Skipper Worse

av (forfatter).

Gyldendal 1973 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.54 (57 terningkast.)

325 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Elisabeth Sinnes' eksemplar av Skipper Worse

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Romaner

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Romanen ble utgitt første gang i 1882, og knytter seg til romanen "Garman & Worse"(1880), som forteller forhistorien til handelshuset Garman & Worse omkring 1840. Skipper Jacob Worse har gjort penger på sildefisket, og han kommer konsul Garman til unnsetning ved å gå i kompaniskap med ham. Likevel opprettholdes den sosiale avstanden mellom de to, og den livsglade Worse søker mot sine egne. Etterhvert vikles han inn i en livsfiendtlig og knugende religiøs forsamling, der madam Torvestad driver et ødeleggende maktspill.

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 1973

Format Innbundet

ISBN13 9788205002883

EAN 9788205002883

Serie Gyldendals skoleutgaver

Omtalt tid 1800-tallet

Språk Bokmål

Sider 148

Utgave 2

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

6 25 22 3 0 1

Bokomtaler

Skipper Worse ble utgitt i 1882 og er en oppfølger til romanen Garman og Worse som ble utgitt to år tidligere. Jeg har ikke lest den første boken, men det ødela ikke for leseopplevelsen eller historien, boken står helt fint aleine.

Alexander Kielland er født i Stavanger i 1849 og hovedtyngden av hans skjønnlitterære forfatterskap faller innenfor 1880-tallet og tilhører realismen. Kielland hadde sans for ironi og satire og førte en sjeldent elegant penn. Han skal også ha vært en brevkunstner og det gjenspeiler seg i boken når vi leser et brev som en av hovedpersonene skriver til sin sønn. Det måtte jeg lese to ganger for ordene, språket og formuleringen begeistret meg stort :)

Romanene til Kielland er stort sett lagt til Stavanger og omegn med gjenkjennelige natur og miljø-sildringer. Skipper Worse er ikke noe unntak og derfor befinner vi oss i en liten kystbygd på Vestlandet omkring 1840.

Vi møter skipper Worse som kommer seilende hjem fra Rio de Janeiro. Han er stolt og glad siden han er den første fra traktene som har gjennomført en sånn seilas. Han blir tatt imot som en helt og roper ut det som har blitt et kjent sitat:
Vi kommer sent - hr. kunsel! men vi kommer godt!

Skipper Worse er enkemann med en voksen sønn som ikke bor hjemme. Han har vært sjømann hele sitt liv og er vel ansett i byen sin etter at han har tjent seg rik, men også på grunn av sitt gode humør og sosiale omgang.
Kjærligheten fører Worse inn i Haugianermiljøet og der blir han påtvunget å endre livsstil. Møte med kjærligheten og Haugianerne blir skjebnesvanger for skipper Worse.

Haugianerne er et stort tema i boken og Kielland skildrer dem på både godt og vondt.
Romanen har ellers et rikt innhold av blant annet, hykleri, romantikk og kjærlighet, motsetninger mellom generasjoner, vennskap og miljøskildringer.
Jeg syntes historien var varm og underholdende, innimellom morsom, litt trist og vemodig, samt at den hadde et flott gammelt og høytidelig språk. Historien og personbeskrivelsene var meget troverdige og velskrevet.

Dette har vært flott lesing og jeg skal lese mer fra denne forfatteren :)
Terningkast 5.

Godt sagt! (6) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (5) Varsle Svar

En fortelling som er uaktuell i dag, men virker som mulig fra den tid den skildrer. I hvert fall - for meg ei god bok med til periodevis fornøyelig lesning.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Her tog han Almanakken, og naar han saa fandt , at Dagen hed Sankt Crispinus eller Sankt Hieronymus eller noget sligt, pleiede han at gnide sig i Hænderne:
"Aa Bitterdød; er det den Sankten; jeg kjender ham fra Italien; det er en av de fineste, de har. Ja - saa maa vi vist have os en Toddy i aften."

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Men Skipper Worse kunne ikke lenger styre seg, han tok tak i vantet, svang seg opp på rekken, og idet han viftet med hatten, ropte han, så det lød over hele Sandsgaard: "Vi kommer sent - hr. kunsel! men vi kommer godt!"

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Då mor mi skulle flytte over i eit mindre husvære, fekk ho brått ikkje plass til så mange av bøkene sine lenger. Snill som ho er så lot ho etterkomarane forsyne seg med det dei hadde lyst på. Sjølv om vi var fleire som ville ha så var det likevel eit rikhaldig skattkammer å plukke frå.

Dette er det eg sanka med meg.
Takk, kjære mor.


Godt sagt! (20) Varsle Svar

Denne lista er laget etter bidrag fra mange bokbloggere og andre bokelskere på nettet. Alle som bidro fikk plukke ut 5 av sine favorittbøker for å legge til lista. Klikk på linken så ser du det endelige resultatet:

Bokelskeres favorittbøker

Nedenfor ser dere et lite utvalg av de 210 bøkene på lista.


Godt sagt! (8) Varsle Svar

Bøker eg har lest, eller har leseklare i bokhylla, der det er ein yrkestittel i tittelen.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Samlede noveller" av Alexander L. Kielland
  • "Garman & Worse" av Alexander L. Kielland
  • "Fortuna" av Alexander L. Kielland
  • "Gift ; Fortuna ; St. Hans Fest" av Alexander L. Kielland
  • "En glad gutt" av Bjørnstjerne Bjørnson
  • "Fjorten dager før frostnettene - roman" av Sigurd Hoel
  • "Bør Børson jr." av Johan Falkberget
  • "Innvandrerne 2" av Vilhelm Moberg
  • "Gunhild" av Ragnhild Magerøy
  • "Familien på Gilje" av Jonas Lie
  • "Verker. Bd. 11 - nattens brød 4 : kjærlighets veier" av Johan Falkberget
  • "John Gabriel Borkman" av Henrik Ibsen
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver