarende drømmer om at Norge skal vise seg å være landet der det går an å skape seg et bedre liv.
På denne listen vil jeg samle både skjønnlitteratur og andre bøker som kan fortelle noe om norske utvandringen til Amerika. Jeg tar gjerne imot flere tips!
For øvrig oppdaget jeg at nettstedet [The Promise of America] bl.a. inneholder tekster fra og om norsk-amerikansk litteratur; både skjønnlitteratur og annet, på norsk og engelsk. Interessant!
Jeg liker Toril Brekkes bøker, hun skriver godt og forteller gode historier. Dette er bind I i hennes trilogi om norske utvandrere til Amerika. Denne boken starter i Norge, og vi følger et knippe personer med ulik bakgrunn over havet og gjennom de første årene i det nye landet.
Mitt terningkast: 6.
Bind II i Toril Brekkes utvandrertrilogi. Jeg har ikke lest den ennå, men den ligger klar i stablene!
Tredje og siste bind i Toril Brekkes utvandrertrilogi kom i 2010, og i skrivende stund står den på ønskelisten min.
Johan Bojer har på kort tid blitt en av mine favorittforfattere. I "Vår egen tid" skildrer han innledningsvis livet i en liten trøndersk kystbygd, og hvordan flere av innbyggerne i bygda av ulike årsaker bryter opp og begir seg over havet.
I skrivende stund holder jeg på å lese denne boken - og jeg ser ikke bort fra at jeg nok en gang vil trille terningkast seks for Bojer.
Noe helt annet enn bøkene ovenfor! Dette er en bok med fotografier av norskamerikanere i Midtvesten og deres hjem. For enhver som har besøkt "det norske Amerika" og hilst på etterkommere etter nordmenn som i sin tid slo seg ned på prærien "over there", er dette et morsomt gjensyn med en kultur som både er veldig norskinspirert og veldig annerledes...
Dette er en reisebeskrivelse fra dagens Amerika, men store deler av turen går til "det norske Amerika", så boken hører absolutt hjemme på denne listen. Bjørn Gabrielsen reiser vidt og bredt på det nordamerikanske kontinentet, og finner et "norsk" Amerika som både er veldig kjent for en nordmann og samtidig utrolig fremmedartet. Jeg har selv vært på mange av de stedene som beskrives i boken, og under lesingen satt jeg konstant og nikket gjenkjennende: "Akkurat sånn var det!" Lutefisk på prærien er en bok til å få innsikt av, men fremfor alt er det en veldig morsom bok. Jeg har lest den flere ganger - og kommer sikkert til å ta den frem på nytt.
Enda en fotobok! Denne utkom i 2009. Jeg har bladd i den i bokhandelen, men jeg har den ikke selv. Her er omtalen i Den norske bokdatabasen:
"Boken tar for seg nordmenns utvandring til Amerika i perioden 1860 til 1960, og bygger på de norske utvandrernes dokumentasjon av egen skjebne. Boken inneholder fotografier, postkort, notater og avisutklipp som forteller om de norske emigrantenes nye liv i Amerika. Bildene viser den naturen og kulturen som møtte dem, og hvordan utvandrerne levde, strevde og hygget seg i samfunnet de kom til og var med på å utforme."
Amerikanske Garrison Keillor er fra Minnesota, og har skildret norskamerikanere i Midtvesten i en serie bøker og radioprogrammer der handlingen foregår i den fiktive småbyen "Lake Wobegon".
Jeg har faktisk hatt flere av Keillors bøker stående i hyllen i årevis, men har ikke kommet meg gjennom noen av dem... ennå. Jeg liker ideen bak bøkene, har vært i Midtvesten selv, og vil gjerne humre gjenkjennende til beskrivelsen av hverdagens små og store trivialiteter i Lake Wobegon - men så langt har det ikke helt klaffet.
Ole Rølvaag var i sin tid en kjent norskamerikansk forfatter som skrev flere bøker fra "Det norske Amerika". I Norge var han kystfisker, før han emigrerte til Sør-Dakota i 1896 og ble jordbruker. Han tok så utdannelse og ble etter hvert professor i norsk ved St.Olaf College i Minnesota.
Han skrev bøkene sine på norsk, men de er også utkommet på engelsk. I de dage, og Giants in the earth (se nedenfor), er kanskje de mest kjente av Rølvaags titler i dag. I de dage er det første i en firebinds-serie.
Jeg har fått tak i alle fire bindene i en brukthandel, så nå gjenstår bare lesingen...
Strindin her på bokelskere.no er imidlertid i gang med Rølvaag - her er Strindins anmeldelse av "I de dage".
Ifølge [Wikipedia om Ole Rølvaag] er denne romanen, som ble utgitt første gang i 1927, satt sammen av de tidligere utkomne I de dage og Riket grundlægges.
Jeg har ikke lest den.
Den amerikanske forfatteren Siri Hustvedt er av norsk avstamning, og i denne romanen er erfaringene til norske innvandrere til USA, bakteppe til handlingen på nåtids-plan.
Jeg har boken, men har ikke lest den ennå.
Oppdatering 2016: Jeg har lest boken! Men nå er det visst et par år siden jeg leste den (denne listen drar visst på årene, ja) - og det er ikke innvandringstematikken som sitter igjen i hukommelsen. (Selv om det visst er riktig at det ble nevnt noe om norsk opphav, men vel bare i noen få bisetninger?) Men jeg husker at jeg likte boken, altså!
Denne boken kom ut i 2009, og jeg har ikke lest den selv. Her er beskrivelsen i bokdatabasen:
"Boka handlar om to brør frå Fræna i Romsdal. Lars Stavig og Knut Stavik skrev brev til kvarandre over havet gjennom nesten 70 år. Men dei møttest aldri igjen etter at Lars utvandra i 1876. Boka byggjer på en samling på om lag 200 brev. Breva er kjelder til korleis både utvandrarane og dei som var igjen heime opplevde livssituasjonen sin, både når det gjeld familie, økonomi og arbeid."
Denne kom ut i 2010, og jeg fikk tips om den av AnjaE - takk, Anja! Hverken hun eller jeg har lest den, så langt, men her er forlagets omtale:
"Den økonomiske depresjonen fra høsten 1929 rammet også flere tusen norske sjømenn i USA. Mange fikk verken hyre eller arbeid. Utveien ble for noen å slå seg ned på en søppelfylling i Brooklyn og bygge sine egne hus av ting de fant. Snart utgjorde "Ørkenen Sur" en hel koloni; et lite samfunn med egen borgermester, frisør, håndverkere, en pastor og et forsamlingshus. Boken får fram en ukjent side ved norsk emigrant- og sjømannshistorie og er illustrert med unike fotografier."
Oppdatering 2016: Siden boken havnet på listen har det blitt et fjernsynsprogram om Ørkenen Sur også - sendt på NRK og tilgjengelig på NRKs nettsider til onsdag 30. september 2020 kl. 23:59. Det er en timeslang dokumentar produsert av NRK Sørlandet.
Tove Bakke her inne tipset om at Torill Thorstad Hauger har skrevet en serie ungdomsbøker om utvandringen til Amerika. Takk for tipset! Serien heter "Den lange reisen", og dette er første bind av i alt fire.
Malin M. Motzfeldt Moen har tipset meg om denne Rølvaag-boken - hun leste den på engelsk mellomfag, og sier den var fantastisk bra! Nok en bok å holde utkikk etter, altså...
Denne boken kom i 2009, og det var Truls Olafsrud som tipset om den - han hadde den på ønskelisten sin, så når han får lest den, legger han forhåpentlig ut en omtale her på bokelskere.no, også?
Nok et tips fra Truls Olafsrud. I denne boken får vi historien om båtene som tok det store flertallet av norske utvandrere over Atlanteren (- og noen av dem dro jo etter hvert tilbake, også). Nå ble jeg mer nysgjerrig på den delen av historien i tillegg...
Et tips fra Tone Lilleenget By: denne boken er gitt ut av Adresseavisen, ser jeg, og har undertittelen "En samling brev fra norske utvandrere". Et genuint stykke historie, altså.
Tone Lilleenget By kom med nok et tips - boken "Drømmenes tid". Dette er hva Tone forteller om bøkene:
"Første bok i en serie på 52(!) bøker. Vi følger en familie fra Trøndelag som utvandrer og skaper seg et nytt liv over dammen. Her er det både gårdsarbeid, indianere, borgerkrig og western-liv og litt av hvert."
Såvidt jeg kan se av bokomslaget, heter selve bokserien "Amerika".
Strindin her på bokelskere.no minner om Vilhelm Mobergs romaner - riktignok handler de om svensker, sier hun, men det finnes nordmenn der også. Og jeg ser uansett parallellen, så Mobergs utvandrer/innvandrer/nybygger-romaner legger jeg gjerne til listen. Jeg leter etter dem på svensk, men den norske oversettelsen av den første boken Utvandrere får representere Vilhelm Moberg på listen mens jeg leter videre!
Ulest pr. 2016 - men jeg har hele trilogien, takket være brukthandelen!
Bind 2 av 3.
Bind 3 av 3.
Første bind av Hoems utvandrer-trilogi kom på forlaget Oktober i 2014.
Annet bind, Oktober 2015: og denne avbrøt jeg. Jeg syntes bind 1 var storveis, men i bind 2 ble det for mye langhalm etter min mening. Men den skal få en ny sjanse, altså! På tampen av 2016 kom nemlig bind 3 ut, og jeg har jo lyst til å få lest hele trilogien etter hvert...
Tredje bind - Forlaget Oktober 2016.