Noen dystopier som passer for voksne som liker 1984
Denne boken fra 1924 er boken som inspirerte Orwells 1984.
Vi møter et samfunn som overvåker alle sine innbyggere. Identitet og ego skal være borte, navn er erstattet med nummer. Boken har mange fellestrekk med 1984.
Rammen for boken er spennende, og verden som beskrives er spennende å få utforske. Denne boken kan gi den samme følelsen som å lese 1984.
Atwoods suksessroman har fått nye lesere etter den kjente tv-serien.
Vi møter en verden som har opplevd en katastrofe, der samfunnet har blitt omorganisert. Nå er kvinnens verdi målt i om hun kan få barn, og om en kone ikke kan det, får mannen tildelt en annen dame som skal forsøke å gi ham barn.
Denne boken kan minne om 1984 i den strenge kontrollen i samfunnet, og har mange betraktninger rundt samfunnet som skildres.
Her er enda en spennende dystopi fra Margaret Atwood! Vi møter en verden som en gang var drevet av store kommersielle selskaper. Men så skjedde katastrofen. Snømannen lever i samfunnet etter katastrofen, og minnes hendelsene som førte til den. Boken er uhyggelig, men spennende, og viser mye av menneskelig natur og advarer mot farer som kanskje også er til stede i vårt samfunn.
Far og sønn går gjennom en øde verden full av farer. Alt de eier får plass i en handlevogn. Katastrofen har skjedd, og ikke mange mennesker er igjen i verden. De vandrer, sanker mat, og prøver å holde seg i live. Noen ganger minnes faren fortiden, som gutten ikke kan huske. Boken har en uhyggelig stemning som får pulsen til å øke kraftig.
Farenheit 451 har fått navnet sitt etter temperaturen der bøker selvantenner. Hovedpersonen i boka er brannmann. Det betyr at han brenner bøker. Bøker er en trussel og må utslettes. Så møter han en ung, livsglad og åpen jente som begynner å åpne øynene hans.
Bøken er spennende og har god driv. Kontrollen i samfunnet er et viktig aspekt i denne boken, som regnes som en klassiker sammen med Orwells 1984.
Hvem kunne vite at en bok om et zombievirus kunne være så spennende! En verdenskrig mot viruset Z er over. Ikke mange mennesker er igjen. Det store bildet av krigen kommer frem gjennom intervjuer med mer eller mindre pålitelige kilder gjort etter krigen. Om du har sett filmatiseringen, er dette en ganske annerledes historie. Den er kompleks, nøkternt fremstilt, og veldig fengende.
Original dystopi om da store salamandere ville ta over Europa.
Boken skildrer en rekke absurde hendelser som gir oss et bilde av hvordan salamandrenes utvikling kunne true menneskene. Sjøkaptein Van Toch oppdager salamandrenes potensiale, og begynner å bruke arbeidskraften deres. Boken er skrevet med humor og ironi, og inneholder blant annet en parodi på naturvitenskapelig beskrivelse av salamandrene. Den passer lesere av 1984 som vil utforske andre måter menneskeheten kan ødelegge for seg selv på.
Moderne dystopi i klassisk form. Denne må tydelig kunne sies å være inspirert av Farenheit 451 og 1984. Vi blir kjent med et samfunn som ligner vårt, der alle kan lese på en nettbrettlignende sak som heter The Book. Hovedpersonen Holden oppdager en dag at hans kopi av Catcher in the rye på hans Book avviker fra de gamle, trykte, ulovlige versjonene. Bruk av papir blir sett på som uetisk. Holden begynner å undersøke hvorfor utgavene er forskjellige, og en ny virkelighet åpnes opp for ham. Boken har høyt tempo og er fengende lesning. Den er ikke oversatt til norsk ennå, men vi anbefaler likevel den engelske versjonen.
Norsk dystopi om livet på søppeldyngen. I storbyen hersker nød og fattigdom. Allan Ung ser seg nødt til å flytte til søppeldyngen utenfor byen. De to bøkene Uår 1 og Uår 2 beskriver det dystre livet på dyngen. Forfallet i samfunnet får en parallell i livet på dynga. Av 1984s lesere passer denne for de som ønsker å utforske det mørke i menneskene. Boken ble i 1977 innstilt til Nordisk råds litteraturpris.
Hva om du plutselig blir fanget alene på en hytte i fjellet av en stor, usynlig vegg? Hovedpersonen opplever å måtte kjempe for å overleve bare med selskap av noen dyr. Området veggen isolerer er ganske stort, og hun må skaffe seg mat og motivasjon for å overleve. Stemningen i boken er rolig og ettertenksom, og passer for 1984s lesere som er interessert i hvordan mennesker kan forsøke å overleve i ekstreme situasjoner.
Medrivende dystopi om et totaltkontrollert samfunn. De som styrer samfunnet har utryddet fattigdom og krig, og alle mennesker er lykkelige. Forplanting, som så mye annet i samfunnet, er strengt kontrollert og barn ”dyrkes” i laboratorier, mens seksualiteten er fri og oppmuntret. ”Mor” og ”far” er ubehagelige ord som ikke brukes. Befolkningen tar et stoff som heter soma som gjør dem rolige og fornøyde. Men hva skjer om en ikke klarer å tilpasse seg dette samfunnet? Boken sammenlignes ofte med 1984 og Farenheit 541, og regnes som en av de klassiske dystopiene.