Ingen lesedato
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra Den Norske Bokdatabasen
I sentrum for denne boka finner vi tanken om at Knut Hamsun var en meget bevisst forfatter, en iakttager, kritiker og strateg som satset alt, og tapte alt. Boka tar for seg Hamsuns forfatterskap og spesielt de delene av forfatterskapet der glansen etter manges mening er borte. Forfatteren ønsker å forskyve interessen for Hamsun i retning av de store romanene fra mellomkrigstiden, og fornye interessen for den politiske siden ved forfatterskapet. Har bibliografi og litteraturliste.
Omtale fra forlaget
Hamsun har lenge figurert som en gåte. Slik er ikke perspektivet i denne boken. I sentrum for Hamsuns strategier. Realisme, humor og kynisme finner vi tanken om at Knut Hamsun var en meget bevisst forfatter, en iakttager, kritiker og strateg som satset alt . og tapte. Hamsun startet som sultekunstner, men etablerte seg senere som en populær forfatter som fornyet den realismen han tidligere hadde stemplet som annenrangs litteratur. I de store romanene fra mellomkrigstiden, blant dem Landstrykere, Men Livet lever og Ringen sluttet, betraktet han utviklingen i det norske samfunnet med et kritisk blikk. Fremstillingen har stor underholdningsverdi med godt humør og mye humor, men samtidig markerer han bestemte holdninger og verdier. Etter hvert nøyde han seg ikke med negativ kritikk. Hamsun ville også bidra positivt. I rollen som nasjonal strateg støttet han Hitler og nazistenes regime før og under krigen. Etter krigen ga han ut boken Paa gjengrodde Stier der han forsøkte å skille den politiske virksomheten han hadde drevet fra de litterære verkene han hadde skrevet. Hamsuns strategier viser at et slikt skille ikke lar seg opprettholde. Viktige impulser i arbeidet er sentrale filosofer og litteraturforskere som Søren Kierkegaard, Georg Lukács og Erich Auerbach. Ståle Dingstad retter søkelyset mot et knippe av Hamsuns senere tekster og etablerer ny innsikt i forfatterskapet. Ståle Dingstad (f. 1965) er dr.art og førsteamanuensis i nordisk litteraturvitenskap ved Høgskolen i Agder. Han har publisert en rekke artikler om forfattere som f.eks. Knut Hamsun, Søren Kierkegaard og Dag Solstad, og om litteraturteoretiske emner, blant annet om fortellerbegrepet.
Forlag Gyldendal
Utgivelsesår 2003
Format Innbundet
ISBN13 9788205311756
EAN 9788205311756
Serie Pegasus
Omtalt person Knut Hamsun
Språk Bokmål
Sider 308
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketfødt 4. august 1859 i Vågå som Knud Pedersen,
død 19. februar 1952 på Nørholm
Wikipedia