Første bok i en trilogi, en spenstig fortelling, full av humor og magi. Og finfine kattenavn: Pujac, Felicia mmmm... De to følgende bøkene er noe mer blodfattige oppdaget jeg da jeg nyleste dem for noen få år siden. Men alle tre ble lest høyt med felles glede for tiåringen min på tidlig nittitall..

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg var helt i ekstase da jeg leste denne i min ungdom, og forskrekket over å kjenne sympati med en terrorist. På mine eldre dager bød terroristen og hans menneskesyn meg imot. I tillegg leste jeg langsommere og grundigere, og slo fast at det er en del svakheter i prosaen, også.

Likevel: vel verdt å lese, og temaet er jo absolutt interessant og fortsatt aktuelt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er dekning for tittelen, men boken handler i høy grad om å overleve. Morsom er den også.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En lesefest frem til siste delen (1/3?), da det blir mer en politisk-kulturell drøfting enn roman, syntes jeg. Til gjengjeld var det ganske interessante, og litt foruroligende, tanker som blir presentert.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Min favoritt blant Rex Stouts humoristiske kriminalromaner som jeg skulle ønske forlaget kunne spandere nyutgivelse av. Gjerne i luksusinnbinding siden det er så mye eksklusiv kokelering og orkidedyrking i bøkene.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En klassiker om å være i alkoholens vold. Da jeg leste den som ung var jeg rystet og fascinert, da jeg nyleste den på mine eldre dager fant jeg den anmassende og frastøtende. Med unntak av diktet om angst, som jeg tror er sitert på tittelbladet, og som setter ord på en erfaring jeg inntil jeg leste Hærverk trodde jeg var alene i verden om å ha.

Slik går det:

Asiatisk i Vælde er Angsten.
Den er modnet med umodne Aar.
Og jeg føler det dagligt i Hjærtet,
som om Fastlande dagligt forgaar.

Men min Angst må forløses i Længsel
og i Syner af Rædsel og Nød.
Jeg har længtes mod Skibskatastrofer
og mod Hærværk og pludselig Død.

Jeg har længtes mod brændende Byer
og mod Menneskeracer på Flugt,
mod et Opbrud, som ramte Alverden,
og et Jordskælv, som kaldtes Guds Tugt

Oppdatering: Via en tredje juledagslenke hos Steffen Kverneland er jeg blitt oppmerksom på forarbeidet til diktet:

http://politiken.dk/kultur/boger/ECE2185276/professor-om-tom-k-fund-det-er-altsaa-bare-en-kladde/

Det er jo en råere og mer begrenset versjon. Det ferdige diktet kan vel regnes som resultat av en slags sublimering, om ikke i streng Freudiansk forstand...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Herlig humor i bokens første sider, så fortsetter det å være ganske morsomt til henimot slutten, som for meg ble et antiklimaks.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Til dels stor humor, mye varme og kloke betraktniger om samfunnet, livet, vennskap, mat (bortsett fra et fornøyelig biffmåltid, går det mest i ost og løk...) - og vin. Slutten er litt brå og utilfredsstillende.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Første bok i en løst forbundet kvartett. Etter denn følger Ahasverus' død, Pilgrimer på havet og Det hellige landet.

Jeg har lest dem både på norsk og svensk, og ettersom Lagerkvist skriver en vakker, poetisk prosa, er svensk å foretrekke.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tredje bok i en løst forbundet kvartett som starter med Sibyllen. Andre bok er Ahasverus' død, fjerde er Det hellige landet.

Jeg har lest dem både på norsk og svensk, og ettersom Lagerkvist skriver en vakker, poetisk prosa, er svensk å foretrekke.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Morsom og spennende tøysefantasy som selv om miljøet er gammelmodig appellerte til min ti år gamle datter på tidlig nittennittitall. Og jeg koste meg med å møte en av min barndoms favoritter på nytt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg vil anbefale lydboken med Duc Mai-The som oppleser. Nydelig formidling av en uslitelig klassiker!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Så vidt jeg husker ble alle fortellingene i denne boken innledet med ordene: "i fattigdommens dager" og jeg leste dem fylt av medlidenhet iblandet en stille glede over å ikke leve i fattigdommens dager. Men alle barna var vakrere enn noen av dem jeg kjente...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er ikke noen stor elsker av fantasy, men denne er både spennende og rik på menneskelig dybde.

Jeg er ikke så god i engelsk, men her er greit språk, og litt ordsjekking er langt å foretrekke fremfor å få vondt av en slett norskoversettelse.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er enig med Le Monde-anmelderen i at dette er gourmetprosa. Undrer meg litt over at oversetteren har valgt "åttebladrose" som navn på rosen som trolig er Reinrose (Dryas octopetala). Ble også skuffet over at stikklingene fislet ut av fortellingen, likeså noen spennende tilløp til magisk realisme. Men det er muligens en del av gourmet-konseptet: hint av en smak gjør opplevelsen subtil. Jeg er ikke så finstemt og ønsket meg mer tydelighet...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vel, jeg har lest den på norsk, ikke engelsk.

Boka red på en heftig popularitetsbølge på nittensyttitallet, og ble av mange lest som en bekreftelse på livets håpløshet. Hesse understreker i forordet til en nyere bokklubbutgave at hans intensjon var å krone hovedpersonens kamp mot selvmordsdemonene med seier. Kanskje ikke helt tydelig, men boken er en lesefest, og til tross for det dystre temaet er der passasjer som er hylende morsomme.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Terningkastet mitt gjelder kun langnovellen "Et latterlig menneskes drøm" som er en av fortellingene i denne boken. De andre har jeg ikke lest.

Et latterlig menneskes drøm har jeg båret med meg siden jeg var sytten år og inne i min første eksistensielle krise. Den både bekrefter krisen og peker på en slags løsning...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Tove Obrestad WøiengretemorCarine OlsrødAud- HelenPiippokattaGrete AastorpAnne-Stine Ruud HusevågKristine LouiseBerit B LieOlemgeWencheDressmyshelfEllen E. MartolRisRosOgKlagingMarit HåverstadLisbeth Marie UvaagReidun Anette AugustinHarald KBeathe SolbergAstrid Terese Bjorland SkjeggerudBjørn SturødTheaAnn ChristinPilarisKjerstiVigdis VoldCathrine PedersenTanteMamieSolveigAvaAnne Berit GrønbechMarianne  SkageMartinMorten BolstadJan-Olav SelforsHeidiIngeborg GLeseaaseTonje SivertsenJakob Sæthre