Tekst som har fått en stjerne av ritaoline:

Viser 1201 til 1220 av 2450:

Det fortelles en historie fra India om en gruppe vise menn. Alle var blinde. Mennene treffer på en elefant, men de skjønner ikke hva det er, og begynner å undersøke elefanten. Han som kjenner på støttennene, hevder at det er et spyd. Han som kjenner på snabelen, er sikker på at det er en slange. Han som kjenner på halen, mener det er et tau. Han som kjenner på sidekroppen, en vegg. Han som kjenner på ørene, et teppe. Vismennene fortsetter å diskutere og blir ikke enige om hva det er de har funnet. Hver enkelt vismann har sitt eget svar, bygget på egen erfaring, og er sikker på at svaret er det riktige.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg er fattig, men lever som om jeg var rik. Det er klokere enn å være rik og leve som om man var fattig.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Kjærligheten er alltid ny. Det betyr ingenting om vi elsker én, to eller tre ganger i livet - vi står alltid ovenfor en situasjon vi ikke kjenner. Kjærligheten kan føre oss til helvete eller paradis, men den fører oss alltid et sted. Vi må akseptere den, for den er den vår tilværelse suger næring fra. Hvis vi nekter vil vi dø av sult mens vi ser de bugnende grenene på livets tre, uten mot til å strekke hånden ut og høste fruktene. Vi må finne kjærligheten der den er, selv om det betyr timer, dager og uker i skuffelse og fortvilelse. I det øyeblikket vi drar ut på leting etter kjærligheten, kommer den oss i møte.

Og den redder oss.

Godt sagt! (4) Varsle Svar
  • Jeg har vært forelsket før. Forelskelsen er som et narkotisk stoff. I begynnelsen gir du deg hen med hud og hår, fullstendig oppslukt. Og så, dagen etter, vil du ha mer. Du er ennå ikke helt fordervet, men du likte følelsen, og du tror du kan holde den under kontroll. Du tenker på det andre mennesket i to minutter og glemmer det i tre timer. Men snart venner du deg til det og blir til slutt fullstendig avhengig av det. Da tenker du på det i tre timer og glemmer i to minutter. Hvis vedkommende ikke er i nærheten , opplever du de samme følelsene som de narkomane opplever når de ikke får stoff. Der og da er du rede til å gjøre hva som helst for kjærligheten, slik de narkomane raner og ydmyker seg for å få tak i det de trenger.
Godt sagt! (5) Varsle Svar

Kanskje kjærligheten får oss til å eldes før tiden, og gjør oss unge når ungdommen er forbi.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Denne boka har gjort vanvittig inntrykk på meg. Jeg fikk for første gang høre den da jeg selv gikk i barnehagen noen år etter at den ble utgitt. Jeg husker spesielt den røde votten, selv om den ikke har noen spesiell funksjon i boka, er det på en måte den som starter hele handlinga. Jeg liker ikke lenger røde votter....
Dette er en fantastisk, men grusom, bok om døden som tema.
Den er skrevet Med perspektivet fra barnet, som dermed gjør handlingen i boka forståelig for barn (temaet i seg selv er vel kanskje ikke forståelig selv for voksne). Jeg skal selv bruke den i samling med skolestartere, og er spent på hvordan denne boka gjør inntrykk på dem.
Sitter igjen med en tåre på kinnet og en i øyekroken.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ved sirkelens sentrum

Lengst ute i periferien
befant vi oss
en gang alle
med drømmen fra dunkle decennnier
om å nå frem
til livets eget sentrum.

Der ute,
når vi befant oss
ved de motsatte utgangs-punkter
forekom avstanden - oss imellom -
uoverkommelig lang,
så et møte syntes umulig.

Men ubrytelig - streng og vid
er livets sirkel tegnet
og langt sterkere enn vi selv
er makten som leder oss
langs vår egen radius
fram imot sirkelens sentrum.

Alle er vi ensomme
der ute i periferien -
famlende og uvisse
om vår radius' endepunkt -
aner bare glimtvis hånden,
som står hevet - høyt over Altet -
og som en gang dreiet
livets store sirkel.

Men med store forundring
og uventet glede
oppdager vi det usannsynlige:
På vei mot målet
nærmer vi oss hverandre -
for der fremme -
ved sirkelens sentrum
finns intet mer som skiller.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Jeg sa: "Jeg sørger over deg"

Jeg sa: "Jeg sørger over deg" Han sa: "Sorgen vil ta slutt"
Jeg sa: Vær månen min" Han sa: "Hvis den vil stige"

Jeg sa: "Lær trofasthet fra gode mennesker"
Han sa: "Fra folk med månevakre fjes kommer slik kunnskap sjelden"

Jeg sa: "For å slippe synet av ditt ansikt, vil jeg stenge veien til øynene mine"
Han sa: "Det lusker omkring i natten, og vil komme fra en uventet kant"

Jeg sa: "Duften av håret ditt fikk meg til å gå meg vill i verden"
Han sa: "Hvis du er klok, vil den duften lede deg"

Jeg sa: "Hyll luften som stiger fra skjønnhetens hage"
Han sa: "Enda bedre er brisen som kommer fra den elskedes gate"

Jeg sa: "Begjæret etter dine rubinrøde leppers sødme drepte meg"
Han sa: "Dyrk det, og begjæret vil omfavne deg"

Jeg sa: "Når vil ditt gode hjerte gi meg fred?"
Han sa: "Ikke snakk om dette med noen før den dagen er kommet"

Jeg sa: "Så du hvor fort gledens tid gikk?"
Han sa: "Å Hafez, vær stille, for også denne tidens sorg vil en gang ta slutt"

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Hva man ser, er langt på vei avhengig av hva man ser etter.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Han har ofte tenkt på hva det egentlig er som skjer når han sovner. Han har forsøkt å forestille seg at det er en liten skapning som går rundt inni ham og slukker forskjellige stearinlys, og når det er helt mørkt inni ham, så sover han. Det er en som tilhører Nattfolket, tenker han. Det vil være i fred om natten. Det vil at vi skal sove.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

HANK av Håvard Rem. Gripende biografi om en rockers turbulente oppvekst og liv.

HANK kom i postkassa sist onsdag. Jeg begynte å lese litt under middagen og var solgt allerede etter få sider. Denne måtte jeg bare lese i alle mulige fristunder. Historien om Hans-Erik Dybvik Husby, alias Hank von Helvete, kjent som vokalisten i Turboneger, var gripende, sterk og ganske utrolig. Hank har levd som rusmisbruker i 24 av sine 40 år, og er nå helt fri fra avhengighet.

Jeg ønsket ikke å lese boken fordi jeg har vært fan av Turboneger eller Hank von Helvete. Jeg har ikke hørt mer av denne musikken, enn det jeg har fått med meg i TV, radio og her og der. Grunnen til min nyskjerrighet for biografien er Husbys historie som rusmisbruker og hvordan han kom seg ut av det. Hvorfor og hvordan ble han det? Hvordan kom han seg ut av det? Og hvordan virket scientologien og behandlingsapparatet i dette bildet.

Biografien ga meg forsåvidt svar på dette. Den skjellsettende opplevelsen i Hans- Eris liv var da moren hans døde i brystkreft da han var seks år gammel. Hans far prøvde så godt han kunne å holde sammen den lille familien med Kaare, 9 år, Hans-Erik, 6 år og seg selv, og han gjorde vel så godt han kunne, der han også jobbet som lærer i Rognan. Det ble en del år med mye flytting på familien. Far traff damer som ble stemødre og det medførte flyttinger og en del ustabilitet. Lille Hans- Erik var en svært følsom gutt, og da faren var på vei ut av sorgen, kom den uforløste sorgen frem i gutten. Men ingen så det.

På Rognan bodde det en eldre gutt, som var stemors lillebror. Jarl Jonny. Han forsynte ungene med piller og dop. Hans- Erik merket tidlig at dette bedøvet den psykiske smerten han gikk med, sorgen, tristheten. I puberteten ble det flytting sørover der faren opprinnelig var fra. Et helt nytt miljø for unge Hans- Erik. Han fant seg ikke tilrette i Tvedestrand. Som 16-åring flyttet han til Oslo for å gå på Steinerskole og bo sammen med sin eldre bror. Han droppet ut, fant seg likesinnende kreative kompiser, ble med i Blitzmiljøet, og rusmiljøet. Alt ble puttet inn av dop; speed, heroin, partydop, LSD, piller, crack osv. Dette livet tok fra ham de beste kompisene han vanket med i Oslo. Av femkløveret som hang i lag i Oslo, er fire døde av overdoser. Hans-Erik tok overdose ni ganger, noen av dem var villet, men han overlevde hver gang.

Dette er også en oppveksthistorie fra 80-tallet. Hvordan rusmiljøene endret seg fra det mer romantiske syttitallet til det kyniske åttitallet.

" For de unge på syttitallet var det en kul drøm å melde seg ut av samfunnet. På åttitallet var drømmen blitt et mareritt." (s.167)

Historien forteller mye om familen, oppveksten, men også om karrieren som vokalist i Turboneger, bølgedalene, suksessen, konfliktene internt, damene, kollapsen. Han gikk på Metadon, så trappet han ned på Subutex. Legeassistert rusbehandling. LAR.

Inntil han traff Gro, eks-modellen, for seks år siden. Gro ble gravid, hun var også på kjøret. Barnevernet sto på døra etter fødselen. Hun ble tvangsinnlagt for rusmisbruk under svangerskapet. Det gikk opp for dem begge at skulle de greie dette måtte de bli totalt rusfrie. Hans-Erik ville bli HELT rusfri, noe som innbefattet fri fra Metadon og Subutex. Han hadde hørt om Narconon, scientologkirkens behandlingsprogram. Hans venn Trygve Haug, eks-bryteren, hadde også dukket opp og ville dra han ut av rushelvetet. Trygve var blitt scientolog, og hjalp han videre. Gro, Trygve og Hans-Erik dro til Skåne, og Hans-Erik ble lagt inn og jobbet seg ut av avhengigheten.

Slutten av boken tar også for seg noe om scientologi, organisasjonen, som er interessant å lese om. De er ikke akkurat kjent for å åpne dørene sine, men har gjort det for biografen Håvard Rem. Noe deler han med oss her, slik at vi forstår mer av hva Hans-Erik har vært gjennom, hvordan det har fungert og hvordan organisasjonen i Norge og Skandinavia er bygd opp. Interessant er det også å lese om hvordan Hans-Erik ble kraftig kritisert av Olav Ballo for å delta i IDOL, fordi han var scientolog. Ballo er som kjent far til Kaja som tok sitt eget liv etter et møte med scientologenes personlighetstest. Hans-Erik og biografen reflekterer over dette, og mener at det for enkelt å hevde at hun gjorde dette pga personlighetstesten, men at hun slet mye før og at summen av hendelser førte henne dit.

Alt i alt er dette både en sterk biografi, en lettlest sådan, en meget gripende sådan. Å lese om den lille gutten som så sårt savner sin mor, som sørger, og som forvirret og fortvilt havner alt for ung inn i rusmisbruk som med et hengende hår unngår å føre han lukt i fortapelsen. Man kan undre seg over hva som gjorde at han ikke døde som sine venner. Hva han hadde i seg som gjorde at han klarte seg bra til slutt, var det viljen til å leve, kjærlighet, omsorg for andre, og en familie som alltid var der, selv om faren dessverre selv var følelsemessig fraværende i tidlige perioder av guttens liv? Men han er tilgitt, ifølge Hans-Erik. Han gjorde så godt han kunne. De er forsonet.

Hans- Erik kommer i boken med sterke meldinger til legemiddelindustrien og til ruspolitikken og dens utøvere. Han mener at det er alt for lett å få tak i voksnes sterke avhengighetsskapende narkotiske tabletter. For ham var det her det hele begynte. En narkoman er ikke alltid han eller hun som står på gata, sier han.

Om sorg sier han mye tankevekkende og fint:

"Sorgen til den som må forlate er så stor og tung at andre må bære den videre etter dødsfallet. Sorgen til den som må forlate utgjør en stor del av sorgen til de som blir forlatt."

Dette er en bok som vil sitte i meg lenge. Og jeg skal absolutt gå å leie filmen om Cornelius Vreesvijk, hvor Husby spiller hovedrollen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg forakter dem... bil, båt, hus jobb, to armer, to ben, lykkelige barn, de vet ingenting om det å leve, de vet ikke hva en enkel tanke kan utvikle seg til, de vet ingenting om det å tenke, de vet ikke hva det vil si å sitte i en stol dag etter dag, å bære vekten av en halvdød kropp og et altfor stort hode...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Boken minnet meg på hvor raske vi er til å sette hverandre i båser. Downs syndrom kan jo gi veldig forskjellige utslag. Denne forfatteren er både et vakkert menneske og en ressurssterk person. Hun fortjener absolutt å bli hørt!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg tror at det i vår tid på jorda bare finnes ensjel som passer helt til vår egen. Vi er alltid på utkikk etter den og beveger oss i retning av den, men finner den så sjelden.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Kjære vene... Denne boken anbefaler jeg ALLE å lese :) Kjempe nydelig språk og herlig handling!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

(nesten usynleg)

og likevel
finst kjærleiken
overalt; i små nisjer
og avkrokar i landskapet
klar til å strøyme ut

ofte stukken ned eller overkøyrd
dreg den seg tilbake inn
i sprekkane i muren og ventar
kjærleikens vesle reptil, alltid
klar til å skifte farge

Godt sagt! (7) Varsle Svar

(påminning)

du kan eksistere som treet
du kan finnast som mauren
du kan krype ut, lågt nede under bær-riset
du kan lese teikna på undersida av lauvet
som rotnar i vårsola

du kan veltast over ende av graset som veks
du kan reise deg att
du kan vermast grøn av sola og slå røter
du kan stå stilt til du har funne vegen å gå

bak gro-bladet møter eg deg
eller meg

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ja, absolutt en koselig og rolig leseopplevelse. Ikke en bok som vil sitte som spikret i minnet, men 200 sider som glir ubesværet ned når man vil ha noe lett og ledig å slappe av med. For meg var det en fin nattbordsbok noen kvelder. :)
Jeg har ikke lest noe av forfatteren tidligere, men vil ikke utelukke det nå i fremtiden.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Vi klamrer oss til hverandre

vi av samme generasjon.
Med de samme ordene
for snart utviskede spor.

Vi har satt oss her
på den samme samleplassen,
trekkfugler som har gitt opp
på flukten mot sør.

Det er blitt kaldt, ødslig.
Flokken er borte,
men vi varmer oss på hverandre
med et avblomstret språk.

Til våren! sier vi.
Jaja, men det er langt dit.
Og hva grønt er
har vingene glemt.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Du skal ikkje forbanna den som er døv, og ikkje leggja ein snublestein i vegen for den som er blind.

(3. Mos 19,14)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Sist sett

Anne-Stine Ruud HusevågsvarteperHarald KNicolai Alexander StyveBård StøreAlice NordliAnniken LKirsten LundEmil ChristiansenSteinar HansenToveTor-Arne JensenEileen BørresenMarianne  SkageBenedikteMartinEster SRufsetufsaBjørg L.Bjørg RistvedtTanteMamieVariosaCecilie69Dolly DuckNeraHilde Merete GjessingPiippokattaKetilVanja Solemdalingar hSiljeKristine LouiseSynnøve H HoelBeathe SolbergSolTatiana WesserlingHilde H HelsethArne SjønnesenGroMonica Carlsen