Men livet lever

av (forfatter).

Gyldendal 2016 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.91 (68 terningkast.)

317 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

I den tredje boken om August, «Men livet lever» (1933) - etterfølgeren til «Landstrykere» (1927) og «August» (1930) - nærmer hovedpersonen seg 70-årsalderen. Han har tatt arbeid som altmuligmann hos Gordon Tidemand i Segelfoss by. Aktivitetstrangen og ønsket om å briljere er fremdeles intakt, men nå rammes August av konsekvensene av sin egen virksomhet. Et gigantprosjekt med tusener av sau på fjellbeite ender med at oppskremte dyr river ham med seg ned i avgrunnen fra den bilveien han selv har vært med på å bygge. «Et hav av sau ble sjømannens grav, står det i visen om August» - slik avslutter Hamsun beretningen om verdensomseileren.

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2016

Format Innbundet

ISBN13 9788205379435

EAN 9788205379435

Serie Samlede verker. Bd. 1-27 (15)

Genre Klassisk litteratur

Omtalt sted Nordland

Språk Bokmål

Sider 437

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

20 30 11 6 1 0

Bokomtaler

En spesiell avslutning på en meget god trilogi. Jeg skal fortsette å lese Hamsun, men disse tre bøkene må være noe av det beste han har skrevet.

En liten ulempe er det at forlaget avslører hvordan trilogien slutter i sin omtale av den siste boka, så vær litt oppmerksom på dette om dere skal lese bøkene.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg ble litt lei av August og Segelfoss by. De to første bøkene var imidlertid strålende.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Et hav av sau blev sjømandens grav.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Søndag gjorde August alvor av det og gik ut til Sørgrænden. Naturligvis blev det utvei til tid. Men har nogen hørt om en mand som står op klokken tre om natten og barberer sig for å være i Sørgrænden klokken ti?
Han er langtfra i al den prakt som han kunde bære, men han er i ny rødrutet skjorte, og han har knappet bare de to nederste kanappene i vesten for å få åpent bryst og skinne.
Hvad skulde han i det nye stuehuset til Tobias, er han kommet på et presserende erend? Skjeller ingen. Han er August. han er en gammel løskar og strandet sjømand, hans fag er alt mulig, hans plass er alle steder, hans liv har mening for dagen. Spør ham ikke om hans erend. Det er han som kan gjøre spørsmål. han var indrettet som andre, hadde bare bedre evner og flere utveier, hadde sans for storhet og eventyr, eventyrsans, hadde planer og hadde vilje til å utføre dem, hadde utrustning til det - og allikevel -
Det er han som kan spørre: Hvor i alverden blir det av alt det jeg har tilgode av livet? En skarv og en løgnhals, forbryter, spiller, storskryter, nar, men blottet for ondskap, skyldfri, med venlighetens gave, med en god glæde når det gik godt - han står her i sin alders dag og skylder mindre enn han har tilgode.
Tapt har han på alle leier, i kjærlighet, i lykke, ja i sin soleklareste ret. Skjæbnen har avpruttet ham et ordentlig fradrag på hver vinding. Misbrukt er han, ingen velsignelse fulgte ham, det lå ruiner efter ham på hvert sted, skjønt han gjorde sit bedste. Ja hvor han strævet! Hvem så ham umakræd? For ham blev livet ikke til å nyte men til å bære, alle år og dager å bære. Nu er hans tid forbi og han vet det, han vil ikke komme til å opleve nogen forandring, sit tilgodehavende vil han ikke få, han venter ingen ret, ikke engang en nåde. Og allikevel -
Allikevel går han til Sørgrænden til Tobias' hus og lyver sig til det presserende erend å se på en hest - som han alt har set. Skjeller ingen.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Intet under at mennesket nødig vil dø, for maken til denne verdens herlighet kan ikke optænkes en gang til på et andet sted, for eksempel i himlen.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Knofferne var opprinnelig utlendinger og nu i flere ledd handelsfolk i Nordland, Theodor derimot var norsk, stammet fra Per på Bua og var så å si fra ifjor . . .

Godt sagt! (2) Varsle Svar

[...] ingen ting var penere end asper når de stod og sprat om våren, Hele sommeren var de også uforanderlig pene med en sølvlét over sig og en silkelyd i løvet. Det var ikke noget andet træ i nordlandene som hadde denne silkelyd, det kom av at selv det mindste luftdrag kunde få de store aspeblad til å dingle mot hverandre fordi hvert blad hang som på et knapnålshode. Det var et under som de kunde dingle uten å falde av.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Her er skjønnlitteraturen som eg les i 2010. Grei måte å føre oversikt på!


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "En vandrer spiller med sordin" av Knut Hamsun
 • "Ringen sluttet" av Knut Hamsun
 • "Under høststjærnen" av Knut Hamsun
 • "Barn av tiden" av Knut Hamsun
 • "Konene ved vannposten" av Knut Hamsun
 • "Segelfoss by" av Knut Hamsun
 • "Det vilde kor og andre dikt" av Knut Hamsun
 • "August" av Knut Hamsun
 • "I eventyrland" av Knut Hamsun
 • "Gåten Knut Hamsun" av Robert Ferguson
 • "Benoni" av Knut Hamsun
 • "Prosessen mot Hamsun" av Thorkild Hansen
Alle bokanbefalinger for dette verket