Å ja, jeg fryder meg. Eller gleder meg. Eller begge deler.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

But when all the guests entered with «no comments», the media in the yard became visibly and increasingly restive about the state of equilibrium. News was generated by storms, not doldrums. Some started training their cameras on the beggars with their crutches and deformities. The foreign journalists were particularly interested in the scene, for they believed that a news story from Africa without pictures of people dying from wretched poverty, famine, or ethnic warfare could not possibly be interesting to their audience back home.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Står mellom to, men velger Doris Lessings "The Golden Notebook"

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Som leser skiller jeg mellom tre nivåer av språk, selv om grensene selvsagt er flytende.

Det jeg vil kalle godt språk, er språk som på et eller annet vis griper tak i meg og som hever leseopplevelsen. Det må være korrekt og presist, men utover det, er det vanskelig å sette fingeren på èn ting synes jeg. Det kan være når forfatteren har greid å gi en karakter en helt spesiell stemme som føles helt riktig, som i Jonathan Safran Foers Ekstremt Høyt og utrolig nært. Det kan være forfattere som leker med ordene, som for eksempel Odd Eidem. Det kan være forfattere som setter sitt eget distinkte preg på teksten, som med det viser deres bevisste forhold til språket, Hertha Müller er et eksempel på dette. Det kan handle om å være umåtelig presis i sine betegnelser, slik jeg opplever at Mircea Cărtărescu er det. Men i de fleste tilfeller jeg bruker uttrykket "godt språk" handler det for meg om rytme og musikalitet i språket, flyt som noen her har kalt det. Evnen enkelte forfattere har til å skape stemning, til å roe ned eller intensivere følelser bare ved hjelp av setningsoppbyggingen. Jeg kunne nevnt flere, men nøyer meg med tre navn: Tomas Espedal, Aina Basso, Ingvild H. Rishøy.

Dårlig språk henger for meg sammen med mine egne ordallergier. Det finnes ord jeg får mentale utslett av, ganske mange faktisk, og er det for mange av dem i en tekst, gir jeg fort opp. Et stort flertall av disse ordene er adjektiver. Mange klisjeer utløser også den samme reaksjonen. Det finnes tekster som greier å bruke ordene/uttrykkene uten at jeg reagerer, men det er ikke mange av dem. Ellers reagerer jeg på språk som er inkonsekvent, upresist eller direkte feil. Jeg har forøvrig merket meg at de allergiske reaksjonene kommer langt sjeldnere om jeg leser på andre språk enn norsk.

Et sted i midten ligger nivået av språk som ikke tilføyer teksten noe ekstra, men som heller ikke er i veien. Jeg kommer ikke på noe konkret eksempel akkurat nå, men flertallet av bøkene jeg leser i løpet av et år, havner i denne kategorien.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg venter på George R. R. Martin : A Dance with Dragons, som visstnok skal komme 12. juli i år. Har venta lenge, men ser ut som ventetiden nærmer seg slutten nå.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bruker malutforming og har satt høyre sidefelt til å være maks 380 piksler

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Veldig enig!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det var nok det jeg gjorde feil, ja.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har ofte hastverk. Når jeg bestemmer meg for å begynne på noe, skal det helst skje i går. Det går ikke overens med bøker som Karavane, jeg innrømmer det.

Som jeg skrev: Karavane er full av gode noveller. Men jeg mener likevel at man kan ha godt av å begynne et annet sted. Eller om man skal begynne med Karavane, begynn bakerst.

Tror nesten jeg må finne igjen den boka jeg nå. Passer fint inn i målsettingen om å lese mer noveller i 2010.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

I mine øyne er noveller en undervurdert sjanger. Det er veldig vanskelig å skrive gode noveller. Å få sagt alt man vil si på begrenset plass krever et annet fokus enn en roman, der du alltids kan komme tilbake til og forklare ved en senere anledning.

Jeg har mange ganger tenkt at jeg burde lese flere noveller. Særlig når jeg kommer over de gode samlingene. Er litt uenig i en av anbefalingene lenger ned her. Jeg synes ikke Karavane er et bra sted å begynne. Det er mange gode noveller i den, ingen tvil om det, men selv mistet jeg piffen lenge før jeg kom til "vår tid" i den.

Vil derimot anbefale "Bavian" av Naja Marie Aidt og "Den du ringer kan ikke nås for øyeblikket" av Lena Niemi. I den sistnevnte henger de enkelte novellene sammen, så det nesten er snakk om en roman. En bra måte å snike seg over i en annen sjanger? ;)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ah, ok. Syntes hele hylla virket som den lå lenger til høyre, men det er sikkert bare et synsbedrag. Forandret kolonnebredden, og nå ser det bra ut. Fornøyd bruker! :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hurra for ny hylletype!

Jeg har testet den i Firefox og IE, og den fungerer. Men den ser ut til å legge seg lenger til høyre enn mahogny hylla gjør? Den blir akkurat litt for bred for sidekolonnen i min blogg siden den ikke er midtstilt. Ikke at det er et stort problem, men om jeg nå først skal kommentere noe... ;) Bloggen min

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har testet det ut på bloggen min, og det fungerer helt fint.

Jeg kunne godt tenke meg en widget av denne typen, men ikke sånn som den ser ut nå. Jeg liker ikke den brune bokhylla. Den gjør widgeten veldig dominerende på siden, og gir et rotete visuelt inntrykk. Liker designet her på bokelskere.no godt, men synes det er dårlig representert sånn som widgeten ser ut nå.

Samtidig er jeg imponert over hvor brukervennlig det er å tilpasse den til sine egne behov!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Enig, dette er en god novellesamling, eller samling av fortellinger om du vil, og absolutt verdt å anbefale til dem som er på jakt etter sånt.

Noe foregår i India, noe handler om indere som befinner seg i USA. Felles for alle fortellingene er mennesker som på en eller annen måte har mistet tilhørighet. De har brutt opp fra noe og gått inn i noe annet og reagerer på dette på ulike måter.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg skal innrømme at jeg er nok litt mer enn gjennomsnittlig interessert i språk, men jeg storkoste meg ihvertfall med denne.

Boka fyker gjennom språkhistorien, og fokuserer stort sett på språk som har dominert større områder i sin epoke. Det begynner med sumerisk/akkadisk/assyrisk og slutter med posisjonen engelsk har idag og noen tanker om framtida. Selv synes jeg det aller eldste var mest interresant, sannsynligvis fordi det var det jeg visste minst om fra før.

Ostler er flink til å gjøre stoffet levende og tilgjengelig, også for meg som ikke er innenfor lingvistikkens fagområde. Enkelte ganger dukker det opp fagtermer jeg ikke kan, men størsteparten av veien har jeg ingen problemer med å følge argumentasjonen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Favoritten: I en stol på verandaen i sola. Ellers, overalt, der jeg er.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg likte også Niemi veldig godt. En annen stor favoritt for meg er Gaute Heivolls Doktor Gordeau og andre noveller

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Min personlige favoritt er Thomas Espedal. Biografi, Dagbok og Brev. Tre samlinger som er utgitt i en felles pocketbok.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den holder jeg på med akkurat nå. Liker den godt!

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

WencheTine SundalKirsten LundAnn-ElinPer LundAkima MontgomeryKjerstin BrutehaugGitte FurusethIngunn SMalinn HjortlandJulie StensethStig TTor Arne DahlMona AarebrotCamillaKjerstiUnn BjørklundBookiacElinBeToneLars Mæhlumanniken sandvikHilde VrangsagenBente WBeathe SolbergNeraAmanda AMonaBLElin Katrine NilssenSynnøve H HoelBjørg L.FiolalpakkaJoakimTone SundlandKaren RamsvikFrode Øglænd  MalminOleHeidiPiippokatta