Gifttreet

av (forfatter) og Bente Klinge (gjendikter).

Gyldendal 2000 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.24 (67 terningkast.)

203 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Romanen handler om en families tragiske fall og bemerkelsesverdige rekonstruksjon i løpet av tre tiår i det postkoloniale Afrika. Historien blir fortalt av kona og de fire døtrene til den evangeliske baptisten Nathan Price. Price tar med seg familien til Belgisk Kongo i 1959.

Omtale fra forlaget

I 1959 reiser fire unge søstre sammen med foreldrene fra Sørstatene i USA og inn i jungelen i det daværende Belgisk Kongo. Faren deres skal spre «det glade budskap». Planen er å bli i ett år, og så vende uberørte tilbake til sekstitallets USA. Men noe skjer i landsbyen Kilanga, som skal gi livene deres uante retninger.Kingsolver leverer en drivende god utforskning av religion, samvittighet, imperialistisk arroganse og de mange veiene til tilgivelse. Gifttreet lå lenge på bestselgerlistene i USA. Jentungene er svært ulike: Seksåringen Ruth May piler av gårde i utforskning og lek; vindskjeive Adah drar på et bein og speilvender ord, tvillingsøsteren Leah sluker språk og skyter bue, mens storesøster Rachel ser verden avtegne seg i speilet.

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2000

Format Innbundet

ISBN13 9788205272828

EAN 9788205272828

Omtalt tid 1960-1999

Omtalt sted Kongo, den demokratiske republikken

Språk Bokmål

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

30 23 14 0 0 0

Bokomtaler

Dette var en av favoritt bøkene mine da jeg leste den på engelsk for mange år siden, lånte den bort til en venninne som mistet den på Malta (grr) Kjøpte senere en norsk versjon til min samboer og leste også denne, det som gjorde meg trist var at jeg syntes hele fortellingen ble ødelagt av den vanvittige dårlige oversettelsen, all flyten i fortellingen ble borte og det var knotete å komme igjennom. Nå har jeg lest en del bøker på både Norsk og engelsk men dette er uten tvil en av de verste oversettelsene jeg har lest noensinne ! Om dere vil ha en fantastisk leseropplevelse , ikke les denne boken på norsk !

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ikke en bok som fanget meg, hadde vanskeligheter med å komme gjennom hele boken. Får høre hva de andre i leseringen mener.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En lesefest frem til siste delen (1/3?), da det blir mer en politisk-kulturell drøfting enn roman, syntes jeg. Til gjengjeld var det ganske interessante, og litt foruroligende, tanker som blir presentert.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Familien Price, som består av fire jenter, mor og far, reiser til Belgisk Kongo i 1959. Far Price er pastor, og skal spre det glade budskap til kongoleserne. Det skal vise seg å være lettere sagt enn gjort...
Fortellerne i boka er henholdsvis mor og de fire jentene.
Rachel er eldst og nesten 16 år. Hun er meget opptatt av utseendet, noe som ikke er så enkelt i Kongos jungel. Det eneste hun venter på, er at det hele skal ta slutt.
Seks år gamle Ruth May er yngst i flokken, og synes det hele er et spennende eventyr.
Leah er intelligent og irriterer seg grenseløst over at hun ikke kan språket til de innfødte. Hun, som sluker språk som andre sluker brødskiver, skjønner ikke det døyt!
Leahs tvillingsøster, Adah, er skjev i kroppen, nekter å prate, men er meget opptatt av ord og ikke minst tall.
Moren, Orleanna, forteller sin historie flere år etter hendelsene i Kongo, og vi skjønner at det har skjedd en eller flere tragedier underveis.

En fargerik fortelling full av dramatikk med historisk bakteppe.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Herrens, jeg trodde aldri jeg skulle bli ferdig med denne boken! Historien er fantastisk, hjerteskjærende, håpefull, og til tider humoristisk. Og ALT forsvinner i den norske oversettelsen. Det er flere som visstnok har påpekt den dårlige oversettelsen, men jeg merket ikke så mye til dette helt i begynnelsen. Bortsett fra ett parti, hvor det ble gjort et poeng av sørstatsaksenten og oversetteren valgte å trekke denne direkte til sørlandsdialekten her. Gud bedre.....Og etter det ble det egentlig bare verre og verre. Vanligvis er bøker hvor handlingen er lagt til Afrika skrevet i et helt eget tempo med en flyt og nerve som treffer deg, som å svømme i et poetisk driv, og det tror jeg denne boken også er. På engelsk. Derfor strevde jeg litt med å bestemme meg for hvilken kategori og hvilket terningkast denne skulle få, for hadde jeg lest den på orginalspråket hadde den nok fått topp terningkast og blitt markert som favorittbok. Men jeg velger å ta utgangspunkt i den norske, og den er rett og slett for dårlig.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Jeg trodde alle sprekkene i sjelen min kunne tettes med bøker.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Ikke prøv å gjøre livet til et matematisk problem med deg selv i sentrum og alt annet i balanse. Det skjer ubehagelige ting selv når du er snill. Og er du slem, kan du likevel ha flaks.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

"Dette er ikke en fattig nasjon," minner jeg sønnene mine om inntil de kan høre det i søvne. "Det er bare en nasjon av fattige."

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Alt du er sikker på at er riktig,kan være galt et annet sted.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Døtrene marsjerer etter henne, fire jenter presset inn i kropper så stramme som buestrenger - hver av kroppene er spent som for å skyte et kvinnehjerte ut på enten ærens eller fortapelsens vei.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

I forbindelse med verdens bokdag 2006 spurte Museum, Libraries and Archives Council (MLA) britiske bibliotekarer hvilken bok alle voksne burde lese før de dør. Her finner du resultatet av undersøkelsen.

Listen hos The Guardian.


Godt sagt! (23) Varsle Svar

Because I heart Oprah <3


Godt sagt! (7) Varsle Svar

Startet lesesirkel i 2011. Her er bøkene vi har lest til nå. Etter 3 år har det blitt 30 bøker! :-)


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Følger trenden og lager liste


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Frodig sommer" av Barbara Kingsolver
 • "Lakunen - roman" av Barbara Kingsolver
 • "Margarets frihet" av Jessica McCann
 • "Karthago" av Joyce Carol Oates
 • "Agaat" av Marlene Van Niekerk
 • "Det skjedde i Evergreen - en roman" av Rebecca Rasmussen
 • "Majorens siste forelskelse" av Helen Simonson
 • "Frihetens vinder" av Lois Leveen
 • "Sjelesøstre" av Sarah Waters
 • "Hjertets usynlige stormer" av John Boyne
 • "Jenta som dykket inn i jordas indre" av Sabina Berman
 • "Sammenkomsten" av Anne Enright
Alle bokanbefalinger for dette verket