Jeg har begge og de var utrolig godt skrevet og interessante.
Når det gjelder historie - hva med : Soga om Geirmund Heljarskinn av Bergsveinn Birgisson
Denne boken er så hendig - uansett hva man skal bruke farger til. Boken får plass i en veske (ca 15 x 11 cm).
"A Dictionary of Color Combinations" er på Japansk (ca. 20 sider), forfatter Sanzo Wada 1883-1967, fargenes navn er på både japansk/engelsk.
I mitt tilfelle å sette sammen farger når jeg skal strikke et design, men liker ikke designerens fargesammensetning. Hvor jeg så denne boken var - Fruity Knitting Podcast.
Intervju med Georgia Farrell (Designer, Designer for Rowan), episode 123.
ca. 39:10 inn i programmet viser Andrea - "A Dictionary of Color Combinations". Det andre intervjuet er 1:05:53 lengre inn i programmet hvor Georgia Farrell forklarer mer om hennes bruk av fargekombinasjonene sine, med henvisning til boken.
(PS! annonsene på YouTube kan jeg ikke gjøre noe med)
https://www.youtube.com/watch?v=KHQ_MkZtalU
PS! Mine henvisninger til intervjuet er bare så man får et innblikk i innholdet i boken.
Hva mener du? Her diskuterer vi en bok. BOKELSKERE nettbibliotek er for alle og for alle sjangere noe annet er snobberi.
Filering er ikke kun å lage pyntebord på Voss bunad. "Filering er ein raudlista handverksteknikk som i Vang i Valdres har fått leve i ubroten tradisjon. Teknikken er kjent frå egyptiske funn frå 3000 år f.Kr". Hentet fra Valdresmusea
Jeg for min del har tenk å lage en duk. Liten til å begynne med så jeg lærer teknikken.
Boken viser mange bilder Ikke bare fra Voss og Voss bunad også fra Østlandet, Trøndelag, Valdres, Telemark (med henvisninger i boken) + boken er også en historiebok, som jeg er en glad eier av.
Når det største fokuset har da vært hvordan lage nettet, siden det har blitt så vektlagt i boken da må det være at det er det vanskeligste å forklare med ord + tidkrevende å forklare. De viser hvordan man starter lage nettet fra forskjellige vinkler - vannrette ruter eller diagonale ruter. Ferdig kjøpte nett til å brodere i får man ikke kjøpt i Norge lengre.
Ha i tankene at den siste boken om filetering var utgitt i 1950 og var på ca. 20 sider uten noen forklaring på hvordan man lager nettet for brodere på. Jeg har ikke funnet flere bøker om emne i Norge. Det er ikke sikkert at Voss Husflidslag trykker opp flere eksemplarer hvis etterspørselen er liten. De vil da heller holde kurs.
Det er en begynnelse. Jeg har lett på nettet etter akkurat hvordan man lager fileterings nett og har funnet noen. Når man tar det sammen med tekst & bilder fra boken så vil jeg si at boken er verdt å ha for den er på norsk.
Boken er som sagt veldig godt forklart i tekst & bilder hvordan man lager nettet som er grunnlaget for broderi. Boken krever en oppfølger når det kommer til broderi og da er det viktig ha den første boken. I 1950 utga Olga Thorsen "Filet-arbeider" en bok på ca. 20 sider som viser med enkelte bilder hvordan man broderer på nett. Denne boken er umulig å oppdrive. Det beste er digital på Nasjonalbiblioteket.
Jeg spurte Voss Husflidslag om de ville opprette en gruppe på FB og fikk til svar at hadde de ikke tenkt på, men ville bringe spørsmålet på neste møte i august. Jeg har også skrevet en vurdering av boken at den krever en oppfølger vedr. broderi i detalj fra a-å på deres FB.
Jeg har nå mottatt boken. Den er fin og opplysende. 3/4 av boken viser hvordan man danner nettet. Bare noen sider om broderi på nettet. Er boken verdt å ha - ja, men krever en oppfølger som tar for seg i detalj broderiet på nettet fra a-å.
er du klar
nei
fint
da kjører vi på
Forfatter: Victoria Dalsberget, du er nok, 2021
Glemte å nevne at filetering også innebefatter duker. Mange i Norge har håndbroderte filerte duker. Her er noen bilder
Omtalen om boken kom jeg tilfeldig over i gruppen "Vi som broderer og monterer bunad" på Facebook i mai. Boken ble utgitt 30. juni i år. Sendte en email til lederen av Voss Husflidslag (kirh2000@online.no). Boken er underveis og jeg kan ikke uttale meg innholdet enda. Jeg har flere engelske bøker og noen svenske om emne. Så langt har jeg ikke fått gjort noe.
Filering er brukt på Hardangerdraktforkle og Vossabunadsforkle i stedet for hardangerbrodering.
På Youtube er der flere videoer. Filet lace på engelsk - på denne listen er andre teknikker også kommet med.
Boken har ISBN nr., men kommer ikke opp når man søker enda.
Livet gir og livet tar
Noen kommer, andre drar
Noen mister, andre finner
Noen taper, andre vinner
Livet gir og livet tar
Noen mangler, andre har
Noen sørger, andre smiler
Noen tror mens andre tviler
Livet gir og livet tar
Alle mennesker søker svar
Hvem er du og hvem er jeg?
Hvor er livet mitt på vei?
Stein-Roger Olsen
Filerte forkleborder kan nå kjøpes hos Voss Husflidslag. Boken er nå for salg for de som er interesserte. Denne teknikken er rødlista hos Norges Husflidslag. Samt Bokdesign med info
Jeg har ikke lest boken. En forespørsel er sendt på Bookis så det ordner seg nok. Det jeg funnet er en artikkel fra Den Norske Buchenwald Foreningen for de som er interessert.
Knut-Jørgen Erichsen ville ha blitt 100 år i 2022 om han hadde levd.
Du er den du er, seier havet
Kven er eg?
Ein symjar på brådjupe vatn
ein siglar ovenom skyer
søkk eg i kvinnehender
flyt eg på eigne ord
stryrer eg skipet i blinde
høyrer eg døden rope
er eg ein taper
som ikkje har mot til å vinne
anna enn strid med menn
mens livet livet
det mjuke livet
glid over mi panne som søvn
du er den du vart, seier havet,
bli ny
Åse-Marie Nesse, Dikt i samling (Av hav er du komen), 1999 (1970)
Prøv å søke på Pusteboka hver gang du er på nettet. En dag vil du få napp :)
Har fått tilbakemelding at boken Cathinka Guldberg av Gry Espedal er sendt.
Hjertelig takk. Våren 2002 var jeg i Oslo som en del av en gruppe fra Høgskolen Stord/Haugesund. Diakonissehuset sykepleiemuseum var ikke på programmet. Tok en telefon og ble fortalt at jeg måtte bestille time, Diakonissen hørte hvor skuffet jeg ble og sa spontant at ok hun bare var ikledd i jeans og jeg bekreftet at det var jeg også. Deretter bekreftet at det kunne la seg gjøre.
Stor var gleden hos meg og jeg fikk omvisning helt alene. Det hun som gjorde meg oppmerksom på at Lærebok for sykepleiere av Rikke Nissen var i salg (hun hadde oversatt originalen fra gotisk skrift til bokmål). Sitter her og mimrer for hun utfylte Høgskolens sykepleiehistorie på et levende vis og som sitter den dag i dag. Mye av det hun fortalte stod ikke i sykepleie-historieboken.
Jeg sendte deg en link
Jeg fikk tak i Blomstergleder hos Antikvariat.net
https://www.antikvariat.net/nb/search/blomstergleder%2Bhos%2Bkristin?bookseller=all&letter=all&product_group=all&period=all¤cy=NOK