Skulle ha vært artig å ta en kikk i det gamle biblioteket i Alexandria som ble ødelagt på 300 tallet. Der var det mange gamle skriftruller om verdens opprinnelse osv.....
Drømmebiblioteket mitt strekker seg over to etasjer, med høyt under taket og en liten balkong og rullende stiger. Stort skrivebord, og gode stoler. Biblioteket/kontoret til Hannibal Lecter i TV-serien Hannibal er nok ikke så langt unna det jeg drømmer om.
Jeg måtte hatt en stor seksjon til fantastisk litteratur, altså fantasy sci-fi, horror og andre nærliggende sjangre, og en romslig seksjon til tegneserier. Resten av skjønnlitteraturen ville stått alfabetisert etter forfatter. Det ville også vært hyggelig med litt stilig nips og noen trykk og/eller plakater rundt omkring - gjerne tegneserierelatert.
Bibliotekkatt måtte jeg også hatt.
Et eget rom til bøkene hadde virkelig vært noe, jeg drømmer ikke om noe annet enn innebyggede bokhyller og plass til en virkelig god sofa eller til og med en seng. En leselampe bak sofaen og en trygg plass til stearinlys. Og en sånn gammeldags globus, oppdatert selvfølgelig, det har jeg alltid hatt lyst på.
Mmmm, for en nydelig plass du beskriver... Jeg har mye rart i hyllene mine utenpå bøkene nå, så jeg kunne tenkt meg å få "nipset" bort... Å slippe doble rader hadde vært herlig. Inni en litt skjermet krok ville jeg gjerne hatt en diger godstol og skammel, et par digre puter, et lite bord til tekoppen (gammelt engelsk servise, selvsagt) og de bøkene som er under lesing. Åpen peis like ved. Hyllemetervis, gamle kart på veggene (glad i kart) og gjerne en 1700-talls barskap-globus og et Chippendale-skatoll (de er ikke billige... au! Men såååå fine - "tusen" små rom og hemmelige skuffer). Utenfor døra inn kunne det godt sett klosteraktig ut med tjukk eikedør og over døra teksten "Sanctorum"... Må bare vinne skikkelig i lotto først...
etter å ha lest om alle disse fantastiske drømmebibliotekene så kjennetegner noen ønsker mitt bibliotek,så slik er mitt her hjemme: en liten krok bak peisen(så får ihvertfall varmen),mange bokhyller,men ikke noen førsteutgaver dessverre,gode stoler,store vinduer,utsikt mot havet,en klokke uten batteri,og til slutt en fin bibliotekkatt:-) Det eneste jeg savner er ro og fred til å lese !!
I utgangspunktet, British Museum Reading Room, (tidligere British Library):
Men, jeg trenger ikke se alle bøkene mine, (så de det eventuellt ikke er plass til kan jeg ha annensteds - så lenge de er lett tilgjengelig), så jeg kan klare meg med en god stol, peis, mulighet til å lytte til musikk og noen bokhyller. I all beskjedenhet...
Mitt drømmebibliotek ville nok vært ganske likt Gert Nygårdshaugs bibliotek. Men jeg ville gjerne hatt bibliotek-katt og egen mumie. Og utsikt over havet.
Den viktigaste rekvisitten er eit magisk ur som får tida til å gå veeeeldig sakte medan eg les.
Det må være lyst, store vinduer, myke fluffy tepper og puter som svømmer i store myke sofaer!!!
Drømmebiblioteket du beskriver fikk meg til å tenke på Sir Walter Scotts hjem Abbotsford i Melrose. Men så vidt jeg husker hadde han en slags balkong i biblioteket, så han slapp din rullende stige. Ta en tur innom når du skal til Skottland.
http://www.scottsabbotsford.com/visit/the-house/the-library/
Mengder med nips i hele slottet, men småfly så jeg ikke, hø, hø.
Det er interessant å merke hvor forskjellige vi mennesker er! Det er meg så fjernt å skulle være med på en organisert felleslesing, - og jeg ser jo at så mange synes det er helt topp! Jeg føler det ville frata meg omtrent all glede ved lesingen, - dette å gå og smake på hva jeg har lyst til å lese nå, og så lese det, helt i mitt eget tempo! Jeg får helt frysninger og pustevansker av all denne organiseringen, - men, så forskjellige er vi altså!
Og så lurer jeg naturligvis på om jeg virkelig er så sær at jeg er helt alene om å tenke sånn, - eller er det flere der ute?
Hentet første boka på biblioteket igår faktisk. Tsatziki og Muttern. :)
Det har vært kjedelig her i det siste for oss som ikke er med i lesesirklene, sist uke jobbet jeg natt og var ikke innom her i det hele tatt... På den oppdagelsen ser jeg at jeg burde bidra med noe...
Jeg har kommet på at pseudonymer av og til kan forvirre når man leter etter en bok, så hva med en informasjonstråd der vi forteller hverandre hvem som har hvilke pseudonymer. De er mange, så jeg tar ikke sikte på å samle alene... Vær så snill å la det virkelige navnet gå klart frem.
Henrik Ibsen brukte navnet Brynjolf Bjarme.
André Bjerke brukte Berhard Borge.
Mannen bak pseudonymet John Pio var avismannen Oddvar Johan Larsen, han brukte også navn som Pio Larsen og Pierre Pio (Amandus og de tre døde er en veldig underholdende krim fra 1959).
Stein Riverton heter egentlig Sven Elvestad.
Richard Bachman er som kjent egetlig Stephen King.
John Dickson Carr har også brukt navnet Carter Dickson.
Kunne fortsatt ei stund, men nå overlater jeg fortsettelsen til dere :-)
Jeg la ut på FB at jeg likte Klokkemakeren av Gert Nygårdshaug og ble foreslått å like forfatteren også. Det gjorde jeg og ikke lenge etterpå la forfatteren ut at han skriver en oppfølger til denne boka! Den gleder jeg meg til!! Lurer på om det var Nøkkelmakeren den skal hete, nå har jeg såklart glemt det...
Først må jeg si at jeg virkelig beundrer alle som klarer å holde seg våken på grunn av en bok. Det får meg nesten til å lure på om jeg lider av en mild form for narkolepsi. Det er absolutt ingen bok som har klart å holde meg våken, oftest må jeg lese om igjen den siste siden fordi jeg prøver å fullføre før jeg sovner. Når jeg fortsetter dagen etter så viser det seg nesten alltid at jeg har lest i søvne og ikke fått med meg noe.
Svaret mitt er vel egentlig at det ikke finnes en bok som har holdt meg våken. Bøker er ofte sovemedisin for meg og jo mer spenning det er i boken jo fortere sovner jeg.
Mange av mine favoritter er nevnt (hadde et lignende prosjekt gående for en stund siden :). Vil derfor bare legge til Tarjei Vesaas og Herman Melville. :) Spesielt Moby Dick...en bok som er diskutert i filler, men likevel en fantastisk leseopplevelse.
Hvis du ikke vil lese Undset og Hamsun enda, ville jeg ventet med ting som Kafka og Tolstoj også... Krig og Fred ligger og frister på hylla mi, men har ikke turd å begynne enda, selv etter å ha lest et par av Nietzsche sine bøker.
Hadde det vært en idé å lage en ekstra lesetilstand for bøker man leser på nytt? Trenger ikke hete noe mer avansert enn f.eks. «leser igjen».
Kjenner meg igjen:-) i det du skriver. Ha en flott bokkveld!!!
Jeg har tenkt litt på det å teste ut om bibliotek kunne vært en bra fremtidig arbeidsplass for meg, og har derfor endel spørsmål jeg håper noen kan svare på!
Regner med at det er endel bibliotekarer her inne!? ;)
Hvilke jobber får man som bibliotekar på et bibliotek?
Hvilke jobber får man hvis man ikke har riktig utdanning?
Hvordan er det å få jobb på et bibliotek uten riktig utdannelse?
Hva lærer man på bibliotekar skolen? Er det noen hovedtemaer?
Er det praksistid?
Hva liker og hva liker du ikke med jobben i et bibliotek?
Lurer kort sagt på ALT, så fortell meg gjerne om alt som faller deg inn om det å jobbe i bibliotek :)