Kong Leopolds arv

en beretning om grådighet, forferdelser og heroisme i det koloniale Afrika

av (forfatter) og Mie Hidle (oversetter).

Pax 2005 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.26 (38 terningkast.)

123 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos ark.no

Frøken Makeløs' eksemplar av Kong Leopolds arv - en beretning om grådighet, forferdelser og heroisme i det koloniale Afrika

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Kongo

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Favoritt!

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

I 1880-årene, da de europeiske "supermakter" delte opp Afrika, bemektiget Kong Leopold II av Belgia seg det enorme og for det meste uoppdagede territoriet rundt elven Kongo. Han iscenesatte et folkemord og et plyndringstokt uten sidestykke i historien inntil da. Han røvet landet for dets gummi og elfenben, brutaliserte befolkningen, og sist men ikke minst utryddet han 10 millioner av Kongos innbyggere, hele tiden mens han durkdrevent rendyrket sitt omdømme som den store humanist. Heltemodige forsøk på å avsløre disse forbrytelser førte omsider til den første menneskerettighetsbevegelsen i det tyvende århundre, med ulike deltakere fra Mark Twain til erkebiskopen av Canterbury. Med litteraturliste og register.

Bokdetaljer

Forlag Pax

Utgivelsesår 2005

Format Heftet

ISBN13 9788253027685

EAN 9788253027685

Omtalt tid 1900-tallet 1800-tallet

Omtalt sted Kongo, den demokratiske republikken

Språk Bokmål

Sider 409

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

12 24 2 0 0 0

Bokomtaler

Grådighet, overgrep og heroisk motstand i Afrika rundt 1900

Bildene av grusomheter har avholdt meg lenge fra å lese denne boka. Men Adam Hochshild skriver på en snedig, engasjerende måte som trekker leseren inn i historien over mange sider før han tar for seg overgrepene i «Fristaten Kongo» i årene 1885-1908.

Vi får innledningsvis portretter av belgiernes kong Leopold II som brukte britisk-amerikaneren Morgan Stanley til å regissere det «eierløse» Kongo som sin egen private koloni. Leopold framstår som usedvanlig grådig, men utrolig dyktig som PR-sjef for sitt eget forretningsforetak. Journalisten og oppdageren Stanley er hans brutale håndlager som setter tonen for mishandlingen av lokalbefolkningen. Artiklene og bøkene hans framstår derimot som et forsvar for et europeisk sivilasjonsprosjekt i svarte Afrika mot «arabisk» slavehandel.

Resten av boka forteller medrivende om kampen mot det kongelige terrorveldet i Kongo. De som fører an er ikke belgiere, men briter og amerikanere, både svarte og hvite. Her igjen fokuserer han på enkeltpersonene som ledet kampanjen som til slutt førte til at Leopold måtte gi fra kontrollen over «Fristaten» sin, som deretter ble en belgisk koloni fram til selvstendigheten 1960.

Hochschild beklager selv mangelen på kongolesiske stemmer i boka si, men han gjør god bruk av kilder som først ble tilgjengelige på 1980-tallet. Han tar grundig for seg Joseph Conrads Mørkets hjerte og påpeker likheten mellom den skremmende hovedpersonen Kurtz og enkelte av de belgiske offiserene i Kongo på den tiden. Han nevner også kritikken reist mot Conrads omtale av de innfødte som nærmest usynlige, blant annet fra den nigerianske forfatteren Chinua Achebe. Men Conrad støttet kampanjen mot kong Leopold.

For meg er det et tankekors at min grandonkel Ragnvald arbeidet for «Fristatens» tollvesen og døde (som mange andre hvite) i Kongo.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

For hundre år siden, under Kongo-kontroversen, var tanken om fullstendige menneskerettigheter -- politisk, sosialt og økonomisk - en alvorlig trussel mot den etablerte orden i de fleste land i verden. Sånn er det fremdeles.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Uansett er det moralske landskapet i [Joseph Conrads] Mørkets hjerte og den skyggeaktige skikkelsen i dets sentrum skapt ikke bare av en romanforfatter, men en skarp iakttaker som grep tidens og [Kongos] ånd med sylskarp presisjon. Mørkets hjerte

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Der vi fór frem, hang det en strime røyk over jungelen mange kilometer etter oss, som vidt og bredt kunngjorde for de innfødte at sivilisasjonen var på vei [Edgar Canisius i boka A Campaign Amongst Cannibals 1903].

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Hadde tenkt å lage ei liste på 10, men selv om disse skilte seg ut på ulikt vis, ble det verre å plukke ut en tiende. Rekkefølgen er tilfeldig. Omtaler av de enkelte bøkene er på engelsk, siden listen opprinnelig er laget på engelsk for et annet nettsted, http://venstresida.net/?q=node/3600


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Begrav lenkene - kampen mot slaveriet" av Adam Hochschild
 • "Konstantinopel - roman" av Thorvald Steen
 • "Arthur & George" av Julian Barnes
 • "Den lille hesten - roman" av Thorvald Steen
 • "Rubicon - Romerrepublikkens triumf og tragedie" av Tom Holland
 • "Lenin - en biografi" av Robert Service
 • "Ibenholt" av Ryszard Kapuscinski
 • "Korstogene sett fra arabernes side" av Amin Maalouf
 • "Reiser med Herodot" av Ryszard Kapuscinski
 • "Potemkin og Katarina den store" av Simon Sebag Montefiore
 • "Eugénie Grandet" av Honoré de Balzac
 • "Jesusevangeliet" av José Saramago
Alle bokanbefalinger for dette verket