På naturens skuldre

hvordan ti millioner arter redder livet ditt

av (forfatter).

Kagge 2020 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.29 (17 terningkast.)

58 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis! Kjøp boka hos ark.no

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

kjell ks eksemplar av På naturens skuldre - hvordan ti millioner arter redder livet ditt

Lesetilstand

Leser denne nå

Hylle

5 Naturvit. Matte

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Glitrende fortellinger om vårt samspill med naturen

Du og jeg er innvevd i naturens flettverk, mye tettere enn du tror. Millioner av arter gir oss mat, medisin og et levelig miljø, i tillegg til at naturen gir oss kunnskap og glede.
På engasjerende vis forteller Anne Sverdrup-Thygeson spennende og tankevekkende fortellinger om naturen. Forfatteren tar oss med ut i regnskogen, der orkidebiene lager parfyme og pollinerer nøttene du spiser i jula. Inn i den svale skyggen under bygatenes store trær, de som gjør at vi trenger mindre luftkjøling. Ned i skyttergravene der soldatene brukte selvlysende sopp som lykt i måneløse netter. Vi får lese om trær i gammelskogen som gir oss kreftmedisin og isfuglen som inspirerte konstruksjonen av lyntog. Men også om hvordan vår framferd kan sette alt dette i fare. For i vår evne til å utnytte naturen, ligger også risikoen for å undergrave vårt eget livsgrunnlag. Vi snakker i dag om en naturkrise, der arter trues og levesteder forsvinner - en krise like akutt og alvorlig som klimakrisen. Skal vi sikre vår egen framtid, må vi endre måten vi lever på. Vi må lære oss å spille på lag med naturen.

Bokdetaljer

Forlag Kagge

Utgivelsesår 2020

Format Innbundet

ISBN13 9788248926405

EAN 9788248926405

Språk Bokmål

Sider 220

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

8 7 1 1 0 0

Bokomtaler

Alt håp er ute. I naturen. Denne boken inneholder fantastisk mange øyeåpnende små historier med høy wow-faktor om hvor rik naturen vi ofte tar for gitt, faktisk er. Anne Sverdrup-Thygeson viser ved tallrike eksempler hvordan artsriksomen og det biologiske mangfoldet i biosfæren nå er truet av menneskelig aktivitet. Aktivitetene påvirker stadig raskere, stadig større deler av landjorden og havet, og derved fortrenges og endres livsbetingelsene til alt annet levende. Visste du at mer enn 77 prosent av landarealet (unntatt Antarktis) og 87 prosent av havet har blitt endret som en direkte effekt av menneskers aktivitet? Og at vekten av alle de ville dyra på landjorda samlet veier totalt omlag 6 % mens at mennesker og husdyra veier ca. 94 %?

Anne Sverdrup-Thygeson viser egenverdien av artsmangfold gjennom talende og morsomme eksempler. Sopper som lyser i mørket, en australsk frosk som gulper opp småfrosker (dessverre utryddet) eller hvaler med blått blod renser vårt blod og brukes ved f.eks. organtransplantasjon. Anne skriver medrivende med mye humor, stor sans for språk og med en smittende kjærlighet til alt som lever.

Boka er lettlest, pedagogisk og den krever lite av leseren. Den er delt inn i små kapitler med titlene: Livets vann, Den største matbutikken, Verdens viktigste summetone, Et rikholdig apotek, Fiberfabrikken, Vaktmesterkompaniet, Renningen i livsveven, Naturens arkiver, En idebank for enhver anledning og Naturkatedralen. Som kapitteltitlene viser, bruker hun kjente bilder fra samfunnet og kulturen. Titlene og småhistoriene i hver kapittel skaper effektive og gjenkjennelige assosiasjoner. Virkningen er økt innsikt i hvordan og hvorfor vi er avhengige av naturen rundt oss.

Etter å ha lest boken ferdig, sitter jeg med større ærefrykt (ja, faktisk) for naturen.
Jeg tenker mer på hvor liten innsikt jeg har i hvor tett vi er innved i naturens flettverk. Og hvor skremmende lett det er å tenkte at vi mennesker kan klare oss og "fikse det" selv om om mange arter og økosystemer forsvinner.

Anne Sverdrup-Thygeson viser i allerede i kapittel 1 Livets vann som handler om rensing av drikkevann i New York ved å bruke naturens metoder, at det er håp. Håpet er der ute i naturen. Hun beskriver hvorfor og hvordan det i mange tilfeller er være riktig å la naturen reparere seg selv. Vi må legge forholdene til rette og ikke "fikse selv". Det er billig og gir oss og alt annet levende bedre betingelser.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Boken gir en god oversikt over hvordan forskjellige dyr og planter samarbeider og er avhengig av hverandre for å skape og opprettholde liv, hvordan disse inngår i et større system og hvor sårbart dette systemet er for ytre påvirkning. I mange sammenhenger er det menneskene som forstyrrer systemet. Sverdrup-Thygeson er en fantastisk formidler. Hun formidler gjennom egen nysgjerrighet og det er lett å bli revet med.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tankevekkende. Hvorfor skal vi ta vare på naturen når vi ikke kjenner den spør forfatteren. Heldigvis gir hun meg lyst til å bli bedre kjent med den.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Hvordan kan vi forvente at våre barn skal gjøre en bedre jobb enn oss med å redde klima og natur, om ingen har lært dem å være glad i våre medskapninger?

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Hva er det med natur, som rører slik ved oss at vi vil sove og våkne til naturlyd på boks, samtidig som vi ikke bryr oss nevneverdig om å ta vare på den naturen som ennå finnes der ute, i ekte form?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Tittelen på denne boka, På naturens skuldre, illustrerer flere poeng jeg gjerne vil formidle: Det opplagte, men likevel oversette faktum at det er naturen som understøtter oss, som er det hele og fullstendige grunnlaget for vår velstand. Uten en natur til å løfte oss vil vær sivilisasjon falle.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Visste du at den mest vannings-krevende planten som "dyrkes" i USA, meningsløst nok er nettopp plengress? Amerikas plener og golfbaner er nemlig anslått å dekke hele 1,9 prosent av landet, og dette gresset trenger mer vanning enn amerikanske bønder bruker på mais, ris, frukt og nøtter til sammen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Vi er én art, blant ti millioner arter. Samtidig er vi en unik art, i kraft av vår kapasitet til å samhandle slik at vi påvirker hele kloden og alle de andre artene. Vi er også enestående fordi evolusjonen har gitt oss evnen til å vurdere våre handlinger, logisk og moralsk i et større perspektiv. Det følger et stort ansvar med denne innsikten, og det er på tide å aksle dette ansvaret - fordi naturen er alt vi har, og alt vi er.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Blant klodens millioner av arter finnes det mange uutforskede, smarte løsninger. Naturen har tross alt hatt milliarder av år på å utvikle dem... Naturens organiske materialer skapes ved normal temperatur og trykk. Naturen bruker minst mulig ressurser og minst mulig energi, og resirkulerer alt avfall -. et ekte sirkulært system.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

 • "Barbeinthagen - lag drømmehagen med enkle grep" av Kari Nygaard
 • "Den ville hagen, eller Kunsten å redde verden i egen hage" av Dave Goulson
 • "Kuene - fornuft og følelser på gården" av Rosamund Young
 • "Femti planter som endret historiens gang" av Bill Laws
 • "Et liv på vår planet - mitt vitnesbyrd og en visjon for fremtiden" av David Attenborough
 • "Nynorsk litteraturhistorie" av Jan Inge Sørbø
 • "Fuglefryd - hvordan skape kvitrende hager og balkonger" av Anne Havåg Holter-Hovind
 • "Minneboken - norsk nostalgi" av Mona Stenseth Larsen
 • "Overvåkingskapitalismens tidsalder - kampen for en menneskelig framtid ved maktens nye frontlinje" av Shoshana Zuboff
 • "Insektenes hemmeligheter - snorkelmygg, zombiebiller og andre småkryp rundt deg" av Anne Sverdrup-Thygeson
 • "Førti år alene på Svalbard" av Birger Amundsen
 • "Dyrking i pallekarm - grønnsaker, bær, blomster, urter" av Eva Robild
Alle bokanbefalinger for dette verket