Tekst som har fått en stjerne av Elisabeth:

Viser 1 til 20 av 20:

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg er oversetter, og vi oversettere synes ofte at vi blir litt - ja, oversett. Ikke sjelden ser vi kritikere rose en forfatters språk opp i skyene, uten tanke for at hver eneste setning er formet av en norsk oversetter. Men det var ikke dette som fikk meg til å starte Oversetterblogg. Foranledningen var en helt annen oversettererfaring - nemlig at man kan sitte i månedsvis og arbeide med en fantastisk bok man kommer til å elske, og når den endelig kommer ut, skjer det - ingenting. Ingen anmeldere skriver om den, bokhandlerne plasserer den i en mørk krok, den risikerer med andre ord å dø ulest. Derfor inviterte jeg kolleger til å skrive på bloggen om hjertebarn som ikke har fått den oppmerksomheten de fortjener. Også andre oversettelsesrelaterte temaer er velkomne på bloggen. Og kommentarer fra leserne! Nå blir bloggen redigert av en oversetterkollega, med støtte fra Norsk Oversetterforening og Kulturrådet, som et profileringstiltak. Dette er altså en blogg der oversettere ønsker å henvende seg til boklesere, nemlig dere! Velkommen til bloggen! http://oversetterblogg.blogspot.com/

Godt sagt! (13) Varsle Svar

Tar på meg den sorte kappen og spiller den infame djevelens advokat igjen. Altfor mange ganger klikker jeg meg inn på en bokdiskusjon, og den har kanskje 23 innlegg, men brorparten er av typen: "enig, fantastisk bok", eller "nei, denne var bare tåpelig". ALLE kan skrive mer enn dette, alle kan bruke ett minutt på å formulere noen tanker, det trenger ikke nødvendigvis være et argument som fyller alle krav til logisk gyldighet og den slags, det er neppe ønskelig heller, men noen enkle personlige tanker kan alle by på. Alle. Det kan være det latterligste sentiment, det kan være marxistisk analyse av et 1800-tallsdikt, men vær så snill, la det være mer enn "denne var bra".

Eller er jeg på jordet? Jeg tenker at jovial småprat av den typen som oppstår mellom to naboer som egentlig ikke har interesse av å finne ut noe mer om hverandre og i grunn bare er opptatt av å beholde den gode tonen, og dermed aldri er uenige eller i det hele tatt vil ta sjansen på å bli det og følgelig holder seg til samtaleemner som været, er noe som hører hjemme nettopp på den arenaen, og at man kan kreve noe mer på et diskusjonsforum. Det skal så lite til, bare et sekunds overveielse, ett enkelt spørsmål: "bidrar jeg med noe eller er dette intetsigende?", før man trykker enter. Hvis diskusjonstrådene ender opp som bokføringer for den enkelte om hvorvidt man satte pris på boka eller ei, så synes jeg man kan gjøre dette i et privat dokument. Urimelig høyt krav, eller er det flere som tenker at dette kan gjøre bokelskere til et enda bedre sted for meningsutveksling om litteratur?

Godt sagt! (27) Varsle Svar

Jeg er antakelig ikke i stand til å dybdeanalysere noen bøker, og har vel heller aldri sagt at diskusjonene her holder et lavt nivå. Da ville jeg vel skutt av foten min i prosessen. På den andre siden er jeg allerede skutt i fillebiter pga noen forbedringsforslag.

At denne siden ville tatt skade av mer smart og billig markedsføring og dermed flere medlemmer har jeg vanskelig for å tro. Tror ikke de som skriver på VGDs innvandringstråd ender opp her. Man kunne vel presentert bokelskere.no på sider/arenaer som har en gjensidig interesse av å pleie kontakten med den lesende hop. Kan vel ikke være så dyrt.

Min erfaring med imdb er at jeg lærer utrolig mye om en film både før og etter jeg har sett den, og jeg føler at jeg virkelig får høstet av andre menneskers kunnskap og innsikt. Det gjør jeg her også, men det er bare litt magert (pga medlemsmassens størrelse). Jeg bidrar ikke veldig mye selv (kan egentlig ikke så mye, leser lite for tiden, har to små barn, full jobb, andre interesser), men det ugyldiggjør ikke forslagene mine. Kommer sterkere tilbake om noen år.

Mitt forslag er (igjen) å utbedre siden for hver enkelt bok (layout og innhold) med f.eks egen seksjon for: -handling/plot -persongalleri -lenker til anmeldelser/artikler om boken, og mulighet til å kommentere disse -sitater -trivia -kommentarer -anmeldelser, med mulighet til å kommentere andres anmeldelse

Jeg vet at man nå kan slenge hva som helst i 'hva mener du om boka'-sekken, men med flere kategorier blir det ryddigere samtidig som man ansporer folk til å bidra med noe nettopp på disse enkelte punktene. Har du sett en spennende anmeldelse av "Havets katedral"? Legg inn en link, evt med kommentar. Har du noe trivia om Fjodor M.D? Legg det inn. Dermed tilrettelegges det for å bidra med mer kunnskap.

Dette virker kanskje unødvendig siden man greit kan orientere seg på siden nå, men jeg mener dette gjør siden bedre samtidig som det tilrettelegger for en voksende medlemsmasse og en voksende mengde informasjon.

For man vil vel bli flere? Vi er noen tusen ja, men da er det veldig mange inaktive, for det er tross alt de samme menneskene som går igjen. Ikke noe galt med det/dem, men det er heller ikke noe galt i et ønske om at flere skal bidra.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Martin Krogh, jeg har endel spørsmål og tanker omkring forslagene du har lagt frem i det siste. Selv om jeg deler ditt ønske om mer dybde i diskusjonene om enkeltverker, mener jeg likevel at det er mye som skurrer i både fremgangsmåten din og forslagene dine:

  • For det første: dine forslag ville gjort større inntrykk på folk om du hadde vært en aktiv og etablert bruker av dette forumet fra før av. Jeg ser at du har skrevet litt ca. annenhver måned før du la frem forslagene dine for noen dager siden. Det tar seg liksom ikke helt ut å sitte stille i et hjørne i et selskap, for så plutselig rope ut om hvor håpløse samtaler folk fører.

  • Jeg forstår ikke hvorfor du trekker fram IMDB som et ideal, heller ikke hvorfor du ønsker triviaseksjoner, o.s.v. Ja, IMDB er en gullgruve for nettopp trivia, men dybdeanalyser...? Jeg har brukt IMDB i over ti år, og diskusjonene der har alltid vært preget av hissighet og ignoranse. "THE MOST BORING MOVIE EVER!!!" er et helt vanlig utgangspunkt for en diskusjon. På IMDB får du massene som du ønsker deg hit, med alt hva det innebærer.

  • Du ønsker en massiv markedsføring av nettsiden, men hvor mener du midler til dette skal hentes fra? I så fall må hele konseptet endres til noe mer kommersielt, med større fokus på både reklame her på nettsiden og enda tettere tilknytning til nettbokhandler, o.l. Greit nok, hvis det er det man ønsker, men neppe om man ønsker å tiltrekke seg de med sans for dybde og analyse.

  • Du nevner de "hundretusener" av lesende mennesker i Norge, men hva leser de? Sannheten, om jeg tør bruke et så pompøst uttrykk, er at veldig få er interessert i boklesing og diskusjon av den typen du ønsker. Den gjennomsnittlige leser pløyer gjennom 3-4 underholdnings- eller krimbøker i året. Hva skal disse bidra med i diskusjoner om Dante eller Espedal? Vi skal være glade for de akademikerne og forfatterne som dukker opp her, for de som jobber med litteratur til daglig har nok ofte andre fora å delta i som ikke nødvendigvis er nettbaserte.

Å diskutere litteratur inngående er i 2011 noe som går litt på tvers av tidsånden, vil jeg hevde. Likevel har flere tusen mennesker registrert seg på denne nettsiden. Hva med å forsøke å starte en inngående diskusjon om et av dine favorittverker og se hvor det fører hen?

Godt sagt! (25) Varsle Svar

Jeg synes denne boka er god, god og bare god. Den handler om å være syk, men den handler også om at kategorier vi opererer med (f.eks. syk eller frisk), kanskje er glidende overganger, så den som er syk alltid også er litt frisk, og den som er frisk alltid også er litt syk. Derfor tror jeg ikke skildringen er urealistisk. Er det ikke et gammelt ordtak som omhandler at geniet og galskapen går hånd i hånd? Jeg tror det er noe sant i det. Grimsrud skriver sterkt, nært, humoristisk og utrolig bra. At denne er dobbelt nominert til Nordisk Råds Litteraturpris er svært forståelig. Synes jeg.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Og så glemte jeg helt Ingvild H. Rishøis La stå! Også verdt en kikk/les :)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Min favoritt til Tarjei Vesaas' debutantpris er Tina Åmodt sin Anleggsprosa. Og derfor årets beste norske på norsk. Hvorfor? Se min omtale her:

huvenes

Årets beste oversatte: Krabbeskipet av Takiji Kobayashi. Den setter spor i deg. Magne Tørring har gjort en strålende jobb skal jeg stole på de som kan japansk.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Den victorianske grøsseren "The Great God Pan", av Arthur Machen, en bok som har influert mange forfattere i sjangeren. En sommer lastet jeg sekken full av bøker og dro til en øde øy og leste horror i en uke, og av alle bøkene var det denne som festet seg. Mest fordi den introduserte meg for denne filosofiske anskuelsen:

"Look about you, Clarke. You see the mountain, and hill following after hill, as wave on wave, you see the woods and orchard, the fields of ripe corn, and the meadows reaching to the reed-beds by the river. You see me standing here beside you, and hear my voice; but I tell you that all these things-- yes, from that star that has just shone out in the sky to the solid ground beneath our feet--I say that all these are but dreams and shadows; the shadows that hide the real world from our eyes. There is a real world, but it is beyond this glamour and this vision, beyond these 'chases in Arras, dreams in a career,' beyond them all as beyond a veil."

Mange av bitene i mitt eksistensielle puslespill falt på plass etter å ha lest denne boken, og det er vel den som har hatt mest innflytelse på meg.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det å forstå en særlig innviklet og elegant bøyningsform fullt ut kan faktisk være en nesten uanstendig nytelse.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

I dag har jeg lagt ut en funksjon for å varsle om upassende innlegg. Nederst til høyre under innlegg, lister og sitater finner du nå valget "varsle", og med dette kan du markere at du finner en tekst upassende.

Innlegg som markeres som upassende vil forsvinne ut av syne når mange nok har markert det. Dette vil skje automatisk etter et sett regler.

  • Bokelskere kan ikke varsle om en post før de har vært medlemmer én uke eller mer.

  • Man kan kun varsle ti poster i døgnet.

  • Man blir tatt mer seriøst om man selv har flere motatt flere stjerner enn varsler.

  • Man blir tatt mer seriøst om man følges av et visst antall personer.

  • Man blir tatt mer seriøst når ens konto har en viss alder.

  • Varsling om innlegg blir målt opp mot en karmaverdi hos posteren og karmaverdien til dem som har gitt en stjerne til en post.

  • Om en ny bokelskerkonto poster et upassende innlegg vil det kunne skjules øyeblikkelig av et varsel fra en bokelsker som tillegges nok vekt.

  • Et innlegg fra en bokelsker med høy karmaverdi vil ikke kunne skjules av bokelskere med nyopprettet konto.

Godt sagt! (12) Varsle Svar

Jeg ønsker at man kunne merke av bøkene man ønsker seg og vil lese, uten at disse skal telle med i totalt antall bøker man har i bokhyllen. Det er mange bøker jeg slett ikke eier, men ønsker å lese (jeg får mange gode ideer her), - men nå utgjør de ønskede bøker en kvartedel av "bokhyllen min", og gjør oversikten vanskeligere mhp de bøker jeg faktisk har.

Kan ikke bokhyllen bare utgjøre antall bøker man faktisk har lest?

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Jeg synes det er mye bra med Bokelskere. Det er en morsom applikasjon som gir leselyst og inspirasjon. Særlig helt i starten, fant jeg mye spennende ny litteratur som jeg kunne legge til leselisten min. Men etterhvert ser jeg at det i veldig stor grad er de samme bøkene som går igjen, og det er ikke så rart når alle lister genereres ut fra hva som finnes i flest bokhyller, som har fått høyest terningkast osv. Disse listene er gode å ha, og det ER morsomt å lese de bøkene som andre også leser og som diskuteres både her og andre steder, men hva med alle perlene som ikke alle leser? Bøker som er litt eldre, eller litt smalere. Så vidt jeg forstår må man inn på de enkelte bokelskeres bokhyller for å finne fram til disse.

Jeg ønsker meg derfor en funksjon som litt mer tilfeldig plukker ut bøker med høye terningkast og/eller favoritter, uten at de nødvendigvis finnes på mange bokelskeres lister. En slags "Frem fra glemselen"-funksjon. Er det noe dere har tenkt på?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Den perfekte bokhandel, spør du om? :)

Den perfekte bokhandel skal se litt ut som en brun pub - gulv og vegger i mørkt tre, relativt god belysning, men uten at det er neon.
I hver seksjon skal det finnes en diger, gammel sofa som man kan synke nedi og sitte og lese så lenge man vil.
Hver seksjon skal ha minst ti bøker som anbefales av de som jobber der (og som ikke har lest Ti på topp-lista).
Bokhandelen skal også ha sin egen 'vintage'-avdeling, hvor man kan kjøpe (u)brukte bøker som er nærmest umulige å få tak i nå til dags. Her kan man også sitte og kose seg foran peisen, i en diger, rød sofa :)
De skal spille musikk på behagelig lavt nivå, og butikken skal også ha en seksjon med filmatiserte bøker.

...Og selvsagt er det mulig å kjøpe seg kaffe og annet der i den bittelitte kafeen ved inngangen :)

Frem til jeg finner nettopp denne bokhandelen, blir det den jeg jobber i så lenge, den er som hver eneste annen bokhandel i landet, jeg har vel fremdeles til gode å finne en ordentlig koselig en...

Godt sagt! (3) Varsle Svar

For meg er dette en flott måte å samle det jeg kan huske at jeg har lest. Det morsomme er at jeg stadig kommer på nye bøker jeg hadde glemt at jeg hadde lest. Dette har kanskje med alderdom å gjøre. :)

Når det er sagt, er det selvsagt ikke om å gjøre å ha flest mulig bøker i hylla si her inne. Det er også helt naturlig at en som har lest i 45 år, kanskje har lest litt mer enn en som har lest i 15 år.

Din måte å bruke bokelskere.no på, er jo glimrende. En samling av de leseropplevelsene, du ønsker å snakke om og dele med andre. Selv bruker jeg sidene på en litt annen måte. Vi har alle vårt. :)

En bonus, er ønskelista. Den tror jeg blir lang etter hvert. For hver gang jeg hører om ei bok jeg får lyst til å lese, så legger jeg den til der. Grei måte å bygge opp sin private lyst-til-å-lese-liste. Kunne egentlig ønske meg en print-funksjon, så jeg kunne distribuere ønskelista til venner å kjente. Det er jo snart jul. :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Syntes en mnd. var veldig kort. Jeg leser fire bøker for tiden. Jo Nesbø-Panserhjerte (den tar en uke bare), leser også Hellemyrsfolket av Amalie Skram, samt tusenårstrilogien til Gunnar Staalesen. Det sier seg selv at en mnd. er for kort tid. Har begynt på Albertetrilogien også.

Er problemet egentlig det at folk ikke er flinke til å endre status på bøkene sine?

Når jeg begynner på en bok vet jeg om dette er et kort eller langt prosjekt. Det kommer ann på om det er en lettlest krimbok eller om det er en trilogi f.eks. Tidspunktet på året spiller også en rolle, samt hvor god tid jeg har til å lese i gitte tidsrom.

Kan det være en ide å dele katagorien "leser" opp i flere valgmuligheter? F.eks "kort leseprosjekt" og "langt leseprosjekt", hvorav den første kan være 2 mnd. og sistnevnte 6 mnd.

Bare tankespinn fra min side.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Har lagd en ny side som heter organiser bøker.

Her får du listet opp boksamlingen din i bredt format, med mulighet til å trille terningkast, sette lesedatoer, markere tilstander, om boka er en favorittbok samt å sette i bokhyller uten å forlate sida.

Man får også et par ekstra sorteringsalternativer for bøkene der inne.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg jobber med å implementere et bokhyllesystem for bokelskere.no, der du kan opprette bokhyller du velger navn på selv, og etterpå kan plasssere bøker i.

Bokhyllene vil dukke opp på høyre side inne på boksamlinger og sannsynligvis se slik ut:

Bokhyllemeny

På testserveren går det nå an å "gripe tak i" bokhyllene og trekke og slippe dem i ønsket rekkefølge, slik at man kan velge hvilken hylle som kommer øverst.

Når du har satt bøker i de nye bokhyllene kan du få se et kakediagram som viser fordelingen mellom hyllene:

Kake

Jeg gleder meg veldig til å få fullført denne funksjonaliteten, og håper andre også vil like dette.

Har du forslag til nye funksjoner? Svar på denne posten! Forslag er bra! :-)

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Lev Grossman, forfatter og litteraturkritiker i Times har skrevet en artikkel om at den gode historien er i ferd med å gjøre et comeback i litteraturen etter at modernistene har fått herje fritt i flere tiår.

Han sier i artikkelen at selv verdens eldste modernist, Cormac McCarthy har begynt å skrive seriemorderthrillere og postapokalyptisk science fiction.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det leses for lite noveller, romanen settes alltid først, men her har du 10 knallgode novellesamlinger som bør få deg til å like det gode gamle korte formatet også. Listen består av 9 norske og 1 amerikansk forfatter. Jeg kunne sikkert ha funnet en 10. norsk forfatter også, noe av Per Petterson kanskje, eller Øystein Lønn, men grunnen til at Richard Ford er med på listen, er fordi den er så vannvittig god at den bare må med. Listen er ellers vilkårlig satt opp. Kos dere.


Godt sagt! (10) Varsle Svar

Sist sett

ritaolineAvaHarald KLailaRufsetufsaEvaHilde H HelsethConnieKaramasov11Mads Leonard HolvikmgeHanne Kvernmo RyeJarmo LarsenSissel ElisabethIngvild SAnniken LDolly DuckEli HagelundDemeterFride LindsethBjørg L.Egil StangelandBeathe SolbergVannflaskeStig TIngunn STatiana WesserlingJulie StensethKirsten LundSigrid NygaardNina SolåsPiippokattaElisabeth SveeTone Maria JonassenKine Selbekk OttersenKatrinGMonica CarlsenEmil ChristiansenPer LundAud Merete Rambøl