Ingen hylle
Ingen lesedato
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
Fem hundre brev, pent sortert etter årstall, oppbevart i en IKEA-eske. Adressaten var Otto, en jødisk gutt som i 1938 kom alene til Sverige, tretten år gammel. Hjemme i Wien ble foreldrenes hverdag stadig mer dramatisk, men i brevene gjør de sitt beste for å holde motet oppe både hos seg selv og sønnen. De siste brevene til Otto har avsenderadresse Theresienstadt. I Sverige havnet storbygutten Otto i Småland. Med tiden fikk han arbeid som gårdsdreng hos familien Kamprad, og ble snart god venn med sønnen i huset, Ingvar, som i 1943 skulle starte firmaet IKEA. Samtidig var Ingvar aktiv i nazistiske organisasjoner og en stor tilhenger av fascisten Per Engdahl. Basert på det unike brevmaterialet og ferske intervjuer med Kamprad, har Elisabeth Åsbrink levert en bok som vant både lesernes hjerter og Augustprisen for 2011. Og fremdeles står trærne i Wienerwald skildrer et paradoksalt vennskap og gir et viktig tidsbilde av antisemittismen i Sverige og Europa. Men mer enn noe annet forteller boka historien om en enkelt families skjebne. Den gir et uforglemmelig vitnesbyrd om håp, sorg og savn og om to foreldres utømmelige kjærlighet til sitt barn. "Elisabeth Åsbrink har skevet en av høstens viktigste bøker. Den må leses ikke bare som historie, men som levende historie. Alle som bruker ørene vil fortsatt kunne høre ekkoet av Otto Ullmanns stemme" Aftonbladet
Forlag Spartacus
Utgivelsesår 2012
Format Innbundet
ISBN13 9788243006713
EAN 9788243006713
Omtalt tid 1939-1945
Omtalt person Otto Ullmann
Språk Bokmål
Sider 365
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
En hjerteskjærende og lærerik bok. Omhandler livet til jøder i Wien under 2dre verdenskrig og Sveriges holdning til Nazi Tyskland.
Hvordan er det å sende bort barnet ditt, for at han "skal få muligheter han ikke har her i dag"? Denne boka, basert på brevveksling mellom sønn sendt til Sverige og foreldre hjemme i Budapest, beskriver den innelåste følelsen av altfor mye foreldrekjærlighet, alt for lite å fortelle hjemmefra, bare kjærlighet og savn og dårlige nyheter hele tiden, Det blir liksom ikke nok, fortell, fortell, skriv til oss, , , det er ikke det minste vanskelig å forstå dette behovet , , , og alt hva de ikke forteller; du har fått jobben med å banke på dører og hente de som skal med neste tog videre til utryddelse, hvis du ikke tok den jobben ville du vært på toget selv. Denne boka er full av eksistensielle valg, og ikke-valg, av etiske spørsmål som slår deg rett i magen, så påtrengende er det. Nei, jeg vil ikke vite hvordan det er å bli sendt til Sverige, eller hvordan det er å bli igjen som foreldre. På samme vis som "Kathe, alltid vært i Norge", gir de gamle dokumentene avstand nok til at vi tåler å forholde oss til det. Ja, faktisk, det er avstanden som gjør at jeg blir grepet, og undringen som er så knapt formulert. Hva var det du tenkte på da, Ingvar Kamprad, for han er også med i boka.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketMan kan reise både kort og langt i bøkenes verden. Fasinerende å se hvor mange spennende steder som dukker opp, allerede i titlene. Listen startet som en liten lek for meg selv. Men, så fikk jeg lyst til å dele den.