Råskapens Europa

kontinentet i kjølevannet av andre verdenskrig

av (forfatter) og Rune Rogndokken Moen (oversetter).

Dinamo forlag 2013 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.57 (7 terningkast.)

41 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

m.s eksemplar av Råskapens Europa - kontinentet i kjølevannet av andre verdenskrig

Lesetilstand

Leser denne nå

Hylle

Storbritannia

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Andre verdenskrig etterlot et Europa i kaos. Hele byer var blitt rasert, landskap fullstendig ødelagt, mer enn 35 millioner mennesker drept. Mot dette bakteppet beskriver Keith Lowe den hemningsløse volden der store deler av befolkningen fra øst til vest i Europa opplevde at krigen slett ikke var over. Dette er historieformidling i særklasse.

Bokdetaljer

Forlag Dinamo forlag

Utgivelsesår 2013

Format Innbundet

ISBN13 9788280712899

EAN 9788280712899

Omtalt tid Etterkrigstiden

Omtalt sted Europa

Språk Bokmål

Sider 478

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

4 3 0 0 0 0

Bokomtaler

Fred i 1945? Ikke i følge denne boka som tar for seg de brutale ettervirkningene av 2. verdenskrig. Lowe tar for seg alt fra rettsoppgjøret i Norge sammen med etnisk rensning av millioner i Polen og Tsjekkoslovakia, til borgerkriger med titusener av ofre i Hellas og Jugoslavia. For meg som er vokst med et gladbilde av frigjøringen, er dette intenst ubehagelig lesning, selv om Lowe faktisk anstrenger seg litt for å si at perioden 1945-50 også hadde lysere sider. En illustrasjon som viser en rumensk kommunistleder agitere under et portrett av kong Mikael viser den grunnleggende kynismen som preget denne tiden

Kaoset som oppstod etter 2. verdenskrig var nok enda verre enn det vi nå har opplevd etter krigene i Irak og Afghanistan. Overraskende nok virker det som om Lowe er skeptisk til nytteverdien av sin egen historikergjerning. Kanskje den bare genererer nytt hat?

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Fabelaktig skildring/dokumentasjon av historien i etterkant av andre verdenskrig. Troverdig, tankevekkende, rystende! Jeg har lest mange historiske verk om selve krigen, men aldri før fått skikkelig innsikt i kontinentets tilstand ved krigens slutt og de lange etterdønningene videre. Keith Lowe formidler denne kunnskapen på formidabel måte - og klarer samtidig å gjøre boka flytende og lettlest...! Anbefales på det sterkeste til historiefrelste!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg har lest mange hundre bøker om 2. verdenskrig og årene som fulgte, og alikevel; denne boka av Keith Lowe utrolig interessant, og fortalte meg historier jeg ikke ante om, men som var/er veldig essensielt når det kommer til Europas tilstand etter WWII.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Denne klarte jeg til slutt ikke å gå forbi flere ganger. Har bare lest de første kapitlene, men det er sterke og interessante historier som fortelles her. Lowe tar for seg hva som skjedde i Europa i kjølvannet av krigen. Hva skjedde egentlig da freden kom? Mens jeg leser, skjønner jeg hvor lett Norge slapp unna sammenlignet med store deler av Europa, særlig i øst. Beskrivelsene av hvordan landet ble lagt øde - hvordan byer ble systematisk jevnet med jorda, mennesker fordrevet eller drept - er så levende at det ikke føles som historie i det hele tatt, det føles som om du står midt oppe i det. Lowe har så vidt jeg skjønner tatt for seg utallige kilder, og historien fortelles gjennom små glimt av enkeltmenneskers skjebner. For eksempel elleveåringen som ble plassert bort til en kristen familie og unngikk å bli sendt til konsentrasjonsleirene som resten av sin jødiske familie.....hun trodde fullt og fast at hun var den siste jøde i verden. Alle andre ble jo borte. Andre forteller om hvordan de kom til store byer der det bare var kvinner og barn og gamle menn - alle unge menn var borte. Drept i krigen, krigsfanger, soldater langt vekk.

Her kan du lese Independents anmeldelse av boka.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

En god korreksjon til skolepensum om krigen

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

... Det vil si at det er nettopp fordi vi husker fortiden at vi er dømt til å gjenta den. Fremveksten av nasjonalt hat igjen de siste to tiårene kan tyde på det.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Ukraina er i nyhetene, men selv har jeg et uklart forhold til hva slags land det egentlig er. Etterhvert har jeg oppdaget at både eldre og nyere litteratur har sine røtter i Ukraina, selv om forfatterne skriver på helt andre språk enn ukrainsk. Listen nedenfor blir derfor nokså eksentrisk og personlig, men forhåpentlig nyttig for noen lesere likevel.

Listen er ajourført 12.2.20 med to bøker om Tsjernobyl-katastrofen.


Godt sagt! (6) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Veien til ufrihet - Russland, Europa, Amerika" av Timothy Snyder
 • "Skjebnevalg - ti beslutninger som endret verden, 1940-1941" av Ian Kershaw
 • "Nazismens idéunivers" av Carl Müller Frøland
 • "Warszawa '44 - ofret av Stalin, slaktet av Hitler" av Norman Davies
 • "Hitlers Norge - okkupasjonsmakten 1940-1945" av Berit Nøkleby
 • "De ukjente krigerne - nordmenn i første verdenskrig" av Nik. Brandal
 • "Slaget om Storbritannia - fem måneder som endret historiens gang, mai-oktober 1940" av James Holland
 • "Det nye Babylon - hvordan Vesten mistet sin storhet" av Hanne Nabintu Herland
 • "1917 Petrograd - fanget i den russiske revolusjonen" av Helen Rappaport
 • "Adolf Hitler - ondskapens karisma" av Laurence Rees
 • "Regiment Norge - historien om en frontkjemperenhet" av Harry A. Ellingsen
 • "Det store skolesviket - en diagnose og 18 forslag til forbedringer" av Karl-Eirik Kval
Alle bokanbefalinger for dette verket