Jeg har lagt merke til diskusjonen om hvor bokelskere kjøper bøker. Men hvordan ser den perfekte bokhandel ut? Hva skal til for at dere føler øyeblikkelig lykke når dere går inn av døren? Eller er netthandel å foretrekke?

:o)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 55 svar.

Lys og lun stemning, masse bøker, en god "krok" hvor man kan sette seg ned litt. Noen nevner at det finnes kafeer i noen bokhandler, det har jeg aldri sett men det måtte jo være helt topp.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En bokhandel må ha en god del kriker og kroker hvor det er meningen at man kan få sitte i fred og lese og undersøke en rekke ulike typer bøker.

Et bredest mulig utvalg av både skjønn- og faglitteratur er ønskelig. Det er viktig at bokhandelen ikke etterlever "bestseller-fanatismen". - Den bør fremme nysgjerrighet, gleden ved å oppdage noe nytt, appellere til kundens intelligens og selvstendighet. Bokhandlen bør by kunden bredde istedenfor å prøve og stangsfore kjøperne med selvfølgeligheter (bøker) som massemedia uansett flommer over av (og som det holder at man finner i kjedebutikkene).

Jeg har funnet slike bokhandler i Paris. Det er mange uavhengige bokhandlere der. -Den franske staten støtter faktisk opp om dem med økonomiske tilskudd (slik at de skal overleve i kommersialiseringens gullalder) - i folkeopplysningens, kulturens og breddens navn...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Veldig enig. Derfor liker jeg å utforske antikvariater mye mer enn vanlige bokhandlere. Jeg føler at der finnes kun ''listepop'' og dårlig krim i lange baner.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Antikvariater kan være uvurderlige i jakten på den gode bok, ja :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hvor alt er oversiktlig. Med en betjening som hjelper så godt de kan. Om det er moderne innredning eller ei, spiller ingen rolle. Bare jeg finner bøkene/sjangerne på sine plasser. Når man er vant med en bokhandel så vet man hvor mang skal gå. Ukjente derimot må man kanskje lete, det er ikke alltid man har tid til. Liker å ta frem bøker for å kikke i de. Ingenting kan egentlig erstatte bøker.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Snublet over denne gamle diskusjonen så jeg benytter anledningen til å få utløp for litt frustrasjon. Jeg var innom Tanum på Paleet i dag for første gang etter oppussingen, og jeg må si jeg er veldig veldig skuffet :( Håper det er lov å si, ikke vondt ment, men jeg likte det bedre før. Jeg liker de lune, koselige bokhandlene.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Helt enig, Sunniva. Var i Oslo helgen det var bokfestival og gikk min vane tro innom Tanum. Var der i 5 minutter før jeg gikk ut igjen, det var tross alt mye mere interessant i teltene på utsiden.

Selvfølgelig skal du si fra om endringer du ikke liker, selv om du kanskje ikke behøver å starte en facebook-gruppe i protest mot forandringene. Tanum var en særegen og koselig bokhandel før, nå er den som tusen andre.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

For meg er den perfekte bokhandel et sted med godt utvalg og en betjening som kjenner litteratur, men som lar meg være i fred. Favoritter er Foyle's i London, Ottakar i Cheltenham og gjerne andre byer siden dette er en kjede, Norli og Outland i Oslo.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Min favoritt bokhandel her i Oslo er ubetinget Ark på Karl Johan. Kjempeflott utvalg. Handlet en del hos Nordli før men synes at ARK er mye bedre når det gjelder utvalg. Var en tur innom der idag, nesten farlig å gå inn der, er så altfor mange fristelser så jeg ender alltid opp med mange fler bøker enn jeg først hadde tenkt :))

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har jobbet i noe jeg synes er en ganske så perfekt barnebokhandel, Barnas Bokby, i Lilleputthammer. Hovedsaklig brukte barnebøker til en veldig rimlig pris. Bøkene er inndelt i forskjellige bokhus, Da-Mor-og-Far-var-små-huset, Billedbokhuset, Ungdomshuset, Tegneseriehuset og Faktahuset. Og i tillegg er det noen nye barne og ungdomsbøker til salgs, lydbøker, puslespill, eventyrklosser, SingSang-kort, kaffe og muffins til salgs. Bøkene er sortert etter hva de handler om, f.eks "Hester", "Kjærlighet", "Gamledager" eller "Skoleliv", men om du er på jakt etter en spesiell bok så er det bare å spørre i kassa, så kan de finne plasseringen for deg, så du slipper å lete. Den har også en stor samling Hardy-guttene, Frøken Detektiv, Fem og andre serier. Alle husene er veldig søte, og har nostaliske dekorasjoner. Det er flere lesestunder om dagen, og når jeg jobbet der vet jeg at mange små barn (2 - 6år, sånn omtrent) koste seg veldig med høytlesninga av både kjente og mindre kjente barnebøker.

Nå er vel de fleste her inne litt for gamle for de fleste av bøkene i Barnas Bokby, men mange har jo sikkert barn og da er dette midt i blinken. Fikk kjøpt en signert utgave, den var "brukt" (dvs. den kom inn som brukt bok, men man ser at den ikke er lest) av Julemysteriet av Jostein Gaarder for en billig penge der, så om man leter finner man nok mange skatter.

Om noen har loftet fult av nedstøvede barnebøker som ikke brukes av noen, tar de også i mot bøker!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Den ER The American Bookstore i Amsterdam. Det er en bokhandel hvor du virkelig kan bruke mye tid, ikke minst bare ved å prate med de hyggelige ansatte i butikken.

Denne butikken går ikke inn for nødvendigvis å være størst på alt, men å være flinke på det de gjør - å ha de riktige bøkene tilgjengelig og å ha dyktige ansatte.

Ja, det hadde vært utrolig gøy med en bokhandel som har alt alltid - gjerne både med peis og lenestoler, kafé og scene, men det er også utrolig gøy å gå i en bokhandel hvor du finner særpreg og personlighet, og hvor butikkens anbefalinger inspirerer deg til å prøve nye forfattere eller til og med sjangre!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Syntes det er viktig at vi som er glade i bøker kjøper bøker i de bokhandlerne vi liker. Hvis vi kjøper bøkene billigere på Smart Club og i matvarebutikken blir bokhandlerne borte til slutt. Det samme gjelder for musikk. Jeg kjøper all musikken min på Bare Jazz i Oslo, selv om den der ofte er dobbel så dyrt. Jeg vil nemlig ikke at den skal bli borte. Dette gjelder jo bokhandlere også, så bruk den bokhandelen du syntes er mest perfekt.

Godt sagt! (3) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Det er sant, men støtt når man har mulighet. Og du støtter jo biblioteket, det er viktig det og.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]
[ Slettet av bruker ]

En bokhandel skal være åpen, luftig, ikke overfylt av bøker, slik at det er enkelt å finne fram. Den skal ha sittegrupper der det er mulig å ta med seg bøker for å bla i dem, gjerne en liten kafé og et sted der forfattere og andre kan inviteres til å lese høyt eller diskutere bøker. Slik er de fleste Waterstones bokhandlene i London. Jeg elsker å gå dit. En bokhandel som har noe av den samme stemningen, er den forholdsvis nye Tanum-bokhandelen på Sandvika Storsenter utenfor Oslo (den som er i den nye delen, ikke den gamle).

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er ikke Tanum men Norli som er på Sandvika Storsenter, ellers er jeg enig i at det er veldig fint med kafé i en bokhandel. I USA er det helt vanlig og jeg kan tilbringe flere timer der, elsker det. Norli hadde også en fin bokhandel med kafé på Aker Brygge men den la de ned, synd. Ark på Aker Brygge har jo Kaffebrenneriet i samme lokale men den bokhandelen er litt liten syntes jeg. Så vi får håpe på flere store bokhandlere med kafé.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ark i Karl Johan er stor, og den har også en liten kafékrok, er vel ikke det største utvalget de har der, men tror de har boller og kaffe blant annet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Der var jeg faktisk på Lørdag og da var kafén stengt. Det var en bra kafé i etasjen over men det er jo ikke det samme. I Moss har de faktisk en Café-Pocket som er en liten kafé med pocket bøker til salgs, ikke stor men ideen er god. Det er mer en kafé enn det er bokhandel, men kafeen blir jo mye hyggeligere med litt bøker på veggene. Skulle hatt noen sånne i Oslo og.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du har selvsagt rett. Jeg roter alltid med hva som er Tanum og hva som er Norli etter at de to forlagene slo seg sammen. :)

Er helt enig med deg i at de fleste norske bokhandlere er altfor små. Det er trangt. Det er blyanter og hviskelær overalt, og det er vanskelig å få oversikt. Jeg savner de store åpne rom, slik vi kan finne det i utenlandske bokhandlere. :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Min favoritt så langt er Waterstones i Princes Street i Edinburgh. Selv etter å ha tilbrakt åtte år i byen klarte jeg aldri å gå forbi. Fire etasjer med lykke. Og verdens beste utsikt til kaffen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den perfekte bokandel er som mange her nevner, mulighet til å sitte å lese, drikke en kopp kaffe. Intim atmosfære, fravær av søte bamser og ubrukelige blyanter. Stort og godt merket utvalg...

Det som er vanskelig med drive bokhandel i distriktene (hva byer angår vet jeg ingenting om) er at kundegrunnlaget er så lite at man ikke kan ha et stort og bredt utvalg for de få som er ordentlig interessert i bøker. Man må også ofte være kombinert bok-leke, bok-musikk eller bok-leke-kontorhandel. Ti-på-topp-bøkene er nå en gang de som selger mest, og en bokhandel lever best av å selge mange bøker så fort som mulig. Innkjøpsordningene er også laget slik at mange av fjorårets bøker returneres ved årsskiftet, slik at man ikke blir sittende med et stort varelager med gamle titler. Det handler jo mest om penger og minst om bøker og litteratur, og selv om dette kan føre til dårlig utvalg for den kresne eller bevisste bokelsker, passer det godt for gjennomsnittskundene(som det er flest av) Men det er MANGE bokinteresserte, beleste ansatte i bokhandlene rundt i landet, men kanskje bare 1 eller 2 i hver lille butikk. Problemet er jo at de ikke kan være på jobb til enhver tid. Man jobber jo ofte deltid i små butikker. Synd, men sånn er det. Det vi prøver å få til i vår butikk er å være i stand til å skaffe det meste av det kunden etterspør. Vi får jo varene på 2-5 dager og tar oss av bestilling, mottak, papirer og faktura. Veldig greit for kunden, og mange setter stor pris på dette tilbudet.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bokhandelen Shakespeare & Co i Paris som Randi anbefaler hørtes spennende ut, og jeg fant den på youtube:

http://www.youtube.com/watch?v=JUpSR9fhQDM

Dette må vel være den perfekte bokhandelen!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Stilig klipp! Det er akkurat sånn det er! :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for tipset! Nå fikk jeg lyst til å reise til Paris!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den perfekte bokhandel, spør du om? :)

Den perfekte bokhandel skal se litt ut som en brun pub - gulv og vegger i mørkt tre, relativt god belysning, men uten at det er neon.
I hver seksjon skal det finnes en diger, gammel sofa som man kan synke nedi og sitte og lese så lenge man vil.
Hver seksjon skal ha minst ti bøker som anbefales av de som jobber der (og som ikke har lest Ti på topp-lista).
Bokhandelen skal også ha sin egen 'vintage'-avdeling, hvor man kan kjøpe (u)brukte bøker som er nærmest umulige å få tak i nå til dags. Her kan man også sitte og kose seg foran peisen, i en diger, rød sofa :)
De skal spille musikk på behagelig lavt nivå, og butikken skal også ha en seksjon med filmatiserte bøker.

...Og selvsagt er det mulig å kjøpe seg kaffe og annet der i den bittelitte kafeen ved inngangen :)

Frem til jeg finner nettopp denne bokhandelen, blir det den jeg jobber i så lenge, den er som hver eneste annen bokhandel i landet, jeg har vel fremdeles til gode å finne en ordentlig koselig en...

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg tror vi må lage bokhandel sammen! Med rabatt til medlemmer av bokelskere.no, selvfølgelig.

Min drømmebokhandel ser slik ut:

Gammelt hus med flere etasjer. Majestetiske trapper. Høyt under taket, så det er plass til enda flere bøker! Stiger i mørkt tre er et must, så kundene kan gå på skattejakt (hvem bryr seg vel om health and safety?). Tregulv som knirker. Gjerne litt støv, som i en bruktbokhandel, det gjør ikke noen ting.

Sofaer. Dype lenestoler. Bord. Både små og store. Alle møbler skal være antikke, så de står i stil til huset. En liten kaffebar, som er litt som the Tardis - større på innsiden enn på utsiden. Gratis påfyll.

God orden og oversikt. De som jobber der må vite hva de snakker om og hvor ting er. Og de skal slippe å ha på seg teite t-skjorter med enda teitere slagord på, slik som de stakkarene som jobber på Tanum må iblant. Og min perfekte bokhandel selger ikke bare nye bøker. Den selger bruktbøker også.

Eget rom til lydbøker, med mulighet for kundene å prøve før de kjøper.

En scene. For diktopplesning og fremføringer - både fra kjente, lovende og håpefulle skribenter/forfattere. Og musikk. Musikk er også litteratur.

Jeg synes ikke jeg er for kravstor nå. Ikke i det hele tatt. :o)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Det må være drømmebokhandelen du beskriver. Den hadde jeg besøkt ofte og der ville jeg har storkost meg :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

...også må huset gjerne ligge midt i tjukkeste storbyen, slik at man kan dra dit for å glemme både tid og sted og alt av mas og kjas i travledagen.
:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Da er vi enige, Linda :)

Det virker egentlig som de fleste bokelskere deler flertallet av synspunkter på hvordan den perfekte bokhandel skal se ut. Da gjenstår bare spørsmålet - hvorfor har vi ikke denne bokhandelen et eller annet sted i Norge?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

sikkert fordi den i så fall måtte drives på idealistisk grunnlag, ikke for å drive butikk som i å tjene penger?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Høres egentlig ut som et perfekt BIBLIOTEK :-) Bibliotekene skulle sett sånn ut, og alle bibliotekene i norge skulle hatt et universellt lånekort med mulighet for innelvering i annet bibliotek enn man låner fra!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nasjonalt lånekort er på full fart inn i norske folkebibliotek.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Problemet med et bibliotek er at du må gi tilbake bøkene. Jeg vil helst beholde dem selv, jeg :o)

Godt sagt! (2) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Kan man?? Så hvis jeg er på ferie et annet sted i landet kan jeg låne bøker på det lokale biblioteket og ev levere de på biblioteket hjemme? Så BRA! Det har jeg ikke fått med meg. Må nesten spørre på biblioteket om jeg har sånn kort også!

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Nå har jeg sjekka litt på nettet. Man kan få noe som heter Nasjonalt lånekort, som fungerer som du beskrev, mens vanlige lånekort gjelder for biblioteket man får dem fra.. da skal jeg skaffe meg nasjonalt lånekort :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg elsker store bokhandler som er godt organisert. Det skal bugne av bøker og de skal være godt tilgjengelig. Ikke fordi jeg nødvendigvis kommer til å kjøpe flere bøker enn det jeg hadde tenkt når jeg er innom, men jeg koser meg bare ved å gå å titte på bøker. Og så får man selvsagt ideer om hvilke bøker som skal stå på listen over "Skal lese."

Jeg liker bokhandler som gir meg følelsen av å være på bokkafe eller en stor stue. Det skal være sittegrupper og gjerne mulighet til å kjøpe noe å drikke. Her i Oslo har vi jo litteraturhuset for eksempel.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg handler mye på nettet og hovedgrunnen til det er elendig tilbud i distriktets bokbutikker. Det er en god del bokhandlere i området, men de har dårlig utvalg av bøker. Stort sett så har de de nyeste bøkene, bestselgere, og endel selvhjelpsbøker, men en roman fra fjoråret er for gammel og finnes ikke lenger i butikken. I stedenfor bøker så har disse butikkene ting, bamser, klisremerker, kort, skrivebøker i rosa, blå, søt og sær utforming, blyanter som er gode til alt annet enn å skrive med, osv.
Jeg ønsker meg en bokhandel i området som selger bøker og bokrelaterte ting. En bokhandel der jeg kan snakke med bokinteressserte ansatte, der jeg kan se gjennom bøkene, spørre litt og der fjorårets bøker fortsatt finnes. Får jeg en slik butikk, vil jeg igjen handle bøker i butikkene, frem til det skjer vil jeg fortsatt bruke nettet og også et lokalt bruktmarked for bøker.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Akkurat sånn er det med bokhandlene i mitt område også! "Hm, The Road sier du? Nei, den har vi ikke hatt inne på en stund. Tror ikke vi kommer til å få den inn her med det første heller. Du kan jo prøve nettbutikken?" Derimot kan du være sikker på at de har denne høstens siste fra Knausgård, Brown og Nesbø inne. Mens de neste år ikke er og se. Dessverre er det sjeldent jeg leser øyeblikkets "bestselgere". (Er som regel bare Erlend Loes nyeste jeg løper og kjøper sånn med en gang) Så nettbutikken blir hyppig frekventert for å si det sånn.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Shakespeare & Co i Paris :) Den er fin! Nesten som museum og bokhandel i ett!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Barnes and Nobles store bokhandler med café og det hele, man kan lese litt fra en bok, ta en kopp kaffe, og kjøpe boka på vei ut. Men det er i Amerikas Forente Stater, hvor det er lov å lage slike butikker. I Norge er min favoritt å gå i antikvariater, eller antikvariat.net når lokale antikvariater kommer til kort.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Det er viktig å kunne ta inn bøkene med alle sanser, nyte å være omringet av bøker og kanskej kunne ta med seg noen hjem. En kombinert café/kiosk/bokhandel distraherer og ødelegger mye av bokhamdel-gleden. Nettbutikkene vil aldri komme i nærheten engang.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Jeg liker store bokhandler, for da kan jeg ta meg god tid til å vandre rundt, og kanskje til og med finne meg en god stol i et hjørne og slappe av litt der. Gjerne med kaffe. Bokhandling er ikke handling for meg, det er kos og hygge, så det må gjerne være lagt litt til rette for det. Ellers må jeg si meg enig med Ole. De glemte bøkers gravplass høres ut som et utrolig spennende sted.

Netthandel er jeg ingen stor tilhenger av, det benytter jeg meg bare av når jeg skal ha tak i noe helt spesielt som er vanskelig å få tak i ellers. Jeg liker å ta i og bla i bøkene mine.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Jeg kunne virkelig tenkt meg å besøke de glemte bøkers gravplass som beskrevet i Vindens skygge. Eller et tilsvarende sted med litt bedre belysning ;)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jaaa! Dit vil jeg også! Jeg håper virkelig det finnes et slikt sted... et eller annet sted. :o)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg foretrekker å handle i en bokhandel.

Min "ønskebutikk" har stoler og bord som jeg kan sette meg ned i for å kikke litt i boka, og små "lapper" som beskriver noen av bøkene. Helst bøker som ikke står på "10 på topp-listene", men bøker de ansatte selv har lest og kan si noe om. På den måten kan man oppdage små perler som kanskje aldri får sin plass i bokomtaler i media.

En forutsetning er også at de som jobber i bokhandelen selv leser mye, - ikke bare ungdommer som er leid inn for ettermiddags- eller lørdagsavlastning.

Bokhandelen skal være en spesialbutikk der de ansatte har greie på det de selger!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg opplever at de fleste kundene som kommer og spør om hjelp til å finne bøker ikke ønsker å gå langt vekk fra bøker på topp-lister. Det er vanskelig å få solgt bøker bare ved anbefaling, hvor vi ikke kan legge til "denne boken er veldig populær/vi selger mye av denne". Det skjer en gang i blant, men da som regel kun hvis det er pocketbøker. Få ønsker å prøve noe nytt de aldri har hørt om hvis det koster over 300 kroner.

Men det er veldig gøy hver gang jeg får solgt en bok jeg syns er meget god selv, og som ikke er spesielt kjent. Da får jeg delt mine gode bokopplevelser :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Sist sett

Turid KjendliemgeChristoffer SmedaaselmeKjerstiFindusGrete AastorpBerit RStine SevilhaugTherese HolmBeathe SolbergHarald KMads Leonard HolvikKirsten LundPrunellaLailaIngunn SHelena ETine SundalEli Hagelundritaolineingar hKarin BergLars Johann MiljeJarmo LarsenBjørg  FrøysaaEllen E. MartolPer Åge SerigstadSilje-Vera Wiik ValeCecilie69Amanda AKjersti SK. H.Heidi HoltanBrit HonningsvågHarald AndersenRuneEvaBookiacLesevimsa