Dette var en sterk historie! I den tyske byen Weimar forelsker Anna seg i den jødiske legen Max. Annas far er nazist, og til slutt rømmer Anna hjemmefra. Hun havner i bakeriet til Mathilde, og jobber der som lærling både før og etter at datteren Trudy blir født.
KZ Buchenwald ligger like ved og Mathilde leverer bakervarer til tyskerne, samtidig som hun smugler mat til fangene. Rett etter krigen reddes Anna og Trudy av en amerikansk soldat, og de fortsetter livene sine i USA.
Da Trudy som voksen begynner å grave i fortiden er det ingen svar å få fra moren, men Trudy gir ikke opp...
Av og til er det heslig lesning. Detaljene utmales, men de er viktige for historien, så det er bare å stålsette seg.
God bok. En av de beste jeg har lest på lenge. Språket er rikt og flytende, personskildringene interessante fordi forfatteren får fram det sammensatte mennesket ved blant annet å skifte synsvinkel. Vi "kommer inn i " flere av de sentrale personene i boka og opplever det som skjer (og ikke skjer) gjennom flere persoener Personene ble så levende for meg pluss at de hadde troverdighet - de var ikke endimensjonale.
Langt inne i hver eneste knute i et persisk teppe kan man finne et utsagn fra hendene som så tålmodig førte nålen og tråden.
Vis medfølelse. Og ta ansvar for hverandre. Hadde vi bare lært oss det, ville verden vært et mye bedre sted.
Dette er en liste over skjønnlitteratur og dokumentarromaner (ikke faglitteratur denne gangen)med handling lagt til Midt-Østen. Har lyst til å få større innblikk i dette områdets kultur og litteratur også, og ikke bare høre om konfliktene der på nyhetene. Nå tar jo mye litteratur også for seg konfliktene, men syns det kan være interessant å se disse i litteraturens lys.
Vet dere om flere gode bøker, mottas tips med takk! :-)
Jeg utvider Midt-Østen-begrepet til også å gjelde noen av landene i det som på engelsk kalles The Greater Middle East, og tenker på følgende land:
Det tok litt tid før denne boka "tok av", men det er vel verdt å lese videre! Etter hvert presenteres vi for mange spennende og fascinerende menneskesjebner, som flettes inn i hverandre - alt sentrert rundt huset ved moskeen og hovedpersonen Aga Djan.
Et samfunn i dramatisk endring utgjør rammen for romanen. Vi får innblikk i Irans nyere historie, som starter med sjah-veldet og ender med fremveksten av et fundamentalistisk samfunn styrt av ayatollaer. Under sjahen var ingen i tvil om hvem som betydde noe i samfunnet og hvem som hadde makt. Etter at Khomeni overtok makten, spredte frykten og angiveriet seg, og folk ble fengslet og drept uten lov og dom. Man kunne ikke stole på noen - selv ikke medlemmer av nærmeste familie. Alt ondt kom fra Vesten og Amerika i særdeleshet ... Aga Djan må innse at hans posisjon som en betydningsfull mann tilhører en tilbakelagt epoke.
Det som gjorde boka spennende for meg var at jeg fikk innblikk i en historie jeg fra før av bare kjente fra utsiden. Slike bøker bidrar også til å tegne et mangfoldig og nyansert bilde av et folk som man grunnet manglende kunnskaper gjerne har veldig stereotype oppfatninger om.
Når jeg likevel ikke vil rangere denne boka høyere, er det fordi jeg synes det glipper litt på slutten i romanen.
Fantastisk! En bok som har absolutt alt: krig, kjærlighet, spenning og ikke minst historie!