Klikk på en bok for å skrive en omtale.

Viser 1 til 20 av 76 bokomtaler

Politimannen Cormac Reilly blir sendt ut på sitt første oppdrag som involverer et dødsfall og det skal bli en sak som han sent kommer til å glemme. En alkoholisert kvinne ligger død i senga si, i et forfallent hus i Galway i Irland, og to forsømte barn blir foreldreløse.

20 år seinere er Reilly tilbake i byen der han startet politikarrieren sin. Etter å ha gjort suksess i Dublin blir han ikke akkurat tatt i mot med åpne armer av de nye kollegaene sine og det er ikke så lett å vite hvem han kan stole på. Han får stort sett bare arbeide med gamle uløste saker og den gamle saken der han selv var første politimann på åstedet blir tatt opp igjen på grunn av et nytt dødsfall.

Jeg syntes dette var en skikkelig god krim og jeg ser frem til å lese flere bøker i serien om Cormac Reilly.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

På en skihytte i de franske fjellene gjør betjeningen seg klar til å ta imot en ny gruppe med gjester. Denne gangen er det ansatte og aksjonærer i app-selskapet Snoop som er ventet. Det er en broket forsamling som kommer ramlende og ikke alle står på like god fot med hverandre. Det som skulle være en avslappende skiferie utvikler seg raskt til å bli et mareritt da en av gjestene forsvinner og de gjenværende blir isolert på hytta etter et snøskred. Hvem kan man egentlig stole på?

Jeg har lest en del bøker i det siste som alle ser ut til å være laget over samme lest. Jaktselskapet av Lucy Foley for eksempel er ganske lik denne i oppbygning og stil. Ung kvinne som har opplevd noe tragisk tar seg jobb på avsidesliggende sted der hun opplever enda flere traumatiske ting. Så særlig originalt er dette ikke, men jeg kan ikke la være å lese slike bøker allikevel. Ok underholdning.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Anna Willis er på vei hjem fra et helgeopphold på hotell der hun og medarbeiderne hennes har vært på teambuilding. Stemningen i bilen er ikke særlig god da det skjer en alvorlig ulykke. Anna klandrer seg selv for det som skjedde og sliter med søvløshet. I tillegg er det noen som legger igjen ekle beskjeder om at hun skal sove for godt.

Hun bestemmer seg til slutt for å si opp jobben, gjøre det slutt med kjæresten og begynne på nytt som medarbeider på et hotell på den isolerte øya Rum utenfor Skottland. Hun har knapt begynt i den nye jobben da det kommer et følge på 7 gjester og en svært kraftig storm treffer øya. I tillegg dukker det opp en ny beskjed. Er det noen som har fulgt etter henne ut til Rum?

Denne boka likte jeg veldig godt. Krimdramaer som foregår på et begrenset område kan bli virkelig spennende hvis de er godt skrevet og det syns jeg denne var. Det var ikke opplagt hvem som var gjerningsperson og karakterene var interessante. En god bok å lese i mørke vinterkvelder.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg syns denne ble litt langdryg og kjedelig. Handlingen hoppet mye fra den ene til den andre tidsepoken, og hun som jeg trodde var hovedperson i boka forsvant nesten ut fra handlingen i store perioder.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Fem kvinner reiser på firmatur ut i den australske villmarka. Kun fire kommer tilbake. Slik er opptakten til denne boka, og handlingen veksler mellom nåtid der letemannskap og politi prøver å finne den savnede kvinnen, og tilbakeblikk på det som hendte i dagene før hun forsvant. Kvinnene som kom seg ut av skogen forteller alle litt forskjellige historier om hva som hendte så hvem skal man egentlig tro på?

Dette er den andre boka i serien om politimannen Aaron Falk, oppfølgeren til den strålende "The Dry". Selv om dette er en serie er selve historien frittstående, handlingen foregår et annet sted og det er bare Falk som er igjen av persongalleriet fra foregående bok.

Jeg syntes boka var spennende og jeg koste meg skikkelig med å lese den.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Her syns jeg serien gikk litt på tomgang og Banks har blitt forferdelig snobbete i de siste bøkene. Det var nesten like mye selvtilfreds svada om musikk og mat som krimgåte i denne. Kjedelig.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Året er 1857. Audrey Hart reiser fra London til øya Skye, som ligger utenfor Skotland, for å søke jobb som assistent for en kvinnelig folklorist. Hun har reist hjemmefra uten å si hvor hun skal til sin far og stemor, fordi hun var sikker på at de ville stoppet henne hvis hun hadde fortalt hva hun skulle. Det er ikke bare jobbmuligheten som drar henne til Skye, det var der hennes egen mor døde for flere år siden, og Audrey har aldri fått faren til å fortelle hva som egentlig skjedde. Ved å reise ut dit selv, håper hun å finne svar.

Det er en lang reise, og da hun endelig er framme, får hun jobben med å samle inn sagn og historier fra lokalbefolkningen på prøve, men det viser seg å være vanskelig å få de lokale historiefortellerne i tale. De er ikke vennlig innstilte til en fremmed som Audrey.

En dag finner hun en ung jente død i strandkanten. Folkene i bygda er overbevist om at det er overnaturlige krefter som står bak og siden det var Audrey som fant liket, åpner de seg endelig litt og lar henne ta del i den lokale historiefortellingen.

Denne boka er både en historisk roman, og en bok med elementer fra krim og gotiske romaner. Man får også innblikk i lokale skikker og livet på den tiden handlingen foregår.

Et sentralt tema er "Highland clearances", perioden da husmennene ble drevet bort fra husene og gårdene sine av godseierne fordi de skulle bruke landet mer effektivt. Mange ble tvunget til å emigrere til Amerika eller Australia, men ikke alle hadde muligheten til det og de ble ofte syke og døde i ytterste fattigdom. En annen ting som belyses, er de begrensede mulighetene kvinner hadde i denne perioden. Hvis man ikke ville, eller fant noen å gifte seg med, var det ikke mye man kunne tillate seg å gjøre. I tillegg får man innblikk i den lokale folketroen om underjordiske og andre vesener.

Språket er en nytelse, landskap og miljøbeskrivelsene er rike på atmosfære og landskapet er mørkt, vilt og karrig. Den passer perfekt å lese i denne mørke årstiden. Jeg koste meg skikkelig.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Familien Fletcher har bygd seg et nytt hus i landsbyen Heptonclough, mellom to kirker og like ved kirkegården ligger det i maleriske omgivelser, men de sliter med å finne seg til rette, da de ikke føler seg velkomne i det lille samfunnet. De to eldste barna leker ofte på kirkegården og særlig den eldste Tom, føler at det er noen som hvisker til ham og følger med på alt han gjør når han er der ute.

Presten Harry Laycock er også ny, han skal åpne kirka for første gang på ti år, etter at den har stått ubrukt på grunn av en tragisk hendelse. Han blir kjent med familien Fletcher og han merker også et slags nærvær og hører en hvisking som han sliter å finne en naturlig forklaring på.

Den unge kvinnen Gillian sliter med å takle tapet av datteren som omkom i en brann for noen få år siden. Hun blir henvist til psykologen Evi Oliver som skal forsøke å hjelpe henne å få orden på livet sitt. Det viser seg at flere barn i samme område har enten forsvunnet eller blitt drept de siste årene. Hvilke mørke krefter er det som skjuler seg i Heptonclough?

Dette er en velskrevet og spennende bok. Jeg slet med å legge den fra meg, særlig på slutten.
Beskrivelsene av de merkelige tradisjonene i landsbyen er interessante, og skildringen av både personer og landskap i boka virker troverdig.

Selv om dette er en frittstående bok, så har den en link til serien om Lacey Flint, da Evi Oliver også dukker opp i et par av de bøkene. Særlig i Dead Scared har hun en ganske fremtredende rolle, så det kan være en fordel å ha lest Blood Harvest først. (Det gjorde ikke jeg).

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Grusomt god.

Skotske Stuart MacBride har hatt stor suksess med krimserien om Logan McRae som foregår i Aberdeen. Denne boka er en såkalt "standalone" og det er en bok som står støtt på egne bein. Vel, nesten. Lesere av bøkene om Ash Henderson vil nok dra kjensel på den i overkant pratsomme Dr Alice MacDonald, som har en gjesterolle i denne boka. Handlingen er satt til den fiktive byen Oldcastle og jeg må innrømme at jeg googla for å sjekke om byen var virkelig eller ikke.

Politimannen Callum MacGregor har havna i "the Misfit Mob". En avdeling der de mest håpløse politifolkene blir plassert. De får sjelden noe interessant å etterforske, så da det kommer en melding om at det har blitt funnet et lik, og at de skal jobbe med saken, stiger forventningene. Skuffelsen blir desto større at det viser seg at det som er funnet er en inntørka mumie. Callum er fast bestemt på at dette skal han komme til bunns i, samme hvor mange sure museumsansatte han må snakke med i jakten på eieren av mumien. Det viser seg snart at det er en forbindelse mellom mumien og en svært tidsnær forsvinning. Kan Callum og hans "håpløse" kollegaer finne den som står bak før det er for sent?

Dette er en tjukk og god bok. Handlingen er kompleks, med mange sidehistorer og jeg gjetta på hvem som sto bak flere ganger, og tok feil. Dette gjorde at boka holdt interessen oppe helt til siste slutt, ja den kunne godt ha vart litt til for min del. Persongalleriet er akkurat så frodig og eksentrisk som en kan forvente i en MacBride bok.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Enda en bok fra Peter May der handlingen er lagt til Hebridene og øya Lewis. Denne gangen handler det om ekteparet Niamh og Ruairidh Macfarlane. De driver et fima som produserer Ranish Tweed, en mykere og mer eksklusiv utgave av dette stoffet, med uvanlige fargekombinasjoner.

Da de to er på forretningsreise i Paris, får Niamh mistanker om at ektemannen skjuler noe for henne. Hun har mottatt en e-post som påstår at mannen hennes har et forhold til en annen kvinne. Like etter at hun har konfrontert Ruairidh med dette, blir han og elskerinnen drept av en bilbome med Niamh som vitne.

Niamh må reise hjem til Lewis alene med restene av sin døde mann i en eske. Det blir en ganske dyster hjemkomst, da hun har et ganske anstrengt forhold både til svigerfamilien og til sine egne foreldre.

Som vanlig i May sine bøker, veksler handlingen mellom nå- og fortid. For å forklare dagens handlinger og hvordan forholdet mellom personene i boka er nå, ser man tilbake på ting som har hendt mellom disse personene tidligere.

Jeg har hatt stor glede av May sine tidligere bøker, særlig Lewis trilogien, men denne boka syns jeg rett og slett var dårlig. Handlingen var klisjefylt og tidvis komisk usannsynlig. Vekslinga mellom nåtid og fortid fungerte ikke så bra som tidligere. Handlingen fløt ikke skikkelig, det ble mer som en hakkete oppramsing av ting som har hendt. Beskrivelsen av vær og landskap på øya er flott, men her blir det dessverre bare en fin innpakning av en dårlig historie.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bok nummer 10 i serien om presten Merrily Watkins skuffer ikke. Det nærmer seg jul i Ledwardine og Merrily har naturlig nok mye å gjøre. Jula er ikke akkurat den roligste tiden på året når man er prest. En kjent ateist som har skrevet en kontroversiell bok har flyttet til området og Merrily er urolig for hvordan dette vil påvirke folk i landsbyen.

Datteren hennes Jane gleder seg til det skal startes arkeologiske utgravninger i området der hun oppdaget noen forhistoriske bautasteiner for en tid tilbake. En profilert arkeolog skal lede arbeidet.

Politimannen Frannie Bliss er i trøbbel, han har rota det til både på hjemmebane og på jobb, og når det gjøres et makabert funn, blir han satt utenfor etterforskningen og heller bedt om å ta seg av det som ser ut som en rutinesak, langt under hans rang som politimann.

Musikeren Lol Robinson, Merrilys kjæreste har endelig begynt å få fart på karrierren sin, men han er nervøs for en opptreden på den lokale puben på julaften.

Regnet øser ned, elva vokser seg større og større og man begynner for alvor å bli redd for at det skal bli flom.

Dette er en kompleks historie der handlingen langsomt siger framover. Boka er rik på atmosfære, både landskapsbeskrivelsene og det øsende regnet gjør sitt her. Noen vil nok syns at det går for tregt, at det skjer for lite, men jeg digger denne serien.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg skjønner godt at denne serien har blitt veldig populær. Velskrevet, og med et interessant plott der det ikke er opplagt fra første stund hvordan alt henger sammen. Jeg leste til langt på natt da jeg holdt på med denne, for jeg klarte ikke å legge den fra meg. Det var jo så spennende!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Gotisk uhygge.

Året er 1865, Elsie Bainbridge er nygift, gravid og enke. Mannen hennes døde plutselig da han befant seg på det gamle familiegodset, der han skulle gjøre huset klart til at kona og barnet de ventet skulle komme etter og flytte inn. Nå må Elsie istedet reise til "The Bridge" som huset heter, for å delta i begravelsen til mannen sin. Med seg har hun Sarah Bainbridge, mannens kusine som nå er Elsies selskapsdame.

Det blir ikke noe hjertelig velkomst på de to, tjenerne er dårlig forberedt på å ta imot herskapsfolk, huset har ikke hatt Bainbridger boende på mange år.Og det hersker generelt en ganske dårlig stemning over det hele. Allerede første natten våkner Elsie av uforklarlige lyder.

En dag Elsie og Sarah har begynt å utforske huset finner de et avstengt rom der de finner en gammel dagbok. Den er skrevet av en kvinne som bodde i "The Bridge" tidligere og er skrevet i 1635. De finner også en merkelig figur av tre, med veldig realistisk påmalte menneskelige trekk. En såkalt "silent companion".

Jeg syns boka er godt skrevet med gode miljøskildringer, men spøkeriene og de overnaturlige hendelsene fremstår for meg som ganske tåpelige. Det blir til tider mer komisk enn skummelt fordi ting blir så overdrevet.

Bokomslaget er i hvert fall nydelig, og det var en av grunnene til at jeg kjøpte denne boka.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Oseanografen Cal McGill har startet sitt eget firma "The Sea Detective". Ved å analysere havstrømmene, bølger og vindforhold, jobber han med å finne kilder til havforurensing, i tillegg til at han hjelper politiet med å prøve å finne ut hvor døde kropper som driver i land opprinnelig falt i vannet. Familier som har mistet en av sine kjære på havet tar også kontakt med McGill, med håp om at han skal kunne hjelpe dem med å finne liket, slik at de får en grav å gå til.

I denne, den tredje boken i serien, får Cal McGill et vanskelig oppdrag. For fem år siden forsvant 14-åringen Max Wheeler da han skulle overnatte på den ubebodde øya "Priest's Island" En fiktiv øy i nærheten av Shetland. Det har vært søkt etter gutten på land i årevis, men ingen har lett i havet før nå. Oppdraget blir ikke mindre vanskelig av den fiendtlige holdningen han møter på den bebodde naboøya (også oppdiktet). Folk er bitre over at de har blitt mistenkeliggjort og er svært skeptiske til folk utenfra.

Jeg liker godt denne serien og syns denne boka er vel så god som de foregående. Beskrivelsen av et lite samfunn i havgapet er troverdig og miljøbeskrivelsene er veldig gode. Det at akkurat disse øyene er oppdiktet, syns jeg ikke gjør noe for historien og leseopplevelsen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg pleier å like bøkene til Nygårdshaug, men dette synst jeg var noe sludder. Det var vanskelig å følge dialogen, da flere personer så ut til å snakke i en og samme setning. Det er mulig dette ble gjort for å skape mer realistiske samtaler, men det fungerte ikke etter min mening. Til slutt gadd jeg ikke prøve å følge med på hvem som sa hva.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Som boktittelen røper er dette en samling klassiske spøkelseshistorier. Her er det med historier fra kjente forfattere som Charles Dickens, Rudyard Kipling, H. G. Wells med flere, i tillegg til flere mindre kjente bidragsytere.

Hver forfatter blir presentert med en minibografi før hver novelle, noe jeg syntes var nyttig. Særlig siden det var en del forfattere jeg ikke hadde hørt om før.

Selv om det skjer unaturlige ting og det bokstavelig talt spøker i hver fortelling, blir det aldri skummelt, men jeg koste meg allikevel. Det var en perfekt start på den mørke tida for min del.

Oversikt over innhold:

The Signalman av Charles Dickens
At Chrighton Abbey av Mary Elizabeth Braddon
The Triumph of Night av Edith Wharton
In the Dark av Edith Nesbit
A Warning to the Curious av M. R. James
The Face av E. F. Benson
The Captain of the Polestar av Arthur Conan Doyle
The Furnished Room av O. Henry
The Friends of the Friends av Henry James
The Red Room av H. G. Wells
Nigthmare-Touch av Lafcadio Hearn
The Ghost av Catherine Wells
Thurnley Abbey av Perceval Landon
The Upper Berth av Francis Marion Crawford
The Authentic Narrative of the Ghost of a Hand av Joseph Sheridan Le Fanu
A Pair of Hands av Arthur Quiller-Couch
The Open Door av Margaret Oliphant
The Nurses Tale av Elizabeth Gaskell
They av Rudyard Kipling

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Endelig er Matthew Shardlake tilbake. Dette er bok nr. 6 i serien om advokaten som arbeider i London på Henrik den åttendes tid. Som vanlig vikler han seg inn i floker som kan ende med forferdelse.

Det har blitt sommeren 1546 og Kong Henrik VIII er døende. Kona hans, Dronning Catherine Parr er i vanskeligheter. En bok hun har skrevet, der hun kommer med svært personlige innrømmelser om sin egen tro, er på avveie og hun ber Shardlake om hjelp. Det koker i intriger mellom katolikker og protestanter på denne tiden, og den som befinner seg på "feil" side av det kongen mener er den riktige tro kan ende med dødsstraff. Dronningen er redd det hun har skrevet i boken er nok til at hun blir sendt til The Tower og de redslene som venter der.

Selv om Shardlake hadde sverget at han ikke skulle involvere seg i noen saker som hadde med de kongelige å gjøre mer, tar han motvillig i mot oppdraget med å prøve å finne boka.

Dette er enda en strålende bok i denne serien. I tillegg til spenning får man et inblikk i livet på Tudortiden og alle farene som lurte, det var ikke mye som skulle til før man risikerte å bli anklaget for å være kjetter.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En stor samling krimnoveller med juletema. Jeg har ikke lest noe enda, jeg skal spare den til jul, men tenkte jeg skulle ramse opp forfatterne som bidrar siden det ikke følger med noe informasjon om denne boka her.

Noveller inkludert i boka:

The adventure of the Christmas pudding - Agatha Christie
Gold, frankincense and murder - Catherine Aird
Boxing unclever - Robert Barnard
The proof of the pudding - Peter Lovesey
The adventure of the dauphin's doll - Ellery Queen
Morse's greatest mystery - Colin Dexter
More than flesh and blood - Susan Moody
The butlers Christmas Eve - Mary Roberts Rinehart

The Burglar and the whatsit - Donald E. Westlake
Dancing Dan's Christmas - Damon Runyon
A visit from St. Nicholas - Ron Goulart
The thieves who couldn't help sneezing - Thomas Hardy
Rumpole and the spirit of Christmas - John Mortimer
A reversible Santa Claus - Meredith Nicholson

A scandal in winter - Gillian Linscott
The Christmas client - Edward D. Hoch
The secret in the pudding bag & Sherlock Holme's Christmas case - Peter Todd
Christmas Eve - S. C. Roberts
The adventure of the blue carbuncle - Arthur Conan Doyle

Dead on Christmas Street - John D. MacDonald
Crime's Christmas carol - Norvell Page
Serenade to a killer - Joseph Commings

The haunted cresent - Peter Lovesey
A Christmas in camp - Edmund Cox
The Christmas bogey - Pat Frank
The killer Christian - Andrew Klavan
The ghost's touch - Fergus Hume
A wreath for Marley - Max Allan Collins

The Carol singers - Josephine Bell
Waxworks - Ethel Lina White
Cambric tea - Marjorie Bowen
The 74th tale - Jonathan Santlofer
The uninocent - Bradford Morrow
Blue Christmas - Peter Robinson

Noel, Noel - Barry Perrowne
Death on Christmas Eve - Stanley Ellin
The Chinese apple - Joseph Shearing

And all through the house - Ed McBain
An early Christmas - Doug Allyn
The live tree - John Lutz
Three-dot po - Sara Paretsky
Mad dog - Dick Lochte

Sister Bessie -. Cyril Hare
That's the ticket - Mary Higgins Clark
Death on the air - Ngaio Marsh
The thirteenth day of Christmas - Isaac Asimov
The Christmas kitten - Ed Gorman
The Santa Claus Club - Julian Symons

The flying stars - G. K. Chesterton
Christmas party - Rex Stout
The raffles relics - E. W. Hornung
The price of light - Ellis Peters

A present for Santa Sahib - H. R. F. Keating
The Christmas train - Will Scott
Markheim - Robert Louis Stevenson
A Chaparral Christmas gift - O. Henry
The Chopham affair - Edgar Wallace
A Christmas tragedy - Agatha Christie

Puh, det var ikke småtteri!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den unge politikonstabelen Lacey Flint får en drapssak bokstavelig talt rett i fanget, da en knivstukket kvinne dør i armene hennes da hun er ute på et oppdrag i forbindelse med en annen sak. Det kommer snart for en dag at drapet skjedde på samme dato som Jack the Rippers antatt første offer brutalt ble myrdet 120 år tidligere. Politiet får mistanker om at man har en moderne Ripper løs der ute.

Siden Lacey er både vitne og potensielt en mistenkt, får hun streng beskjed om å holde seg unna etterforskningen, men da Ripper-koblingen ser ut til å bli stadig sterkere og det viser seg at hun har stor kunnskap innen nettopp dette feltet, får hun bli med allikevel.

Jeg syntes dette var en riktig god krimroman innen "slukekrim" sjangeren, historien har mange "twist and turns" som man sier på engelsk, og det er ikke altfor opplagt hvordan alt henger sammen (selv om jeg hadde mine mistanker). Boka har et godt plott og jeg kjedet meg ikke et sekund, den hadde interessante karakterer som man får lyst til å følge videre. Dette er første bok i en serie om Lacey Flint, og jeg har allerede begynt på bok nr to.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Den skoleflinke 17-åringen Quentin Coldwater skal på intervju om mulig opptak til Princeton-universitetet, da mannen som skal intervjue ham blir funnet død. På åstedet finner han en konvolutt med navnet sitt på og lurer seg til å ta den. Det viser seg å være en invitasjon til et helt annet universitet. Brakebills College, der det undervises i magi.

Boka beskrives som Harry Potter for voksne. Jeg har ikke lest de bøkene, bare sett filmene, så jeg kan ikke uttale meg om dette stemmer eller ikke.

Jeg hadde gledet meg til å lese denne boka og spart på den en stund før jeg begynte, men jeg ble ganske skuffa. Alt er veldig flinkt, kjapt og handlingsmettet. Det skorter ikke på fantasi og magiske hendelser av mange slag, men allikevel føler jeg det er noe som mangler. Historien har ikke hjerte, jeg blir ikke glad i karakterene. De forblir ganske endimensjonale figurer som jeg stiller meg ganske likegyldig til.

Det er gitt ut to bøker til i denne serien, men jeg er veldig i tvil om jeg gidder å lese de. Ikke med det første i hvert fall.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

NorahAmanda AJan Arne NygaardBertyLisbeth Marie UvaagHarald KMads Leonard HolvikSigrid NygaardStig TTuridmajaChristin SillibakkenEgil StangelandNtotheaCatrine Olsen ArnesenVigdisTralteTor-Arne JensenKirsten LundBjørg RistvedtKaramasov11Håvard EngeTone Maria JonassenAnn ChristinHilde H HelsethHanne Kvernmo RyeCathrine PedersenArne SjønnesenVannflaskeMarit HåverstadMartinPiippokattaHilde Merete GjessingHilde VrangsagenDemeterJeanetteLars MæhlumStian BråthenGrogretemorJarmo Larsen