Julekalenderen til Libris er i gang, men det er fortsatt mulig å bli med! Årets beste julekalender, spør du meg, som er totalt inhabil selvagt. Dagens bokpremie er CeeCee Honeycutts reddende engler. www.librisjulekalender.no

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Axel Henie har en god stemme for lydbøker. Jeg har hørt han i Bjørn Sortlands barne/ungdomsbøker (Paris-mysteriet,London-mysteriet). Hører gjerne han oftere!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bra blogg om lesebrettet http://bit.ly/vlZUB0

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg liker at bøkene jeg leser er forskjellige, og kan sette pris på det ene og det andre. Innsirkling som karakterdrevet roman synes jeg er noe av det beste som er utgitt de siste årene. Karakterdrevet for store litterære opplevelser, plotdrevet for god underholdning.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nettopp ferdig med den - råbra! Veldig lite forutsigbar, stadig nye vendinger. Har kost meg med denne - og tar fatt på "Ved elven" om kort tid!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det amerikanske brettet Nook har utlånsordning: du kan låne bort en e-bok til en venn. Da blir boka "uleselig" på ditt brett i den perioden den er utlånt. Det jobbes med utlånsordninger for bibliotekene i Norge også. Med digikortene kan du låne ut helt lovlig: du kan lagre kopi på ett brett, og låne bort kortet. To bøker for prisen av en. Jeg jobbet med musikk da DRMen ble fjernet. Da skrev man i avtalevilkårene at det var tillatt å dele musikken med familien og nære venner. Underforstått: massekopiering gjennom fildelingsnettverk ikke tillatt. E-bøker med vannmerke kan kopieres og deles på samme måte. Det er litt verre med DRM-bøkene. Man kan jo låne bort hele lesebrettet...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg holder på med "De siste barnet". Dette er utrolig bra krim! Spennende og engasjerende! John Hart er vel den eneste som har fått Edgar-prisen (USAs viktigste krimpris) hele 3 ganger. Omtales ofte som verdens beste krimforfatter. Knallbra!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er fortsatt noen dager til brettet er i butikk, men forteller gjerne litt om responsen hittil. Det er svært stor interesse for det nye lesebrettet. Det strømmer på med forhåndsbestillinger på nett, og det ringer flere butikker hver dag som lurer på når brettet kommer. Mange kunder kommer og spør etter det. Får også direkte telefoner fra kunder. Alle jeg har snakket med har konkludert med at dette er noe de vil ha.

Alle er fornøyde med at de kan handle e-bøker hvor de vil, og bruke på dette brettet. Mange vil ha brettet på grunn av digikortene: de har feks ikke Internett på hytta. Flere presiserer at de er oppegående på teknologi, men synes det er en fordel med Digikortene likevel. De presiserer at kortene ikke bare appellerer til spesielle grupper, men til "vanlige".

Flere trigger på muligheten for lydbøker, og muligheten for å spille av på radio vekker begeistring.

All funksjonalitet kommer ikke til å være på plass på dag en. Brettet har imidlertid en enkel knapp for oppdatering, slik at alle får med seg forbedringer på softwaresiden.

Har fått flere forslag til forbedringer, ting som vi ikke hadde tenkt på. Det er fantastisk herlig å kunne utvikle løsningen i samarbeid med bokelskere - på bokelskeres premisser. Og folk synes det er like gøy å oppleve at deres ideer faktisk kan realiseres - om relativt kort tid. Det er ikke helt det samme om du sender en mail til Samsung...

Til tross for skepsis og kritikk blant nettdebattantene: dette tror jeg blir en dundrende suksess! Kjempegøy å jobbe med!

(Drammen Libris får demobrett i morgen - som de første i landet).

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det hat skjedd mye på DRM-siden. Det er stadig mer utbredt at innholdet ligger lagret på nettet (i skyen), og at brukeren logger seg på for å få tilgang til innholdet, eller bøkene om du vil. Innholdet er kryptert (tilsvarer DRM-beskyttelse), men det oppleves ikke som så stor begrensning i frihet fordi man får tilgang til innholdet på alle lesere. Kindle er basert på dette systemet. Det samme er den norske løsningen Bokskya. Kjøper du norske e-bøker hos de store nettbutikkene, kan du logge deg på en app, og lese dem på alle dine nettbrett og smarttelefoner. Det eneste kravet er at du bruker nettleser Chrome eller Safari.

Den norske løsningen tar høyde for å gi brukerne mer fleksibilitet. Mange har lesebrett uten internett eller uten støtte for nettleserne som er nevnt. I Norge syntes man det ville være uheldig å lage en løsning der disse brettene blir ubrukelige over natten, slik Amazon har gjort. Derfor beholdt man muligheten til å laste ned e-bøker med den Drmen forlaget velger - Dvs med eller uten drm.

Flere forlag deler Ragnhilds syn på DRM: Aschehoug og Font feks legger ut sine e-bøker uten slik kopibeskyttelse.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Å, jeg gleder meg stort til filmene! Jeg så "Hodejegerne" for et par dager siden - og begynte å glede meg til HH med det samme. Nesbø har god kontroll på detaljene - det blir gøy å se historiene som film også.

Jeg synes det er noe helt spesielt å gå og se film laget på en bok jeg er glad i. Det blir litt som å gå sammen med "klubben" på kino - en annen type fellesskap i salen enn når man ikke har noen referanser fra før. Pinnsvinets eleganse er et godt eksempel (en litt annen genre riktignok...)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

De er vanligvis en del billigere. Det er vanskelig å få en stor prisfordel pga momsreglene. Myndighetene har momsbelagt e-bøker med 25 %. Det er ikke moms på papirbøker. Mye av prisfordelen på e-bøker forsvinner her.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er mange som ønsker seg norske e-bøker på Kindle. Hvert enkelt forlag bestemmer hvor de skal selge sine e-bøker - og de kan velge å selge hos amazon om de vil.

For dem som ikke allerede har Kindle: Dette brettet er da ikke noe spesialleser. Det er et helt vanlig lesebrett med støtte for e-bøker i EPUB-format, som er den vanligste standarden for e-bøker for alle utenom amazon.

Brettet kommer med den ekstra Digikort-funksjonen - men dette er ikke til hinder for at man kan laste ned e-bøker på vanligste måte - som er rett ned på brettet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

40.000 har meldt seg på - men det er plass til flere!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tegn til kjærlighet av Kjærstad tenkte jeg også på - men det er kanskje mer skriftens magi enn litteratur. Vindens Skygge er et tips.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Alle lesebrett har mulighet for lydbøker. Men vi har gjort en del for å videreutvikle muligheten:

-Lydbøker kan lastes ned på brettet, overføres fra PC eller kjøpes på Digikort -Brettet kommer med FM-sender, slik at lydbøkene kan spilles av på radioen. Det eneste du må gjøre er å plotte inn en ledig frekvens. -Vi håper å kunne tilby Digikort med lyd og tekst før sommeren. Da kan du sitte på bussen og lese en e-bok - og switche over til lydboka (på samme sted) - når du går av.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Noen tanker om teknologi og målgrupper:

Minst to ting betyr noe for om folk bruker en teknologi: 1) De må være interessert i den 2) Brukervennligheten må være god nok.

Hvis folk først er interessert, er det brukervennligheten som avgjør om teknologien blir brukt. Folk på teknologisiden kan her "skyve kundene foran seg" og snakke om at kundene er "avanserte" eller ikke. Det betyr egentlig bare om brukervennligheten er god nok til at alle som ønsker, kan bruke den.

Kindle har god brukevennlighet. Jeg er ikke i tvil om at det meste av det norske markedet mestrer å bruke Kindle. Første generasjon lesebrett, som vi har i salg i Norge, krever derimot mer av brukeren. Ikke alle får til å laste ned e-bøker til PC og overføre e-bøker til disse lesebrettene.

Det nye lesebrettet Norli Libris kommer med, er en kraftig forbedring i forhold til det meste som har vært tilbudt av norske lesebrett hittil. Som nevnt flere ganger har brettet online butikk med norske e-bøker, utenlandske e-bøker, touch-skjerm og wifi. Flere bloggere, som Eirik Newth, beskriver brettet i svært negative ordelag. Det gjør han uten å ha sett eller prøvd brettet - og etter på en svært ufin måte å ha avslått tilbud om å prøve. Jeg kan bare oppfordre dere til å stikke innom våre butikker og teste selv når brettet kommer i butikk i begynnelsen av desember.

Da iPaden kom, var det spennende å se om lesebrettene kom til å overleve. Så langt har de fortsatt å selge.

Noen grupper synes det er optimalt å lese på iPad. Noen synes det er greit å lese e-bøker på smarttelefonene. Noen velger Kindle, selv med et vanskelig tilgjengelig utvalg av norske e-bøker. Og noen vil velge vårt norske lesebrett. Det kan være interessant å spekulere på hvilke grupper som vil foretrekke hva. Selv har vi en hypotese om at de som går mest i bokhandelen kommer til å være mest tilbøyelige til å ønske seg våre lesebrett. Det kan hende vi tar feil.

Under Bokfestivalen i Oslo stod jeg på stand i tre dager og solgte lesebrett. Overraskende mange av de som kom bort og var interessert i lesebrett, var godt voksne mennesker. Dvs 70-80 år. Disse ønsket å følge med på utviklingen, og ønsket seg lesebrett pga muligheten for stor skrift, og mulighet for lydbøker og e-bøker på samme brett. Datakompetansen var varierende. Når vi har tenkt at noen kan ha et reelt behov for Digikort med e-bøker, og sier at vi har gjort det vi kan for å fjerne alle oppstartsbarrierer, er det denne gruppen vi tenker på.

Selve "basisfunksjonaliteten", som er online-butikken og lesing, spenner mye bredere.

Vi tror at mange andre vil se nytten i Digikort i enkelte situasjoner. Jeg har svært lyst til å diskutere dette med flere, og kan si mer i et annet innlegg.

Vi har mottatt mye kritikk for å bremse utviklingen og satse på gammel teknologi. Det er viktig å presisere at dette ikke er enten eller. Utviklingen av bedre løsninger for nettbrett og nedlasting går sin gang - selv om det går tregere enn man kunne ønske.

Parallellt med dette ser vi på hvordan vi skal forholde oss til e-bøker i møtet med våre kunder. Med 180 butikker over hele landet, skjer dette møtet først og fremst i butikkene.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg tror nok hele bokbransjen ønsker å ta kundene på alvor. Hvis det kan være noen trøst, så finner man den samme tregheten i ganske mange land. Går ikke inn på årsaker her.

Det er mange som nevner pris på e-bøker. Det norske markedet er på 5 millioner mennesker, når du tar med smått og stort. Markedet for engelskspråklige bøker er på mange hundre millioner. Det er ikke mulig å få økonomi i salg av norske e-bøker, med et prisnivå som det man finner på engelske. Selvsagt kan man selge mer ved lavere priser, men da øker markedsføringskostnadene også. Jeg tror prisnivå på norske e-bøker er lavere enn hva mange tror - se feks her (NB! egenreklame) http://bit.ly/vaH1J5

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Burde kanskje det. Opplyste om jobb hver gang jeg snakket om jobbrelaterte ting da jeg var her tidligere, men det ble litt kunstig i et forum hvor jeg deltok ofte. Regnet med at dette var så "reklamete" at det var hevet over enhver tvil at det var reklame - beklager hvis det ikke var tilfelle.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Lesebrettet har en online bokhandel der du nettopp kan handle e-bøker rett ned på brettet. Utvalget av lesebrett der du kan kjøpe norske e-bøker rett på brettet er begrenset - det finnes bare ett annet i markedet.

Online bokhandelen tilbyr norske, svenske og engelske e-bøker. Utvalget vil være på et par hundre tusen titler fra start, og vil økes raskt.

Digikortene gir en ekstra mulighet. Du kan kjøpe e-bøker som gaver, du kan låne dem ut, og de som ønsker litt mer håndfaste e-bøker, har mulighet til det.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mer informasjon om lesebrettet på digi.no http://www.digi.no/883007/vil-selge-boker-paa-magnetkort

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Trude JensenCecilieIngrid HilmerAnne-Stine Ruud HusevågMarianne  SkageHarald KFiolToveBertyKaren RamsvikBerit B LieLailaEli HagelundTanteMamieTove Obrestad WøienMarianne TKirsten LundmgePi_MesonG LKristine LouiseTor-Arne JensenDinaTheaTone SundlandLiv-Torill AustgulenStig TAstrid Terese Bjorland SkjeggerudJarmo LarsenVannflaskeNinagretemorBente NogvaCarine OlsrødritaolineReidun SvensliGrete AmundsenKjell F TislevollInger-LiseMarit Håverstad